ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός: Τα πέντε αλησμόνητα παιχνίδια! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός: Τα πέντε αλησμόνητα παιχνίδια! (vids)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φιλοξενείται στη Μόσχα για την 26η αγωνιστική της διοργάνωσης και η EuroLeague Greece θυμάται τα πέντε ματς μεταξύ των δύο ομάδων που έχουν μείνει στην ιστορία, τόσο για την εξέλιξή τους, όσο και για τη σημασία τους.

Μπορεί στη συνείδηση όλων το ζευγάρι Παναθηναϊκός-Μακάμπι να είναι το ευρωπαϊκό classicο του μπάσκετ με 40 αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά και η ερχόμενη αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Ρωσία θα είναι επίσης η υπ’ αριθμόν «40» στα ευρωπαϊκά παρκέ! Η ΤΣΣΚΑ έχει το μικρό προβάδισμα με 21 νίκες έναντι 18 των «πρασίνων» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, είτε με τη μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, είτε με τη σημερινή της EuroLeague.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα ακόμα κλασσικό «ζευγάρι» των ευρωπαϊκών παρκέ, το οποίο έχει χαρίσει ουκ ολίγες συγκινήσεις. Η EuroLeague Greece κάνει ένα μίνι flash-back και επιλέγει τα πέντε παιχνίδια που έμειναν περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου και τα οποία μνημονεύονται ακόμα και σήμερα! Θα ξεκινήσουμε γυρνώντας 37 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στην δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ Παναθηναϊκού και ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Ευρώπη. Το ματς που πέρασε στην ιστορία και ως το «αιώνιο δευτερόλεπτο…»

12 Νοεμβρίου 1981: «Το αιώνιο δευτερόλεπτο»

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 87-83

Την σεζόν 1981-82 ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε την είσοδο στην τελική φάση του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης την οποία και θα εξασφάλιζε εάν και εφόσον άφηνε πίσω τους, τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Λέφσκι Σόφιας στην προημιτελική φάση του δεσμού. Με την ομάδα της Βουλγαρίας έκανε 2/2 νίκες, ενώ στη Μόσχα είχε ηττηθεί μόλις με τρεις πόντους διαφορά (83-80), ένα σκορ που του έδινε τη δυνατότητα να ελπίζει στη μεγάλη -για την εποχή εκείνη- πρόκριση. Μάλιστα εκείνο το ματς στη Μόσχα ήταν και το πρώτο στην ιστορία των δύο ομάδων. Όμως η ρεβάνς στον «Τάφο του Ινδού» έμελλε να ήταν το ματς που θα περνούσε για πάντα στην... ιστορία.

Το επονομαζόμενο «αιώνιο δευτερόλεπτο» και αυτό διότι στην τελευταία φάση του αγώνα ο Απόστολος Κόντος κέρδισε φάουλ από τον Ιγκόρ Μελέσκιν, αλλά οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν προς τους διαιτητές και προς τον κομισάριο, υποστηρίζοντας ότι η φάση ήταν εκπρόθεσμη. Παρά τις ισχυρές πιέσεις του Αλεξάντερ Γκομέλσκι οι διαιτητές επέμεναν στην απόφασή τους και ο -τότε- αρχηγός του Παναθηναϊκού ευστόχησε και στις δυο βολές δίνοντας τη νίκη με +4 πόντους (87-83) και τη πρόκριση στην επόμενη φάση!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πολίτης): Στεργάκος 20, Κορωναίος 17, Τόμπσον 6, Κόντος 12, Κοκολάκης 8, Γούλφοκ 22, Ιωάννου, Βίδας, Παπαντωνίου.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Γκομέλσκι): Ταρακάνοφ 18, Λοπάτοφ 20, Μίσκιν 14, Μιλοσέρντοφ 12, Ερέμιν 8, Γκούσεφ 8, Πανκράσκιν 1, Μελέσκιν Κουσμίν, Κόβτουν.

9 Απριλίου 1996: «Η ραψωδία του Ντομινίκ»

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 71-81

Ύστερα από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα για την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου, ο Παναθηναϊκός πραγματοποιούσε την 3η του προσπάθεια στο Παρίσι και δη στο «Παλαί ντε Μπερσί» χωρίς ωστόσο την παρουσία του «αιώνιου» αντιπάλου του όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο στον ημιτελικό της 9ης Απριλίου 1996 αντιμετώπισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου ο Ντομινίκ Ουίλκινς πήρε από το χέρι τους «πράσινους» και τους οδηγούσε στον πρώτο τελικό της ιστορίας τους (81-71)!

Το «κοντέρ» του «Human Highlight Film» σταμάτησε στους 35 πόντους έχοντας 8/14 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 13/13 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, αλλά και 8 λάθη στα 40 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ. Άξιος συμπαραστάτης του Ντομινίκ ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο οποίος είχε προσθέσει άλλους 13 πόντους με 2/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 6/6 βολές. Από την ΤΣΣΚΑ δεν είχαν φτάσει οι 23 πόντοι του Βασίλι Καράσεφ (3/10ρδίπ., 4/7τρίπ., 5/9β., 9ασ.)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Ουίλκινς 35 (2), Αλβέρτης 13 (1), Βράνκοβιτς 8, Οικονόμου 8, Κόρφας 8 (1), Σταυρακόπουλος 7, Βουρτζούμης 2, Γιαννάκης, Πετσάρσκι, Μυριούνης.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ερέμιν): Καράσεφ 23 (4), Νουόσου 12, Βέτρα 8 (1), Πανόφ 7, Κουντέλιν 7 (2), Κισούριν 7, Κορνέφ 4, Μοργκούνοφ 3, Βαντέεφ, Κουράσεφ.

6 Μαΐου 2007: «Το τέταρτο αστέρι μέσα σε πανδαιμόνιο»

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 93-91

Την ημέρα που ο Νίκος Γκάλης γιόρταζε την... 27η επέτειο από το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα για το Προολυμπιακό στο Βεβέ της Ελβετίας, ο Παναθηναϊκός πανηγύριζε μαζί με 20.000 φιλάθλους του στο κλειστό του ΟΑΚΑ την κατάκτηση του 4ου ευρωπαϊκού τροπαίου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ύστερα από ένα συγκλονιστικό -σε εξέλιξη- παιχνίδι, οι «πράσινοι» κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη με 93-91 και να προκαλέσουν πραγματικό ντελίριο! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης που έκλεινε εκείνο το βράδυ 27 χρόνια ζωής είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του Final 4 και έπαιρνε το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του, ενώ ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε τα... πάντα για τη ρωσική ομάδα προκειμένου να αποτρέψει την ήττα.

Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι , το οποίο κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα! Συγκεκριμένα στα 34'' δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ο Μπατίστ ευστόχησε για το 89-85, ενώ το τρίποντο του Λάνγκτον βρήκε σίδερο, πριν ο Σμόντις με 1/2 βολές μειώσει σε 89-86 στα 22''. Έκτοτε το ματς οδηγήθηκε στη ρώσικη ρουλέτα των βολών. Ο Βούγιανιτς με 2/2 έγραψε το 91-86 στα 20'' πριν από το τελος, ο Λάνγκτον αστόχησε, ενώ ο Σισκάουσκας τον μιμήθηκε αστοχώντας σε δύο βολές στα 14''. Ο Παπαλουκάς κάρφωσε στα 8'' πριν από το τέλος για το 91-88, αλλα ο Σισκάουσκας ήταν πιο... ψύχραιμος στη συνέχεια με αποτέλεσμα να σφραγίσει τη νίκη και το 4ο ευρωπαϊκό τρόπαιο του Παναθηναϊκού!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 12 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.

3 Μαΐου 2009: «Ένας θρίαμβος με μπόλικο καρδιοχτύπι»

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 73-71

Για πολλούς, αν όχι για όλους, ο Παναθηναϊκός του 2009 ήταν η πληρέστερη ομάδα που είδε ποτέ η EuroLeague. Και φρόντισε να το αποδείξει με εμφατικό τρόπο στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο ήταν ένα από τα καλύτερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των τελικών! Οι «πράσινοι» είχαν προβάδισμα 20 πόντων (48-28) παίζοντας μπάσκετ από... άλλον πλανήτη! Οτιδήποτε και αν έκανε η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν άφηνε κανένα περιθώριο στους Ρώσους.

Όμως στο δεύτερο μισό του αγώνα ήρθαν τα πάνω-κάτω. Η ΤΣΣΚΑ πραγματοποίησε ένα σερί 15-0 και επέστρεψε δυναμικά στο παιχνίδι. Αποτέλεσμα; Να κριθεί στο... τελευταίο σουτ του Ραμούνας Σισκάουκας, ο οποίος δεν βρήκε στόχο με τον Ντρου Νίκολας κρεμασμένο πάνω του. Μάλιστα ο αστικός μύθος αναφέρει ότι στο τελευταίο time out πριν από την επίθεση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ομπράντοβιτς είχε ζητήσει και τη γνώμη των παικτών όσον αφορά την τελευταία επίθεση! Φάουλ ή άμυνα; Τελικά υπερίσχυσε η άμυνα και ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης! Από αυτό το ματς έχει μείνει και το... σηκωμένο χέρι του Αρτεάγκα για φάουλ, ενώ το στιγμιότυπο που περνάει από μπροστά του ο... μαινόμενος Θανάσης Γιαννακόπουλος και του πετάει χαρτονομίσματα έχει περάσει στην ιστορία!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13 (1), Κάουν 3, Χριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

11 Μαΐου 2012: «Η... σφαγή του αιώνα»

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 66-64

Πριν από επτά χρόνια καταγράφηκε και η τελευταία παρουσία του Παναθηναϊκού σε Final 4 της EuroLeague! Μπορεί να ακολούθησαν πολλά ματς για την regular season ή για τα playoffs, αλλά εκείνο το παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης ήταν το τελευταίο που έχει χαραχθεί έντονα στις μνήμες όλων. Τόσο για την προσπάθεια των «πρασίνων» για τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό, όσο φυσικά για τα διαιτητικά σφυρίγματα των Γιούγκεμπραντ, Μάρτιν και Ράντοβιτς και δη του Φινλανδού. Ειδικά στα τελευταία δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ να φτάσει στη νίκη με 66-64 και στην πρόκριση στον μεγάλο τελικό της EuroLeague.

Συγκεκριμένα και ενώ το σκορ ήταν 63-64 υπέρ του Παναθηναϊκού στα 52'', ο Καλάθης μπορεί να έχασε τον έλεγχο της μπάλας ύστερα από πίεση,αλλά όπως αποδείχθηκε η μπάλα έπρεπε να παραμείνει στην κατοχή του Παναθηναϊκού αλλά ο Γιούγκεμπραντ την έδωσε στην ΤΣΣΚΑ. Στα 37'' ο Μίλος Τεόντοσιτς έκανε το 65-64, ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε στα 33'' και οι Ρώσοι με 1/2 βολές του Σβεντ προηγήθηκαν με 66-64 στα 21''. Έκτοτε έγινε σωρεία λαθών και ανάποδων σφυριγμάτων (ή μη σφυριγμάτων), σε μια από τις μεγαλύτερες «σφαγές» ομάδας στην ιστορία των Final 4.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 (1), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (2), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 (1), Κάουν 2, Xριάπα 3 (1), Γκόρντον 2

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 19 (3).