Παναθηναϊκός: Η... ολική μεταμόρφωση του ΝτεΣόν Τόμας!

Παναθηναϊκός: Η... ολική μεταμόρφωση του ΝτεΣόν Τόμας!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η... ολική μεταμόρφωση του ΝτεΣόν Τόμας!
Η αγωνιστική άνοδος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ τις τελευταίες 90 ημέρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον ΝτεΣόν Τόμας, ο οποίος έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους αριθμούς του με αποτέλεσμα να έχει πάρει τον ρόλο του πρώτου πρωταγωνιστή! H EuroLeague Greece αναλύει...

Τόσο στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, όσο και κατά τη διάρκειά της, είχε πέσει πολλή σπέκουλα αναφορικά με τον ΝτεΣόν Τόμας και το πόσο... λίγος είχε φανεί για να «γεμίσει» τα παπούτσια του Κρις Σίνγκλετον. Οι (λανθασμένες λόγω της τεράστιας διαφοράς που υπάρχει στα συμβόλαια των δύο παικτών) συγκρίσεις έδιναν και έπαιρναν, με τον Αμερικανό να μοιάζει... χαμένος και βυθισμένος στην γενική μετριότητα της ομάδας.

Όμως και οι καλοί παίκτες παρασύρονται από την γενική εικόνα του συνόλου. Ο ΝτεΣόν Τόμας πραγματικά είναι καλός παίκτης αλλά μέχρι και τον πρώτο μήνα του νέου έτους έμοιαζε να... τρικλίζει στο παρκέ και να παρουσιάζει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Το παιχνίδι του ήταν -κατά κάποιον τρόπο- μονοδιάστατο, με πολλά σουτ από την περιφέρεια και λιγοστές επισκέψεις στις αντίπαλες ρακέτες. Όλα αυτά μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα.

Το... μαγικό ραβδί του Ρικ Πιτίνο έκανε θαύματα με τον ίδιο να λέει μετά το ματς με την Μπασκόνια στην EuroLeague Greece ότι «ο coach Πιτίνο μας δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε. Ξέρουμε ότι είμαστε καλοί παίκτες» και να προαναγγέλνει το 8/8! Κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε στο 6/6 και -πλέον- θέλει άλλες δύο νίκες στις εναπομείνασες αγωνιστικές προκειμένου να κλείσει την regular season με τον... πλέον ονειρικό τρόπο!

Ο ίδιος έχει βάλει φαρδιά την πλατιά την υπογραφή του σε όλα τα ματς του «πράσινου» σερί, αν και είχε απουσιάσει από την αναμέτρηση στα Κανάρια Νησιά όπου ξεκινούσε η... αντεπίθεση. Έκτοτε και με πρώτο ματς το παιχνίδι στην Νταρουσάφακα, ο ΝτεΣόν Τόμας είναι «σεληνιασμένος» σε άμυνα και επίθεση. Στοχευμένες προσπάθειες και υπομονή στην επίθεση και παράλληλα ενέργεια στην άμυνα και ριμπάουντ. Πώς, λοιπόν, να μην κάνει το δικό του ξεπέταγμα;

Πάρτε παράδειγμα τους αριθμούς! Στα 20 πρώτα ματς και μέχρι την βαριά ήττα στην Πόλη από τη Φενέρμπαχτσε, ο Τόμας μετρούσε κατά μέσο όρο 8,3 πόντους και 3,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με 54,7% στα δίποντα (46/84), 31,6% στα τρίποντα (19/60) και 62% στις βολές (18/29). Αντίθετα στα επτά τελευταία που πήρε μέρος είχε 15,3 πόντους κατά μέσο όρο (σ.σ. σχεδόν οι διπλάσιοι!), 5,1 ριμπάουντ με 57,1% στα δίποντα, 38,9% στα τρίποντα (7/18) και 67% στις βολές (14/21).

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος το step up που έκανε ο Αμερικανός φόργουορντ με αποτέλεσμα να δώσει επιπλέον ώθηση στον Παναθηναϊκό. Το γεγονός ότι έχει αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του φαίνεται από ένα και μόνο στατιστικό. Μέχρι τη... συντριβή από τη Φενέρ στην Πόλη, ο Τόμας έπαιρνε 4,2 προσπάθειες για δίποντο και έκτοτε 9!!! Αντίθετα μείωσε (έστω και οριακά) τα τρίποντα και από εκεί που σούταρε 3 φορές κατά μέσο όρο, τώρα σουτάρει 2,5.

Το καλύτερο παιχνίδι του σε αυτό διάστημα το έκανε κόντρα στην Χίμκι όπου είχε 25 πόντους με 10/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/4 βολές, 6 ριμπάουντ και 24 βαθμούς στο PIR. Μάλιστα ήταν εντυπωσιακός και στην τελευταία αναμέτρηση με την Αρμάνι (15π, 5ριμπ.) αλλά την εμφάνισή του επισκίασε ο... φοβερός και τρομερός Νικ Καλάθης του ασύλληπτου 39 PIR!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.