Οι πορείες της Εθνικής Ελπίδων σε προκριματικά EURO από το 1978 μέχρι σήμερα (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Οι πορείες της Εθνικής Ελπίδων σε προκριματικά EURO από το 1978 μέχρι σήμερα (pics & vids)

bet365

Με αφορμή την πορεία της Εθνικής Ελπίδων στα προκριματικά του EURO 2019 και την παρουσία στα play-off, όπου περιμένει να μάθει αντίπαλο, το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή στις πορείες των ομάδων U21 από το 1978 μέχρι σήμερα, θυμάται πρόσωπα κι αποτελέσματα και συγκρίνει τις εκάστοτε επιδόσεις.

Η ήττα από την Κροατία την Παρασκευή (2-0) ήταν η μόνη στον όμιλο, όμως κόστισε την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στα γήπεδα της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο το επόμενο καλοκαίρι.

Το σύνολο του Αντώνη Νικοπολίδη επικράτησε της Λευκορωσίας την τελευταία αγωνιστική και τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση, που την οδήγησε στα μπαράζ των τεσσάρων καλύτερων δεύτερων των ομίλων. Η κλήρωση είναι την Παρασκευή (19/10) κι εκεί η Εθνική περιμένει να μάθει με ποια από τις Πολωνία, Πορτογαλία και Αυστρία θα «ζευγαρώσει», στη μάχη με φόντο μια θέση μεταξύ των 12 που θα παίξουν στα τελικά.

Εκεί έχει βρεθεί η Εθνική ως τώρα μόλις 3 φορές (1988, 1994, 2002), φροντίζοντας ωστόσο όποτε πηγαίνει να κάνει αισθητή την παρουσία της, με δυο παρουσίες στον τελικό!

Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα και τη βαθμολογική συγκομιδή, διαπιστώνει πως ανεξαρτήτως format, αριθμού ομάδων σε όμιλο και αλλαγών στο σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών, οι 25 βαθμοί και η μόλις μια ήττα συνιστά μια σπουδαία επίδοση, την κορυφαία σε όμιλο. Τελευταία φορά δε που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Ελπίδων έφτασε ως τα play-off ήταν στο δρόμο για το EURO 2011, όταν η ομάδα του Γιώργου Γεωργιάδη, που αντικατέστησε στην πορεία τον Νίκο Νιόπλια, αντιμετώπισε την Τσεχία κι αποκλείστηκε.

Η προηγούμενη διάκριση εντοπίζεται στην πορεία της ομάδας ως τα τελικά του 2002, όπου πρωταγωνίστησαν παίκτες που αργότερα φόρεσαν «χρυσάφι» στο στήθος τους ως παίκτες της Εθνικής Ανδρών, στον άθλο της Πορτογαλίας.

Αναλυτικά οι πορείες των Ελπίδων από το 1978:

ΤΑ «ΞΕΡΑ» ’80S ΚΑΙ ΤΟ «ΜΠΑΜ» ΤΟΥ 1988

Τα «πρωτόλεια» της διοργάνωσης εντοπίζονται στο 1972, ωστόσο οι τρεις πρώτες (1972, 1974, 1976) περιλάμβαναν παίκτες με ηλικία μικρότερη των 23. Το όριο μειώθηκε στα 21 το 1978, με την Εθνική να συμμετέχει στο format των τριών ομάδων ανά όμιλο. Απέναντι σε Ουγγαρία (0-7, 1-1) και τη Σοβιετική Ένωση (0-2, 0-3) τερμάτισε τελευταία, με μόλις ένα γκολ στο ενεργητικό της.

Στα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 η κλήρωση με τη Φινλανδία (1-0, 3-1) και τη Σοβιετική Ένωση (0-3, 1-2) έφερε τις πρώτες νίκες, όχι όμως και την πρόκριση. Η πορεία και η δεύτερη θέση συνιστούσε πρόοδο, που δεν συνοδεύτηκε από κάτι αντίστοιχο στα προκριματικά του 1982 με Ιταλία (1-3, 0-1) και Γιουγκοσλαβία (1-1, 0-2).

Αντίθετα για τα τελικά του 1984 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τα κατάφερε εξαιρετικά, φτάνοντας για πρώτη φορά τις τρεις νίκες σε όμιλο, όλες εντός έδρας στο «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι σε Αγγλία, Δανία και Ουγγαρία με το ίδιο σκορ (1-0). Συνολικά η Εθνική απέσπασε ισοπαλίες εκτός έδρας από τις δυο τελευταίες (1-1) κι έχασε μόνο από τα «τρία λιοντάρια» (2-1), μένοντας δεύτερη κι εκτός τελικής φάσης, όμως πλέον οι Ελπίδες δικαιούνταν να διατείνονται πως ήταν αληθινές τέτοιες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα προκριματικά για το EURO 1986 έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη με την Πολωνία (1-5, 2-1) και την Αλβανία (2-0, 1-2), με την πρώτη θέση να καταλήγει στους Πολωνούς. Η ομάδα πάντως έδειχνε να μπαίνει στον ρυθμό των μεγάλων διοργανώσεων και το 1988 ήρθε ως χρονιά-ορόσημο για την ιστορία των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, που συνολικά ως τότε είχαν πανηγυρίσει μόνο την πρόκριση της Εθνικής Ανδρών στο EURO 1980 στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Στα προκριματικά η Ελλάδα συνάντησε στον όμιλο την Ουγγαρία (2-1, 2-2), την Πολωνία (0-1, 2-0) και την Κύπρο (5-1, 4-0). Οι τέσσερις νίκες και οι 9 βαθμοί συνολικά (σ.σ με το σύστημα 2-1-0) της χάρισαν την πρωτιά και την πρόκριση στα τελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Η σπουδαία ομάδα του Ανδρέα Σταματιάδη τα κατάφερε περίφημα και στην τελική φάση, την πρώτη που διεξήχθη με το σύστημα των διπλών νοκ-άουτ αγώνων, αποκλείοντας την Τσεχοσλοβακία με δυο ισοπαλίες (1-1, 2-2) και στη συνέχεια συντρίβοντας την Ολλανδία (5-0), που της άφησε το περιθώριο για μια «γλυκιά» ήττα στο Άμστερνταμ (2-0).

Στον τελικό, κόντρα στη Γαλλία του Ερίκ Καντονά πήρε το 0-0 στην Αθήνα και γνώρισε την ήττα (3-0) στον δεύτερο τελικό, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και βάζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο στον ευρωπαϊκό χάρτη σε επίπεδο Εθνικής Ελπίδων.

Οι παίκτες του θριάμβου: Αλεξανδρής, Βαΐτσης, Βακαλόπουλος, Βολονάκης, Βουκελάτος, Γεωργιάδης, Γιουκούδης, Δρακόπουλος, Καπουράνης, Καρασαββίδης (5 γκολ, πρώτος σκόρερ τελικής φάσης), Κατσιαούνης, Κουρκούνας, Κούτουλας, Μαυρομμάτης, Μολακίδης, Μουστακίδης, Μπορμπόκης, Νεντίδης, Νιόπλιας, Οικονομίδης, Παπαδόπουλος, Παχατουρίδης, Σαββίδης, Σοφιανόπουλος, Χατζηνικολάου.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ’90S

Η επόμενη επιτυχία δεν άργησε, όμως δεν ήταν στη διοργάνωση του 1990, όπου η Εθνική δεν βρέθηκε καν, αποκλειόμενη στα προκριματικά ως τελευταία σε όμιλο με Βουλγαρία (0-2, 0-2), Ρουμανία (0-2, 1-0) και Δανία (2-2, 0-3). Αντίστοιχα ήταν όσα κατάφερε και στα προκριματικά του EURO 1992 κόντρα σε Σουηδία (0-5, 1-3), Ισραήλ (2-2, 1-2) και Κύπρο (0-1, 2-0), με μια νίκη και μια ισοπαλία και ξανά τη θέση του ουραγού στη βαθμολογία.

Δυο χρόνια μετά ωστόσο, είχε έρθει ξανά η ώρα για τις Ελπίδες να «λάμψουν». Αήττητη, ως δεύτερη από τον όμιλο με τη Ρωσία (1-1, 2-2, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του ομίλου), Ισλανδία (3-0, 3-1), Ουγγαρία (2-1, 2-1), Λουξεμβούργο (6-0, 4-0), η Εθνική του . Στα προημιτελικά αποκλείστηκε από την Ισπανία άδοξα, αφού απέσπασε το 0-0 στον πρώτο αγώνα στην Αλμερία, όμως ηττήθηκε με 2-4 στο «Νίκος Γκούμας».

Οι παίκτες που αγωνίστηκαν απέναντι στη «φούρια ρόχα»: Νικοπολίδης, Μικές, Κωνσταντινίδης, Κασάπης, Γκώνιας, Ζαγοράκης, Γεωργάτος, Πουρσανίδης, Κωστής, Αλεξούδης, Βρύζας, Τρούπκος, Τσιάρτας, Νταμπίζας, Παπαδόπουλος, Λαγωνικάκης.

Η διοργάνωση του 1996 αποτέλεσε «παρένθεση», με την προτελευταία θέση στον όμιλο με τη Σκωτία (1-2, 0-3), τη Φινλανδία (3-4, 0-1), τη Ρωσία (0-1, 1-0) και το Σαν Μαρίνο (4-0, 1-3) να τη στιγματίζει προσωρινά, πριν τη σπουδαία πορεία του 1998.

Τότε, στα προκριματικά με τις Δανία (2-3, 3-1), Κροατία (1-0, 2-0), Σλοβενία (0-2, 3-1) και Βοσνία/Ερζεγοβίνη (1-0, 0-0) πήρε την πρώτη θέση και το «εισιτήριο» για τα play-off απέναντι στην Αγγλία.

Η μεγάλη νίκη με 2-0 στο Γεντί Κουλέ, χάρη στα γκολ των Δέλλα και Λυμπερόπουλου την έστειλε με σημαντικό προβάδισμα στο Νόριτς. Εκεί ηττήθηκε με 4-2, όμως πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση, που τα κατάφερε εξίσου περίφημα. Η Γερμανία ήταν το πρώτο «θύμα» της, στα προημιτελικά (1-0), την οποία ακολούθησε η Ολλανδία, την οποία η ομάδα του Κόλλια διέσυρε με 3-0.

Στον τελικό γνώρισε την ήττα από την Ισπανία (1-0), ωστόσο η εξαιρετική πορεία ως τον τελικό είχε επαναληφθεί μετά από 8 χρόνια και το ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε ξανά αίσθηση στην Ευρώπη.

Οι παίκτες: Αλεξόπουλος, Άντζας, Γκούμας, Δέλλας, Δερμιτζάκης, Ελευθερόπουλος, Καραγκούνης, Γιώργος Κόλτζος, Κουλακιώτης, Κωνσταντινίδης, Κωνσταντινίδης, Κωστούλας, Λάκης, Λαμπριάκος, Λυμπερόπουλος (3 γκολ, πρώτος σκόρερ τελικής φάσης), Λυμπερόπουλος, Μαυρογενίδης, Μπασινάς, Στολτίδης, Σφακιανάκης. Στα προκριματικά συμμετείχε και ο αείμνηστος Παναγιώτης Μπαχράμης που λόγω τραυματισμού δεν ακολούθησε την αποστολή στην τελική φάση.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2000

Πρόκειται για την τελευταία ομάδα που διακρίθηκε σε όμιλο προκριματικών, φτάνοντας στα ύψη που κατάφερε η σημερινή ομάδα. Με παίκτες όπως οι Καραγκούνης, Μπασινάς, Δέλλας, Κατσουράνης, Λάκης η «χρυσή» φουρνιά του ελληνικού ποδοσφαίρου έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση στα τελικά του EURO, ενώ απέδειξε την προοπτική της λίγα χρόνια αργότερα, όταν πολλοί απ’ αυτούς τους παίκτες έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης με την Εθνική Ανδρών.

Με μόλις μια ήττα, εκτός έδρας από τη Νορβηγία και 7 νίκες σε 10 αγώνες, η ομάδα του Γιάννη Κόλια τερμάτισε πρώτη με 23 βαθμούς και πήρε την πρόκριση για τα play-off των 16. Εκεί αποκλείστηκε από την Τσεχία, χάνοντας με 3-0 στο Τέπλιτσε και προσπαθώντας για την ανατροπή στο Γεντί Κουλέ, αρκούμενη όμως στο 1-0 που της «έφραξε» το δρόμο για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Αγώνες πλέι-οφ: Κοτσόλης, Χατζηζήσης, Λουμπούτης, Αλεξόπουλος, Γόγολος, Κυριαζής, Καραγκούνης (αρχηγός, 6 γκολ), Καφές (2 γκολ), Ιορδανίδης, Κωνσταντινίδης (3 γκολ), Γραμμόζης, Γκαλαμέλος, Κατσιαρός, Τζανετής, Τζιωρτζιόπουλος (1 γκολ), Κουλακιώτης (1 γκολ), Χούτος(15 γκολ), Σταυρακάκης, Νάστος.

Στην προκριματική φάση αγωνίστηκαν επίσης: Λυμπερόπουλος, Μοσχογιάννης, Ηλιόπουλος, Κατσουράνης (1 γκολ), Λιολίδης (3 γκολ), Κάφαλης, Πατσατζόγλου (1 γκολ), Κουνενάκης, Καρτάλης.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2002

Η παλιά «φρουρά» δεχόταν προοδευτικά νέα μέλη, όπως τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, τον Άγγελο Χαριστέα, τον Γιάννη Αμανατίδη, τον Στάθη Ταυλαρίδη και η Εθνική κλήθηκε να τα καταφέρει σε ομολογουμένως «άβατο» όμιλο, απέναντι σε Γερμανία, Αγγλία, Φινλανδία και Αλβανία. Όπερ και εγένετο, με τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο να αντικαθιστά μετά την ήττα της πρεμιέρας από τα «πάντσερ» τον Κόλλια και τη «γαλανόλευκη» να καοτορθώνει να τερματίσει δεύτερη πίσω από τα «τρία λιοντάρια».

Εντός έδρας απέναντι στους σπουδαίους αντιπάλους της η Ελλάδα τα κατάφερε περίφημα (3-1 την Αγγλία, 2-0 τη Γερμανία) και βρέθηκε δεύτερη με 16 βαθμούς, παίρνοντας θέση για τα play-off. Εκεί συντάντησε την Τουρκία, της οποίας επικράτησε με 3-0 στους Ζωσιμάδες. Η εκτός έδρας ήττα (2-1) δεν της στέρησε το «όνειρο» της συμμετοχής στα τελικά του EURO, όπου δεν τα κατάφερε στον όμιλο με το Βέλγιο (1-2), τη Γαλλία (1-3) και την Τσεχία (1-1), ωστόσο η επιτυχία καταγράφηκε, δείχνοντας πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε το μέλλον δικό του, με τις εκτιμήσεις να επιβεβαιώνονται λίγο αργότερα…

Στα τελικά έπαιξαν: Κοτσόλης, Λουμπούτης, Κυριαζής (3 γκολ), Ταυλαρίδης (1 γκολ), Κυργιάκος, Σεϊταρίδης, Παπαδόπουλος (2 γκολ), Βάλλας, Κατσουράνης, Γήττας (1 γκολ), Σαλπιγγίδης (1 γκολ), Αμανατίδης (3 γκολ), Χαριστέας (1 γκολ), Αγρίτης, Πατσατζόγλου (1 γκολ), Θεοδωρίδης, Νάστος (1 γκολ), Πίτσος, Καζαντζής (1 γκολ).

Στην προκριματική φάση αγωνίστηκαν επίσης: Αναστασόπουλος, Βακουφτσής (5 γκολ), Πέτρου, Χαραλαμπάκης, Μπερνεάνου, Ταραλίδης, Βενέτης, Σφακιανάκης, Ιορδανίδης, Γεωργιάδης.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2004

Οι πρωτεργάτες των επιτυχιών των προηγούμενων ετών προοδευτικά ανέβαιναν στο κλιμάκιο των ανδρών κι έτσι οι Ελπίδες βρέθηκαν σε φάση ανασύνταξης. Τα προκριματικά για το EURO 2004 σε όμιλο με Ισπανία, Ουκρανία, Βόρεια Ιρλανδία και Αρμενία δεν εξελίχθηκαν ιδανικά, παρότι το ξεκίνημα υπήρξε εντυπωσιακό, με τις νίκες απέναντι στους «φούριας ρόχας» (1-0) και στη Βόρεια Ιρλανδία εκτός έδρας (2-6).

Στους τελευταίους τέσσερις αγώνες το σύνολο του Στέλιου Μανωλά πήρε μόλις δυο ισοπαλίες κόντρα σε Ουκρανούς και Αρμένιους κι έμεινε δεύτερο με 12 βαθμούς, πίσω από την Ισπανία (19). Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στον όμιλο με 5 γκολ, μπροστά από τους συνομίληκους Φερνάντο Τόρες και Χαβιέ Πορτίγιο.

Οι παίκτες: Βούλγαρης, Σεϊταρίδης, Χρήστου, Κουλουχέρης, Βάλλας, Βύντρα, Μελαμπιανάκης, Φωτάκης, Παπαδόπουλος, Αμανατίδης, Αγρίτης, Γαλανόπουλος, Σαλπιγγίδης, Βαγγέλης, Μόρας, Σπέρτος, Γαβριλόπουλος, Νταγκουνάκης, Αμπάρης, Τσιόλης, Δέντσας, Λαγός, Κούσας, Καρυπίδης, Στεφανής, Γουνδουλάκης, Καπετάνος, Χρυσάφης, Γιάννου.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2006

O όμιλος που διαμορφώθηκε ως πρόκληση για την Εθνική Ελπίδων ενόψει του EURO 2006 (Δανία, Ουκρανία, Τουρκία, Γεωργία, Αλβανία και Καζακστάν) αποδείχθηκε αξεπέραστος για την ομάδα του Μανωλά. Με 4 ήττες, 2 ισοπαλίες και 14 βαθμούς στο «σακούλι» η «γαλανόλευκη» έμεινε τρίτη, πίσω από τις δυο πρώτες κι έχασε το «τρένο» για τα τελικά, σε μια πορεία δίχως μεγάλα αποτελέσματα και κάτι αξιομνημόνευτο.

Ορισμένοι εκ των παικτών που αγωνίστηκαν στα προκριματικά: Σηφάκης, Πετκάκης, Μουστόγιαννης, Λιαπάκης, Ψυχογιόπουλος, Τοροσίδης, Φυτανίδης, Στεφανής, Τζιόλης, Παππάς, Πλιάγκας, Δάρλας, Μάντζιος, Μπούρμπος, Λεοντίου, Μενδρινός, Μήτρου, Π. Καπετάνος.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2007

Η σύντομη διαδικασία με την αλλαγή στα χρόνια διεξαγωγής του EURO U21 και της μεταφοράς του σε «μονές» χρονιές αποτέλεσε «παρένθεση» και για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που αποχαιρέτησε νωρίς. Η ομάδα του Στέλιου Αποσπόρη συμμετείχε σε όμιλο με δυο παιχνίδια απέναντι σε Βέλγιο (2-1) και Ιρλανδία (0-2) και με ισάριθμες ήττες έμεινε τρίτη κι εκτός playoffs.

Οι παίκτες που αγωνίστηκαν: Σηφάκης, Ανδριόλας, Γκαλίτσιος, Παγώνης, Τοροσίδης, Παπαζαχαρίας, Α. Παπαδόπουλος, Τζιόλης, Ηλιάδης, Πλιάγκας, Αραμπατσής, Πετρόπουλος, Κοιλιάρας, Μάκος, Μενδρινός, Κυριακίδης, Λεοντίου, Κ. Καπετάνος, Κοτιτσας, Σαγανάς, Αραβίδης

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2009

Η αναδιοργάνωση του συστήματος των προκριματικών έφερε πάλι την ισορροπία των λιγότερων ομίλων, σε σχέση με τη φάση της μετάβασης από τις ζυγές στις μονές χρονιές. Παράλληλα, το νέο «αίμα» που πρωταγωνιστεί ως και σήμερα στο ελληνικό και όχι μόνο ποδόσφαιρο, κληρώθηκε σε όμιλο με Αζερμπαϊτζάν, Κροατία, Νησιά Φερόε, Ιταλία και Αλβανία.

Το σύνολο του Αποσπόρη, που μετά την ήττα από την Κροατία τη δεύτερη αγωνιστική παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον Νίκο Νιόπλια έμεινε αήττητη σε δυο αγώνες απέναντι στη «σκουάντρα ατζούρα» των Μαρκίζιο και Μπαλοτέλι (2-2, 1-1), ωστόσο δεν κατάφερε το ίδιο κόντρα στη «χρβάτσκα» (3-2, 3-4) και η ισοπαλία με την Αλβανία τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της κόστισαν. Έμεινε τρίτη με 18 βαθμούς πίσω από την Κροατία και την Ιταλία κι αναπόφευκτα εκτός τελικής φάσης.

Οι παίκτες που αγωνίστηκαν: Κασμερίδης, Ταμπασης, Παναγόπουλος, Κυριακίδης, Βελλίδης, Ιωαννίδης, Μαρίνος, Τσαμπούρης, Μονικάκης, Παπασταθόπουλος, Σιόντης, Τζαβέλλας, Τριποτσέρης, Μανιάτης, Μπαλάφας, Γκαλίτσιος, Οικονόμου, Ηλιάδης, Χριστοδουλόπουλος, Κοιλιάρας, Μάκος, Κονέ, Αραβίδης, Ρίκκα, Γεωργιάδης, Πλιάτσικας, Δημούτσος, Γκέντζογλου, Παπαδόπουλος, Παυλής, Γιάντσης, Μήτρογλου, Κυβελίδης, Πετρόπουλος.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2011

Μετά από χρόνια, οι Ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου έγιναν άξιες χειροκροτήματος για τα κατορθώματά τους και μάλιστα απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους. Στον όμιλο δέσποζε η Αγγλία και η Πορτογαλία, όμως η Εθνική δεν είχε πρόβλημα να πάρει ισοπαλία από την πρώτη στην Τρίπολη (1-1), να «αλώσει» το Ντονκάστερ (1-2) και να επικρατήσει των Ιβήρων εντός έδρας (2-1).

Συνδυαστικά με το «απόλυτο» απέναντι σε πΓΔΜ και Λιθουανία, η ομάδα του Νιόπλια και στη συνέχεια του Γιώργου Γεωργιάδη βγήκε στον «αφρό» και προκρίθηκε στα playoffs. Δυστυχώς εκεί είδε την πορεία της να τελειώνει άδοξα, με δυο ήττες από την Τσεχία (3-0, 0-2) και να μη φτάνει ούτε τώρα στα τελικά του EURO.

Αγώνες πλέι-οφ: Γιακουμής, Στρατηλάτης, Σκόνδρας, Ιωαννίδης (1 γκολ), Παπαδόπουλος (1 γκολ), Σιόβας (1 γκολ), Γκέντσογλου, Κουτσιανικούλης (2 γκολ), Παπαδόπουλος (1 γκολ), Καρέλης, Δημούτσος (1 γκολ), Βασιλακάκης, Παπάζογλου, Φορτούνης, Πλιάτσικας, Αργυρίου, Παπάζογλου (1 γκολ), Αθανασιάδης, Σοϊλέδης.

Στην προκριματική φάση αγωνίστηκαν επίσης: Λάμπρου, Μπαμπανιώτης, Σιάκκας, Μήτρογλου (2 γκολ), Νίνης (1 γκολ), Μπουκουβάλας, Λαμπρόπουλος, Ταχτσίδης, Παπασταθόπουλος (1 γκολ), Γιάντσης, Αργυρόπουλος, Παυλής, Ριζογιάννης, Κατσικογιάννης, Φετφατζίδης.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2013

Υπό την ηγεσία του Γιώργου Γεωργιάδη και στη συνέχεια του Κώστα Τσάνα, οι Ελπίδες, με πολλούς από τους σημερινούς πρωταγωνιστές στις τάξεις της, δεν μπόρεσε να καταφέρει το κάτι παραπάνω στα απαιτητικά παιχνίδια του ομίλου. Η κόντρα με τη Γερμανία και η ήττα στο «Θ. Κολοκοτρώνης» με 4-5 αποτελεί το highlight της πορείας της, ενώ οι ήττες από τη Λευκορωσία (2-3) στην πρεμιέρα, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη (0-1, 4-0) και τα «πάντσερ», μαζί με μια αναπάντεχη ισοπαλία εκτός έδρας απέναντι στο Σαν Μαρίνο (0-0) την άφησε τρίτη με 13 βαθμούς, 15 πίσω από την πρώτη Γερμανία, που προκρίθηκε στα τελικά.

Οι παίκτες: Λάμπρου, Καπίνο, Γκέλιος, Γιαννιώτης, Τζανακάκης, Μπουγαΐδης, Σταφυλίδης, Αποστολόπουλος, Τριανταφύλλου, Στάμου, Σκόνδρας, Ποτουρίδης, Μανωλάς, Κατσίκας, Σοϊλέδης, Ανάκογλου, Βασιλογιάννης, Λαγός, Πέτσος, Γκέντζογλου, Μητρόπουλος, Κουρμπέλης, Τσίτας, Μάνταλος, Φετφατζίδης, Φορτούνης, Κατίδης, Ταχτσίδης, Βασιλείου, Κολοβός, Φουρλάνος, Μπάλλας, Πέλκας, Μαχαίρας, Γιαννιώτας, Μπακασέτας, Διαμαντάκος, Μαρουκάκης, Βέλλιος, Βλαχοδήμος, Καραγκούνης, Μαυρίας, Καρέλης, Γιάννου.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2015

Ο Κώστας Τσάνας οδήγησε την Εθνική σε μια εξαιρετική πορεία στα προκριματικά της επόμενης διοργανωσης, όμως οι ήττες στα κρίσιμα παιχνίδια με τη Σουηδία εκτός έδρας την πρότελευταία αγωνιστική και το αναπάντεχο 1-0 από την Τουρκία την άφησε πίσω από τους Σκανδιναβούς (16β.) με μόλις έναν βαθμό λιγότερο. Η συγκομιδή της δεν αρκούσε για να «πλασαριστεί» στα playoff των καλύτερων δεύτερων και η πορεία της τερματίστηκε εκεί.

Οι παίκτες: Καπίνο, Διούδης, Λυκογιάννης, Κούρος, Μπουγαΐδης, Μαρινάκης, Ποτουρίδης, Σταφυλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Σιώπης, Λαγός, Βούζας, Μπάλλας, Μπουχαλάκης, Μπακασέτας, Μαυρίας, Γιαννιώτας, Βέλλιος, Καρέλης.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ 2017

Σε όμιλο με την Πορτογαλία, το Ισραήλ, την Αλβανία, την Ουγγαρία και το Λιχτενστάιν η Εθνική κατέλαβε την θέση με 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 5 ήττες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε απέναντι στην Πορτογαλία (0-4, 1-0), το Ισραήλ (0-1, 4-0) και την Ουγγαρία (2-1), ενώ ήρθε ισόπαλη με την Αλβανία εκτός έδρας (0-0). Τα «τρίποντα» ήρθαν με Αλβανία (2-1), Ουγγαρία (3-1) και Λιχτενστάιν (5-0), το οποίο νίκησε και εκτός (0-2).

Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Αντώνη Νικοπολίδη αλλά και συνολικά του ομίλου είχε αναδειχθεί ο Νίκος Ιωαννίδης με 5 γκολ.

Οι παίκτες που έπαιξαν: Μπάρκας, Σάλιακας, Χουχούμης, Ρισβάνης, Σιώπης, Μαυρίας, Χρ. Δώνης, Τ. Δώνης, Ιωαννίδης, Τσιλιανίδης, Βούρος, Χαρίσης, Χουτεσιώτης, Πούγγουρας, Μυστακίδης, Μάνος, Μύγας, Γιαννούλης, Σαββίδης, Κωνσταντινίδης, Τζανετόπουλος, Ποζατζίδης, Μασούρας, Βέργος, Φούντας, Καπίνο, Κουλούρης, Τσιμίκας, Γούτας, Ορφανίδης, Μανθάτης, Μελικιώτης, Ρούσσος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα