Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Ο «πράσινος» ημιτελικός και τα βασκικά playoffs! (vids)

Νίκος Καρφής
Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Ο «πράσινος» ημιτελικός και τα βασκικά playoffs! (vids)
O Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα φιλοξενήσει τη Μπασκόνια (20/3) σε ένα κρίσιμο ματς για την 8άδα και η Euroleague Greece θυμάται τις συναρπαστικές μάχες των 2 ομάδων σε playoffs και Final 4.

H Εuroleague έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο και πλέον γίνεται ο κακός χαμός όσον αφορά τις ομάδες που παλεύουν να εξασφαλίσουν στην είσοδο τους στα playoffs.

Δύο από αυτές είναι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με τη Μπασκόνια.

H «πράσινη» οικογένεια, αλλά και ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί για άλλη μια φορά, αφού «έφυγε» ο σπουδαίος Θανάσης Γιαννακόπουλος σε ηλικία 88 ετών. Έτσι το ματς του ΟΑΚΑ (20/3) θα γίνει λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην γιγάντωση του μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Το παιχνίδι αυτό έχει τεράστια σημασία για το μέλλον των δύο στη διοργάνωση. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από σπουδαίο διπλό μέσα στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ με την τριποντάρα του Καλάθη, ενώ οι Βάσκοι επικράτησαν τη Μπουντούτσνοστ.

Η ομάδα του Περάσοβιτς βρίσκεται στο 14-12, αλλά δεν έχει εύκολο πρόγραμμα στη συνέχεια, ενώ το σύνολο του Ρικ Πιτίνο είναι στο 13-13 και έρχεται με φόρα από τις τελευταίες σημαντικές νίκες.

H Euroleague Greece γύρισε τον χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει μεγάλα ματς των δύο ομάδων σε playoffs και Final 4. Ευχάριστες αναμνήσεις φέρνουν στους Βάσκους τα playoffs, αφού απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό σε αυτή τη φάση, τόσο το 2006, όσο και το 2016. Από την άλλη οι… πράσινοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την μεγάλη νίκη στον ημιτελικό του 2007, λίγες ώρες πριν αναδειχθούν πρωταθλητές Ευρώπης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ

Το 2006 η σειρά των playoffs ήταν ακατάλληλη για καρδιακούς. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στο πρώτο ματς και επικράτησε άνετα με 84-72 της Ταού Κεράμικα, αφού οι Μπατίστ (15 πόντοι), Σπανούλης (13 πόντοι) και Τομάσεβιτς (13 πόντοι) έκαναν πολύ καλό ματς. Η σειρά πήγε στην έδρα των Βάσκων, εκεί όπου έγινε το 1-1. Η τριπλέτα Πριτζιόνι, Σκόλα και Σπλίτερ είχε κέφια, αφού σημείωσε 58 πόντους συνολικά, μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτηση στον Παναθηναϊκο.

Όλα θα κρινόντουσαν στο Game 3 στο ΟΑΚΑ. Ένα ματς που… έσπασε καρδιές. O Πρίχιονι έβαλε μεγάλο καλάθι για το 69-72, όμως αυτός που… εκτέλεσε τον Παναθηναϊκό ήταν ο Ερντογάν. Ο Τούρκος έκανε το ματς της ζωής του με 24 πόντους και 4/6 τρίποντα, οδηγώντας την ομάδα του στο Final 4. Ο Αλβέρτης είχε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση με τρίποντο, αλλά έκανε airball και έτσι η ομάδα του Περάσοβιτς πανηγύρισε.

Η εκδίκηση του «τριφυλλιού»

Ένα χρόνο μετά ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να πανηγυρίσει. Αυτή τη φορά το ματς έκρινε μια θέση στον τελικό της Euroleague. Παναθηναϊκός και Ταού Κεράμικα συναντήθηκαν στον ημιτελικό της Αθήνας, με τους παίκτες του Ομπράντοβιτς να κάνουν επίδειξη δύναμης και να επικρατούν με 67-53. Μάικ Μπατίστ και Σάνι Μπετσίροβιτς είχαν από 15 πόντους, ενώ ο Ραμούνας Σισκάουσκας πρόσθεσε 11. Πρώτος σκόρερ για τους ηττημένους ο Ερντογάν με 11.

Εκείνη τη σεζόν το τριφύλλι έπαιρνε την 4η Euroleague της ιστορίας του, αφού επικρατούσε με 93-91 της ΤΣΣΚΑ σε ένα εκπληκτικό ματς στο ΟΑΚΑ, παρόλο που ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να χαρίσει το τρόπαιο στους Ρώσους. Μια χρονιά που δεν θα ξεχάσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού που τότε συνήθιζε να παίζει σε τελικούς της Euroleague.

2016 όπως λέμε 2006

Το σκηνικό του 2006 στα playoffs επαναλήφθηκε, 10 χρόνια αργότερα, το 2016. Παναθηναϊκός και Λαμποράλ Κούτσα κοντραρίστηκαν με έπαθλο το Final 4. Οι Βάσκοι πήραν εύκολα το πρώτο ματς στην έδρα τους με 84-68. Ο Ντάριους Άνταμς είχε 20 πόντους, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε εκπληκτικά πράγματα εκείνη τη σεζόν μέτρησε 15 πόντους. Για τους πράσινους ο Ραντούλιτσα ήταν απελπιστικά μονος του με 21 πόντους.

Στο Game 2 ο Παναθηναϊκός το πάλεψε αλλά και πάλι ηττήθηκε με 83-78. Ξανά ο Άνταμς τον πλήγωσε με 24 πόντους, ο Μπέρτανς είχε 15, ενώ ο Μάικ Τζέιμς πρόσθεσε 13. Ο Διαμαντίδης έκανε πολύ καλό ματς με 17 πόντους και 6 ασίστ, αλλά δεν έφτανε για την ομάδα του.

Η σειρά μεταφέρθηκε στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου η Λαμποράλ Κούτσα έκανε τη… σκούπα με 3-0. Για άλλη μια φορά ο Ντάριους Άνταμς ήταν εκπληκτικός. Ο παίκτης των Βάσκων είχε 24 πόντους, ενώ ματσάρα έκανε και ο Μάικ Τζέιμς που σημείωσε 20 με 4/6 τρίποντα. Στους 9 έμεινε ο Μπουρούσης. Ο ομάδα του Έλληνα σέντερ πήγε στο Final 4, αλλά εκεί η Φενέρ της… έφραξε τον δρόμο, με τον Κώστα Σλούκα να είναι καθοριστικός στην πρόκριση των Τούρκων.

Μένει να δούμε ποιος θα φύγει θριαμβευτής από το ΟΑΚΑ, κάνοντας άλλο ένα βήμα για την πρόκριση στα playoffs.