Euro 2004: Ένα ντοκιμαντέρ για το θαύμα της ζωής μας!

Θάνος Σαρρής
Euro 2004: Ένα ντοκιμαντέρ για το θαύμα της ζωής μας!

bet365

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro 2004, 14 πρωταγωνιστές της Ελλάδας -μεταξύ των οποίων κι ένας Γερμανός- εξιστορούν τον άθλο στο gazzetta.gr!

Είναι ένα μαγιάτικο μεσημέρι από τα ζεστά, εκείνα που σε κάνουν να αγκομαχάς για το καλοκαίρι που έρχεται. Στον Άγιο Κοσμά, μερικοί από εκείνους που βρέθηκαν τον Ιούνιο του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας συγκεντρώνονται για να κάνουν προπόνηση. Ο καθένας έχει τραβήξει το δικό του δρόμο, όμως βλέποντάς τους στο γήπεδο, θαρρείς και δεν έχει περάσει ούτε μέρα. Όταν εν ενεργεία αθλητές που προπονούνται τριγύρω στις εγκαταστάσεις σταματούν για ανάσες, εκείνοι λυσσούν. Στην προπόνηση. Για το φιλικό με την Ισπανία. Τρέχουν, ψάχνουν γκολ, σπάζονται για μια φάση που δεν τελείωσε σωστά ή για μια πάσα που δεν ήταν όπως έπρεπε. Και τότε καταλαβαίνεις, ότι για εκείνους το ποδόσφαιρο είναι πραγματικά συνυφασμένο με τη ζωή. Και ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Λίγες μέρες αργότερα στην Πάτρα, όπου διεξήχθη το φιλικό για καλό σκοπό με τη Ρόχα, διαπιστώνεις ότι πράγματι, την ιστορία την γράφουν οι παρέες.

Ότο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης, Αντώνης Νικοπολίδης, Τραϊανός Δέλλας, Μιχάλης Καψής, Άγγελος Μπασινάς, Θοδωρής Ζαγοράκης, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Καραγκούνης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Βασίλης Τσιάρτας, Άγγελος Χαριστέας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γκούμας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, δεκατέσσερις πρωταγωνιστές που δεν έζησαν απλά το παραμύθι, αλλά το έγραψαν, κάθισαν απέναντι από την κάμερα του gazzetta.gr και θυμήθηκαν.

Θυμήθηκαν το... πριν, αυτά που είχε δει ο Ρεχάγκελ στη «γαλανόλευκη» πριν αναλάβει. Τα ματς που έκαναν το «κλικ» πριν το Euro. Τις σκληρές προπονήσεις, την οδηγία που έφερε την κρίσιμη νίκη, την πίστη και πώς αυτή ρίζωσε για τα καλά στην παρέα με το εθνόσημο. Τις δυσκολίες λόγω... εγκλεισμού και το πώς αυτές ξεπερνιούνταν. Τον ρόλο των παιδιών που έκατσαν στον πάγκο.

Κι ύστερα τις ανησυχίες πριν το αεροπλάνο μπει σε τροχιά προσγείωσης στην Πορτογαλία. Το συναίσθημα του να νικάς στην πρεμιέρα την οικοδέσποινα, του να σηκώνεις κεφάλι απέναντι στην Ισπανία που είχες από πριν σημαδέψει ως την πιο επικίνδυνη, την πίεση με τη Ρωσία και την... ωραία σύγχυση μετά το γκολ.

Πώς είδαν οι παίκτες στο γήπεδο την παρέα του Ζιντάν και πως κατάφεραν τακτικά να τον περιορίσουν; Πώς έκανε ο αρχηγός την ντρίμπλα στον Λιζαραζού και πόσο τυχαίο, ήταν, στην πραγματικότητα το γκολ που ακολούθησε; Τι θυμάται ο Δέλλας μετά το γκολ στην Τσεχία και τι σκεφτόταν ο Τσιάρτας στο κόρνερ; Ποιος παιδικός ήρωας του Χαριστέα αναβίωσε στο γκολ του τελικού; Ποιος αισθανόταν, τελικά, ο γηπεδούχος της υπόθεσης και τι πιστεύει ο αρχιτέκτονας, Ότο Ρεχάγκελ, για το αν μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο; Τι «κληρονομιά» άφησε το έπος της Ελλάδας στα επόμενα τουρνουά;

Ας δώσουμε την πάσα στους πρωταγωνιστές. Κι ας τους πούμε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ, που μας έκαναν να πιστέψουμε στα θαύματα...

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θάνος Σαρρής - Βασίλης Τσίγκας

*Eυχαριστούμε τον Δημήτρη Παπανδρέου και το ξενοδοχείο Porto Rio

 

Τελευταία Νέα