Τα «διαμάντια» του draft και ο Κώστας Αντετοκούνμπο! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Τα «διαμάντια» του draft και ο Κώστας Αντετοκούνμπο! (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr εμβαθύνει στο draft (ξημερώματα Παρασκευής), φτιάχνοντας το... scouting report των κορυφαίων παικτών της «τάξης του 2018», αλλά και του Κώστα Αντετοκούνμπο που ελπίζει πως τελικά θα ακούσει το όνομα του και θα ακολουθήσει τον Γιάννη στο ΝΒΑ.

Μουντιάλ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 300+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το περσινό draft ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, αφού οι περιπτώσεις των Τέιτουμ, Μίτσελ, Κούζμα και Μάρκανεν ήταν εξαιρετικές.

Οι δύο πρώτοι διεκδικούν το βραβείο του rookie της σεζόν (μαζί με τον Σίμονς) και η μάχη είναι πολύ αμφίρροπη, κάτι που δείχνει πολλά για την ποιότητα της φετινής «τάξης».

Μεγάλα ταλέντα συναντάμε και στο φετινό draft (η διαδικασία στις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής) και το gazzetta.gr διάλεξε 10 κορυφαία prospects που πιστεύει πως θα απασχολήσουν το ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια, ενώ μερικοί από αυτούς μπορούν να κάνουν άμεσα… πάταγο. Φυσικά στη διαδικασία, πιθανότητες να επιλεχθεί έχει και ο Κώστας Αντετοκούνμπο, ακολουθώντας τον αδερφό του και ηγέτη των Μπακς, Γιάννη στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Αυτοί είναι οι 10+1 παίκτες που αξίζουν την προσοχή μας

NτεΆντρε Έιτον

19 ετών, center/power forward

Ύψος: 2.16

Κολέγιο: Αριζόνα

Στατιστικά: 20.1 πόντοι, 11.6 ριμπάουντ, 1.9 μπλοκ

Πολύ δυνατό κορμί με εξαιρετικό… άγγιγμα στο ζωγραφιστό και ελπιδοφόρο jump shot. Για πολλούς θεωρείται το απόλυτο φαβορί για το Νο.1 του draft.

To μέγεθος, η αθλητικότητα και η δύναμη του είναι πρόβλημα για κάθε αντίπαλο που θα κληθεί να τον αντιμετωπίσει. Μπορεί να σκοράρει με πλάτη προς το καλάθι, αλλά και να παίξει πρόσωπο με πρόσωπο. Καλός στα midrange shots, ενώ βελτιώνεται συνεχώς στο κομμάτι στης άμυνας, λειτουργώντας ως rim protector. Με τα χαρίσματα που έχει θα είναι πολύ δύσκολο να μην τον διαλέξουν οι Σανς στο Νο.1 του draft.

Λούκα Ντόντσιτς

19 ετών, guard

Ύψος: 2.03

Ομάδα: Ρεάλ

Στατιστικά: 16 πόντοι, 4.8 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ (Euroleague)

Οι Ευρωπαίοι τον ξέρουν πολύ καλύτερα. Ο Σλοβένος μπορεί να αφήσει εποχή, αφού εκτός του απίστευτου ταλέντου του, θυμίζει παίκτη που έχει φάει με το… κουτάλι τα παρκέ και όχι 19χρονο. Οδήγησε τη Ρεάλ στον τίτλο της Euroleague, ενώ πήρε τόσο το βραβείο του MVP της Regular Season, όσο και του Final 4.

Eξαιρετικός στον χειρισμό της μπάλας και στην ντρίμπλα. Ξέρει να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους με τις πάσες του, ενώ διαβάζει υπέροχα το παιχνίδι. Έχει την ικανότητα να απειλεί από το τρίποντο, από μέση απόσταση, αλλά και με διεισδύσεις.

Σίγουρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στο uptempo παιχνίδι του NBA και στον πιο γρήγορο ρυθμό. Θα πρέπει να βελτιώσει την εκρηκτικότητα, όμως με τα στοιχεία που έχει δείξει μέχρι τώρα το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. Μπορεί να πάει στο ένας εναντίον ενός αν… κολλήσει η ομάδα του, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του όπως μας έχει δείξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Τζάρεν Τζάκσον

18 ετών, center/ power forward

Yψος: 2.11

Koλέγιο: Μίσιγκαν Στέιτ

Στατιστικά: 10.9 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ, 3.0 μπλοκ

Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους ψηλούς του draft. Φημίζεται για την ικανότητα του στα μπλοκ και την έφεση του στην άμυνα. Ξέρει να προστατεύει τη ρακέτα με τον καλύτερο τρόπο και έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Σουτάρει με 39.6% από το τρίποντο, ενώ χρησιμoποιεί και τα δύο χέρια στα τελειώματα του στη ρακέτα. Μερικές φορές δεν προσέχει και χρεώνεται με πολλά φάουλ.

Μεγάλη προοπτική για έναν παίκτη με τεράστιο ενδιαφέρον. Έχει τον τρόπο να βοηθά και στις δύο μεριές του παρκέ, ενώ ακούγεται πως μπορεί να φτάσει ακόμα και στο Νο.3 του draft.

Mάρβιν Μπάγκλεϊ

19 ετών, power forward

Ύψος: 2.11

Kολέγιο: Ντιουκ

Στατιστικά: 21.2 πόντοι, 11.3 ριμπάουντ

Παίζει με μεγάλη ενέργεια στη ρακέτα, ενώ είναι πολύ αθλητικός. Τα νούμερα του λένε πολλά, αφού έκανε θραύση τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στα ριμπάουντ. Μεγάλο ταλέντο για το ύψος του. Έχει το μυαλό να πάρει τις σωστές θέσεις για το ριμπάουντ, να σκοράρει εύκολα στο… ζωγταφιστό. Ένας σπουδαίος playmaker σίγουρα θα τον απογείωνε.

Θέλει βελτίωση στο jump shot, ενώ μπορεί σίγουρα να κάνει περισσότερα πράγματα ως blocker. To γεγονός πως το Ντιουκ έπαιζε ζώνη 2-3 δεν τον βοηθούσε σε αυτό. Αν δουλέψει σωστά, μπορεί να γίνει ένας φοβερός σκόρερ.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε με την PUMA είναι το μεγαλύτερο για rookie μετά το 2007 και τον Κέβιν Ντουράντ! Αυτό σίγουρα λέει πολλά για την αξία του.

Μοχάμεντ Μπάμπα

19 ετών, center

Ύψος: 2.16

Κολέγιο: Τέξας

Στατιστικά: 12.9 πόντοι, 10.5 ριμπάουντ, 3.7 μπλοκ

Αμυντικός ογκόλιθος με μεγάλη ταχύτητα για το ύψος του. Φοβερό άνοιγμα χεριών που του επιτρέπει να κάνει πολλά μπλοκ και να ελέγχει την… εναέρια κυκλοφορία

Το μέγεθος και το σώμα του είναι εκπληκτικά. Έχει πιθανότητες να είναι μέσα στις καλύτερες αμυντικές πεντάδες τις επόμενες σεζόν. Καλός στις κινήσεις στο post, ενώ αρέσκεται να πιάνει τις λόμπες των συμπαικτών του και να τελειώνει με alley oop. Μεγάλο ταλέντο που αν δουλευτεί σωστά, θα κάνει θαύματα.

Βέντελ Κάρτερ

19 ετών, power forward/center

Ύψος: 2.07

Kολέγιο: Nτιουκ

Στατιστικά: 13.5 πόντοι, 9.1 ριμπόυντ, 2.1 μπλοκ

Κλασικός παίκτης που αρέσκεται να παίζει στο post. Ικανότατος ριμπάουντερ, καλός αθλητής που μπορεί να βοηθήσει με τα μπλοκ του. Δεν φοβάται να πάει στην επαφή και την επιδιώκει. Επιθετικά θα πρέπει να βελτιωθεί, ενώ δεν είναι και πολύ εκρηκτικός. Επιπλέον θα πρέπει να αντιδρά καλύτερα στα pick and roll του αντιπάλου.

Μπορεί να βγάλει το ταλέντο του αν βρει το κατάλληλο σύστημα, ενώ παρόλο που παίζει στις θέσεις των ψηλών, κάνει καλή δουλειά με τις πάσες τους που ελευθερώνουν το παιχνίδι για τους περιφερειακούς. Έχει ικανοποιητικό jump shot.

Mάικλ Πόρτερ τζούνιορ

19 ετών, small forward

Ύψος: 2.08

Κολέγιο: Mιζούρι

Στατιστικά (έπαιξε μόλις 3 ματς πριν τραυματιστεί): 10 πόντοι και 6.7 ριμπάουντ


Τα τελευταία νέα αναφέρουν πως προοδεύει στα workouts και νιώθει πολύ πιο άνετα μετά την εγχείριση που είχε μέσα στη σεζόν.

Εξαιρετικός σκόρερ με πολύ καλό σουτ. Μπορεί να σκοράρει και από το τρίποντο, ενώ το ύψος τον βοηθάει στις άμυνες που θα συναντήσει. Σίγουρα το… ιατρικό του παρελθόν αποτελεί ρίσκο που όμως σίγουρα οι ομάδες θα πρέπει να πάρουν. αφού μιλάμε για εξαιρετική περίπτωση.

Διαθέτει την ικανότητα να τρέχει το παρκέ στο transition και να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Η ταχύτητα του και η εκρηκτικότητα του σίγουρα θα τον βοηθήσουν. Αποτελεί... στοίχημα του draft. O ίδιος πιστεύει πολύ στον εαυτό του και δήλωσε πως είναι συνδυασμός Κέβιν Ντουράντ και Γιάννη Αντετοκούνμπο, τοποθετώντας πολύ ψηλά τον πήχη.

Τρέι Γιανγκ

19 ετών, guard

Ύψος 1.88

Κολέγιο: Oκλαχόμα

Στατιστικά: 27.4 πόντοι, 8.8 ασίστ

Μερικοί τον αποκαλούν «νέο Στεφ Κάρι». Μεγάλη κουβέντα, όμως ο… μικρός είναι σεσημασμένος σουτέρ και έχει τα χαρακτηριστικά για να γίνει σπουδαίος playmaker.

Μπορεί να σουτάρει από παντού, ενώ το μπασκετικό του I.Q του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τα screens για να φτιάξει χώρο για το σουτ. Ικανότατος ντριμπλέρ που διαθέτει ποικιλία κινήσεων, οι οποίες είναι ικανές να κρύψουν τα σωματικά του προσόντα που δεν είναι το φόρτε του. Χρειάζεται δουλεία στο σώμα του, αλλά και η άμυνα του.

Αν βρει την κατάλληλη ομάδα και ταιριάξει, τότε σίγουρα οι άνθρωποι της θα τρίβουν τα χέρια τους για την επιλογή που έκαναν στο draft.

Kέβιν Νοξ

18 ετών, small forward/power forward

Ύψος: 2.06

Koλέγιο: Κεντάκι

Στατιστικά: 15.6 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ

Ένας από τους νεότερους παίκτες του draft. Του αρέσει πολύ να κινείται χωρίς την μπάλα και να βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος για να την υποδεχθεί και να σουτάρει. Συνεχώς βελτιώνει τις κινήσεις του στην επίθεση και μπορεί να παίξει τόσο στο «3», αλλά και στο «4». Καλός στα τρίποντα, αθλητικός και ικανός στα ριμπάουντ. Πρέπει σίγουρα να βελτιώσει τον χειρισμό της μπάλας για να γίνει πιο… επικίνδυνος επιθετικά.

Αν μάθει πως να επιδρά στην επίθεση της ομάδας του καλύτερα και φτιάξει μερικά τρωτά του σημεία όπως η ντρίμπλα τότε σίγουρα θα αποτελέσει μια εξαιρετική λύση στο σκοράρισμα για όποιον τον επιλέξει. Οι αναλυτές τον θέλουν σε μια θέση κοντά στο 9-10.

Μάικαλ Μπρίτζες

21 ετών, small forward/shooting guard

Ύψος: 2.01

Κολέγιο: Bιλανόβα

Στατιστικά: 17.7 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ, 43.5% τρίποντα

Συνδυάζει άμυνα με έφεση στο τρίποντο, άρα σίγουρα θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ, αν δεν πάρουν τα μυαλά του αέρα. Συχνά πυκνά οδηγεί τους αντιπάλους του στο λάθος. Στο Βιλανόβα (πήρε πρωτάθλημα φέτος) μάρκαρε 4 διαφορετικές θέσεις στην άμυνα, κάτι που λέει πολλά για την αμυντική του προσήλωση και το κορμί του.

Πολλές φορές δυσκολεύεται να δημιουργήσει τις καταστάσεις για τον εαυτό του προκειμένου να ελευθερωθεί και να σουτάρει. Ένας καλός playmaker θα του έκανε την δουλειά πολύ πιο εύκολη, μοιράζοντας του την μπάλα και αφήνοντας τον να… εκτελέσει. Κάνει πολλές δουλειές και θα είναι χρήσιμος για όποια ομάδα τον πάρει στο draft.

Aντετοκούνμπο Κώστας

20 ετών, small forward/power forward

Ύψος: 2.08

Κολέγιο: Ντέιτον

Στατιστικά: 5.2 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ

Ο αδερφός του Γιάννη θα δώσει μάχη για να μπει στην 60άδα του draft, παρόλο που οι αναλυτές τον τοποθετούν οριακά εκτός. Η σωματοδομή του ιντριγκάρει πολλές ομάδες του ΝΒΑ που σίγουρα αξίζουν να επενδύσουν στο ταλέντο του και να δουλέψουν πάνω σε αυτό. Η αθλητικότητα του βγάζει μάτι, όμως θα χρειαστεί να βελτιώσει μερικά σημεία του παιχνιδιού του. Το ύψος του, τα μακριά άκρα και γενικότερα το κορμί του σίγουρα θα είναι σημεία αναφοράς για την άμυνα, αν κάποια ομάδα τον επιλέξει.

Πάντως η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ και το γεγονός πως θεωρείται πλέον ένας εκ των κορυφαίων παικτών της λίγκας, ίσως είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην προσπάθεια του Κώστα για να παίξει στο ΝΒΑ. Το επίθετο Αντετοκούνμπο έχει τεράστια δυναμική στο ΝΒΑ. Μακάρι να τα καταφέρει και ο Κώστας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα