Γιάννη, κλείσε τα μάτια και κάνε μια ευχή...

Γιάννη, κλείσε τα μάτια και κάνε μια ευχή...

Αντωνία Σπανού
Γιάννη, κλείσε τα μάτια και κάνε μια ευχή...

bet365

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει τα γενέθλια του, κλείνει τα 24 του χρόνια και αυτά που έχει πετύχει, άλλοι, απλά δεν τολμούν να τα ονειρευτούν...

Η τούρτα φτάνει. Πάνω σε εκείνη 24 κεράκια. Γύρω της χαρούμενα χαμογελαστά πρόσωπα. Η οικογένεια... Λείπει ο Θανάσης, λείπει ο Κώστας, αλλά η σκέψη τους είναι εκεί σε ένα σπίτι στο Μιλγουόκι που έχει μέσα του αναμνήσεις από κόπο, ιδρώτα, δάκρυα, γέλια και επιτυχίες...

Ο Γιάννης κλείνει τα μάτια, ίσα για να σκεφτεί τι ευχή θα ήθελε να κάνει πραγματικότητα και εκεί μέσα σε μια στιγμή, περνούν από το μυαλό του τα πάντα. Όλα όσα έχουν γίνει, όλα όσα έχουν συμβεί.

Οι δυσκολίες, οι άνθρωποι, οι ανησυχίες, τα ταξίδια, η ευτυχία, η προσπάθεια, η δουλειά, ο πόνος, ο ιδρώτας, τα δάκρυα, η ανακούφιση, η χαρά, η δύναμη, οι στόχοι... Η ευχή γίνεται μια ανάσα και το κερί σβήνει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κλείνει 24 χρόνια ζωής και αυτά που έχει καταφέρει είναι ονειρικά. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γράφεται για διάφορους ανθρώπους, ειδικά σε αφιερώματα όπως αυτό, αλλά εδώ η φράση παίρνει τόση ουσία...

Η ιστορία του είναι πασίγνωστη σε όλο τον πλανήτη. Ο Γιάννης γνώρισε δυσκολίες, έζησε πολλές καταστάσεις που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να ζήσει, αλλά με... όπλο του την οικογένεια του και το ταλέντο του, κατάφερε να πραγματοποιήσει ευχές, που τέτοια ημέρα, ίσα που τολμούσε να σκεφτεί πριν σβήσει τα κεράκια στην τούρτα του στο σπίτι του στα Σεπόλια.

Έφυγε από την Ελλάδα, επιλέχθηκε στο ντραφτ από τους Μπακς και έμελλε το μέλλον του να «ντυθεί» στα πράσινα και μέσα σε αυτά, να μεγαλουργήσει.

Το Μιλγουόκι έγινε το σπίτι του και εκεί έχει ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές του. Ξεκίνησε ένα αδύνατο αγόρι με τεράστια όνειρα, μόχθησε, πάλεψε και πλέον ηγείται όχι μόνο της ομάδας του, αλλά ολόκληρης της λίγκας. Ολόκληρης της λίγκας του ΝΒΑ.

Πλέον, όταν φτάνει η 6η του Δεκέμβρη και ο Γιάννης είναι έτοιμος να κάνει την ευχή του η αναδρομή του παίρνει λίγο παραπάνω. Άλλωστε με την φετινή χρονιά να έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο μήνες, ο Αντετοκούνμπο μπορεί να αισθάνεται ότι κάθε μέρα έχει τα γενέθλια του.

Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, τα «Ελάφια» πάνε από το καλό στο καλύτερο και οι διακρίσεις δεν σταματούν για τον «Greek Freak». Η σεζόν που έχει ξεκινήσει θα μπορούσε να είναι όλη βγαλμένη από τα όνειρα του Γιάννη και μαζί ολόκληρης της Ελλάδας που έχει βιώσει κάθε βήμα δίπλα του, κάθε ανησυχία και τον έχει στηρίξει σε κάθε του βήμα.

Οι Μπακς προελαύνουν στο ΝΒΑ, ο Γιάννης είναι ο βασικός υποψήφιος για MVP και ο Σακίλ Ο' Νιλ τον έχρισε... superman, ενώ παραδέχτηκε ότι είναι ο καλύτερος παίκτης.

Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλούν τα κατορθώματα και αυτά τα κατορθώματα του Γιάννη βροντοφωνάζουν...

Η ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Το 2013 όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέγονταν από τους Μπακς στην θέση Νο.15 στο ντραφτ κανείς μα κανείς δεν είχε φανταστεί αυτή την συνέχεια. Από τον Φιλαθλητικό και την Α2 ο Γιάννης βρέθηκε στον «μαγικό» κόσμο και ο μαγικός κόσμος ίσως να μην ήταν προετοιμασμένος γι' αυτό που τον... βρήκε.

«Σχεδόν όλες οι ομάδες του ΝΒΑ έχασαν την ευκαιρία με τον Γιάννη. Κανείς δεν πίστευε πως ήταν ο καλύτερος παίκτης στο ντραφτ του 2013 και ότι είχε τόσο μεγάλη προοπτική, αλλά νομίζω πως όλες οι ομάδες τον είχαν στα υπόψη μετά τους πρώτους 8-10 παίκτες. Ο Γιάννης από τη δεύτερη χρονιά του και μετά έδειξε πως είναι κάτι ξεχωριστό. Κάποιοι παίκτες είναι εύκολο να διαγνώσεις πως θα γίνουν σπουδαίοι, όπως ο Λεμπρόν, ο Καρμέλο και ο Κόμπι.

Όμως ο Γιάννης είναι διαφορετική περίπτωση και πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο. Είναι ένα πανέξυπνο παιδί, που δουλεύει πολύ σκληρά και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες στο ΝΒΑ.»

Αυτή είναι η σκέψη του Ντάνι Έιντζ, γενικού διευθυντή των Σέλτικς, που αποτυπώνει ξεκάθαρα την σκέψη όλων μετά από μερικά χρόνια και τα παρακάτω είναι τα λόγια του Κόμπι Μπράιντ για τον Γιάννη. Του Κόμπι Μπράιντ...

«Αυτή είναι μία ιστορία από το βιβλίο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Επιλεγμένος από τους Θεούς, Μεγάλα χέρια, ύψος, αθλητικότητα. Tα χαρίσματα που του δόθηκαν, από μόνα τους δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία. Στην αρχή έπρεπε να βρει το σκοπό του στον κόσμο, για να αξιοποιήσει τα "δώρα" που του χαρίστηκαν. Για τον Γιάννη αυτό ξεκίνησε στα 14. Το να βρει όμως τον σκοπό στη ζωή του ήταν απλά το ξεκίνημα του ταξιδιού. Έπρεπε να μεγιστοποιήσει τα χαρίσματα του. Δυνάμωσε τα χέρια του, έγινε καλύτερος στον χειρισμό της μπάλας, εφτιαξε το σουτ και ανέπτυξε το παιχνίδι του στο... ζωγραφιστό.

Βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Ξεκίνησε να κυριαρχεί στο post, δυνατός στην άμυνα, εκπληκτικός πασέρ, σπουδαίος ριμπάουντερ και ικανότατος σκόρερ. Ο Γιάννης όμως δεν ήταν ευχαριστημένος. Πιστεύει πως μπορεί να κάνει περισσότερα. Για αυτό μελέτησε το παιχνίδι, τις θέσεις των συμπαικτών του όταν έρχονται τα double team πάνω του. Έψαξε τις αδυναμίες των αντιπάλων του και με την άμυνα παίρνει τις νίκες. Έμαθε να χαμογελάει όταν η δύναμή του μεταφραζόταν σε επιτυχία.

Ο Γιάννης εξελίχθηκε! Το παιχνίδι του άλλαξε, η φήμη του άλλαξε! Τα προσόντα του παραμένουν αναλλοίωτα. Όλοι έχουμε τα χαρίσματα μας. Επιλεχθήκαμε από τους Θεούς. Αλλά ίσως, ίσως το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να λάβουμε είναι η κατανόηση του πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δώρα που μας δόθηκαν. Και ο Γιάννης καταλαβαίνει πως το μεγαλύτερο παιχνίδι όλων είναι αυτό που αξίζει να παίζεις για πάντα!».

Ταβάνι του Γιάνναρου είναι μόνο ο ουρανός!

Ο Αντετοκούνμπο δούλεψε με υπομονή, ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούσαν, υπέγραψε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο με τους Μπακς και έφτασε η ώρα του να ηγηθεί της προσπάθειάς τους για το βήμα παραπάνω. Τις δύο τελευταίες σεζόν, τα «Ελάφια» βρέθηκαν στα playoffs και αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο, ενώ φέτος τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά.

Μπορεί τα Μέσα και ο κόσμος να θέλουν να δουν τον Γιάννη σε μια ομάδα που θα μπορέσει να «χτυπήσει» πρωτάθλημα ή δίπλα σε κάποιον All Star παίκτη, εκείνος έχει δηλώσει άπειρες φορές ότι στο Μιλγουόκι θα κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα και με τους Μπακς θέλει να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ και κάπου εκεί η συζήτηση παίρνει άλλη τροπή.

Φέτος η αλλαγή είναι φανερή. Οι σουτέρ πλαισίωσαν τον ηγέτη της ομάδας, ο Γιάννης κάνει τα ΠΑΝΤΑ μέσα στο παρκέ και όλα αυτά έχουν κάνει τους Μπακς εξαιρετικά δυνατούς και έχουν... τρελάνει κόσμο με τα αποτελέσματα τους.

Φιγουράρουν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Ανατολής, άπαντες τους υπολογίζουν ως βασικούς αντιπάλους και βλέπουν στο πρόσωπο του «Greek Freak» τον σούπερ σταρ που θα παλέψουν να σταματήσουν.

Το που θα φτάσουν φέτος το ξέρει καλύτερο ο «Greek Freak» και η παρέα του, το μόνο σίγουρο είναι ότι μας έχουν γεμίσει ανυπομονησία για την συνέχεια. Οι Μπακς προελαύνουν και όλοι τους κοιτούν ως την πρόκληση της σεζόν.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΜVP ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βασικός υποψήφιος για MVP του ΝΒΑ. Ο δικός μας Γιάννης, το δικό μας παιδί είναι βασικός υποψήφιος στα 24 του χρόνια για να γίνει MVP του ΝΒΑ. Αυτή η πρόταση μερικά χρόνια πριν θα ήταν θεότρελη για οποιονδήποτε να την σκεφτεί, όχι απλά να την αρθρώσει.

Και όμως ο Γιάννης τα έχει καταφέρει. Σε μια λίγκα που ο ΛεΜπρον Τζέιμς πρωταγωνιστεί, ο Στεφ Κάρι κάνει τα μαγικά του, ο Ντουράντ τραβάει την ομάδα του στα δύσκολα, υπάρχει ο Χάρντεν, υπάρχει ο Ουέστμπρουκ και άπειροι άλλοι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο βασικός υποψήφιος για να πάρει το βραβείο του καλύτερου παίκτη στην λίγκα.

Κανείς δεν του χάρισε τίποτα, τίποτα δεν ήρθε ουρανοκατέβατο. Ο ηγέτης του Μιλγουόκι είναι ασταμάτητος. Δουλεύει καθημερινά και σκληρά για να βγαίνει στο παρκέ και να είναι ο καλύτερος απ' όλους. Να μην μπορεί να τον σταματήσει κανείς όταν βάζει την μπάλα στο παρκέ και να σπάει το ένα ρεκόρ καρφωμάτων μετά το άλλο.

Οι αριθμοί του είναι αξεπέραστοι και φροντίζει σε κάθε ματς να επιβεβαιώνει την φήμη του.

Μέχρι τώρα μετρά 27.6 πόντους, 13.2 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ, αλλά αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει δεν αποτυπώνονται ακριβώς στο χαρτί με αριθμούς. Ο φόβος που προκαλεί στις αντίπαλες άμυνες, που δεν έχουν άλλη λύση από το να στείλουν δύο άτομα πάνω του να τον μαρκάρουν, τους αντίπαλους προπονητές που σκέφτονται να χτίσουν ένα τείχος για να τον σταματήσουν, τους παίκτες που ψάχνουν το παραμικρό από τον Γιάννη για να σχολιαστούν, οι υπόλοιποι που ξέρουν ότι στο παρκέ έχουν ηγέτη, όλα αυτά είναι που κάνουν τον Γιάννη να χτίζει τον μύθο του.

Είναι πολύ μικρός ακόμα και έχει όλο το μέλλον για να κάνει ακόμα παραπάνω, αλλά φαίνεται πως την φετινή σεζόν είναι αποφασισμένος να γράψει ιστορία στο ΝΒΑ. Αν στο τέλος αυτό συνδυαστεί και με ένα βραβείο MVP η τιμή και η καταξίωση θα έχουν πάρει μορφή.

Αν συνεχίσει έτσι, ο Αντετοκούνμπο είναι σίγουρο ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και το μέλλον θα είναι τόσο λαμπρό, όσο τα όνειρα του.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ... SUPERMAN

«Ποτέ δεν έδωσα στο παρελθόν το συγκεκριμένο όνομα, αλλά τώρα το δίνω σε αυτόν. Eίναι ο νέος Superman»

Δεν είναι λίγοι οι θρύλοι του ΝΒΑ που έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του Γιάννη. Δεν είναι λίγες οι φιλοφρονήσεις που έχει ακούσει από τους κορυφαίους και φυσικά δεν είναι καθόλου λίγα όσα έχουν γραφτεί για εκείνον μέσα σε λίγα χρόνια που βρίσκεται στην λίγκα.

Πριν από μερικές ημέρες πάντως έφτασε στο πικ των πραγμάτων που θα μπορούσε να ακούσει, αφού ο Σακίλ Ο΄ Νιλ του... πέρασε το παρατσούκλι του και τον ονόμασε νέο Superman, έναν τίτλο που όπως σχολίασε δεν έχει δώσει σε κανέναν άλλον.

Την ίδια ημέρα σε συζήτηση μαζί με τον Μπάρκλεϊ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι πιστεύει πως ο Γιάννης είναι ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ αυτή την στιγμή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ακούει από θρύλους να παραδέχονται ότι εκείνος στα 24 του είναι ο καλύτερος.

Ο «Greek Freak», ο δικός μας Γιάννης, το παιδί που κατάφερε και έκανε μια ολόκληρη χώρα να τον αγαπήσει και να τον στηρίξει προελαύνει στο ΝΒΑ και δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε περήφανοι για εκείνον και να του ευχηθούμε να έχει την υγεία του και να φτάσει στην πιο ονειρεμένη κορυφή.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΝΝΑΡΕ!

 

NBA Τελευταία Νέα