Η εποχή που οι παίκτες καθορίζουν τα trades! (pics)

Νίκος Καρφής
Η εποχή που οι παίκτες καθορίζουν τα trades! (pics)

bet365

O Άντονι Ντέιβις προστέθηκε στη λίστα των παικτών που ζήτησαν ανταλλαγή τον τελευταίο καιρό και το gazzetta.gr γράφει για μια εποχή που οι παίκτες έχουν πλέον τη δύναμη να αλλάζουν τις ισορροπίες, αφού αυτοί καθορίζουν τα trades.

Tις τελευταίες γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας των Λέικερς να φέρουν τον Άντονι Ντέιβις στο Λος Άντζελες. Ο «Unibrow» έριξε τη βόμβα, ζήτησε την ανταλλαγή από τους Πέλικανς, ενώ τους έδωσε ακόμα και ομάδες στις οποίες επιθυμεί να συνεχίσει την καριέρα του (Λέικερς, Νικς, Μπακς, Κλίπερς). Έφερε μια αναστάτωση στον οργανισμό των Πέλικανς, οι οποίοι ξέρουν πως είναι θέμα λίγων μηνών να χάσουν τον ηγέτη τους.

Επιστροφή χρημάτων* στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και σούπερ αποδόσεις στη Σούπερ Λιγκ από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Μάλιστα… τάραξε τόσο πολύ την ομάδα, η οποία ίσως λειτούργησε περισσότερο με το συναίσθημα και όχι με τη λογική, και έτσι δεν έκανε αποδεκτή μια τρελή πρόταση των λιμνανθρώπων για το Μονόφρυδο με ανταλλάγματα τους Λόνζο Μπολ, Κάιλ Κούζμα, Μπράντον Ίνγκραμ, Ραζόν Ρόντο, Λανς Στέφενσον, Μάικλ Μπίσλι, δυο draft picks α' γύρου, ενώ δεν είχαν πρόβλημα να φορτωθούν το συμβόλαιο του Σόλομον Χιλ! Στους Πέλικανς δεν άρεσε ο τρόπος που ΛεΜπρόν και Λέικερς προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον Ντέιβις, ενώ αυτός δεσμευόταν με συμβόλαιο (tampering) και έτσι προτίμησαν να κόψουν κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τους Λέικερς, κάτι που δεν επέτρεψε στο να έχουμε συμφωνία.

Οι παίκτες κινούν τα… νήματα και καθορίζουν τα trades

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο ένας superstar να ζητά ανταλλαγή από την ομάδα και σε αυτές τις περιπτώσεις προστέθηκε και η υπόθεση Ντέιβις. Πλέον στη λίγκα οι παίκτες κάνουν κουμάντο και εύκολα ή δύσκολα πετυχαίνουν τον σκοπό τους, δηλαδή να αλλάξουν περιβάλλον, πρωταγωνιστώντας σε μια ανταλλαγή. Το gazzetta.gr γράφει για την εποχή που οι σταρ της λίγκας είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, καθορίζοντας τα trades. Πολλές φορές οι ομάδες είναι… παγιδευμένες σε μια κατάσταση και είναι υποχρεωμένες να υποκύψουν στην απαίτηση του παίκτη

Τα ήρεμα 90s

Αν δει κάποιος τη δεκαετία του 90’ θα παρατηρήσει πως είχαμε μόνο μια περίπτωση στην οποία ένας σπουδαίος παίκτης ζήτησε ανταλλαγή. Εκείνη του Χακίμ Ολάζουον το 1993, ο οποίος νευρίασε με το front office της ομάδας και μετά την επιλογή των γιατρών να του επιτρέψουν να παίξει μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό που είχε, ζήτησε να φύγει μακριά από τις ρουκέτες.

Το Χιούστον αρνήθηκε να τον ανταλλάξει και τελικά δικαιώθηκε, αφού κατάφερε να πάρει μαζί του 2 σερί πρωταθλήματα, στα πιο ένδοξα χρόνια της ομάδας. Ο Μάικλ Τζόρνταν έλειπε και ο χαρισματικός ψηλός με το περίφημο «dream shake», βρήκε την ευκαιρία να φορέσει 2 δαχτυλίδια.

O Kόμπι, ο Σακίλ και ο Κάρτερ

Η κατάσταση ηρέμησε για λίγα χρόνια όσον αφορά τους σπουδαίους παίκτες που απαιτούσαν να αλλάξουν περιβάλλον. Φτάσαμε στο 2004 για να δούμε τον Βινς Κάρτερ να νιώθει πως χαραμίζει το ταλέντο του σε μια τόσο μικρή αγορά και σε μια πόλη που δεν πρόκειται να πάρει πρωτάθλημα (Τορόντο), κάτι που τον οδήγησε να ζητήσει ανταλλαγή για να πάει στο Νιου Τζέρσεϊ για τους Νετς

Την ίδια χρονια ο Σακίλ αποφάσισε να αποχωρήσει από το Λος Άντζελες, μένοντας μακρία από τον Κόμπι που αν και μέσα στο γήπεδο έκαναν… παπάδες, είχαν τα θεματάκια τους. Πήγε στους Χιτ, εκεί όπου πρόσθεσε ακόμα έναν τίτλο στην συλλογή. Πάντως η ανταλλαγή του Σακίλ από τους Λέικερς στους Χιτ είχε κάνει πάταγο. Το αντίθετο δρομολόγιο έκαναν οι Μπάτλερ, Όντομ και Γκραντ.

Αξιοπρόσεχτη ήταν και η περίπτωση Κρις Ουέμπερ το 2005. Δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για… κόντρα με τον σουτέρ των «βασιλιάδων», Πέτζα Στογιάκοβιτς. Ο C-Webb απαίτησε ανταλλαγή και έτσι πήγε στους Σίξερς με αντάλλαγμα τους Σκίνερ, Τόμας και Ουίλιαμσον.

Για να φτάσουμε στο 2007 και τον Κόμπι Μπράιαντ. Μετά την αποχώρηση του Σακίλ οι λιμνάνθρωποι πέρασαν μια μίνι κρίση με παίκτες που κινούνταν στην μετριότητα. Μοναδική αχτίδα φωτός ο τεράστιος Κόμπι. Ο «Βlack Mamba» δεν ήθελε να κάτσει με αυτήν την κατάσταση και λίγο έλειψε να πάει στους Μπουλς, όμως οι Λέικερς έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή και έτσι ο Μπράιαντ έμεινε στο Λος Άντζελες.

Το «καυτό» 2011

Ο Καρμέλο Άντονι το 2011 αποφάσισε πως ήρθε ο καιρός για αλλαγή και έτσι απαίτησε ανταλλαγή παρόλο που οι Νάγκετς έκαναν ότι μπορούσαν για να τον βοηθήσουν να διεκδικήσει κάτι μεγάλο. Έτσι συνέχισε την καριέρα του στους Νικς (στους Νάγκετς πήγαν οι Γκαλινάρι, Μοζγκόφ, Τσάντλερ και Φέλτον) και την Ανατολή. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει παίξει ούτε μια φορά σε τελικούς.

Την ίδια χρονιά ο Κρις Πολ Παραλίγο να ντυθεί στα μωβ και τα χρυσά των Λέικερς, αλλά ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιτν Στερν άσκησε βέτο σε αυτή την ανταλλαγή. Έτσι ο «CP3» μετακόμισε στο Λος Άντζελες, αλλά όχι για τους Λέικερς. Οι Κλίπερς ήταν η ομάδα που τον πρόσθεσε στο ρόστερ της, αλλά το περιβόητο πρωτάθλημα δεν ήρθε ποτέ.

Σημαντική ήταν και το θέμα του Ντουάιτ Χάουαρντ, ο οποίος δεν άντεξε άλλο στο Ορλάντο και ζήτησε να φύγει για να πάει σε μια μεγαλύτερη αγορά, ενώ ζητούσε την ευκαιρία να πάρει τίτλο. Οι Λέικερς τον περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες, αλλά εκεί δεν ήταν και τόσο πετυχημένη η πορεία του. Ένας παίκτης που έκανε… παπάδες με τους Μάτζικ.

Η τρέλα της τελευταίας διετίας

Και φτάνουμε στην τελευταία διετία που έχει γίνει πραγματικά ο κακός χαμός. Ο πρώτος που άνοιξε τον χορό ήταν ο Κάιρι Ίρβινγκ που το καλοκαίρι του 2017 ζήτησε να φύγει από τους Καβς, αφού δεν ήθελε να είναι στη… σκιά του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Έτσι μετακόμισε στη Βοστώνη (Tόμας, Ζίζιτς και Κράουντερ πήγαν στο Κλίβελαντ), εκεί όπου φέτος (αν δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα στο γόνατο) θα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να πάρει πρωτάθλημα, καθώς υπάρχουν πολλά σενάρια που τον συνδέουν με τους Νικς στη free agency.

Επόμενη «βόμβα» που έσκασε ήταν του Καουάι Λέοναρντ που ήθελε να φύγει από την… αγκαλιά του Πόποβιτς απαιτώντας να τον ανταλλάξουν οι Σπερς το καλοκαίρι του 2018. Επιθυμία του ήταν οι Λέικερς, αλλά τελικά τον είδαμε να καταλήγει στους Ράπτορς. Μιας που μπήκαν στη κουβέντα οι Σπερς, να τονισθεί πως και ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ είχε ζητήσει ανταλλαγή (το καλοκαίρι του 2017), όμως τελικά τα βρήκαν μεταξύ τους με τον coach Pop και έτσι συνέχισε να παίζει με τη φανέλα του Σαν Αντόνιο.

Λίγους μήνες μετά από το… σοκ με τον Λέοναρντ, σειρά πήρε ο Τζίμι Μπάτλερ. Ο παίκτης που άνηκε τότε στη Μινεσότα, ζήτησε ανταλλαγή και έδωσε μια λίστα στους «λύκους» με ομάδες που θέλει να συνεχίσει την καριέρα του. Μάλιστα ξέφυγε λιγάκι, αφού άρχισε να... βάλλει κατά πάντων και στράφηκε εναντίον των Καρλ Άντονι Τάουνς, Άντριου Ουίγκινς, Τομ Θιμποντό όπως επίσης κατά του GM! Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί μια προγραμματισμένη προπόνηση των «λύκων».

Για να φτάσουμε και στην περίπτωση του Ντέιβις. Ο «Μονόφρυδος» κατάλαβε πως δεν πάει άλλο στη Νέα Ορλεάνη, αφού όπως έχει δηλώσει πολλές φορές το legacy το βάζει πολύ παραπάνω από τα χρήματα. Και στους Πέλικανς ένιωσε πως δεν θα μπορούσε να φτάσει εκεί όπου μπορούσε, να κατακτήσει πρωταθλήματα.

Η απαίτηση του για ανταλλαγή έβαλε… φωτιά στο ΝΒΑ και ακόμα και λίγες ώρες πριν το trade deadline τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Οι Λέικερς έκαναν μια τίμια προσπάθεια, οι Πέλικανς έδειξαν να μην θέλουν να δώσουν με τίποτα τον παίκτη στην ομάδα του ΛεΜπρόν Τζέιμς και έτσι ο Άντονι θα είναι «πελεκάνος» μέχρι το καλοκαίρι. Εκεί θα γίνει μάχη για την απόκτηση του. Χαμός για το ποιος θα καταφέρει να τον βάλει στο δυναμικό του και να εκτοξευτεί σαν ομάδα. Μιλάμε για τον-κατά πολλούς-κορυφαίο ψηλό στο ΝΒΑ.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε και η φήμη πως ο Μπλέικ Γκρίφιν θέλει να αποχωρήσει από τους Πίστονς, ζητώντας από την ομάδα του ανταλλαγή. Ωστόσο συνεχίζει στο Ντιτρόιτ.

Τα όσα έχουν γίνει την τελευταία διετία δείχνουν ξεκάθαρα την τάση πρωτοκλασάτων παικτών να ρυθμίζουν τις εξελίξεις με τις ανταλλαγές που ζητούν. Πλέον έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω-κάτω και οι ομάδες δεν είναι οι μόνες που καθορίζουν το παιχνίδι των ανταλλαγών. Οι σταρ του ΝΒΑ φαίνεται να παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τους ολοένα και περισσότερο και πλέον περιμένουμε ποιος θα είναι ο επόμενος που θα απαιτήσει ανταλλαγή.

 

NBA Τελευταία Νέα