Οι «δεινόσαυροι» της Euroleague αντέχουν ακόμη! (poll)

Οι «δεινόσαυροι» της Euroleague αντέχουν ακόμη! (poll)
Οι undersize center έχουν εκτοπίσει τα… βαριά κορμιά και ουσιαστικά αποτελούν την εξέλιξη του αθλήματος. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που έχουν συμβιβαστεί με τον χαρακτηρισμό των «δεινοσαύρων», αντέχουν στο υψηλότερο επίπεδο και συνδέουν το παρελθόν με τον εκσυγχρονισμό του μπάσκετ. Αυτούς παρουσιάζει το gazzetta.gr.

Ταχύτητα και αθλητικότητα είναι τα δύο στοιχεία τα οποία απαιτείται να έχει ένας σύγχρονος μπασκετμπολίστας για να αντέξει στο υψηλότερο επίπεδο της Euroleague. Αυτό επιτάσσουν οι κανόνες του αθλήματος, αυτό διαπιστώνει κανείς έπειτα με μια πρόχειρη ματιά στα ρόστερ των ομάδων της διοργάνωσης. Κάποτε, η θέση «5» απαιτούσε την παρουσία ενός «γίγαντα». Οι ομάδες συνήθιζαν να «παίρνουν» ό,τι ψηλότερο έβρισκαν, γιατί οι κανόνες του παιχνιδιού έδιναν σχετική δυνατότητα. Ο χρόνος της επίθεσης ήταν σταματημένος στα 30 δευτερόλεπτα, τούτο δε, βοηθούσε περισσότερο τους αθλητές οι οποίοι δεν είχαν σύμμαχο την ταχύτητα. Πλέον, αυτοί σταδιακά χάνουν τις θέσεις τους. Υπάρχει όμως μια συνομοταξία αθλητών οι οποίοι αντιστέκονται στον φουτουρισμό, πρεσβεύουν τις… παλιές καλές εποχές και διατηρούν θέσεις σε ομάδες οι οποίες διεκδικούν θέση στο Final Four της διοργάνωσης.

Ο βασικός εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι ο Άντε Τόμιτς (2.17μ.). Τα πόδια του Κροάτη δεν είναι το ίδιο «φρέσκα» όπως πριν από περίπου πέντε χρόνια. Ο δε χρόνος συμμετοχής του σταδιακά μειώνεται καθώς από τα 24’ που είχε κατά μέσο όρο τη σεζόν 2013-14, πέρυσι ήταν στο παρκέ (περίπου) 18.5 λεπτά κατά μέσο όρο. Παραμένει όμως ένα από τα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, καθώς είναι παίκτης με (σχεδόν) διψήφιο μέσο όρο πόντων. Πλέον καλείται να εκπαιδεύσει και τον (ουσιαστικά) αντικαταστάτη του καθώς οι Καταλανοί έδωσαν και δεύτερο συμβόλαιο σε πανύψηλο παίκτη, στον Ουκρανό Άρτεμ Πούστοβι (2.18μ.).

Ο… new entry και μάλιστα με εξαιρετικά εντυπωσιακό ξεκίνημα είναι ο Ουόλτερ Τάβαρες καθώς στην πρώτη του χρονιά στην Euroleague κατέκτησε και τον τίτλο. Ο θηριώδης (2.21μ.) σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι ήταν από τους πρωταγωνιστές της περσινής χρονιάς της Ρεάλ Μαδρίτης. Αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος μπλοκέρ της διοργάνωσης με 1.48 ανά αγώνα, πίσω από τονundersize Μπράιαντ Ντάνστον. Επίσης, με ποσοστό ευστοχίας 68.2% στις προσπάθειες δύο πόντων ήταν ο δεύτερος καλύτερος της Euroleague, πίσω από τον Αχμέτ Νταβερίογλου της Φενέρμπαχτσε. Θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη, στην πραγματικότητα όμως δεν θα μπορούσε να τον κερδίσει διότι πολύ απλά ήταν η παρθενική παρουσία του στη διοργάνωση. Γιατί αυτός ο τίτλος ανήκει στον… Νικολά Μιλουτίνοφ

Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού είχε εντυπωσιακή παρουσία, ειδικά στα πρώτα χιλιόμετρα του περσινού αγωνιστικού μαραθωνίου. Συγκριτικά με τη σεζόν 2016-17 ανέβασε τους αριθμούς του σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Διπλασίασε τον μέσο όρο πόντων, βελτίωσε το ποσοστό αποτελεσματικότητας στα δίποντα – βρέθηκε στην 8η θέση των πιο εύστοχων παικτών στα δίποντα – μάζεψε περισσότερα ριμπάουντ και κυρίως, είχε πιο ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι των Πειραιωτών. Ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την αναβάθμιση του ρόλου του είναι ότι την περίοδο 2016-17 είχε 12.5 λεπτά κατά μέσο όρο και πέρυσι ανέβηκε (περίπου) στα 22’.

«Κεφάλαιο» για τις ομάδες της Euroleague αποτελεί και ο Τίμπορ Πλάις. Ο Γερμανός σέντερ βλέπει τον κόσμο από τα 2.21μ. και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Αναντολού Εφές είναι ο έκτος σταθμός του στη διοργάνωση. Πέρυσι έκανε αρκετά καλή σεζόν με τη Βαλένθια καθώς για δεύτερη φορά στην καριέρα του είχε διψήφιο μέσο όρο πόντων. Το πλεονέκτημα του Γερμανού είναι το… γλυκό σουτάκι από τα 3-4 μέτρα και η ικανότητά του στην pick n’ roll κίνηση.

Αντιθέτως, ο Άλεν Όμιτς είναι διαφορετικός παίκτης. Ο Σλοβένος σέντερ (2.16μ.) βασίζεται περισσότερο στη δύναμή του, αυτό εκτίμησε και η Μπουντούτσνοστ η οποία τον εμπιστεύτηκε στην επιστροφή της στην Euroleague. Ο 26χρονος προέρχεται από αρκετά καλή σεζόν με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα και η Μπουντούτσνοστ είναι η 4η ομάδα του στη διοργάνωση.

Στη λίστα των «δεινοσαύρων» επιλέξαμε και τον Ίαν Βουγιούκα. Στην περίπτωση του Έλληνα σέντερ, τα λόγια του Τσάβι Πασκουάλ είναι αρκετά καθώς ο Ισπανός προπονητής – ουκ ολίγες φορές – έχει εκθειάσει τον αθλητή για το επίπεδο προσαρμοστικότητάς τους αλλά και τον βαθμό προσφοράς του αναλόγως του χρόνου συμμετοχής του αλλά και των εντολών από το τεχνικό επιτελείο. Ο 33χρονος σέντερ (2.10μ.) είναι παίκτης ειδικών αποστολών στους «πράσινους», ο χρόνος συμμετοχής του εξαρτάται από το υλικό του αντιπάλου αλλά και από την απόδοση των ψηλών που βρίσκονται μπροστά από αυτόν.

O rookie και ο Σαβάς

Φέτος ο Αντζέιλς Πασέτσνικς θα κολυμπήσει στα βαθιά νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ καθώς θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Euroleague. Ο Λετονός σέντερ (2.18μ.) της Γκραν Κανάρια ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ισπανικής ομάδας την περσινή χρονιά, πλέον όμως θα δοκιμαστεί στο ανώτερο επίπεδο. Ο Ογκούς Σαββάς (2.13μ.) είναι ο τελευταίος της… παρέας και επιστρέφει στηνEuroleague αλλά και στη δράση έπειτα από απουσία ενός έτους. Στα 31α του χρόνια, έχει παραστάσεις από τη διοργάνωση καθώς για μια δεκαετία ήταν από τα βασικά στελέχη της Φενέρμπαχτσε, πλέον είναι στην Νταρουσάφακα και μένει να φανεί αν αντέχει στο υψηλότερο επίπεδο.

ΣεζόνΠαίκτηςΠόντοιΠοσοστό στα δίπονταΡιμπάουντΤάπες
17-18Τόμιτς9.762%4.80.3
17-18Ταβάρες6.568.2%5.41.5
17-18Πλάις10.156.8%5.41.1
17-18Όμιτς8.470.5%3.90.1
17-18Πεσέτσνικς*8.563.7%3.90.4
17-18Μιλουτίνοφ8.865%6.10.7
17-18Βουγιούκας3.763%1.60.2
17-18Σαβάς2.460%1.50.1

*Τα στατιστικά του Πεσέτσνικς είναι από το Eurocup.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.