Αλέξανδρος Βεζένκοφ: Γυρνάει να συνεχίσει αυτό που άρχισε! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Αλέξανδρος Βεζένκοφ: Γυρνάει να συνεχίσει αυτό που άρχισε! (pics & vids)
Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ ντύνεται στα κόκκινα, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια και είναι έτοιμος να φωνάξει «παρών» στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Όλοι διασκεδάζουν με μία τυχερή περιστροφή* κάθε μέρα. *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. 21+

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προσθήκες και αυτή την φορά έντυσε στα κόκκινα και έκανε δικό του τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ.

Μόλις ο Ιώαννης Παπαπέτρου αρνήθηκε την πρόταση της παλιάς του ομάδας, η διοίκηση του Ολυμπιακού σε συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπλατ έκαναν τις κατάλληλες κινήσεις για να συνεχιστεί ο σχεδιασμός κανονικά.

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά και οι «ερυθρόλευκοι» έσπευσαν να τον κάνουν δικό τους, να τονίσουν το εγχώριο στοιχείο στην ομάδα τους και να αποκτήσουν έναν νεαρό παίκτη που έφυγε από την Ελλάδα με την ταμπέλα του τεράστιου ταλέντου, δεν βρήκε τις προϋποθέσεις που χρειάζονταν στην Ισπανία και την Μπαρτσελόνα και επιστρέφει να συνεχίσει από εκεί που έμεινε και να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του.

Το gazzetta.gr θυμάται την διαδρομή του, μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα και το νέο πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο που ανοίγεται στην καριέρα του.

ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Ο Αλέξανδρος ή Σάσα Βεζένκοφ γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου η οικογένεια του βρέθηκε εκεί εξαιτίας του πατέρα του που και εκείνος έπαιζε μπάσκετ, ενώ ο Αλέξανδρος πήγε και σχολείο εκεί.

Τεράστια αγάπη του από μικρός ήταν το μπάσκετ, αφού μεγάλωσε μέσα στο γήπεδο και το ταλέντο του βρήκε τον χώρο για να... ανθίσει. Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στον ΑΠΟΕΛ και κάποια στιγμή ο ίδιος και η οικογένεια του έκριναν σωστό να κάνουν το παραπάνω βήμα για την καριέρα του. Σε ηλικία 15 ετών από την Κύπρο βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και ενώ ήταν μια ανάσα από τον Μαντουλίδη, συμφώνησε με τον Άρη για να συνεχίσει την καριέρα του εκεί και οι «κίτρινοι» πρόσφεραν το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί το ταλέντο του.

Μετά τα πρώτα βήματα στην εφηβική ομάδα του Άρη, με πολλή δουλειά και υπομονή ο Βεζένκοφ κατάφερε και βρήκε σταδιακά χρόνο και στην ανδρική ομάδα.

Σε συνέντευξη του στο «Goal» πριν από αρκετά χρόνια είχε δηλώσει: «Ως άνθρωπο που γενικότερα στη ζωή µου, σε όλα τα πράγµατα, όχι µόνο στο µπάσκετ, έχω φοβερή υποµονή. Δεν τα παρατάω εύκολα. Εχω αυτό που λένε θέληση».

Η σεζόν και οι εμφανίσεις του με τον Άρη τράβηξαν όλα τα βλέμματα πάνω του. Ο Βεζένκοφ έκανε τα πάντα. Ένα παιδί ούτε 20 χρονών καλά καλά, ηγήθηκε της προσπάθειας του Άρη, έδειξε εξαιρετικά προσόντα και τράβηξε το ενδιαφέρον της Ευρώπης και όχι μόνο.

Κατάφερε και ανακηρύχτηκε MVP της Basket League για το 2015, βγήκε ο νεότερος πρώτος σκόρερ την ίδια σεζόν, πιο βελτιωμένος και στην καλύτερη πεντάδα, ενώ έχει πάρει και το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη τρεις συνεχόμενες φορές.

Και μπορεί το όνειρο του ΝΒΑ να μπήκε για λίγο σε αναμονή, οι προτάσεις όμως από μεγάλες ομάδες της Euroleague και η... φασαρία γύρω από το όνομα του Βεζένκοφ, φούντωσαν το καλοκαίρι του 2015, μετά από αυτήν την τρομερή σεζόν.

Πολλά ακούστηκαν για αρκετές ομάδες, με μια από αυτές να είναι και ο Παναθηναϊκός, αλλά τελικά ο 20χρονος επέλεξε να βρεθεί στην Βαρκελώνη, να φορέσει τα μπλαουγκράνα και να συνεχίσει να πορεύεται σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, που πίστευε ότι θα τον βοηθήσει στην εξέλιξη του.

Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ, Η ΜΠΑΡΤΣΑ «ΒΟΥΛΙΑΞΕ»

«Ήταν μεγάλη χαρά για μένα και είμαι πολύ περήφανος που είμαι εδώ. Όταν έρχεται τόσο μία μεγάλη ομάδα και σε θέλει, δεν χρειάζεται να το σκεφτείς πολύ. Μίλησα με τον Πασκουάλ και τον Κρέους και η αλήθεια είναι πως η οργάνωση του συλλόγου είναι τρομερή».

Είναι δύσκολο να κερδίζεις το κάθε λεπτό, αλλά κάθε μέρα και κάθε μήνα μαθαίνω όλο και περισσότερο, τόσο στις προπονήσεις όσο και στα παιχνίδια. Όταν μου πει ο κόουτς να μπω είμαι έτοιμος να δώσω το 100%».

Ο Βεζένκοφ ήξερε τις δυσκολίες όμως πήρε το ρίσκο και έκανε την επιλογή του. Έγινε μέλος σε ένα τεράστιο κλαμπ όμως η Μπαρτσελόνα, αλλά η διαμονή του εκεί συνέπεσε με μια κακή τριετία των μπλαουγκράνα.

Οι απαιτήσεις ήταν τεράστιες, η ομάδα της Βαρκελώνης παλεύει να βρει λύσεις ώστε να κερδίσει ξανά την χαμένη της αίγλη, κυρίως στην Ευρώπη, και αυτό δεν βοήθησε καθόλου ούτε την εξέλιξη του Βεζένκοφ.

Την πρώτη του σεζόν εκεί σε 22 ματς που βρέθηκε στο παρκέ είχε 2.7 πόντους, με 47.4% στο δίποντο, 44.4% στο τρίποντο και 1.1 ριμπάουντ, ενώ η επόμενη σεζόν του συνδυάστηκε με καλύτερους προσωπικούς αριθμούς, αλλά τραγική πορεία από την ομάδα του.

Ο Μπαρτζώκας βρέθηκε στο τιμόνι, οι τραυματισμοί ερχόντουσαν ο ένας μετά τον άλλον και η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να βρει λύσεις για να γλιτώσει την καταστροφική σεζόν.

Ο νεαρός φόργουορντ έπαιξε σε 30 παιχνίδια και είχε 7.5 πόντους, με 67.6% στα δίποντα, 47.9% στα τρίποντα, 3.2 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά παιχνίδι, δείχνοντας ικανός όταν βρει την ευκαιρία να την εκμεταλλευτεί.

Η περσινή σεζόν συνέχισε να είναι κακή για την ομάδα του, αφού και πάλι έμεινε εκτός playoffs, ενώ το ίδιο κακή και για τον ίδιο. Έπαιξε σε μόλις 13 παιχνίδια και σε αυτά είχε 3.5 πόντους, με 64.7% στα δίποντα, 22.2% στα τρίποντα και 2.5 ριμπάουντ ολοκληρώνοντας έτσι ακόμα μια δύσκολη σεζόν.

Τα πράγματα στην Μπαρτσελόνα δεν πήγαν όπως τα είχε φανταστεί ο Βεζένκοφ για την συνέχεια της καριέρας του και πλέον βρήκε νέο «Λιμάνι» για να συνεχίσει από εκεί που ξεκίνησε.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Ο Αλεξάνδρος Βεζένκοφ επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου έζησε αρκετά χρόνια από την ζωή του και πρόσφατα πήρε και την ελληνική υπηκοότητα, φοράει την φανέλα του Ολυμπιακού, θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον που του είναι οικείο και θέλει να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε και πλέον πιο ώριμος να κάνει το βήμα παραπάνω, ενώ όσες εμπειρίες μάζεψε σε συνδυασμό με την θέληση του για να παίξει κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα την προοπτική του .

Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον επέλεξε για να γίνει κομμάτι της γραμμής των φόργουορντ της και εκείνος γνωρίζοντας πολύ καλά το μέγεθος της ομάδας στην οποία έγινε μέλος θέλει να αρπάξει την ευκαιρία και να δείξει τι πραγματικά αξίζει.

Οι Έλληνες οπαδοί γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει ο Βεζένκοφ μέσα στο παρκέ, τον έχουν δει πως λειτουργούσε σε περιβάλλον που ένοιωθε εμπιστοσύνη και περιμένουν από εκείνον κάτι αντίστοιχο.

Μπορεί να μην αγωνίζεται στην Εθνική Ελλάδας, αλλά ο Βεζένκοφ ουσιαστικά έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και με την προσθήκη του το ελληνικό στοιχείο ενισχύεται για τους «ερυθρόλευκους».

Ο 23χρονος φόργουορντ είναι πολύ καλός και σταθερός στην επίθεση, έχει εξαιρετικό σουτ, αλλά του λείπει αθλητικότητα κάτι που κυρίως φαίνεται στην άμυνα. Κόντρα σε αθλητικούς ψηλούς και ειδικά σε άμυνα με αλλαγές, ο Βεζένκοφ υστερεί και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει.

Αντίθετα στην επίθεση είναι αποτελεσματικός και σταθερός και μπορεί να πληγώσει τις αντίπαλες άμυνες, είτε από κοντά είτε από μακρυά.

Ο Αλεξάνδρος επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο «σπίτι» που ανδρώθηκε μπασκετικά, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, γίνεται μέλος στο νέο κεφάλαιο του Ολυμπιακού και θέλει να συνεχίσει από εκεί που το άφησε και να φτάσει ακόμα υψηλότερα.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα