Πασένσια: «Ο Μπρούνο είναι καταπληκτικός άνθρωπος και εξαιρετικός παίκτης»

Πασένσια: «Ο Μπρούνο είναι καταπληκτικός άνθρωπος και εξαιρετικός παίκτης»

Πασένσια: «Ο Μπρούνο είναι καταπληκτικός άνθρωπος και εξαιρετικός παίκτης»

bet365

Στον λαμπερό αγωνιστικό βίο του Μπρούνο Γκάμα το gazzetta.gr ρίχνει περισσότερο φως με τη συνεισφορά του πρώην προπονητή του στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Ντομίνγκος Πασένσια. Ποιος είναι ο 31χρονος Πορτογάλος επιθετικός ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έρχεται στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και στον Άρη.

ΠΑΟΚ - Σπάρτακ Μόσχας και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν ο Πέλκας σκοράρει το πρώτο γκολ της αναμέτρησης. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης ορίζεται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον, τότε ο Μπρούνο Γκάμα δεν θα μπορούσε να αποφύγει την ποδοσφαιρική καριέρα. Ο αδερφός του Αουγκούστο, τα ξαδέρφια του, αλλά και ο πατέρας του ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Είναι αυτό που λέμε ότι… το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Μόνο όμως που αποδείχθηκε πιο χαρισματικός από κάθε άλλο οικογενειακό μέλος.

Ο Πορτογάλος επιθετικός ετοιμάζει βαλίτσες για τη Θεσσαλονίκη - αύριο(9/8) αναμένεται στη Θεσσαλονίκη – (ίσως) στη σπουδαιότερη φετινή μεταγραφική του Άρη. Διότι, ανεξαρτήτων εκτιμήσεων και… καφενειακών συζητήσεων, ο καθρέπτης κάθε αθλητή είναι το βιογραφικό του. Οι συμπτώσεις και οι συγκυρίες μπορούν να ευνοήσουν για ένα χρονικό διάστημα, όχι για πάντα. Και στην περίπτωση του Μπρούνο Γκάμα υπάρχει μια… ιστορία (περίπου) δεκαπέντε χρόνων. Για την ακρίβεια, από την ημέρα που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα της Μπράγκα, πριν καλά-καλά συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του, απέναντι στη Λιεϊρία.

«Ο Μπρούνο μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στην Μπράγκα. Προσωπικά τον γνώρισα στην Πόρτο, στην πρώτη του χρονιά», θυμήθηκε ο Ντομίνγκος Πασιένσια. Εκείνο το καλοκαίρι του 2004 και αποφασίζοντας να… σκοτώσει τον ποδοσφαιριστή μέσα του, ο Πορτογάλος προπονητής εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Πόρτο με τον τίτλο του υπευθύνου των ακαδημιών αλλά και του τεχνικού της δεύτερης ομάδας. Τον Μάιο του 2004 κι έναντι του ποσού των 750.000 ευρώ, η Πόρτο απέκτησε τον Γκάμα από την Μπράγκα καθώς εκείνη την εποχή θεωρούσαν ένα από τα best cases του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ο (τότε) νεαρός ποδοσφαιριστής στάλθηκε συστημένος στη δεύτερη ομάδα και κατ’ επέκταση στα χέρια του Πασιένσια. «Ο Μπρούνο ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Πορτογαλίας στην ηλικία του, είναι ευνόητο λοιπόν ότι είχε πολύ καλά στοιχεία από τότε και στην πορεία του χρόνου θα έλεγα ότι τα τελειοποίησε. Είναι πολύ γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική και μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές της επίθεσης. Ανέκαθεν μου άρεσε το παιχνίδι του, όπως και τώρα», συμπλήρωσε.

Η μεταγραφή στην Πόρτο έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρο, αλλά ο Γκάμα δεν κατάφερε να εδραιωθεί στον σπουδαιότερο σύλλογο της Πορτογαλίας. Πέντε φορές συμπεριλήφθηκε στην αποστολή και μέτρησε μόλις μία συμμετοχή. Στο μεγαλύτερο διάστημα του συμβολαίου του με την Πόρτο, ήταν εκτός Πόρτο. Παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπράγκα, ακολούθησε η Σετούμπαλ και μετά η Ρίο Άβε. Στο ίδιο διάστημα, όχι απλά ήταν διεθνής στις εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας αλλά και εκ των πρωταγωνιστών έχοντας συνολικά 85 συμμετοχές και 29 γκολ. Αυτό που δεν κατάφερε ποτέ ήταν να εξασφαλίσει θέση στην εθνικών ανδρών.

«Καταρχήν, όταν ένας παίκτης είναι μέλος όλων των εθνικών ομάδων δείχνει το επίπεδό του. Για την εθνική ανδρών, υπάρχει εξήγηση. Δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί στη θέση του υπήρχαν εξίσου εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές όπως ο Σίλβα. Είναι πολύ καλός παίκτης, θα έλεγα επίσης ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά το να κερδίσεις μια θέση στην εθνική Πορτογαλίας – πιστέψτε με – είναι εξαιρετικά δύσκολο», σημείωσε ο Πασιένσια. Σημειωτέον ότι ο Μπρούνο Γκάμα ήταν α) πρώτος σκόρερ του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U17 το 2004 β) μέλος της καλύτερης 11αδας του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 το 2007, ενώ το 2003 κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο σε επίπεδο U17.

Η διετία (2009-11) στη Ρίο Άβε ήταν η καλύτερη στην καριέρα του επί πορτογαλικού εδάφους. Τότε, ο Μπρούνο Γκάμα είχε τη δυνατότητα μεταγραφής σ’ έναν από τους τρεις μεγάλους συλλόγους της χώρας, ενώ το όνομά του βρισκόταν πολύ ψηλά στη λίστα του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό. «Ο λόγος που δεν έπαιξε σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας ήταν η επιλογή του να αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού. Είναι πολύ απλό», εξήγησε σχετικά ο Πασιένσια.

Ο Μπρούνο Γκάμα πήρε το διαβατήριο ανά χείρας και μετακόμισε στη Γαλικία και στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Η πρώτη χρονιά δεν είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα καθώς εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος της ομάδας και σ’ έναν από τους πρωτεργάτες για την επιστροφή της Λα Κορούνια στη La Liga. Η δεύτερη χρονιά (2012-13) ήταν ακόμη πιο γεμάτη αλλά ουδόλως ευχάριστη. Εκεί αντάμωσε και πάλι με τον Ντομίνγκος Πασιένσια. «Η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η ομάδα είχε να διαχειριστεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αυτά επηρέασαν όλη τη λειτουργία της και νομίζω ότι το αγωνιστικό αποτέλεσμα (σ. σ. υποβιβασμός στη La Liga 2) ήταν συνέπεια αυτής της κατάστασης. Η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή για όλους μας», σημείωσε ο Πορτογάλος προπονητής.

Όταν άγγιξε τον ευρωπαϊκό τίτλο

Η Λα Κορούνια ουσιαστικά επέβαλε καθεστώς… εκποίησης όλων των «έμψυχων προϊόντων» της και ο Μπρούνο Γκάμα ήταν από τα πιο ποιοτικά. Λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2013, ο Πορτογάλος μεταγράφηκε στην Ντνίπρο. Ουδέποτε έγινε γνωστό το ποσό της μεταγραφής. Τότε οι Ουκρανοί είχαν χρήμα και μάλιστα έδωσαν αρκετό καθώς ο Γκάμα έλαβε (περίπου) 1.5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αρκετά χρόνια μετά, είπε ότι… «η πώλησή μου έγινε για να βοηθηθεί η Λα Κορούνια. Η ομάδα ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ήθελε να τη βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο».

Με τη φανέλα της ουκρανικής ομάδας έζησε σπουδαίες στιγμές, με πιο τρανή τον τελικό του Europa League το 2015 όπου η Ντνίπρο ηττήθηκε από τη Σεβίλλη. Εκείνη τη σεζόν ήταν συμπαίκτης των Λέο Μάτος, Σάκχοφ του ΠΑΟΚ αλλά κι ενός Βραζιλιάνου ο οποίος είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Δικεφάλου, του Ματέους, δίχως τελικά να υπογράψει. Στο τέλος της σεζόν 2015-16 και με την ουκρανική ομάδα να αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης, η επιστροφή στην Ισπανία στοιχειοθέτησε την καλύτερη επιλογή. Κι αυτό έκανε. Η πόρτα της Λα Κορούνια ήταν εξάλλου ανοιχτή γι’ αυτόν.

Μόνο που το όνειρο μιας δεύτερης καριέρας στην ομάδα της Γαλικίας κράτησε 12-13 μήνες. Η Λα Κορούνια είχε τα δικά της οικονομικά προβλήματα και από τον Νοέμβριο του 2017 αποδείχθηκε αδύναμη στο να ανταποκριθεί στο συμβόλαιο της με τον Γκάμα. Για να φθάσουμε στην τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου(31/1/2018). Δίχως την παραμικρή ειδοποίηση, τον αποδέσμευσε, με συνέπεια να οδηγηθεί η κόντρα στα δικαστήρια καθώς ο Πορτογάλος κατέθεσε προσφυγή διεκδικώντας το ποσό των 400.000 ευρώ.

Το μαξιλαράκι της Αλκοκρόν και ο Ματέο Γκαρσία

Περίπου δύο εβδομάδες μετά, ο Μπρούνο Γκάμα συμφώνησε με την Αλκοκρόν για να αποφύγει ένα μεγάλο διάστημα απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους. Εκεί γνώρισε και τον Ματέο Γκαρσία με τον οποίον θα ανταμώσουν και στον Άρη. Μάλιστα, η πρώτη συμμετοχή με τη φανέλα της Αλκοκρόν ήταν στον εκτός έδρας αγώνα με τη Γρανάδα όπου πέρασε στο παιχνίδι αντικαθιστώντας τον Ματέο Γκαρσία. Στη συνέχεια οι δύο παίκτες ήταν σταθεροί στη βασική 11αδα.

Η παραμονή στην Αλκοκρόν προφανώς και δεν θα μπορούσε να «υποστηρίξει» ένα ελκυστικό σενάριο για τον Μπρούνο Γκάμα κι έτσι ο Πορτογάλος θα αναζητήσει τη νέα αρχή στην καριέρα του μέσα από τον Άρη. «Θα δείτε έναν γρήγορο και τεχνίτη παίκτη ο οποίος είναι ασταμάτητος στο ένας εναντίον ενός», κατέληξε ο Πασιένσια σχετικά με τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του συμπατριώτη του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα