To προφίλ του Αμπντισαλάμ Ιμπραΐμ

Θάνος Σαρρής
To προφίλ του Αμπντισαλάμ Ιμπραΐμ

bet365

Έχει παρομοιαστεί με τον Πατρίκ Βιεϊρά και τον Γιάγια Τουρέ. Στα 22 του, ο Αμπντισαλάμ Ιμπραΐμ δηλώνει έτοιμος να χτίσει μια νέα καριέρα. Το gazzetta.gr παρουσιάζει το προφίλ του μέσου της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος φέρεται κοντά στον Ολυμπιακό.

Moγκαντίσου, Νορβηγία, Μάντσεστερ!

Ο Ιμπραΐμ μεγάλωσε λίγο έξω από το Όσλο. Έφυγε από την γενέτειρά του, τη Σομαλία, σε ηλικία 7 ετών, με τους γονείς του να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Παίζοντας ποδόσφαιρο, είχε έναν παίκτη στον οποίο ήθελε να μοιάσει. Τον Πατρίκ Βιεϊρά! Eξαιτίας του υποστήριζε και την Άρσεναλ. Όταν ξεκίνησε την επαφή του με τη μπάλα, δοκίμασε να παίξει ως τερματοφύλακας και ως επιθετικός μέχρι να βρει το θέση που του ταιριάζει! «Έχω καλή τεχνική, είμαι καλός στο να κερδίζω μονομαχίες, να κάνω τάκλιν και να δίνω πάσες. Επίσης είμαι πολύ δυνατός», έλεγε για τον εαυτό του σε ηλικία 15 ετών, ήδη διεθνής με τις μικρές ομάδες της Νορβηγίας! Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Όιερ Τρέτερ, αλλά η ομάδα που του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τη μπάλα ήταν η Φιέλμαρ, που αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία.

Στα 16 του χρόνια, το δίκτυο των σκάουτ της Μάντσεστερ Σίτι τον εντόπισε. Και από την μικρούλα Φιέλμαρ, έκανε το βήμα για την Αγγλία! Η Σίτι τον δέχτηκε με συμβόλαιο στις ακαδημίες της, δεσμεύοντάς τον για τέσσερα χρόνια. «Τέτοιες συνθήκες ονειρεύεσαι σε όλη σου τη ζωή», τόνιζε για αυτά που συνάντησε. Η Σίτι φρόντισε να τον διευκολύνει και στις υποχρεώσεις του με το σχολείο. Την επόμενη χρονιά, ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Νέων στην Αγγλία, νικώντας την Τσέλσι με 4-2 στον τελικό!

«Όταν πήγα στη Σίτι, έκαναν επενδύσεις σε νεαρούς παίκτες επειδή δεν είχαν τόσα πολλά χρήματα. Λυπάμαι για τους νέους ποδοσφαιριστές που έρχονται τώρα στη Σίτι, επειδή δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να παίξουν. Αν ο σύλλογος με αφήσει να φύγω, θα το κάνω. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Θέλω να πάω κάπου που να είμαι χαρούμενος. Κάπου που να μπορώ να μείνω για πολύ καιρό και να χτίσω την καριέρα μου», τονίζει πλέον ο ίδιος, δείχνοντας τους λόγους της πιθανής αποχώρησής του! Οι προσδοκίες ήταν πολλές για τον νεαρό όταν πρωτοπήγε στις ακαδημίες της Σίτι. Η φυσική του δύναμη, τα τεχνικά του χαρίσματα και το γενικότερο στιλ του έκαναν πολλούς να κάνουν συγκρίσεις με τον Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής στη Elite Team των «Πολιτών», αλλά και με τον Γιάγια Τουρέ! Η αλλαγή, ωστόσο, στην πολιτική του συλλόγου που επέφεραν τα χρήματα του Σεΐχη Μανσούρ δεν του επέτρεψαν να αναδειχθεί.

Ντεμπούτο και νέο συμβόλαιο

Έκανε ντεμπούτο με τους πολίτες στις 25 Ιανουαρίου 2010, σε ένα ματς Κυπέλλου με τη Σκάνθορπ. Αγωνίστηκε 90 λεπτά και η ομάδα του επικράτησε 2-4. Το πρότυπό του, ο Πατρίκ Βιεϊρά, του έδωσε συχαρητήρια λίγο μετά το τέλος του ματς, γεγονός που... απογείωσε τον μικρό! «Ο Πατρίκ είναι σπουδαίος τύπος. Έχει κάνει πολλά στην καριέρα του, έχει κερδίσει τόσα πράγματα και το να με διαφημίζει είναι φανταστικό. Έχει επηρεάσει πολύ το παιχνίδι μου, μου δίνει οδηγίες για το πως να παίζω και το πως να κινούμαι στον αγωνιστικό χώρο», τόνιζε στη συνέχεια.

Στις 21 Φεβρουαρίου, έπαιξε για πρώτη φορά και στην Πρέμιερ Λιγκ, μπαίνοντας αλλαγή σε μια αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ. «Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μου είπαν να επιστρέψω και να κάνω προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Στη συνέχεια πήρα την ευκαιρία να δείξω τι αξίζω», έλεγε ο πιτσιρικάς που έδειχνε και το στόχο για τη συνέχεια: «Θέλω να συνεχίσω να εξελίσομαι και να καθιερωθώ στην πρώτη ομάδα της Σίτι. Και μετά να κάνω το ίδιο στην Εθνική Νορβηγίας». Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη Σομαλία που έχει αγωνιστεί ποτέ στη μεγάλη κατηγορία της Αγλίας, όπως και ο πρώτος συνολικά από την Ανατολική Αφρική!

Τον Απρίλιο του 2010, ήρθε και η επιβράβευση. Ο Αμπντί, ένας από τους τέσσερις ποδοσφαιριστές που βγήκαν από τις ακαδημίες και πήραν ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον σύλλογο, μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Πάντα ο νεαρός έλεγε τα καλύτερα για τον Ιταλό τεχνικό, ο οποίος του χάρισε το ντεμπούτο του και άναψε το πράσινο φως για τη νέα συμφωνία του. Ένα μήνα πριν, είχε επιλέξει οριστικά την Εθνική Νορβηγίας από αυτή της Σομαλίας, παρότι ακόμα θεωρητικά έχει το δικαίωμα να αλλάξει απόφαση, αφού δεν έχει αγωνιστεί ακόμα σε επίπεδο ανδρών.

Οι δανεισμοί

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς αγωνίστηκε για πρώτη φορά και στο Λιγκ Καπ, με αντίπαλο τη Γουέστ Μπρομ και από τον Ιανουάριο ξεκίνησαν οι δανεισμοί του, καθώς πλέον ήταν πολύ δύσκολο να βρει το δρόμο για την 11άδα. Αρχικά, πήγε στη Σκάνθορπ, την πρώτη του αντίπαλο με τη Σίτι, για ένα μήνα. Το συμβόλαιό του ανανεώθηκε μέχρι το τέλος της σεζόν, παρότι σε 4 εμφανίσεις στην Τσάμπιονσιπ πρόλαβε να αποβληθεί! Επέστρεψε το καλοκαίρι στο Etihad για να φύγει και πάλι. Αυτή τη φορά με προορισμό την Ολλανδία και τη Ναϊμέχεν, που είχε χάσει την έξοδο στην Ευρώπη για μόλις έναν βαθμό! Η συμφωνία προέβλεπε συχνή συμμετοχή του στην 11άδα, ωστόσο τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο Ιμπραΐμ αγωνίστηκε οκτώ φορές στο Πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο και τον Μάρτιο τερμάτισε τον δανεισμό του, όντα δυσαρεστημένος με τον χρόνο συμμετοχής του.

Ο πρώτος τίτλος

Τελικά, για να βρει διάρκεια στην απόδοσή του έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα του. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2012-13 η Σίτι τον παραχώρησε δανεικό στην Στρόμσγκοντσετ, στην οποία παρέμεινε και πέρυσι κατέκτησε το Πρωτάθλημα, παίζοντας σε 27 ματς και σημειώνοντας δύο γκολ! Αυτό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας του μετά από 43 χρόνια και ο πρώτος δικός του τίτλος ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η πορεία του στη Νορβηγία ήταν πολύ καλή και αρκετοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του. Ήδη από το καλοκαίρι, όταν και τόνιζε πως το μέλλον του στο Etihad είναι αβέβαιο, είχαν ακουστεί ομάδες όπως η΄Αρσεναλ, η οποία μάλιστα φέρεται να είχε στείλει και άνθρωπο να τον δει από κοντά, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Ρόμα. Άλλωστε, ήταν μέλος και της Νορβηγίας U-21 που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Ισραήλ!

Πανικός!

Τον Νοέμβριο, λίγο πριν την επιστροφή του στη... βάση, τόνιζε ότι έχει γίνει οπαδός της Μάντσεστερ Σίτι και θα ήθελε να πείσει τον Πελεγρίνι να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Όλα δείχνουν όμως ότι θα αποτελέσει παρελθόν. Το όνομά του ακούγεται για πολλές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ, όπως η Νόριτς, η Νιούκαστλ, η Έβερτον, η Σουόνσι, η Σαουθάμπτον, η Ρέντινγκ και η ΚΠΡ! Παράλληλα, εδώ και περίπου δύο μήνες έχει ακουστεί για ομάδες από Ισπανία, όπως η Σεβίλλη, η Εσπανιόλ και η Μπέτις, για τις γαλλικές Λιόν, Λιλ, Σεντ Ετιέν και Μπορντό, για τη Γαλατά, την Ανζί και τη Φενέρ και φυσικά για τον Ολυμπιακό! Ο γνωστός ατζέντης Ντμίτρι Σέλουκ τον έστειλε στον Ολυμπιακό και μένει να δούμε αν ο 22χρόνος θα ρίξει τελικά άγκυρα στον Πειραιά!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα