Σεβίλλη: Η «αρένα» των γαλανόλευκων επιτυχιών!

Αντώνης Πατσούρας
Σεβίλλη: Η «αρένα» των γαλανόλευκων επιτυχιών!

bet365

Με αφορμή τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπέτις το gazzetta.gr «βούτηξε» στο παρελθόν και θυμήθηκε μεγάλες και μικρές στιγμές της Ελλάδας στην πόλη της Ισπανίας.

Όλες οι στοιχηματικές επιλογές στο Τσέλσι – ΠΑΟΚ από το νέο Pamestoixima.gr.

Το στολίδι της Ανδαλουσίας. Πανέμορφη. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ. Κατά την ελληνική μυθολογία ο ιδρυτής της ήταν ο Ηρακλής και εν συνεχεία επανιδρύθηκε από τους Φοίνικες. Μια πόλη με τεράστια ιστορία. Μια πόλη που ζει στον ρυθμό της τέχνης και των σπορ.

Η Σεβίλλη και η Μπέτις χωρίζουν στα δυο την πόλη. Ο "Κουρέας της Σεβίλλης", η όπερα του Ιταλού Τζοακίνο Ρσσσίνι και φυσικά οι ταυρομαχίες της προσέδωσαν παγκόσμια αίγλη. Κάποτε γι' αυτή την πόλη είχε γράψει ο Ηρόδοτος, μετά ο Λόρκα και ο Χεμινγουεϊ... Η πόλη της Ανδαλουσίας διαφημίζει, αν και υπάρχουν αμφιβολίες, ότι στα χώματα της είναι ο τάφος του ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο, με την ανακάλυψη της Αμερικής, του Χριστόφορου Κολόμβου.

Η Σεβίγια είναι ένας "φιλικός" προορισμός για τους Έλληνες και με αφορμή τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπέτις για το Europa League αξίζει να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να θυμηθούμε την "γαλανόλευκη" αθλητική πόλη.

Ο θρίαμβος του στίβου

Δυο χρόνια μετά από την Αθήνα (1997) η Σεβίλλη "φιλοξενεί" το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Είναι το 7ο στην ιστορία και είναι το πιο επιτυχημένο για την χώρα μας. Η ελληνική αποστολή φεύγει από την Ανδαλουσία με 6 μετάλλια! Η Μιρέλα Μανιάνι με βολή στα 67.09 που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ (!) κέρδισε το χρυσό στον ακοντισμό ενώ η Βούλα Τσιαμήτα το χρυσό στο τριπλούν με επίδοση 14,88 ανέβηκε στην κορυφή!

Η Αναστασία Κελεσίδου ήταν δεύτερη στην δισκοβολία με 66,05 μ., ενώ ο Κώστας Γκατσιούδης, κατέλαβε την ίδια θέση στον ακοντισμό με 89,18 μέτρα. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Κατερίνα Θάνου στα 100μ. με 10.84 ενώ η Όλγα Βασδέκη ήταν επίσης 3η στο τριπλούν με 14,61 μέτρα.

Χρυσά... κουπιά

Την 2η ημέρα του Ιούνη του 2013 η νεαρή Κατερίνα Νικολαϊδου, συνεχίζει την τεράστια παράδοση της Ελλάδος στην κωπηλασία, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Η Ελληνίδα κωπηλάτρια έκανε ένα εξαιρετικό 500άρι και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με χρόνο 8:32.92. Είναι η αρχή μιας σπουδαίας πορείας για το κορίτσι από την Κατερίνη που διανύει τότε το 21 έτος της ηλικίας της.

Ποτέ στη... Σεβίλλη

Μπορεί η Μελίνα Μερκούρη να τραγουδούσε το "Ποτέ την Κυριακή" αλλά εάν έφτιαχνε κανείς ένα... άσμα για τις νίκες των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στη Σεβίλλη θα είχε τίτλο "Ποτέ στη Σεβίλλη". Το θέλησαν πολλές κόντρα στη Σεβίλλη και όχι στη Μπέτις αλλά καμία δεν το κατάφερε! Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1982-83 ο ΠΑΟΚ χάνει με 4-0 και την περίοδο 1990-91 μένει στο 0-0.

Τη σεζόν 1995-96 ο Ολυμπιακός παλεύει με την Σεβίγια του Σούκερ αλλά χάνει στο τέλος (90+1) με 1-0 ενώ το 2004-05 η ΑΕΚ γνωρίζει την ήττα με 3-2. Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός παίζει με την Σεβίλλη στους "32" του Κ. ΟΥΕΦΑ και χάνει με 2-0 στην Ισπανία. Ακολουθεί η ήττα με σκορ 4-0 του Ατρόμητου την περίοδο 2006-07 και η ήττα με 2-0 της ΑΕΚ στη Σεβίλλη το 2007 για τον προκριματικό του Champions League.

Ο "El Mago"

Η Σεβίλλη ξέρει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό διότι στην ομάδα της και στα δύσκολα χρόνια έπαιξε ο Βασίλης Τσιάρτας. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών στην Ελλάδα φόρεσε την φανέλα της Σεβίγοα από το 1996 έως το 2000! Την περίοδο 1996-97 αλλά και την 1999-2000 αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία και τις άλλες δυο στην Β'. Στη La Liga είχε 65 ματς με 18 γκολ και στην επόμενη κατηγορία 75 και 26 γκολ.

Οι φίλοι της ομάδας τον έλεγαν "El Mago" και η αλήθεια είναι πως καθεμία από τις 54 ασίστ του ήταν... μαγεία. Ο Τσιάρτας διατέλεσε και αρχηγός στην ομάδα! Στην Σεβίλλη είχε αγωνιστεί την περίοδο 1996-97 και ο Πέτρος Μαρινάκης. Ο Έλληνας άσος είχε 11 συμμετοχές.

Στα ρηχά νερά

Στην όμορφη πόλη της Ανδαλουσίας διεξήχθη το 1997 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης. Η Ελλάδα, που την ίδια χρονιά είχε ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση του Κυπελλούχων από τη Βουλιαγμένη αλλά και στη 2η θέση του κόσμου (FINA Cup), ταξίδεψε με φιλοδοξίες στην Ισπανία αλλά τερμάτισε 7η. Η ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη, είχε "παλιούς" παίκτες όπως ο Μαυρωτάς, ο Παπαναστασίου, ο Καϊάφας αλλά και Νέους όπως ο Αφρουδάκης, ο Ψύχος και ο Μάζης. Στην πορεία της έχασε από Ιταλία, Σερβία και Κροατία ενώ ηττήθηκε και με 7-3 στον κρίσιμο αγώνα από την Ισπανία. Τελικά κέρδισε με 13-9 την Σλοβακία και πήρε την 7η θέση.

Άθλος στα μπότσια

Τον Αύγουστο του 2017, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Όπεν μπότσια που διεξήχθη στη Σεβίλλη. Ο σπουδαίος Έλληνας παραολυμπιονίκης βρέθηκε στην υψηλότερη θέση του βάθρου των νικητών στο ατομικό BC3 κερδίζοντας με 3-1 τον Πορτογάλο Χοσέ Μασέδο στον τελικό!

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα