Τα τύμπανα πολέμου, ο... Φ.Π.Α., το «ριφιφί» και ο Αναστόπουλος! (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τα τύμπανα πολέμου, ο... Φ.Π.Α., το «ριφιφί» και ο Αναστόπουλος! (pics & vids)

bet365

Η Εθνική ομάδα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης πριν από ακριβώς 32 χρόνια και το gazzetta.gr θυμάται την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα τη βραδιά του μεγάλου τελικού και λίγες εβδομάδες μετά τα τύμπανα πολέμου που είχαν ηχήσει στη χώρα λόγω της υπόθεσης «Σισμίκ».

Βραζιλία - Βολιβία με αξεπέραστο Live Στοίχημα και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+)

Οποιονδήποτε και αν ρωτήσει κάποιος «τι έχεις να θυμάσαι από το 1987» η απάντηση θα είναι μία και μοναδική. Μα φυσικά, το Eurobasket του ΣΕΦ και η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική μας ομάδα κόντρα στο «μεγαθήριο» της Σοβιετικής Ένωσης. Το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1987, οι Έλληνες όλων των ηλικιών είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τον μοναδικό, όσο και σπάνιο θρίαμβο των γαλανόλευκων χρωμάτων.

Ένας θρίαμβος που έμελλε να φέρει την επανάσταση στον ελληνικό αθλητισμό και να την εκτόξευση του μπάσκετ στη χώρα μας. Όμως πώς κυλούσε η ζωή στην Ελλάδα μέχρι το «χρυσό» 10ήμερο στο φαληρικό παλέ αλλά και κατά τη διάρκειά του; Τι είχε προηγηθεί και πώς ήταν η κατάσταση στη χώρα μας; Έχετε αναρωτηθεί ποια άλλα γεγονότα έμπαιναν «σφήνα» στις σελίδες των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων της επομένης ημέρας του χρυσού;

Το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο 32 χρόνια πίσω, αφήνει για λίγο στην άκρη το Eurobasket και θυμάται τι συνέβαινε στην χώρα μας και ποια γεγονότα απασχολούσαν την επικαιρότητα...

Η Ελληνοτουρκική κρίση και η υπόθεση «Σισμίκ»

Μέρες... 1976 έζησε τον Μάρτιο του '87 η χώρα μας! Τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το περίφημο «Βυθίσατε το Χόρα», ένα τουρκικό σκάφος που είχε μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την αιτιολογία των σεισμογραφικών ερευνών. Με την ίδια αποφασιστικότητα αντιμετώπισε και την κρίση που πήγε να δημιουργηθεί τρεις μήνες πριν από το Eurobasket. Συγκεκριμένα η Τουρκία είχε στείλει δύο σκάφη στο Αιγαίο Πέλαγος, το «Πίρι Ρέις» στις αρχές του έτους και το «Σισμίκ» τον Μάρτιο του '87 για ωκεανογραφικές έρευνες. Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας είχε απειλήσει και πάλι ότι θα βουλιάξει το «Σισμίκ» αν παραβίαζε την υφαλοκρηπίδα ή τα χωρικά ελληνικά ύδατα: «Εγώ είμαι ευτυχής που έχω μια ηγεσία αντάξια των δύσκολων στιγμών που περνά η πατρίδα μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο ελληνικός λαός όσο και η κυβέρνηση της χώρας μας, θα συμπαρασταθεί στο δύσκολο έργο σας και είναι βέβαιο ότι θα κάνετε κάθε τι δυνατό και να προασπίσετε την χώρα σας σε περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο» είχε αναφέρει στο τηλεοπτικό του διάγγελμα με αποτέλεσμα να... ηχήσουν τύμπανα πολέμου!

Την ίδια ώρα έγινε... επιδρομή στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας, με τους Έλληνες πολίτες να «αδειάζουν» τα ράφια φοβούμενοι τον ορατό κίνδυνο του πολέμου με την Τουρκία! Όμως μέσα σε 24 ώρες η κρίση εκτονώθηκε, αφού ο Τουργκούτ Οζάλ έκανε πίσω και διατηρήθηκε η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Φ.Π.Α., απεργίες, ανασχηματισμοί και... εκλογές

Το 1987 έχει μείνει στην ιστορία και για το γεγονός ότι έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)! Επιπλέον υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις στα ακίνητα και οι αντιδράσεις του κόσμου για την οικονομική λιτότητα ήταν έντονες αφού η μία απεργία είχε αρχίσει να διαδέχεται την άλλη. Τον Φεβρουάριο, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και είχαν τεθεί εκτός του νέου σχήματος οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Γιώργος Γεννηματάς και Άκης Τσοχατζόπουλος οι οποίοι ωστόσο εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή.

Η αντιπολίτευση πέρασε στην αντεπίθεση και και λίγες μέρες πριν από το Eurobasket, o πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδωσε μια μεγάλη ομιλία στο Σύνταγμα και μάλιστα υπό καταρρακτώδη βροχή, όπου ζητούσε άμεσα εκλογές. Μάλιστα είχε μιλήσει την παραμονή του μεγάλου τελικού και στην Κρήτη, ενώ αμέσως μετά μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει δια ζώσης από το ΣΕΦ τον μεγάλο τελικό. Την ίδια εποχή είχε ξεσπάσει και η δικαστική διαμάχη του -τότε- τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», ο οποίος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση με αφορμή ένα άρθρο που είχε τίτλο «η μαφία πίσω από τον Κοσκωτά» και το οποίο είχε δημοσιευτεί στις 4/9/1986.

Το πολικό ψύχος του Μάρτη και ο «φονικός» καύσωνας!

Το 1987 έκρυβε πολλά και διαφορετικά καιρικά φαινόμενα, τα οποία στοίχισαν τη ζωή από χιλιάδες συνανθρώπους μου. Η αρχή έγινε τον Μάρτιο του '87 όταν οι... πολικές -για την εποχή- θερμοκρασίες είχαν ως τελικό απολογισμό 19 νεκρούς και 6 αγνοούμενους. Η Αθήνα είχε -σχεδόν- αποκλειστεί από το χιόνι, είχαν κλείσει οι Εθνικοί δρόμοι, ενώ η Θεσσαλονίκη είχε κριθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συγκεκριμένα χιόνιζε σε όλη την Ελλάδα επί μία συνεχόμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να περάσει στην ιστορία ως ο «χειμώνας του '87».

Άκρως αντίθετη ήταν η κατάσταση τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν η χώρα μας «γνώρισε» τον μεγαλύτερο καύσωνα... ever! Συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου το θερμόμετρο έδειξε 44°C ενώ για μια συνεχόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος δεν έπεφτε κάτω από τους 30°C ούτε τη νύχτα. Αποτέλεσμα; 1.300 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή του από τον «φονικό» καύσωνα εκ των οποίων 1.115 από την Αττική. Ήταν σοκαριστικό το ρεπορτάζ ότι οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. Και γι' αυτόν τον λόγο οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ!

Το πιο φρικτό έγκλημα της ιστορίας

Μόλις 10 μέρες μετά την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής, η ελληνική κοινωνία κλονίστηκε με την ανατριχιαστική δολοφονία της 17χρονης Ζωής Γαρμανή. Δράστης ο Παναγιώτης Φραντζής, ο οποίος στις 24/6/1987 σκότωσε τη νεαρή σύζυγό του πάνω σε καυγά στο σπίτι που διέμεναν και στη συνέχεια διαμέλισε σώμα της με χασαπομάχαιρο σε 11 κομμάτια! Όμως για κακή του τύχη προδόθηκε από μια απόδειξη κρεοπωλείου που βρέθηκε στις σακούλες που έβαλε το τεμαχισμένο κορμί της άτυχης Ζωή, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στην Αστυνομία.

Νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του έτους μια νεαρή γυναίκα που ήταν έγκυος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και εγκαταλείφθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή στην Εκάλη. Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης ήταν ότι τα σκυλιά κατασπάραξαν το σώμα της ενώ ο δράστης Στ. Χαραλαμπίδης είχε καταδικαστεί με 10 χρόνια φυλάκισης.

Οι μαυραγορίτες και η δίκη του Γκιωνάκη για το περίστροφο

Και φτάνουμε στις ώρες του μεγάλου τελικού όπου τα εισιτήρια πωλούνται «χρυσά» στη «μαύρη» αγορά. Η Ελληνική Αστυνομία είχε συλλάβει δύο Σοβιετικούς, δύο Γιουγκοσλάβους, έναν Γάλλο και έναν Φινλανδό όπως είχε αναφέρει ο Τύπος της εποχής οι οποίοι πουλούσαν τα «μαγικά χαρτάκια» του τελικού 10 φορές πιο ακριβά από την αρχική τους τιμή. Συγκεκριμένα αυτά των 500 δραχμών τα έδιναν 5.000 δραχμές και αυτά των 800δρχ. τα πουλούσαν 8.000δρχ. Και οι πέντε καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 10 ημερών.

Το ξημέρωμα της 15ης Ιουνίου και ενώ η Ελλάδα μύριζε... σαμπάνια από τις εορταστικές εκδηλώσεις της περασμένης βραδιάς, ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης λάμβανε την κλήση του εισαγγελέα προκειμένου να λογοδοτήσει για το μοιραίο περίστροφο, με το οποίο είχε πυροβολήσει και είχε τραυματίσει την Αφροδίτη Κοζανιτά μέσα στο σπίτι τους, στο Καστρί. Τον Απρίλιο του ίδιους έτους είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας ωστόσο είχε εξαγοράσει την ποινή του και είχε αφεθεί ελεύθερος. Ο ηθοποιός είχε κατηγορηθεί ξανά για ψευδή δήλωση του Ν. 105 όπου ανέφερε ότι δεν είχε χάσει το εν λόγω περίστροφο.

Τι έγινε την ημέρα και το βράδυ του τελικού στην υπόλοιπη Ελλάδα...

Όταν σύσσωμη η Ελλάδα είχε στηθεί στην μικρή οθόνη προκειμένου να παρακολουθήσει τις προσπάθειες του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Παναγιώτη Φασούλα, του Φάνη Χριστοδούλου, του Αργύρη Καμπούρη και των υπολοίπων παικτών της Εθνικής μας, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να «αδειάσουν» μαγαζιά και να κάνουν... γερή μπάζα!

Στο Αιγάλεω είχαν ανοίξει χρηματοκιβώτιο από σούπερ μάρκετ στο Αιγάλεω από το οποίο οι δράστες είχαν αποσπάσει 5 εκατομμύρια δραχμές, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν κάνει «ριφιφί» σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Μητροπόλεως και με «λεία» που έφτανε τα 30 εκατομμύρια δραχμές! Συγκεκριμένα οι ληστές είχαν κάνει τρύπα στον τοίχο, μπαίνοντας από ένα διπλανό μπαρ! Και να 'ταν μόνο αυτό; Τη στιγμή που η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο στο ΣΕΦ, άλλοι δύο ληστές είχαν «κατεβάσει» τζαμαρία σε άλλο κοσμηματοπωλείο στην Κυψέλη και «άρπαζαν» κοσμήματα αξίας 800.000 δραχμών σύμφωνα -πάντα- με τα ρεπορτάζ της εποχής.

Το μεσημέρι του τελικού είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι οι οποίοι πνίγηκαν καθώς κολυμπούσαν. Τέσσερις στην Βόρεια Ελλάδα (και μάλιστα στους ποταμούς Νέστο και Αλιάκμονα) και μία γυναίκα στην Γλυφάδα. Και η επικαιρότητα δεν σταματάει εδώ.

Είχε χάσει την ζωή του ο σχεδιαστής μόδας Μπίλι Μπο «χτυπήμενος» από το AIDS, ενώ είχε περάσει την πόρτα του εισαγγελέα ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος, κατηγορούμενος για βιασμό! Και φυσικά μεγάλο μερίδιο του λέοντος είχαν κλέψει οι Πανελλήνιες Εξετάσεις ενώ είχε γίνει τότε τεράστιος ντόρος με τα θέματα στην Φυσική...

Οι... υπόλοιπες αθλητικές ειδήσεις με Αναστόπουλο!

Τη στιγμή που ο Παναγιώτης Γιαννάκης σήκωνε στον ουρανό του ΣΕΦ το τρόπαιο του Eurobasket, ολοκληρώνονταν η μεταγραφή του πρώτου Έλληνα στο καμπιονάτο! Ο λόγος για τον Νίκο Αναστόπουλο ο οποίος έδινε τα χέρια με την ιταλική Αβελίνο έναντι 100 εκατομμυρίων δραχμών. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός θα λάμβανε 52,5 εκατομμύρια δραχμές σε λιρέτες από την ιταλική ομάδα, ενώ ο ίδιος ο παίκτης 44 εκατομμύρια δραχμές σε δολάρια.

Την ίδια μέρα ο Γιώργος Σκαρτάδος ανανέωνε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ για άλλα πέντε χρόνια ενώ ήταν σχεδόν σίγουρο στα ρεπορτάζ της ΑΕΚ, ότι στον πάγκο θα καθόταν ο Άρι Χάαν. Κάτι που -τελικά- δεν έγινε ποτέ. Την ίδια μέρα στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας παιζόταν ποδόσφαιρο με την διεξαγωγή της Β' Εθνικής, της Γ' Εθνικής και όλων των τοπικών πρωταθλημάτων.

To πρόγραμμα της τηλεόρασης την 14η Ιουνίου 1987

 

Τελευταία Νέα