Η πρώτη νίκη, ο συγκινητικός Καλαϊτζής, το career-high του Λάσμε και το αβαντάζ! (vids)

Η πρώτη νίκη, ο συγκινητικός Καλαϊτζής, το career-high του Λάσμε και το αβαντάζ! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Η πρώτη νίκη, ο συγκινητικός Καλαϊτζής, το career-high του Λάσμε και το αβαντάζ! (vids)
O Παναθηναϊκός φιλοξενείται την Παρασκευή (23/11, 21:30) στην «Fernando Buesa Arena» και η EuroLeague Greece θυμάται τις μόλις τέσσερις νίκες των «πρασίνων» στη χώρα των Βάσκων, οι οποίες είχαν τις... δικές τους ιστορίες.

Η αλήθεια είναι ότι η Βιτόρια δεν αποτελεί και την... πλέον φιλόξενη πόλη για τον Παναθηναϊκό στα ματς της EuroLeague. Μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις που η «Fernando Buesa Arena» παραήταν... κατηφορική για τους «πράσινους» οι οποίοι δεινοπαθούσαν τις περισσότερες φορές που επισκέπτονταν τους Βάσκους.

Αδιάψευστος μάρτυρας η γλώσσα των αριθμών, αφού σε 12 παιχνίδια των δύο ομάδων στο πλαίσιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει νικήσει μόλις τέσσερις φορές, ενώ έχει γνωρίσει την ήττα άλλες οκτώ φορές. Λογικό και επόμενο το 4-8 της ελληνικής ομάδας να μην αποτελεί σύμμαχο αλλά σίγουρα ένα καλό κίνητρο για την αναμέτρηση της Παρασκευής (23/11, 21:30).

Βέβαια και οι τέσσερις νίκες που σημείωσε στη Βιτόρια από το 2002 έως και σήμερα έκρυβαν -και κρύβουν- από μία ιστορία. Ας πάμε να τις θυμηθούμε...

Ίωση, απουσίες και... σούπερ Μποντιρόγκα

Από τις καλύτερες σεζόν όσον αφορά τη φάση των ομίλων της (προ ULEB) EuroLeague ήταν αυτή του 1998-99. Ο Παναθηναϊκός δεν... έχανε πουθενά εκείνη τη χρονιά και μέχρι το εκτός έδρας παιχνίδι με την -τότε- Ταού Κεράμικα μετρούσε 13 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις! Στις 21 Ιανουαρίου 1999 σημειώθηκε η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία των «πρασίνων» στην «Fernando Buesa Arena» (σ.σ. τότε είχε την ονομασία «Pabellon Araba») της Βιτόρια! Βέβαια τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με την... επιδημία της ίωσης που είχε πλήξει την ομάδα εκείνη την περίοδο, είχαν καταστήσει αμφίβολη τη 14η συνεχόμενη νίκη της ομάδας. Ράτζα, Μπερκ, Τζεντίλε είχαν τεθεί νοκ άουτ και τα πάντα θα περνούσαν από τα χέρια του Ντέγιαν Μποντιρόγκα ο οποίος φρόντισε να παίξει για όλους! Ο Σέρβος είχε σταματήσει στους 31 πόντους με 9/15 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 10/12 βολές, 5 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και κανένα λάθος στα 40 λεπτά που αγωνίστηκε. Αποτέλεσμα; Νίκη του Παναθηναϊκού με 77-74 ενώ κατάφερε να κλείσει τον όμιλο με ρεκόρ 15-1!

ΤΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΑ (Σέρτζιο καριόλο): Εσπινόσα 7 (2), Μπένετ 11 (1), Μιγέρα Μας, Ουίντερς 10, Εσπίλ 12 (4), Ρουσκόνι 19, Μπέριτς 15 (3).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λευτέρης Σούμποτιτς): Αλβέρτης 6, Καλαϊτζής 3 (1), Κοχ 14 (4), Παταβούκας 2, Μποντιρόγκα 31 (1), Μπουντούρης 6 (2), Χούπμαν 4.

Το δράμα του συγκινητικού Καλαϊτζή

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2002 στη Βιτόρια. Ήταν το παιχνίδι για την 5η αγωνιστική της regular season στην EuroLeague και το πρώτο των δύο ομάδων στην μετά-FIBA εποχή. Ο Παναθηναϊκός μετρούσε 2-2 ρεκόρ ενώ η Ταού ήταν αήττητη με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς. Όμως το αγωνιστικό είχε περάσει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα για λογαριασμό των «πρασίνων». Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Γιώργος Καλαϊτζής έμαθε ότι είχε φύγει από τη ζωή η μητέρα του αλλά παρόλα αυτά έσφιξε τα δόντια και την καρδιά του και μπήκε στο παρκέ για να βοηθήσει την ομάδα του. Το «τριφύλλι» κατάφερε να φύγει με τη νίκη με σκορ 76-75 χάρη σε δύο εύστοχες βολές του Άριελ ΜακΝτόναλντ στο τέλος, αλλά ο Έλληνας πλέι μέικερ, λύγισε. Με τη λήξη του αγώνα όλοι οι παίκτες έσπευσαν να αγκαλιάσουν σφικτά τον βουρκωμένο Γιώργο Καλαϊτζή προκειμένου να τον παρηγορήσουν, ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έλεγε στη συνέντευξη Τύπου: «Σήμερα το πρωί μάθαμε ότι πέθανε η μητέρα του Γιώργου από την επάρατη νόσο του αφιερώνουμε τη νίκη. Θέλω να του δώσω δημόσια συγχαρητήρια γιατί ήταν εδώ και μας απέδειξε πόσο σπουδαίοι άνθρωποι υπάρχουν στον Παναθηναϊκό».

ΤΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΑ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Σκόλα 11, Νοτσιόνι 20 (2), Φουαρέ 4, Καλδερόν, Βιδάλ 2, Παλαντίνο 10 (2), Άλεν 15, Γκρίφιθ, Μότολα 13.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 6, Καλαϊτζής 8 (1), Παπαδόπουλος 3, Φώτσης 12 (2), Κουτλουάι 4, Μίντλετον 15, Τσαρτσαρής 2, Ζούζα 6, ΜακΝτόναλντ 15 (2), Μπιούφορντ 5 (1).

Ο ασταμάτητος Λάσμε και το «γκάζι» στο φινάλε!

Για την επόμενη νίκη του Παναθηναϊκού στην Βιτόρια χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια και να μεσολαβήσουν πέντε συνεχόμενες ήττες! Συγκεκριμένα το «ραντεβού» του «τριφυλλιού» με το 3ο «διπλό» στη Βιτόρια δόθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του ΤΟΡ-16. Από εκείνη την ομάδα, μόνο τρεις παίκτες θα βρεθούν ξανά στο παρκέ και δη οι Νίκος Παππάς, Τζέιμς Γκιστ και Στεφάν Λάσμε. Μάλιστα ο Γκαμπονέζος σέντερ ακόμα θα θυμάται εκείνο το παιχνίδι αφού έμελλε να σημειώσει την καλύτερή του επίδοση στο σκοράρισμα στην EuroLeague. Συγκεκριμένα είχε πετύχει 20 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (8/9 δίποντα, 4/6 βολές), επίδοση που ισοδυναμεί μέχρι και σήμερα το career-high του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Όσο για το παιχνίδι; Τα πάντα είχαν κριθεί στην τελευταία περίοδο, όταν ο Παναθηναϊκός πάτησε το πόδι στο γκάζι και... εξαφανίστηκε. Με ένα επιμέρους 17-4 μετέτρεψε το -4 στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου (52-48) σε +9 (56-65) με αποτέλεσμα να «καθαρίσει» και με την υπόθεση της νίκης,

ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Μαϊνόλντι, Νοτσιόνι 8, Ποέτα, Χάνγκα 6, Ντιόπ 2, Χοτζ, Σαν Εμετέριο 7 (1), Πλάις 17, Ερτέλ 13 (1), Γέλινεκ 6 (2), Κοζέρ 5 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μπράμος 5 (1), Κάρι 10 (2), Μπατίστ 4, Φώτσης 5 (1), Ούκιτς 4, Λάσμε 20, Διαμαντίδης 12 (2), Γκιστ 10, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 2.

Το μεγάλο βήμα για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs

Όπως και την περίοδο που διανύουμε, έτσι και στο τέλος της regular season για τη σεζόν 2016-17, ο Παναθηναϊκός έψαχνε ένα μεγάλο «διπλό» προκειμένου να διατηρηθεί «ζωντανός» όσον αφορά το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs. Μετρούσε δύο σερί ήττες σε Νταρουσάφακα και Ζάλγκιρις και παρά το γεγονός ότι εκμεταλλευόταν στο έπακρον την έδρα του, μακριά από αυτήν κάτι... στράβωνε. Ώσπου το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2017 οι «πράσινοι» -τελικά- τα... κατάφερναν και έκαναν το πιο αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της 4ης θέσης και το αβαντάζ της έδρας. Πραγματοποιώντας «εκρηκτικό» ξεκίνημα έχοντας προηγηθεί με 24-6 στο πρώτο δεκάλεπτο (!) δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα στο σκορ και με τη σωστή διαχείριση έφταναν στο πολυπόθητο «διπλό» ύστερα από... ενάμιση μήνα. Ο Κρις Σίνγκλετον ήταν ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού σε εκείνο το ματς, ενώ τον είχαν ακολουθήσει οι Μάικ Τζέιμς και Τζέιμς Γκιστ. Μάλιστα ιδιαίτερο ήταν εκείνο το ματς για τους Μπουρούση και Τζέιμς, οι οποίοι επέστρεφαν στην Βιτόρια ως αντίπαλοι της Μπασκόνια μετά την ονειρική χρονιά με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της ομάδας στο Final 4.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Σίτο Αλόνσο): Λάρκιν 7 (1), Βόιτμαν 12, Χάνγκα 13 (1), Μπομπουά, Μπλάζιτς, Ντιόπ 7, Τιλί 2, Λαπροβίτολα 5 (1), Σενγκέλια 6, Μπάντιντζερ 11 (1), Λουζ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (2), Νίκολς 2, Ρίβερς, Τζέιμς 11 (1), Παππάς 4, Φελντέιν 8 (2), Γκιστ 11 (1), Γκέιμπριελ 6 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 8.