Τα «χιλιόμετρα» των προπονητών της φετινής EuroLeague!

Γιώργος Κούβαρης
Τα «χιλιόμετρα» των προπονητών της φετινής EuroLeague!
H EuroLeague Greece παρουσιάζει τους 16 προπονητές της νέας διοργάνωσης, με τους τεχνικούς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού να βρίσκονται στην πρώτη τριάδα όσον αφορά τα περισσότερα ματς στους πάγκους!

Λιγότερες από 20 μέρες έμειναν για το τζάμπολ της φετινής EuroLeague και οι προετοιμασίες των ομάδων μπαίνουν στην τελική τους ευθείας! Οι φίλαθλοι ανυπομονούν, οι παίκτες ανεβάζουν στροφές, ενώ οι προπονητές καταστρώνουν τα τελευταία τους πλάνα. Άλλοι έχουν μεγάλη τεχνογνωσία από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, μερικοί άλλοι έχουν αποκτήσει αρκετές εμπειρίες, κάποιοι θα ξεκινήσουν σοφότεροι τη σεζόν, ενώ στο... ρόστερ των προπονητών υπάρχουν και δύο rookies που θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στα παρκέ της EuroLeague.

Μετά το αφιέρωμα με τις ομάδες που έχουν «γράψει» τα περισσότερα χιλιόμετρα στη διοργάνωση, η EuroLeague Greece παρουσιάζει και τους 16 προπονητές με τις δικές τους συμμετοχές στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ανάμεσα στους καλύτερους και πιο έμπειρους είναι και οι προπονητές των «αιωνίων», ο Τσάβι Πασκουάλ του Παναθηναϊκού και ο Ντέιβιντ Μπλατ του Ολυμπιακού.

Το ΤΟΡ-5

Όταν κάποιος προπονητής χρειάζεται άλλα 11 παιχνίδια για να συμπληρώσει 400 συμμετοχές στα παρκέ της EuroLeague και ταυτόχρονα μετράει 271 νίκες, αν μη τι άλλο έχει δικαιωματικά τον τίτλο του πιο πετυχημένου και του πλέον... μπαρουτοκαπνισμένου τεχνικού της διοργάνωσης. Ο λόγος φυσικά για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος μετράει 389 ματς στην EuroLeague (σ.σ. δηλαδή από τη σεζόν 2000-01 και μετά), εκ των οποίων τα 238 ως προπονητής του Παναθηναϊκού!

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο νυν τεχνικός των «πρασίνων» Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος θα ξεπεράσει φέτος τα 300 παιχνίδια στην διοργάνωση (σ.σ. χρειάζεται άλλα 23) ενώ θέλει άλλες δύο νίκες για να γίνει «200άρης». Η εμπειρία του είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κάποιος και τα παιχνίδια που κάθονταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα ως βοηθός προπονητή από το 2005 έως και το 2008. Μάλιστα έχει πολύ υψηλό ποσοστό νικών, αφού φτάνει στο 71%! Άλλα... 234 χιλιόμετρα έχει «γράψει» το κοντέρ του Ντέιβιντ Μπλατ και δη στους πάγκους της Μακάμπι, της Μπενετόν, της Εφές και της Νταρουσάφακα. Και φυσικά έχει και εκείνος άλλες δύο αγωνιστικές σεζόν ως ασίσταντ κόουτς στην «ομάδα του λαού».

Στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Εργκίν Αταμάν ο οποίος μετράει αισίως 215 παρουσίες στην EuroLeague, είτε ως προπονητής της Αναντολού Εφές όπου διανύει τη δεύτερη θητεία του μετά τη διετία 2008-2010, είτε ως προπονητής των Σιένα, Ούλκερ, Κλιμάμιο Μπολόνια και Γαλατασαράι. Τέλος, την πεντάδα συμπληρώνει ο Πάμπλο Λάσο με 205 ματς στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και 144 νίκες! Εν ολίγοις ποσοστό επιτυχίας που φτάνει στο 70% ενώ μετράει και δύο κατακτήσεις της EuroLeague!

Οι έμπειροι

Στη συνέχεια ακολουθεί μια πεντάδα προπονητών οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν... φάει με το κουτάλι τα παρκέ της EuroLeague, είτε ως πρώτοι, είτε ως δεύτεροι προπονητές. Ανάμεσά τους και δύο Έλληνες. Βάσει αριθμών ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει 171 παιχνίδια στην EuroLeague με 98 νίκες και 73 ήττες ωστόσο τα 130 παιχνίδια του Δημήτρη Ιτούδη ως προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι... ενδεικτικά. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχει την ίδια εμπειρία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μιας και βρισκόταν στο πλευρό του καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του στον Παναθηναϊκό.

Όπερ και σημαίνει ότι στα 130 ματς, συνυπολογίστε και άλλα 238 ως ασίσταντ κόουτς στον πάγκο των «πρασίνων». Επιπλέον ο Ιτούδης έχει και το καλύτερο ποσοστό νικών το οποίο φτάνει στο 79,2%! Ανάμεσα στους δύο Έλληνες βρίσκονται οι Νέβεν Σπάχια (153 ματς) και Σιμόνε Πιανιτζιάνι (150 ματς) ενώ την 10άδα ολοκληρώνει ο -κατα τα άλλα πολύπειρος- Σβέτισλαβ Πέσιτς της Μπαρτσελόνα με 109 παιχνίδια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Οι... λιγότερο έμπειροι

Η τρίτη κατηγορία των προπονητών στην φετινή EuroLeague, έχει να κάνει με τους... πολλά υποσχόμενους αλλά και με εκείνους που δεν είχαν την ευκαιρία να κοουτσάρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ομάδα της EuroLeague. O Ντέγιαν Ράντονιτς πήρε γερή «γεύση» από τη διοργάνωση ύστερα από την τετραετία του στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα με τον οποίο μέτρησε 91 ματς έχοντας 42 νίκες και 49 ήττες. Από φέτος, ωστόσο, θα καθοδηγεί την Μπάγερν Μονάχου. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται ο γνώριμος Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος θα βρεθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ως πρώτος προπονητής στην Ζάλγκιρις Κάουνας. Για τους περισσότερους πρόκειται για τον πλέον ανερχόμενο προπονητή στην EuroLeague με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν όπου οδήγησε την ομάδα του μέχρι το Final 4 του Βελιγραδίου. Βέβαια στο βιογραφικό του υπάρχει και η διετία στο πλευρό του Γκιντάρας Κράπικας ως βοηθός προπονητή στη λιθουανική ομάδα.

Από την άλλη ο Πέδρο Μαρτίνεθ μπορεί να είναι 57 ετών, αλλά αυτή θα είναι ουσιαστική η τρίτη του χρονιά στην EuroLeague και όντας τεχνικός μόνο της Μπασκόνια. Την σεζόν 2005-06 κάθισε στον πάγκο της -τότε- Ταού Κεράμικα για τέσσερα ματς, ενώ επέστρεψε την περσινή σεζόν έχοντας αντικαταστήσει τον Πάμπλο Πριχιόνι στο ξεκίνημα της σεζόν. Συνολικά έχει 34 ματς και 20 νίκες! Ίδιο αριθμό αγώνων στην EuroLeague έχει και ο Αλεξάνταρ Τζίκιτς της Μπουντούτσνοστ ο οποίος ωστόσο θα βρεθεί θα 4η χρονιά στα παρκέ της διοργάνωσης επιστρέφοντας ύστερα από πέντε χρόνια. Στο παρελθόν έχει μετρήσει δύο σεζόν με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας και μία με την Λιέτουβος Ρίτας και είναι εκείνος με το... χειρότερο ποσοστό νικών από όλους τους υπολοίπους (30,7%)

Οι rookies

Στη φετινή EuroLeague θα κάνουν και οι δύο προπονητές την... rookie τους εμφάνιση! Ο ένας θα έχει και ένα επιπλέον βάρος, αφού θα κληθεί να συνεχίσει το έργο του Ντέιβιντ Μπλατ στην πρωταθλήτρια EuroCup, Νταρουσάφακα. Ο λόγος για τον 43χρονο Αχμέτ Τσάκι, ο οποίος στο παρελθόν είχε καθίσει ξανά στον πάγκο της τουρκικής ομάδας και δη τη διετία 2004-06. Πρώτη σεζόν και για τον έμπειρο Σάλβα Μαλδονάδο, ο οποίος έχει φάει με το... κουτάλι τα παρκέ της ACB όντας προπονητής από τη σεζόν 1994-95 (!) και δη στον πάγκο της Μανρέσα. Παρόλα αυτά, χρειάστηκε να φτάσει 59 ετών για να κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην EuroLeague ως τεχνικός της Γκραν Κανάρια την οποία είχε καθοδηγήσει για τρεις σεζόν (2006-2009) στο EuroCup.