Ο άνθρωπος με τη σιδερένια ψυχή (vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο άνθρωπος με τη σιδερένια ψυχή (vids)
Από τα στενά της Τιφλίδας, στη λεωφόρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Euroleague Greece καταγράφει το σπουδαίο ταξίδι του Tornike Shengelia της Μπασκόνια, ενός εκ των κορυφαίων power forward της διοργάνωσης.

Τα δάχτυλα μιας παλάμης είναι υπέρ αρκετά για να απαριθμήσουν τους Γεωργιανούς καλαθοσφαιριστές που έφτασαν στην καταξίωση. Ο Shengelia είναι ένας εξ’ αυτών. Τα λόγια συμπαικτών και αντιπάλων στοιχειοθετούν το σπουδαιότερο παράσημο, όπως εξάλλου και το γεγονός ότι (πέρυσι) συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα της Euroleague. Στα 27α του χρόνια, δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, είναι ο φυσικός ηγέτης της Baskonia και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δικαιώσεις του Alfredo Salazar, του κορυφαίου scout των Βάσκων.

Πριν όμως φτάσει να βαδίζει στο μονοπάτι της δικαίωσης, χρειάστηκε να σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα του, δοκιμάζοντας παράλληλα τις αντοχές του. Στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών άφησε το σπίτι του στην Τιφλίδα και μετακόμισε στη Βαλένθια. Τα πρώτα χρόνια ισοδυναμούσαν μ’ ένα διαρκές σφυροκόπημα της ψυχολογίας του. Ήταν πολύ μικρός για να σταθεί στο επίπεδο εκείνης της ομάδας, παρά τις έντονες προσπάθειες του Neven Spahija. Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα ήταν κομμάτι περίεργο. «Μου είχε πει ο κόουτς ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να με χρησιμοποιήσει στην τελευταία περίοδο. Το έκανε πολύ νωρίτερα. Όταν κοίταξε προς την πλευρά που καθόμασταν όλοι. Είπε «σήκω». Πριν από μένα είχαν σηκωθεί άλλοι τρεις παίκτες. Τελικά εννοούσε εμένα!», είχε πει.

Ο Shengelia δεν βρήκε τον ρόλο και τον χώρο που επιζητούσε στη Valencia. Ο τόπος έκφρασης του μπασκετικού ταλέντο του έγινε το Πρωτάθλημα των δεύτερων ομάδων και κυρίως οι εθνικές διοργανώσεις. Όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 το 2011. Με 29.9 πόντους και 12 ριμπάουντ κατά μέσο όρο φρόντισε να λάμψει το αστέρι του. Έπρεπε όμως να αρχίσει και πάλι από την αρχή. Από το υποβαθμισμένο Πρωτάθλημα του Βελγίου (Charleroi) για να φτάσουμε στη μαγική νύχτα του 2012. Είχε δηλώσει συμμετοχή στο draft του ΝΒΑ, βρέθηκε στο Prudential Center στο Newark, αλλά… «περίμενα υπομονετικά τον δεύτερο γύρο καθώς ήξερα ότι τρεις ομάδες είχαν ενδιαφερθεί για μένα. Και οι τρεις επέλεξαν άλλους παίκτες». Εκεί άρχισαν να τον… ζώνουν τα φίδια έως ότου εμφανιστούν οι Brooklyn Nets.

Στο Μπρούκλιν έγινε κολλητός μ’ ένα άλλο τέκνο της Baskonia. Τον Mirza Teletovic του οποίου οι συμβουλές έμελλε να καθορίσουν την πορεία της καριέρας του. Εκείνη την εποχή οι Nets είχαν οριοθετήσει σαν στόχο τη συμμετοχή στον τελικό της Ανατολικής Περιφέρειας. Πειράματα δεν χωρούσαν και ο Shengelia ήταν πολύ ανυπόμονος για να αντέξει το πέρασμα του χρόνου. «Δεν ήμουν τόσο έτοιμος και τόσο ώριμος. Ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά αν ήμουν σε μια ομάδα με περισσότερους νεαρούς στόχους και η οποία δεν θα είχε στόχο την κορυφή», είχε πει σε μια έκφραση αυτοκριτικής. Το κοντέρ του έγραψε 45 αγώνες στο ΝΒΑ και συμμετοχές στην G-League.

«Να πας στην Baskonia»

Επισήμως, η σχέση του Shengelia με την Baskonia ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, όταν η πόρτα του ΝΒΑ έκλεισε για τον Γεωργιανό. Στην πραγματικότητα όμως, οι πρώτες συζητήσεις προηγήθηκαν της παρουσίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κορυφαίος scout της Baskonia, Alfredo Salazar, είχε διακρίνει το ταλέντο του πριν από κάμποσα χρόνια. Είχε διακρίνει αθλητή με ισχυρό χαρακτήρα και επί της διαδικασίας καταγραφής των αντιπροσωπευτικών στοιχείων του – είχε πει ό,τι -… «μου θύμισε τον Teletovic, τον Nocioniαλλά και τον Ramon Rivas. Ένας παίκτης δεν φτάνει να είναι απλά καλός. Πρέπει να είναι σκληρός αλλά και ήρεμος. Να δίνει ενέργεια και να αγγίζει την ψυχή του κόσμου».

Ρόλο… κουμπάρου ανέλαβε ο Mirza Teletovic. Με τον Βόσνιο φόργουορντ ο Shengelia απέκτησε πολύ φιλική σχέση στο διάστημα της συνύπαρξής τους στους Nets. Το πράγμα φαινόταν από χιλιόμετρα και ο Γεωργιανός άρχισε να σκέφτεται την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο Teletovic τον έπεισε ότι η Baskonia στοιχειοθετούσε την καλύτερη επιλογή. Παράλληλα, είχε καταθέσει τη συστατική επιστολή του στον Alfredo Salazar. «Μου είχε πει ότι είναι πραγματικός εργάτης και φοβερός χαρακτήρας», είχε πει ο scout της Baskonia. Κι έτσι ο Shengelia μετακόμισε στη Βιτόρια.

Tokomotive όπως… Locomotive

Ο Shengelia δεν εγκατέλειψε το αμερικανικό όνειρο καθώς μέσω των summer league προσπάθησε να βρει θέση στο ΝΒΑ. Στη διάρκεια ενός… καλοκαιρινού αγώνα ουσιαστικά του αποδόθηκε το παρατσούκλι «Tokomotive». Οι τηλεοπτικοί σχολιαστές εντυπωσιάστηκαν από τις κινήσεις του, από το επίπεδο ενέργειας και κυρίως από το γεγονός ότι ήταν σε κάθε σημείο του παρκέ. Και τον αποκάλεσαν locomotive (σ. σ. ατμομηχανή). Ωστόσο, το ΝΒΑ δεν επέστρεψε ποτέ (ρεαλιστικά) στο προσκήνιο. Η αφοσίωση στην Baskonia έμοιαζε με μονόδρομο, ταυτόχρονα αναπτύχθηκε και η σχέση της ομάδας από τη χώρα των Βάσκων με τη Γεωργιανή ομοσπονδία μπάσκετ η οποία περιλαμβάνει την ανάδειξη ταλέντων από τη Γεωργία, με το αζημίωτο. Βέβαια ο Shengelia δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτή τη συνεργασία.

«Δεν γίνεται να πηγαίνεις πάντα με 5η ταχύτητα»

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο 27χρονος βρήκε περισσότερους χώρους για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, από την ημέρα που ανέλαβε την Baskonia ο Pedro Martinez. Ο Ισπανός προπονητής αντιλήφθηκε ότι στον οργανισμό του Shengelia υπάρχει μια ακατάπαυστη μηχανή παραγωγής ενέργειας. «Ένα αυτοκίνητο έχει πέντε ταχύτητες αλλά δεν γίνεται να πηγαίνει πάντα με 5η. Πρέπει να εξοικονομείς ενέργεια», του είπε μεταξύ άλλων. Γι’ αυτόν τον λόγο, από πέρυσι δείχνει πολύ πιο ώριμος αλλά και καταρτισμένος. Δεν είναι τυχαίο τον γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε ως ο κορυφαίος power forward της Euroleague την περσινή χρονιά, ούτε η συμμετοχή του στην κορυφαία πεντάδα. Καθόλου τυχαία επίσης, οδήγησε την Baskonia στον τελικό της ACB.

Η δέσμευση και η… μεγάλη συγνώμη

Πλέον, η σχέση του Shengelia με την Baskonia έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Το περασμένο καλοκαίρι έκλεισε τα αυτιά του κι έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών. Εφόσον το ολοκληρώσει θα συμπληρώσει οκτώ χρόνια στην ομάδα της Vitoria. Η σχέση του με τον κόσμο είναι εξαιρετική, υπάρχει εκτίμηση ακόμη και για μια αντίδραση του, στη χειρότερη στιγμή της καριέρας του. Στη διάρκεια δηλαδή εκείνου του αγώνα με τη Bilbao όπου πλακώθηκε με τον Todorovic. Εκεί που όλα είχαν κριθεί, ο τελευταίος προσπάθησε να καρφώσει την μπάλα στον αιφνιδιασμό. Ο Shengelia επιδίωξε να τον σταματήσει και η όλη ιστορία οδήγησε σε εκατέρωθεν γροθιές και γενική σύρραξη. Αργότερα, ο Γεωργιανός πήγε σ’ έναν πιτσιρικά ο οποίος έτυχε να βρίσκεται μπροστά στην… κλωτσοπατινάδα και του ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά του.

Βάσκος με γεωργιανή ψυχή

Ο Shengelia δεν ξεχνά τις ρίζες του. «Έχω γεωργιανή ψυχή», έχει πει κατά καιρούς. Δεν ξεχνά τα πολλά απογεύματα δουλειάς με τον πατέρα του Kakha ο οποίος επίσης ήταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Δε λησμονεί επίσης την απερίγραπτη αγάπη που εισπράττει από τους συμπατριώτες του. Ο ίδιος εκφράζει την πίστη του μέσα από την παρουσία του στην εθνική ομάδα. Είναι παντρεμένος με τη Salome την οποία είχε γνωρίσει σ’ ένα πάρτι (στο Βέλγιο) στη διάρκεια της θητείας του στη Charleroi. Μετά την πρώτη γνωριμία, οι επόμενες επικοινωνίες έγιναν μέσω social media καθώς αυτός ήταν στο Βέλγιο και η τωρινή σύζυγός του (τότε, μοντέλο) ζούσε στο Παρίσι. Τώρα απολαμβάνουν τη δική τους οικογένεια. «Λένε ότι είναι εύκολη η ζωή του μπασκετμπολίστα, αλλά δεν είναι τόσο απλή αν έχεις οικογένεια. Λόγω των ταξιδιών δεν βλέπεις πότε θα πουν τα παιδιά σου τις πρώτες τους λέξεις, πότε θα κάνουν τα πρώτα βήματά τους. Το μπάσκετ είναι κομμάτι της ζωής μου, αλλά η οικογένεια είναι η ίδια μου η ζωή», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του.

Δείτε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που είχε ετοιμάσει η Baskonia για τον Shengelia στο οποίο μίλησαν όλα τα πρόσωπα της ζωής του, τα μέλη της οικογένειάς του, συμπαίκτες, αντίπαλοι, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Πρίντεζης.