To ξεκίνημα των πρώην NBAers στη Euroleague! (pics)

Νίκος Καρφής
To ξεκίνημα των πρώην NBAers στη Euroleague! (pics)
Οι ομάδες της Euroleague δυνάμωσαν τα ρόστερ τους με παίκτες που έπαιξαν στο NBA την περσινή σεζόν και η Euroleague Greece καταγράφει τα πεπραγμένα τους και την... επίδραση στο νέο τους περιβάλλον.

Σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις έγιναν στην Euroleague φέτος, αφού ορισμένες ομάδες πρόσθεσαν στο… οπλοστάσιο τους παίκτες με εμπειρία από το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το ΝΒΑ.

Άφησαν τις ΗΠΑ και είπαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, εκεί όπου θα έχουν παραπάνω πιθανότητες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελώντας τα… βαριά χαρτιά των συλλόγων.

Η Euroleague Greece συγκέντρωσε τα πεπραγμένα των περιπτώσεων αυτών στις 5 πρώτες αγωνιστικές και σας τα παρουσιάζει.

Σέιν Λάρκιν (Από Σέλτικς στην Εφές)

Ο Λάρκιν άφησε τους εξαιρετικούς Σέλτικς του Μπραντ Στίβενς και επέστρεψε στην Euroleague, μετά τη σεζόν 2016-17 τότε που τον είδαμε στην Μπασκόνια. Η Εφές τον έβαλε στο δυναμικό της και περιμένει πολλά από αυτόν. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προκαλέσει… αίσθηση με τις εμφανίσεις του, καθώς σκοράρει 7.2 πόντους και μοιράζει 3 ασίστ ανά ματς. Σουτάρει με 33% στα τρίποντα και σίγουρα οι Τούρκοι περιμένουν να βελτιωθεί και να τους βοηθήσει να μπουν στα playoffs.

Άλεκ Πίτερς (Από Σανς στην ΤΣΣΚΑ)

Σημαντική μεταγραφή για την ΤΣΣΚΑ ήταν ο Άλεκ Πίτερς, ο οποίος πέρυσι έπαιξε σε 20 ματς με τους Σανς. Η αλήθεια είναι πως στην ρωσική ομάδα υπάρχουν πολύ ποιοτικοί παίκτες (Σέρχιο, Ντε Κολό, Κλάιμπερν, Χίγκινς, Χάινς) και δύσκολο μπορείς να παίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκοράρισμα. Ο Πίτερς βάζει 6.2 πόντους σε 18 λεπτά ανά ματς, αλλά εκεί όπου κάνει θραύση είναι στα τρίποντα (σουτάρει με 55.6%, 10/18). Όσο η σεζόν προχωρά, ο Ιτούδης θα τον χρειαστεί περισσότερο και με το σουτ του μπορεί να δώσει πολλές λύσεις.

Ζόφρι Λοβέρν (Από Σπερς στη Φενέρ)

Ένα από τα πιο βαριά ονόματα του καλοκαιρινού μεταγραφικού παζαριού. Από το Σαν Αντόνιο του δασκάλου Γκρεγκ Πόποβιτς στη Φενέρ του άλλου δασκάλου Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση βασικού και παίζει μόλις 13 λεπτά ανά ματς, αφού ο Βέσελι είναι πάνω από αυτόν στην ιεραρχία. Συνεισφέρει με 7.6 πόντους και 2.2 ριμπάουντ, προσφέροντας λύσεις επιθετικά όσο αγωνίζεται. Πάντως δύσκολα συναντάς δίδυμο σέντερ σε μια ομάδα, όπως ο Λοβέρν και ο Βέσελι.

Τάιλερ Ένις (Από Λέικερς στη Φενέρ)

Πάμε και στον πιο άτυχο παίκτη της σεζόν. Ο πρώην παίκτης της ομάδας του Λος Άντζελες διέλυσε το πόδι του στο ματς με την Μπουγιουκτσεκμετσέ, με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη σεζόν και την Φενέρ να φέρνει στη θέση του τον γνώριμο μας από το πέρασμα στον Ολυμπιακό, Έρικ Γκριν. Πριν τραυματιστεί πρόλαβε να παίξει σε 3 ματς της Euroleague και σκόραρε 6.3 πόντους σε 10 λεπτά συμμετοχής, ενώ έδινε και 1 ασίστ. Φυσικά δεν γινόταν με τίποτα να πάρει τη θέση του Κώστα Σλούκα, ενώ είχε να ανταγωνιστεί και τον Μπόμπι Ντίξον.

Nτέρικ Ουίλιαμς (Από Λέικερς στη Μπάγερν)

Μιλάμε για το Νο.2 του draft του 2011. Η Μπάγερν τρέλανε κόσμο με την κίνηση αυτή και έδωσε την ευκαιρία στον Ουίλιαμς να δείξει το ταλέντο του στην Ευρώπη και τη Euroleague. Eίναι ο τρίτος σκόρερ των Βαυαρών (10 πόντους ανά ματς) πίσω από Ντζέντοβιτς και Λούσιτς, ενώ βρίσκεται στην 3η θέση των ριμπάουντερ της ομάδας με 3.3… σκουπίδια μέσο όρο. Έχει βοηθήσει τη Μπάγερν να κάνει 2 νίκες και σίγουρα θέλει να κάνει ακόμα καλύτερες εμφανίσεις. Περιμένουν τόσο πολλά από αυτόν στο Μόναχο και δεν θέλει να τους απογοητεύσει.

Νταρούν Χίλιαρντ (Από Σπερς στη Μπασκόνια)

Στη Fernando Buesa Arena θα γίνει το Final 4 και έτσι η Μπασκόνια θέλησε να δώσει άρωμα ΝΒΑ στους φιλάθλους της. Από την περιπέτεια με τους Σπερς, ο Χίλιαρντ κατέφτασε στη χώρα των Βάσκων για να κάνει τη διαφορά σε μια ομάδα που απόλυτος ηγέτης είναι ο Σενγκέλια. O 25χρονος γκαρντ/φόργουορντ είναι 5ος σκόρερ στην ομάδα με 6 πόντους ανά ματς και αγωνίζεται 16 λεπτά μέσο όρο. Πρέπει να ανεβάσει στροφές και να μπει περισσότερο στην… εξίσωση μιας ομάδας που έχει πολλές φιλοδοξίες φέτος. Επιπλέον έχει 1 κλέψιμο μέσο όρο.

Γιώργος Παπαγιάννης (Από Μπλέιζερς στον Παναθηναϊκό)

Ο Big Papa επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, αποκτώντας εμπειρίες με τα όσα έζησε στους Κινγκς και τους Μπλέιζερς. Οι… πράσινοι και ο Τσάβι Πασκουάλ πρόσθεσαν ύψος μέσα στη ρακέτα και θέλουν να δουν τον Παπαγιάννη να παρουσιάζεται όλο και καλύτερος κατά τη διάρκεια της σεζόν Έχει 5 πόντους με 83% εντός πεδιάς, ενώ κατεβάζει 2 ριμπάουντ. Μπροστά του βρίσκονται οι Λάσμε και Γκιστ και σίγουρα το έργο του είναι δύσκολο, όμως στο… τριφύλλι τον πιστεύουν πολύ και για αυτόν τον έφεραν πίσω στην Ελλάδα. Ο Πασκουάλ του δίνει περίπου 15 λεπτά σε κάθε ματς της Euroleague.

Τζόρνταν Μίκι (Από Χιτ στη Χίμκι)

ΝBAer έφερε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη Ρωσία. Η Χίμκι έβαλε στο δυναμικό τον Τζόρνταν Μίκι, ο οποίος έδειξε τι μπορεί να κάνει στο ματς απέναντι στη Αρμάνι που είχε 26 πόντους. Σκοράρει 11.8 πόντους σε 23 λεπτά, κάτι που τον κατατάσσει στην 3η θέση των σκορερ της ομάδας πίσω από Σβεντ και Γκιλ. Δεύτερος ριμπάουντερ της ομάδας με 3.4. Η Χίμκι έχει ξεκινήσει με 1-4 και αν θέλει να βελτιωθεί, θα πρέπει να κάνει μεγάλα ματς ο Μίκι, όπως και οι Σβεντ και Γκιλ. Στην καλή του μέρα ο Μίκι μπορεί να σε… σκοτώσει.

Nτέρικ Ουόλτον (Από Χιτ στη Ζαλγκίρις)

Ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησε ο τραυματισμό του Πάργκο και να πλαισιώσει τους Ουίλμπεκιν, Βέστερμαν και Ουόλτερς. Είναι ακόμα νωρίς να κριθεί, αφού πρόλαβε και έπαιξε σε μόλις 2 ματς της Euroleague. Παίζει 12 λεπτά ανά ματς και σκοράρει 2 πόντους, ενώ το δυνατό του σημείο, δείχνουν να είναι οι ασίστ. Μοίρασε 9 στα δύο πρώτα ματς. Ο Πάργκο είναι μεγάλη απώλεια και το βάρος πέφτει πάνω στον Ουόλτον.

Tζόνι Ό’Μπραιαντ (Από τους Χόρνετς στη Μακάμπι)

Πρώην συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο στους Μπακς, ενώ η περσινή σεζόν τον βρήκε στους Χόρνετς, εκεί όπου έπαιξε σε 31 ματς με 4.8 πόντους μέσο όρο. Έχει ξεκινήσει βασικός σε 4 ματς, ενώ αγωνίζεται 19 λεπτά μέσο όρο. Σίγουρα οι Ισραηλινοί θα περιμένουν λίγο παραπάνω από τους 7 πόντους και τα 4.2 ριμπάουντ που μαζεύει. Δεν είναι κακός, αλλά η Μακάμπι χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση από αυτόν.

Ταρίκ Μπλακ (Από Ρόκετς στη Μακάμπι)

Από τη σεζόν 2014-15 στο ΝΒΑ, αλλά πλέον πήρε την απόφαση να έρθει στην Ευρώπη για χάρη της Μακάμπι. Έχει βοηθήσει αρκετά την ομάδα του λαού, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας. Βάζει 12.3 πόντους ανά ματς, ενώ μαζεύει και 5.5 ριμπάουντ σε 27 λεπτά συμμετοχής. Επιπλέον μετρά ένα μπλοκ ανά αγώνα. Η Μακάμπι δεν έχει ξεκινήσει καλά, αφού μετρά 4 ήττες σε 5 ματς και ο Μπλακ θα πρέπει να συμπαρασύρει τους συμπαίκτες του να βελτιώσουν τη θέση της ομάδας. Είναι ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα που άφησαν το ΝΒΑ για να μετακομίσουν στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν. Είναι… καταδικασμένος να πετύχει.

Μαρκέλ Μπράουν (Από Ρόκετς στη Νταρουσάφακα)

Δεν μπόρεσε να πιάσει στο ΝΒΑ και έτσι άφησε τους Ρόκετς για να γεμίσει την περιφέρεια της Νταρουσάφακα. Έχει πατήσει τα 26 και στόχος του είναι να πρωταγωνιστήσει με την τουρκική ομάδα στη Euroleague. Ξεκίνησε βασικός σε μόλις 1 ματς από τα 5 που αγωνίστηκε, ενώ παίζει 15 λεπτά μέσο όρο. Έχει μόλις 3.8 πόντους ανά ματς και το απογοητευτικό 20% (3/15) τρίποντα.Χαμηλά είναι και στις ασίστ, αφού μοιράζει μόλις 0.8 ανά παιχνίδι. Δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά και οι Τούρκοι θέλουν να αλλάξει γρήγορα αυτό.