Το υπέροχο παραμύθι της Μανρέσα (pics & vids)

Το υπέροχο παραμύθι της Μανρέσα (pics & vids)

bet365

Η Μανρέσα επέστρεψε στη Liga Endesa και το gazzetta.gr γράφει για την ομάδα που κατήργησε την κανονικότητα πριν από 20 χρόνια και τον Τζουάν Κρέους που αναδείχτηκε MVP στα 42 του!

winmasters.gr: Παίξε νόμιμα από το κινητό σου! Ζωντανές προτάσεις στοιχημάτων κατά την εξέλιξη του αγώνα

O Τζουάν Κρέους δεν ήταν, απλώς, βοηθός του Πέπου Ερνάντεθ στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Δεν είναι, απλώς, ο βετεράνος γκαρντ που μοιραζόταν τη θέση και τα λεπτά συμμετοχής με τον Νάτσο Σολοθάμπαλ στην Μπαρτσελόνα των '80s. Και σίγουρα, δεν είναι γνωστός μόνο ως πρώην αθλητικός διευθυντής των «μπλαουγκράνα». Τέλος πάντων, ο Κρέους ήταν γκαρντ μεγάλης κλάσης, είχε ταλέντο και γούσταρε τη δουλειά του ως τον τελευταίο του αγώνα. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 43 ετών, πέτυχε ιστορικά ρεκόρ στην ACB και το βράδυ της Τρίτης (12/6) είδε την αγαπημένη του Μανρέσα να σφραγίζει την επιστροφή της στη Liga Endesa μετά το 97-67 επί της Μελίγια στο Game 5 των τελικών ανόδου της LEB Oro!

Ο «Τσίτσι» Κρέους έκανε το ντεμπούτο του το 1975 στη Liga Nacional (σ.σ. «πρόδρομο» της Liga Endesa) με τη φανέλα της Οσπιτάλετ Λα Κασέρα ωστόσο ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι ο 18χρονος γκαρντ των 1μ.76 θα αποχωρούσε από τα παρκέ έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια στο πιο υψηλό επίπεδο! Το πιο σημαντικό στην τόσο ιδιαίτερη περίπτωσή του; Παρέμεινε «μαέστρος» ως το τελευταίο του παιχνίδι, το 1999. Και μιλάμε για... κάμποσα παιχνίδια, αν σκεφτείτε ότι παραμένει ως τις μέρες μας ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στην ιστορία της ACB (20.211')!

Παρεμπιπτόντως ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι πρώτος εν ενεργεία παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, όμως φιγουράρει μόλις στην 8η θέση της σχετικής λίστας (16.031').

Η σπουδαία καριέρα του Κρέους χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη περιλαμβάνει τα πρώτα χρόνια στην Οσπιτάλετ Λα Κασέρα (1975-'77), τις δύο περιόδους στην Γκρανογέρς (1977-'80, 1982-'93) και τη διετία στην Μπαρτσελόνα (1980-'82). Η δεύτερη περιλαμβάνει τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μανρέσα το 1993 σε ηλικία 37 ετών, οδηγώντας τους Καταλανούς στα playoffs για πέντε συνεχόμενες σεζόν! Μια μέτρια ομάδα έφτασε τρεις φορές στους τελικούς της ACB και κατέκτησε τον τίτλο το 1998, στον συγκλονιστικό τελικό με την Τάου υπό την καθοδήγηση του «pequeño gigante», του «μικρού γίγαντα» όπως ήταν το παρατσούκλι του Κρέους ο οποίος παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε το μπάσκετ «λόγω οικογενειακής παράδοσης».

Ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα άρχισε την καριέρα του στη Segunda Division με τη φανέλα της Ριπογέτ. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1975 έκανε το ντεμπούτο του στη Liga Nacional σε ηλικία 18 ετών, στη νίκη της Hospitalet επί της Μπασκόνια με 93-77. Έπειτα από δύο χρόνια μεταπήδησε στην Γκρανογέρς όπου είχε συμπαίκτη τον αδελφό του τεράστιου Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, Ερμίνιο, και ξεδίπλωσε το σπάνιο ταλέντο του με αποκορύφωμα τη νίκη επί της -μέχρι τότε αήττητης- Ρεάλ στο Pabellón Municipal! To 1980 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε πρωτάθλημα και Copa del Rey στην πρώτη του σεζόν στους «μπλαουγκράνα».

Παρ' όλα αυτά, η προτίμηση του κόουτς της Μπαρτσελόνα, Άντονι Σέρα, στον Νάτσο Σολοθάμπαλ... υποχρέωσε τον Τζουάν Κρέους να επιστρέψει στην Γκρανογέρς κι αφού προηγουμένως κατέκτησε το Copa del Rey με τους «μπλαουγκράνα», το 1982. Ο Κρέους οδήγησε την Γκρανογέρς στην 3η θέση τη σεζόν 1982-'83 και την 5η θέση τη σεζόν 1984-'85. Έτσι οι Καταλανοί αγωνίστηκαν στο Κόρατς της επόμενης περιόδου όπου αποκλείστηκαν από την ιταλική Καζέρτα του σπουδαίου Οσκάρ Σμιντ. Παράλληλα κλήθηκε στην εθνική Ισπανίας, με την οποία είχε 28 συμμετοχές και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο EuroBasket της Ναντ, το 1983. Η Γκρανογέρς χρεοκώπησε όμως ο Καταλανός δεν είχε σκοπό να αποσυρθεί από τα… 37 του! Αντίθετα υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μανρέσα το καλοκαίρι του 1993.

Οι Καταλανοί έφτασαν ως τα ημιτελικά (1994-'95, 1995-'96) της ACB, έχοντας ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ στη λίγκα ενώ κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους στον τελικό του Copa del Rey το 1996 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, με τρίποντο του Κρέους από τη γωνία (93-94)! Εννοείται πως ο ίδιος αναδείχθηκε MVP του τουρνουά, οι Ίβηρες τον αποκαλούσαν «Ισπανό Τζον Στόκτον» όμως το πιο μεγάλο... θαύμα δεν είχε έλθει ακόμα. Τη σεζόν 1997-'98 η Μανρέσα τερμάτισε στην έκτη θέση στη regular season με ρεκόρ 21-13, απέκλεισε διαδοχικά την Εστουντιάντες και τη Ρεάλ του Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 3-1 νίκες και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη σειρά των τελικών με τους Βάσκους της Τάου! Η Μανρέσα κατέκτησε τον τίτλο με 3-1 νίκες και ο Κρέους ήταν ο MVP των τελικών σε ηλικία 42 ετών!

Εν τέλει, ο «Τσίτσι» έπαιξε μπάσκετ για έναν ακόμα χρόνο και σταμάτησε οριστικά το 1999, μολονότι οι γιατροί της Μανρέσα υποστήριζαν ότι μπορούσε να παίξει μπάσκετ ως τα 45 του!

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα