Καλάθης: Η χρονιά της... εκτόξευσης σε ασίστ και κλεψίματα!

Καλάθης: Η χρονιά της... εκτόξευσης σε ασίστ και κλεψίματα!

Γιώργος Κούβαρης
Καλάθης: Η χρονιά της... εκτόξευσης σε ασίστ και κλεψίματα!
Ο Νικ Καλάθης ετοιμάζεται να «γράψει» τα δικά του milestones στην φετινή EuroLeague, αφού αντιμετωπίζει την πρόκληση να προσπεράσει τον Διαμαντίδη στις ασίστ και παράλληλα να «σκαρφαλώσει» στην 2η θέση των κλεψιμάτων όλων των εποχών!

Ένα από τα μεγάλα «what if» στην ιστορία της EuroLeague, αφορά τον αρχηγό και φυσικό ηγέτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Τουλάχιστον όσον αφορά το ατομικό επίπεδο και τα όσα θα μπορούσε να είχε ήδη καταφέρει εάν και εφόσον δεν έμενε τρία χρόνια μακριά από τα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Τον πρώτο χρόνο προκειμένου να πάρει μέρος στο EuroCup με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κουμπάν με την οποία κατέκτησε και το τρόπαιο και τα άλλα δύο για να βρεθεί στο ΝΒΑ και πιο συγκεκριμένα στους Μέμφις Γκρίζλις.

Ακόμα και έτσι, ακόμη και αν έχει πολύ λιγότερα ματς σε σχέση με πολλούς άλλους παίκτες της EuroLeague, έχει καταφέρει να βρεθεί στις πρώτες θέσεις μερικών βασικών στατιστικών κατηγοριών. Και φυσικά θα «κυνηγήσει» να... ανέβει ακόμη πιο ψηλά χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του, οι οποίες σεζόν με την σεζόν ολοένα και γίνονται καλύτερες.

Ο Νικ Καλάθης ενδεχομένως να προσπεράσει φέτος τον Δημήτρη Διαμαντίδη στις ασίστ, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «σκαρφαλώσει» και στην 2η θέση με τα περισσότερα κλεψίματα στην ιστορία της διοργάνωσης και να αφήσει πίσω του, τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 7η θέση με τις περισσότερες τελικές πάσες στην ιστορία της EuroLeague, έχοντας 1.005 ασίστ σε 183 συνολικά ματς. Όπερ και σημαίνει 5,49 κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι. Οι δύο παίκτες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω του στην 5η και στην 6η θέση (Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Σέρχιο Γιουλ αντίστοιχα, αλλά με 84 και 51 περισσότερα ματς αντιστοιχα) είναι εν ενεργεία και θεωρείτα δύσκολο να μπορέσει να τους ξεπεράσει.

Παρόλα αυτά εάν και εφόσον έχει 3,5 ασίστ κατά μέσο όρο θα προσπεράσει τον Μίλος Τεντόσιτς (1.126 ασίστ) ο οποίος δεν αγωνίζεται -πλέον- στην EuroLeague. Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το challenge για να αφήσει πίσω του τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του με 1.255 ασίστ σε 278 ματς (4,51 κατά μέσο όρο) με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα στην 2η θέση της σχετικής λίστας.

Ο Καλάθης για να βάλει από κάτω του και τον παίκτη από τον οποίο πήρε το χρίσμα του αρχηγού θα πρέπει φέτος να έχει τουλάχιστον 7,35 ασίστ κατά μέσο όρο στα ματς της regular season. Αν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ περάσει στα playoffs και έχει να δώσει περισσότερα ματς, τότε θα χρειαστεί χαμηλότερος μέσος όρος για να φτάσει τις 1.256 ασίστ προκειμένου να τον ξεπεράσει. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο 30χρονος γκαρντ έκανε δύο διαδοχικά ρεκόρ με τις περισσότερες ασίστ τα δύο τελευταία χρόνια. Αρχικά μοιράζοντας 249 τελικές πάσες τη σεζόν 2017-18 και πέρυσι με τις 286 ασίστ! Για να προσπεράσει τον «3D» θα χρειαστεί φέτος 251 ασίστ.

Και πάμε στα κλεψίματα: Ο Νικ Καλάθης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 4η θέση της σχετικής λίστας και δεν έχει να... φοβάται κάποιον που προπορεύεται και αυτό διότι όλοι (Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Πριχιόνι) έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Παρόλα αυτά θα έχει το νου του... λίγο πιο κάτω αφού ακολουθεί κατά πόδας ο Ρούντι Φερνάντεθ με μόλις τέσσερα κλεψίματα λιγότερα (262 έναντι 266 του Καλάθη). Πρακτικά, ο παίκτης του Παναθηναϊκού θα πρέπει να κλέψει 57 φορές τη μπάλα φέτος για να «σκαρφαλώσει» στην 3η θέση της λίστας και να αφήσει πίσω του, τον Πάμπλο Πριχιόνι ενώ το καταφέρει 70 φορές, τότε θα βρεθεί στην 2η θέση και θα προσπεράσει τον Θοδωρή Παπαλουκά (335 κλεψίματα σε 252 ματς).

Όπερ και σημαίνει για να συμβεί αυτό, ο Καλάθης θα πρέπει να έχει τουλάχιστον στην regular season 2,05 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Πέρυσι που ήταν η καλύτερη χρονιά του στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία έκλεψε τη μπάλα 57 φορές (1,72 κατά μέσο όρο) σε 33 παιχνίδια. Με ακριβώς ανάλογη επίδοση και φέτος θα ξεπεράσει τον Πριχιόνι.