Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του ρόστερ για τη σεζόν 2019-2020

Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του ρόστερ για τη σεζόν 2019-2020

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του ρόστερ για τη σεζόν 2019-2020
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε τις μεταγραφικές κινήσεις ενόψει της νέας σεζόν, έχοντας πραγματοποιήσει ουσιαστικές και «θορυβώδεις» προσθήκες στο ρόστερ της ομάδας. Το gazzetta.gr αναλύει τον νέο Παναθηναϊκό...

Στο ΟΑΚΑ έχει στηθεί ήδη... ανάποδα η κλεψύδρα για την έναρξη της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Οι «πράσινοι» έχουν ολοκληρώσει τις μεταγραφικές τους κινήσεις ενόψει της νέας σεζόν έχοντας αποκτήσει πέντε Αμερικανούς (Φριντέτ, Τζόνσον, Ράις, Ουάιλι, Μπράουν), έναν Γκανέζο (Μπέντιλ) έναν Έλληνα (Αθηναίου) ενώ ανανέωσαν τις συνεργασίες με τους Ντεσόν Τόμας και Ίαν Βουγιούκα.

Συνολικά ο Παναθηναϊκός θα έχει επτά ξένους στο ρόστερ του, όπερ και σημαίνει ότι ένας από αυτούς θα μείνει εκτός από το πρωτάθλημα της Basket League. Αντίθετα αποχώρησαν από την ομάδα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν οι Κιθ Λάνγκφορντ, Σον Κιλπάτρικ, Ματ Λοτζέσκι, Τζέιμς Γκιστ, Λούκας Λεκαβίτσιους, Θανάσης Αντετοκούνμπο και Βαγγέλης Σακελλαρίου. Λογικά θα αποχωρήσει και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο οποίος θα αγωνιστεί στη Λιθουανία με την μορφή του δανεισμού.

Το gazzetta.gr ανοίγει τον πράσινο φάκελο ενόψει της νέας σεζόν όσον αφορά το ρόστερ της ομάδας και προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Έλληνας τεχνικός επέλεξε παίκτες οι οποίοι μπορούν να παίξουν και να προσφέρουν βοήθειες σε περισσότερες από μία θέσεις και να έχει αρκετά «πασπαρτού» στα χέρια του ενόψει του δύσκολου μαραθώνιου της EuroLeague.

Point Guards: Νικ Καλάθης, Ταϊρίς Ράις, Γιάννης Αθηναίου

«Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω!» Ο Νικ Καλάθης ήταν, είναι και θα είναι ο ηγέτης της ομάδας αφού από τα χέρια του θα αρχίζουν και θα τελειώνουν τα πάντα. Τόσο μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, όσο και έξω από αυτές όντας και το «αφεντικό» των αποδυτηρίων. Με εξαίρεση τα ματς της Basket League όπου αναμένεται να έχει μικρό χρόνο συμμετοχής, στην EuroLeague θα είναι εκείνος που θα βρίσκεται την περισσότερη ώρα στο παρκέ θέλοντας να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τους συμπαίκτες του. Μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να έχει περισσότερα doubles-doubles φέτος, ενώ δεν αποκλείεται να «φλερτάρει» πολύ έντονα με διψήφιο μέσο όρο στις ασίστ.

Ο Ταϊρίς Ράις ουσιαστικά θα έχει τον ρόλο του αντί-Λεκαβίτσιους δίνοντας ποιοτικά λεπτά πίσω από τον Καλάθη, ενώ είναι πολύ πιθανόν να τον δούμε κάποιες φορές και στο «δύο» παίζοντας ταυτόχρονα με τον Καλάθη στην πεντάδα ή ακόμα και με τον Τζίμερ Φριντέτ. Ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ και MVP στο Final 4 του 2014 αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις στην επίθεση (ειδικά τα βράδια που ο Καλάθης δεν θα είναι καλά και θα κληθεί να πάρει περισσότερα λεπτά συμμετοχής) ωστόσο το μεγάλο του αρνητικό έχει να κάνει με το ύψος του και την αδυναμία του να μαρκάρει ψηλότερο γκαρντ που θα στοχεύουν στο «ποστάρισμά» του.

Ο Γιάννης Αθηναίου αποκτήθηκε αρχικά για να έχει ρόλο (και χρόνο) στην Basket League όντας μια άκρως ποιοτική λύση. Άλλωστε μιλάμε για εν ενεργεία παίκτη της Εθνικής ομάδας, ο οποίος στον Παναθηναϊκό θα έχει (και το ξέρει) διαφορετικό ρόλο σε σχέση με αυτόν σε ΠΑΟΚ ή Προβάνς τη σεζόν που μας πέρασε. Θα είναι το 3ο point guard της ομάδας προσφέροντας σημαντικές βοήθειες από τον πάγκο όταν θα βρίσκεται στην 12άδα. Σε κάποια σχήματα -και μέχρι να επιστρέψει και ο Παππάς- αναμένεται να τον δούμε και στο «δύο».

Shooting Guards: Τζίμερ Φριντέτ, Νίκος Παππάς

Η θέση του shooting guard αναμένεται να αποτελέσει και το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού στην επίθεση ενόψει της νέας σεζόν. Με την απόκτηση του «μπόμπερ» Τζίμερ Φριντέτ, οι «πράσινοι» βρήκαν τον παίκτη με το αξιόπιστο σουτ που τόσο πολύ τους είχε λείψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αγωνιστικής χρονιάς. Ο Φριντέτ είναι εκείνος που θα πάρει το χρίσμα του σκόρερ στις τάξεις της ομάδας διαθέτοντας το μεγάλο χάρισμα να δημιουργεί καταστάσεις για τον εαυτό του, αλλά και να σκοράρει με χαρακτηριστική ευχέρεια, είτε με σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, είτε με τα αγαπημένα του running layups. Φυσικά αναμένεται να μετατρέψει σε ασίστ πολλές από τις πάσες του Καλάθη αλλά και εκείνος από τη πλευρά του -όπως και ο Ράις- αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην άμυνα απέναντι στα ψηλότερα γκαρντ.

Στον Παναθηναϊκό περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την επιστροφή του Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν ο μεγάλος άτυχος τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό του γόνατο. Ένας τραυματισμός που έμελλε να τον κρατήσει εκτός δράσης για έξι μήνες ωστόσο αναμένεται να είναι στην διάθεση του Αργύρη Πεδουλάκη με την έναρξη της νέας χρονιάς. Ο 29χρονος γκαρντ υπολογίζεται και με το... παραπάνω από τον Έλληνα τεχνικό αφού μπορεί να δώσει λύσεις και στις δύο άκρες του παρκέ. Υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να βρεθεί και στον «άσο» (κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν) ενώ είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να βρει ρυθμό μέσα από τα ματς της Basket League. Άλλωστε το επιθετικό του ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο, όντας ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει ισορροπίες σε ένα ματς με τις προσωπικές του ενέργειες.

Guard/Forward: Ράιον Μπράουν

Ο Ράιον Μπράουν ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις του περσινού πρωταθλήματος με τη φανέλα του Προμηθέα Πάτρας. Τόσο για τις εμφανίσεις του στην Basket League, όσο και γι' αυτές στο BCL. Ο Αμερικανός θα είναι ένα από τα πολλά «πασπαρτού» στα χέρια του Πεδουλάκη, αφού μπορεί να καλύψει με την ίδια ευκολία δύο θέσεις. Χάρη στα αθλητικά του προσόντα, την ταχύτητά του, αλλά και το ύψος του, μπορεί να παίξει άμυνα από το «ένα» έως και το «τρία» ενώ έχει και πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο τελειώνοντας φάσεις, είτε πάνω από τη στεφάνη, είτε με σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Βέβαια το κομμάτι της εμπειρίας και της έλλειψης μεγάλων παραστάσεων αποτελεί τον μεγάλο του αστερίσκο, ειδικά όταν μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο και δη την EuroLeague.

Small Forwards: Ιωάννης Παπαπέτρου, Ουέσλι Τζόνσον

Από τις σταθερές αξίες του περσινού Παναθηναϊκού, ειδικά μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό στον καρπό, ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες και τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί όντας από τους παίκτες που βγήκαν μπροστά και έκαναν την διαφορά στην «πράσινη» αντεπίθεση του δεύτερου μισού της σεζόν. Και πάλι αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές. Σίγουρα θα τον δούμε να παίζει άμυνα σε τέσσερις θέσεις και παρά την παρουσία του Ουέσλι Τζόνσον, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί στην ίδια πεντάδα μαζί του. Είτε να εναλλάσσεται μαζί του στο «3» και στο «4», είτε σε πιο «βαριά» σχήματα «παίζοντας» στο δύο. Από τα... πολυεργαλεία στα χέρια του Πεδουλάκη.

Δίπλα του θα έχει τον Αμερικανό NBAer, ο οποίος αποκτήθηκε για να κάνει την διαφορά. Από τη στιγμή που στην καριέρα του έχει μαρκάρει με επιτυχία παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ή ο Καουάι Λέοναρντ, πόσο πιο δύσκολο θα είναι να το κάνει με πρωτοκλασάτους της EuroLeague. Ο Τζόνσον διαθέτει φοβερά αθλητικά προσόντα, άνοιγμα χεριών που ξεπερνάει τα 215 εκατοστά ενώ μπορεί να προσφέρει με τη σειρά του αξιόπιστο σουτ (κυρίως σε καταστάσεις catch 'n shoot) από την περιφέρεια. Από τους παίκτες που θα κάνουν την διαφορά, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και σε ολόκληρη τη διοργάνωση.

Power Forwards: Ντεσόν Τόμας, Ντίνος Μήτογλου

Τα... καθαρά «τεσσάρια» του Παναθηναϊκού θα είναι οι ίδιοι με την περσινή σεζόν. Ο Ντεσόν Τόμας ο οποίος έκανε δυνατό finish πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις από τον Φεβρουάριο και μετά, ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλα δύο χρόνια με τους «πράσινους» θέλοντας να συνεχίσει από εκεί που... σταμάτησε πριν από μερικούς μήνες. Απέδειξε ότι δύσκολα μπορεί να τον σταματήσει κάποιος στο χαμηλό post ενώ στο ρεπερτόριό του υπάρχει πάντα και το αξιόπιστο σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Όμως από τη στιγμή που ο Ρικ Πιτίνο τον έβαλε πιο κοντά στο καλάθι, πήρε πολύ περισσότερα πράγματα στην επίθεση, ενώ βοήθησε πολύ και στον τομέα των ριμπάουντ.

Από την άλλη, ο Ντίνος Μήτογλου φάνηκε να επηρεάζεται από τον τραυματισμό στον ώμο κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Γκραν Κανάρια στο Λας Πάλμας και έκτοτε δεν μπόρεσε να βρει τον καλό του εαυτό. Κάτι που θέλει να κάνει φέτος υπό τις οδηγίες του Αργύρη Πεδουλάκη (σ.σ. ο οποίος ξέρει πώς να δουλεύει και πώς να εκμεταλλεύεται τους Έλληνες παίκτες), αν και ο ανταγωνισμός (με δεδομένη και την παρουσία του Μπέντιλ και υπό προϋποθέσεις του Ουάιλι) στη θέση του πάουερ φόργουορντ θα είναι μεγάλη.

Forward/Center: Τζέικ Ουάιλι, Μπεν Μπέντιλ

Οι δύο Αμερικανοί που αποκτήθηκαν για τις θέσεις των ψηλών, κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις δύο θέσεις. Βέβαια η... καλή τους θέση θα είναι μία. Ο Τζέικ Ουάιλι θα παίξει περισσότερο ως σέντερ και λιγότερο ως πάουερ φόργουορντ, ενώ αντίστοιχα, ο Μπεν Μπέντιλ αναμένεται να βρεθεί στο «τέσσερα» και υπό προϋποθέσεις στο «πέντε». Παρόλα αυτά αμφότεροι μπορούν να προσφέρουν λύσεις και στις δύο θέσεις της ρακέτας, με τον Ουάλι να παίζει άριστα το pick 'n roll και να αναμένονται... πολλές συνεργασίες με τον Νικ Καλάθη σε παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, ενώ μπορεί να σκοράρει και σουτ από τα 4-5 μέτρα. Αντίστοιχα, ο Μπέντιλ μπορεί να τραβήξει στην περιφέρεια τους αντίπαλους ψηλούς, αφού είναι ένας παίκτης που μπορεί να απειλήσει από μακρινή απόσταση, είτε με καλά ποσοστά στα τρίποντα, είτε με προσωπική φάση από έξω προς τα μέσα. Παρόλα αυτά, τόσο ο Ουάιλι, όσο και ο Μπέντιλ δεν είναι οι παίκτες που έχουν δοκιμαστεί στην EuroLeague (σ.σ. ο Ουάιλι έχει επτά συμμετοχές, ενώ ο Μπέντιλ καμία) και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά όσον αφορά την άμεση προσαρμογή τους και την δικαίωση των προσδοκιών. Ειδικά στην άμυνα όπου θα έχουν ένα ολόκληρο βουνό να διανύσουν, απέναντι σε πρωτοκλασάτους ψηλούς. Σε σύγκριση με το ξεκίνημα της περσινής σεζόν, ουσιαστικά είναι οι παίκτες που αποκτήθηκαν ως αντι-Γκιστ και αντι-Λάσμε αντίστοιχα.

Centers: Γιώργος Παπαγιάννης, Ίαν Βουγιούκας

Μετά τη σεζόν της... επαναπροσαρμογής στην EuroLeague, o Γιώργος Παπαγιάννης καλείται να «πατήσει» ακόμα πιο γερά στα ευρωπαϊκά παρκέ και να αποτελέσει την κολόνα της ομάδας. Από τη στιγμή που στον Παναθηναϊκό πιστεύουν (και μάλιστα πιστεύουν πολύ) στον 22χρονο σέντερ, δεν έγινε και κάποια κίνηση για απόκτηση άλλου ψηλού από το... πάνω ράφι. Πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστεί κάποιος ότι στον πάγκο βρίσκεται ο προπονητής ο οποίος -ουσιαστικά- τον ανακάλυψε, τον πίστεψε και τον έβαλε να παίξει στην μεγάλη κατηγορία σε ηλικία 14 ετών! Οι απαιτήσεις από τον «Big Papa» είναι μεγάλες με τον ίδιο να αφήνει υποσχέσεις μετά τις εμφανίσεις του στο δεύτερο μισό της σεζόν. Αδυναμίες υπάρχουν (ειδικά στην pick n roll άμυνα) ωστόσο απέδειξε (βάσει των όσων έδειξε από τον Φεβρουάριο και μετά) ότι θέλει να δουλέψει πάνω σε αυτές.

Όσο για τον Ίαν Βουγιούκα; Στα λεπτά που θα κληθεί να βρεθεί στο παρκέ αναμένεται να φέρει ηρεμία, παιχνίδι από το χαμηλό post (σ.σ. με τον Βουγιούκα στην πεντάδα 8 στις 10 φορές η μπάλα θα περάσει από τα χέρια του) και ταυτόχρονα να παίξει δυνατή άμυνα εκνευρίζοντας και χαλώντας το μυαλό των αντιπάλων του (σ.σ. ξεχνάει κανείς τα όσα έγιναν με τον Αγιόν στον πρώτο προημιτελικό της EuroLeague κόντρα στη Ρεάλ;) Ο παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε στην ομάδα του. Τόσο για την εμπειρία του και το γεγονός ότι ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, όσο για τον χαρακτήρα του, αφού είτε παίξει δύο λεπτά, είτε έξι είτε 16 θα είναι ευχαριστημένος.