Τα αξέχαστα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας με την Ισπανία (vids)

Τα αξέχαστα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας με την Ισπανία (vids)

bet365

Επ’ αφορμή του φιλικού της Εθνικής 2004 με τους «Legends» της Ισπανίας, αξίζει μια αναδρομή στις τρεις αναμετρήσεις με τη «φούρια ρόχα» πριν και κατά τη διάρκεια της αξέχαστης διοργάνωσης της Πορτογαλίας!

Αν υποθέσουμε ότι η ιστορία της «γαλανόλευκης» ομάδας ποδοσφαίρου, αυτή με την οποία ζυμωθήκαμε στις επιτυχίες, ξεκινά ή επανεκκινά στο Euro 2004, τότε η Ισπανία αποτελεί ομάδα ταυτισμένη με το ξεκίνημά της προς τη δόξα!

Αντίπαλος τόσο στα προκριματικά της διοργάνωσης, όσο και στην τελική φάση, όπου το «πειρατικό» εξέπληξε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κι έπιασε «ουρανό», η «φούρια ρόχα» ήταν παρούσα στις πρώτες σπουδαίες στιγμές εκείνης της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ. Ο Κασίγιας, ο Πουγιόλ, ο Ελγκέρα, ο Τσάβι, ο Βιθέντε, ο Ραούλ, ο Μοριέντες, ο Βαλερόν, ο Σαλγάδο και οι υπόλοιποι Ισπανοί διεθνείς αντιμετώπισαν τρεις φορές εκείνη την περίοδο τη «γαλανόλευκη», καταγράφοντας μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα, που σαν αποτελέσματα όμως σήμαιναν πολλά περισσότερα για την Ελλάδα στη «μεγάλη εικόνα».

Με αφορμή το σπουδαίο φιλικό των «Legends 2004» με τους «Spain Legends» στο Παμπελοποννησιακό (διαβάστε περισσότερα εδώ), το gazzetta.gr θυμάται εκείνες τις σπουδαίες στιγμές, από το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του EURO, όταν η Ισπανία πέρασε με 0-2 από τη Λεωφόρο, τη ρεβάνς στη Σαραγόσα και το γκολ του Γιαννακόπουλου που έκανε ορατό το όνειρο της Πορτογαλίας και την ισοπαλία στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων στο Οπόρτο, όταν ο Χαριστέας έδειξε ότι η Ελλάδα είχε βρεθεί εκεί για να πρωταγωνιστήσει!

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002, «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ», ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 0-2

Η πρεμιέρα των προκριματικών έβρισκε την Ελλάδα να υποδέχεται την Ισπανία των «αστεριών» στη Λεωφόρο, ψάχνοντας ένα «θαύμα» για να μπει καλά στη διαδικασία. Αυτό δεν συνέβη, αφού η ανωτερότητα των φιλοξενούμενων αποτυπώθηκε στα γκολ του Ραούλ (8’) και του Βαλερόν (76’) και τους χάρισε τη νίκη. Το έργο της Εθνικής δεν έγινε πιο δύσκολο απ’ όσο ήδη ήταν, αφού ο στόχος της πρόκρισης έμοιαζε ακόμα μακρινός…

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης - Πατσατζόγλου, Φύσσας (72΄ Βρύζας), Νταμπίζας, Δέλλας, Κ. Κωνσταντινίδης (41΄ Καραγκούνης), Ζαγοράκης (46΄ Μπασινάς), Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Τσάρτας, Νικολαΐδης

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίλιας - Σαλγάδο, Μαρτσένα, Ραούλ Μπράβο, Γκαρθία Κάλβο, Ελγκέρα, Χοακίν (61΄ Μενδιέτα), Βαλερόν (87΄ Σέζαρ), Τσάβι (61΄ Μπαράχα), Βιθέντε, Ραούλ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003, «ΡΟΜΑΡΕΔΑ», ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0-1

Μετά τις νίκες με Αρμενία και Β. Ιρλανδία, η «γαλανόλευκη» ταξίδευε στην ιβηρική χερσόνησο για να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορούσε από το παιχνίδι με την ομάδα του Σάεθ. Τελικά όμως της προέκυψε το… κάλλιστο! Το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 44’ χάρισε στην Εθνική μια σπουδαία νίκη, που την έβαλε για τα καλά στο δρόμο της πρόκρισης στα τελικά του EURO, όπερ και εγένετο!

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ) : Κασίγιας - Μίτσελ Σαλγάδο, Ραούλ Μπράβο, Μαρτσένα (76΄ Σέρχιο Γκονζάλες), Πουγιόλ, Ελγκέρα, Ραούλ (αρχηγός), Βαλερόν, Μοριέντες, Βιθέντε (60΄ Χαβιέρ Ντε Πέδρο), Ετσεβερία (60΄ Χοακίν)

Ελλάδα (Oτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης (αρχηγός), Βρύζας, Χαριστέας (35΄ Λάκης), Τσάρτας (37΄ Καραγκούνης), Γιαννακόπουλος

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004, «ΜΠΕΣΑ», ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 1-1

Η νίκη στην πρεμιέρα επί των οικοδεσποτών Πορτογάλων έβαλε «φωτιά» στη διοργάνωση και έστειλε στα ουράνια την Ελλάδα, που έψαχνε κόντρα στους «φούριας ρόχας» ένα αντίστοιχο θαύμα. Η ισοπαλία κάθε άλλο παρά δυσαρέστησε κανέναν βέβαια, αφού ο Χαριστέας βρήκε τον τρόπο να πληγώσει την αντίπαλη άμυνα (67’), ισοφαρίζοντας το γκολ του Μοριέντες από το 28’. Έτσι η Εθνική έμεινε αήττητη για άλλο ένα ματς, μαζεύοντας όσους βαθμούς χρειαζόταν ώστε να προκριθεί και να συνεχίσει το «παραμύθι» της!

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης-Σεϊταρίδης, Δέλλας, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (49΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας, Φύσσας (85΄ Βενετίδης), Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (52΄ Τσιάρτας), Κατσουράνης

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας-Μαρτσένα, Αλμπέλδα, Πουγιόλ, Ελγκέρα, Ραούλ (80΄ Τόρες), Μπαράχα, Μοριέντες (65΄ Βαλερόν), Βιθέντε, Ραούλ Μπράβο, Ετσεμπερία (46΄ Χοακίν)

 

Τελευταία Νέα