Tα 10 facts που πρέπει να γνωρίζετε για το Wimbledon

Δήμος Μπουλούκος
Tα 10 facts που πρέπει να γνωρίζετε για το Wimbledon

bet365

To κορυφαίο τουρνουά τένις στον κόσμο ξεκίνησε στη Nova και το gazzetta.gr σας αποκαλύπτει 10 στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη μαγεία του.

Tennis Leaderboard με εντυπωσιακά έπαθλα*! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Το Wimbledon δεν είναι απλώς ένα τουρνουά της αλυσίδας των Grand Slam αλλά το κορυφαίο από αυτά, με εκατομμύρια φιλάθλους να παρακολουθούν κάθε καλοκαίρι, με μεγάλη αγωνία, την εξέλιξη του.

Κορυφαίο είναι και για τους επαγγελματίες παίκτες, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι και μόνο η συμμετοχή στο βασικό του ταμπλό, θα είναι κάτι που θα το μνημονεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Το gazzetta.gr για να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε καλύτερα τις εξελίξεις στα λονδρέζικα court μέσω της Nova που μεταδίδει τους αγώνες του Wimbledon, σας αποκαλύπτει 10 facts για το θρυλικό τουρνουά τένις!

Tα 10 facts που πρέπει να γνωρίζετε για το Wimbledon

Είναι το πιο παλιό τουρνουά τένις στον κόσμο! Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1877, ένα μόλις χρόνο μετά τη δημιουργία του τένις από τον Walter Clopton Wingfield. Μάλιστα αυτός ήταν ο λόγος που στο γήπεδο κρίκετ που υπήρχε εκεί με την ονομασία The All England Croquet Club προστέθηκε ο τίτλος Lawn Tennis και στις 9 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, ξεκίνησε το πρώτο Lawn Tennis Championship, το οποίο πλέον κλείνει 142 χρόνια ζωής.

Οι γυναίκες μπήκαν με καθυστέρηση επτά ετών στο τουρνουά, καθώς άρχισαν οι αγώνες τους, το 1884, με πρώτη νικήτρια τη Maud Watson η οποία στον τελικό νίκησε την αδελφή της Lilian. Την ίδια χρονιά θα μπει στο πρόγραμμα και το διπλό των ανδρών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα υπάρχει η προσθήκη του μικτού στο διπλό, το οποίο στην αρχή διεξαγόταν είτε στο Λίβερπουλ είτε στο Μάντσεστερ. Στο Wimbledon θα πάει το 1913 και την ίδια χρόνια θα αρχίσει και το διπλό γυναικών.

Οι Αγγλοι αγαπούν τις παραδόσεις και το Wimbledon δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ετσι οι αγώνες του αρχίζουν πάντα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά Queen’s και διαρκούν δύο εβδομάδες. Επίσης η διοργάνωση των ανδρών ονομάζεται Gentlemen και των γυναικών Ladies και όχι Men και Women.

Μιας και μιλάμε για παραδόσεις, είναι υποχρεωτικό τα ρούχα των αθλητών να είναι λευκά ή κυρίως λευκά και όχι μόνο τα ρούχα, αλλά και τα εξαρτήματα τους. Ο πρώτος κανόνας για τα λευκά θεσπίστηκε το 1963, ακολούθησε ο επόμενος το 1995 και συμπεριλήφθηκαν και τα εξαρτήματα στον κανονισμό το 2014.

To Wimbledon επιμένει στο χορτάρι και πλέον είναι το μοναδικό τουρνουά Grand Slam που έχει τέτοια επιφάνεια. Πρώτα το αμερικανικό Οπεν το 1975 και μετά το αυστραλιανό το 1988 άλλαξαν επιφάνειες ενώ το Ρολάν Γκαρός παραμένει χωμάτινο.

Η χωρητικότητα του Central Court είναι 14,979 και συνολικά εάν είναι όλα τα γήπεδα γεμάτα σε μία μέρα, χωράνε 39.000 θεατές. Την περσινή διοργάνωση παρακολούθησαν συνολικά 473,372 στις 13 ημέρες των αγώνων, ενώ το 2016 είχαν ανέλθει σε 493,928 άτομα, καθώς το Wimbledon κράτησε 14 ημέρες.

Mπορεί όλοι να γνωρίζουν το Central Court αλλά πλέον το Wimbledon έχει 18 γήπεδα για αγώνες και άλλα 22 στο Aorangi Park στο Southlands College για εξάσκηση. Ο αριθμός αυτός μεγάλωσε λόγω της φήμης που δημιούργησε το λονδρέζικο τουρνουά και της μεγάλης συμμετοχής των παικτών. Τα μεγαλύτερα γήπεδα, είναι τα τρία πρώτα και το Court No 1 έχει χωρητικότητα 11.430 θεατών.

Wimbledon και BBC πάνε μαζί! Το ραδιόφωνο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του στο τουρνουά, ενώ από το 1937 άρχισαν και οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις, αρχικά μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα. Οσο περνούσαν τα χρόνια, η κάλυψη του εξελίχθηκε σε τηλεοπτική υπερπαραγωγή και καθιερώθηκε μέσα στα δέκα κορυφαία σε θεαματικότητα αθλητικά γεγονότα που μεταδίδονται τηλεοπτικά παγκοσμίως. Ο τετράωρος τελικός ανδρών το 1967 ήταν και η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Wimbledon μοιράζει πολλά χρήματα στους νικητές! Από το 1968 που επετράπη η συμμετοχή σε επαγγελματίες παίκτες, θεσπίστηκαν και χρηματικά έπαθλα και με τα χρόνια τα ποσά εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πλέον στην εποχή μας ξεπερνούν συνολικά κάθε χρονιά τις 25 εκατομμύρια ευρώ.

Federer και Navratilova έχουν τα ηνία στις περισσότερες κατακτήσεις του τροπαίου. Ο Ελβετός έγινε πέρυσι σε ηλικία 36 ετών, με το όγδοο κύπελλο, ο τενίστας που έχει κατακτήσει το τουρνουά περισσότερες φορές από κάθε άλλον στην ιστορία, αφήνοντας πίσω τον Βρετανό Renshaw και τον Αμερικανό Sampras, που είχαν από επτά. Στις γυναίκες το απόλυτο ρεκόρ κατέχει η Μαριτίνα Ναβρατίλοβα με 9 τρόπαια και την ακολουθεί η Helen Wills με οκτώ!

Η αυλαία του φετινού 132ου Wimbledon άνοιξε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου με το Novasports1HD να προβάλλει όλους τους αγώνες του Court 1, το Novasports2HD να προβάλλει όλους τους αγώνες του Centre Court (κεντρικό γήπεδο) και το Novasports3HD να προβάλλει κυρίως τους αγώνες του Court 2. Από την Πέμπτη 12 Ιουλίου οι ημιτελικοί και τελικοί αγώνες ανδρών και γυναικών μεταδίδονται στο κανάλι Novasports1HD. Κάθε βράδυ στις 23:30 θα προβάλλονται τα καλύτερα στιγμιότυπα της ημέρας στο Novasports1HD. Τα στιγμιότυπα θα είναι διαθέσιμα και στο Web TV.

To Σάββατο 14 Ιουλίου είναι προγραμματισμένοι ο τελικός των γυναικών και ο τελικός του διπλού γυναικών, ενώ την Κυριακή 15, ο τελικός των ανδρών και ο τελικός του μικτού στο διπλό!

Και επειδή πολλοί από εσάς μπορεί να είστε διακοπές από Ιούλιο, με Nova Go Extra μπορείτε να πάρετε μαζί σας τη Nova σε 2 φορητές συσκευές. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα