ΝΒΑers για... όλα τα γούστα είχε η EuroLeague!

ΝΒΑers για... όλα τα γούστα είχε η EuroLeague!
Η EuroLeague Greece παρουσιάζει τα φετινά κατορθώματα των 17 ΝΒΑers που πέρασαν το καλοκαίρι ή μεσούσης της σεζόν τον Ατλαντικό και αγωνίστηκαν στην διοργάνωση

Δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα» αλλά στην προκειμένη περίπτωση και όσον αφορά τους παίκτες που βρέθηκαν στο ΝΒΑ και έκαναν φέτος το ταξίδι... Αμερική-Ευρώπη για λογαριασμό της EuroLeague, ίσως και να έχει βάση.

H αλήθεια είναι ότι έχουμε δει και καλύτερες χρονιές από τους ΝΒΑers που πήραν μέρος στην EuroLeague χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αρκετές, και λαμπρές, εξαιρέσεις στον κανόνα. Η EuroLeague Greece παρουσιάζει τους 17 παίκτες που «πάτησαν» τα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης άρτι αφιχθέντες από το ΝΒΑ και καταγράφει τα... κατορθώματα τους εντός των τεσσάρων γραμμών.

ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Στην περίπτωση του Μάικ Τζέιμς υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι ήταν ένας παίκτης τον οποίο γνώριζε πολύ καλά ο Παναθηναϊκός. Ήξερε τι να περιμένει από εκείνον και ο Αμερικανός το πρόσφερε... απλόχερα. Με τους Σανς και τους Πέλικανς είχε 9,3 πόντους, 3,5 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ φέτος, ενώ στα 12 ματς που πρόλαβε να αγωνιστεί στην EuroLeague είχε 16,2 πόντους με 63% στα δίποντα, 71% στις βολές, 4,1 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ.

ΜΠΟΜΠΙ ΜΠΡΑΟΥΝ

Σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και τις περγαμηνές που τον συνόδευαν. Φέτος αγωνίστηκε σε 20 ματς του ΝΒΑ με τη φανέλα των Ρόκετς και σίγουρα στον Ολυμπιακό περίμεναν πολλά περισσότερα. Αγωνίστηκε σε 9 παιχνίδια της EuroLeague και είχε κατά μέσο όρο 2,2 πόντους και 1,1 ασίστ ανά 9:39 λεπτά συμμετοχής.

ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ

Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό ως ένας παίκτης που θα έδινε λύσεις από την περιφέρεια ωστόσο... αποχαιρέτησε μία ώρα νωρίτερα και ουδέποτε κατάφερε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις. Τη σεζόν 2016-17 αγωνίστηκε σε 31 ματς των 76ers και 9 των Πέλικανς, ενώ με τα «ερυθρόλευκα» μέτρησε 5,6 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 26% στα τρίποντα σε 28 ματς της EuroLeague.

ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Ο 3ος Αμερικανός του Ολυμπιακού που βρέθηκε πέρυσι στο ΝΒΑ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του στην EuroLeague και με εξαίρεση τις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Φενέρμπαχτσε (21π.) και Αρμάνι (18π.) δεν βοήθησε ιδιαίτερα την ομάδα του. Συγκεκριμένα είχε 6,9 πόντους και 1,4 ασίστ, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε σε 41 ματς των Σάρλοτ Χόρνετς με 3,5 πόντους και 1,3 ασίστ ανά 10,1 λεπτά συμμετοχής. Βέβαια ο κύριος λόγο που αποκτήθηκε είχε να κάνει και με την ευρωπαϊκή εμπειρία που διέθετε.

ΤΟΝΕΪ ΝΤΑΓΚΛΑΣ

Ένας παίκτης που έχει 7,6 πόντους στο ΝΒΑ σε σύνολο 394 αγώνων, ανεβάζει από... μόνο του τον πήχη στην Ευρώπη. Βέβαια οι ελπίδες της Εφές είχαν «ψαλιδιστεί» ενώ και εκείνος δεν θύμισε τον ΝΒAer που βρέθηκε στην Αναντολού. Στα 14 ματς τελευταία ματς της regular season σκόραρε κατά μέσο όρο 7,9 πόντους, ενώ είχε επίσης 2,1 ριμπάουντ, 2 ασίστ.

ΜΙΝΤΑΟΥΓΚΑΣ ΚΟΥΖΜΙΝΣΚΑΣ

Λίγο-πολύ θυμίζει την περίπτωση του Ντάγκλας αφού και εκείνος αποκτήθηκε πολύ αργά και ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να... σώσει την παρτίδα για τους Μιλανέζους. Στα 14 ματς που αγωνίστηκε είχε 10,9 πόντους με 43% στα τρίποντα με αποκορύφωμα τους 17 πόντους που σημείωσε δύο φορές με Μάλαγα και Ερυθρό Αστέρα. Πέρυσι αγωνίστηκε 68 φορές με τους Νικς (6,3π., 1,9ρ.)

ΚΕΒΙΝ ΣΕΡΑΦΕΝ

Στην Μπαρτσελόνα ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της σεζόν, προσθέτοντας δύναμη και... αποτελεσματικότητα μέσα στο «ζωγραφιστό». Όμως ο Γάλλος στάθηκε άτυχος με τον τραυματισμό του με αποτέλεσμα να χάσει τη μισή σεζόν της EuroLeague. Φέτος είχε 12,1 πόντους και 4,9 ριμπάουντ σε 15 ματς της EuroLeague, ενώ στο ΝΒΑ και δη σε Ουίζαρντς, Νικς και Πέισερς είχε 423 παιχνίδια στο «κοντερ» του με 5,9 πόντους και 3,5 ριμπάουντ.

ΣΕΡΧΙΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ

Μετά από μια χρονιά στους Φιλαντέλφεια 76ers όπου μέτρησε κατά μέσο όρο 7,8 πόντους και 5,1 ασίστ έχοντας 30 ματς (από τα 68) στην βασική πεντάδα με 22,3 λεπτά συμμετοχής, ο Σέρχιο επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ και... γέμισε με τον καλύτερο τρόπο τα παπούτσια του Τεόντοσιτς. Ήταν ο καθοδηγητής της ρωσικής ομάδας με 14,1 πόντους, 5 ασίστ και 2,1 ριμπάουντ σε 34 παιχνίδια της EuroLeague.

ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΜΑΚ ΡΕΪ

Αλλιώς τα υπολόγιζαν στη Βιτόρια και... αλλιώς τους ήρθαν με τον Τζόρνταν Μακ Ρέι. Οι τραυματισμοί που ταλαιπώρησαν τον Αμερικανό τον έθεσαν πρόωρα εκτός ομάδας έχοντας αγωνιστεί σε όλα και όλα τρία ματς, με 5 πόντους κατά μέσο όρο και highlight οι 8 πόντοι του κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πέρυσι ήταν συμπαίκτης του ΛεΜπρόν στους Καβαλίερς με 4,4 πόντους και 1,1 ριμπάουντ ανά 10,4 λεπτά.

ΜΑΡΣΕΛΙΝΙΟ ΧΟΥΕΡΤΑΣ

Μετά τη διετία του στο ΝΒΑ και στους Λος Άντζελες Λέικερς όπου μέτρησε 76 ματς στο σύνολο με 3,9 πόντους και 3,1 ασίστ, ο Βραζιλιάνος point guard επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπασκόνια, ωστόσο η απόδοσή του δεν ήταν ίδια με την... προηγούμενη θητεία του στην Ισπανία. Παρόλα αυτά είχε μια καλή παρουσία στην EuroLeague αφού σε 29 παιχνίδια είχε 5,9 πόντους, 3,6 ασίστ με 43% στα τρίποντα και 92% στις βολές.

ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΑΡΙΝΟ

Ο 3ος ΝΒΑer της Μπασκόνια ήταν ο Πατρίσιο Γκαρίνο o οποίος ωστόσο είχε μόλις 5 ματς πέρυσι με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ, στο κλείσιμο της σεζόν. Φέτος αποκτήθηκε από την ομάδα της Βιτόρια και είναι -πλέον- ένα από τα «εργαλεία» στα χέρια του Μαρτίνεθ. Στην EuroLeague μέτρησε κατά μέσο όρο 4,5 πόντους και 1,7 ριμπάουντ, κάνοντας περισσότερο τη «βρώμικη» δουλειά για την ομάδα του.

ΤΟΜΑΣ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή τον Κρις Σίνγκλετον αλλά όταν αποφάσισε ο Αμερικανός να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, στράφηκε στον Τόμας Ρόμπινσον. Ένας παίκτης με 313 παραστάσεις στο ΝΒΑ (4,9 πόντοι, 4,8 ριμπάουντ) και με... σχεδόν γεμάτη σεζόν με τους Λέικερς (48 ματς, 11,7 λεπτά, 5π., 4,6ρ.) Με τη φανέλα της Χίμκι είχε την ατυχία να τραυματιστεί και στα 20 ματς που αγωνίστηκε είχε κατά μέσο όρο 8,2 πόντους και 5,8 ριμπάουντ.

ΝΟΡΙΣ ΚΟΟΥΛ

Με πολλές περγαμηνές πήγε στην Μακάμπι ο άλλοτε πρωταθλητής του ΝΒΑ και συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Μαϊάμι Χιτ αλλά ουδέποτε δικαίωσε τις προσδοκίες που τον συνόδευαν. Μπορεί να μετρούσε 360 παιχνίδια στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη με 7 πόντους, 2,7 ασίστ αλλά στο Τελ Αβίβ δεν έκανε το... κάτι παραπάνω παρά τους 12,6 πόντους του και τις 3,8 ασίστ σε 28 ματς.

ΠΙΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝ

Πέρυσι υπέγραψε δύο 10ήμερα συμβόλαια στο Ντάλας και αγωνίστηκε σε 8 ματς με 4,4 πόντους και 2,4 ριμπάουντ. Το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το american dream και με τη φανέλα της Μακάμπι έκανε κάποια καλά ματς. Συνολικά μέτρησε 14,5 πόντους με 4,2 ασίστ και 2,9 ριμπάουντ έχοντας να θυμάται τους 29 πόντους του μέσα στη Μαδρίτη.

ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ

Μπορεί να πέρασε όλη τη χρονιά στο NBDL (ή G-League όπως ονομάζεται πλέον) και να φόρεσε τη φανέλα των Κλίβελαντ Καβαλίερς και των Ατλάντα Χοκς από μία φορά ωστόσο στη Ρεάλ Μαδρίτης αποδεικνύεται... καταλύτης! Ο ύψους 2.20 σέντερ αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει τον τραυματία Όγκνιεν Κούζμιτς και τα πήγε πολύ καλύτερα από ότι θα περίμεναν και οι ίδιοι οι Μαδριλένοι. Σε 27 ματς είχε 6,5 πόντους με 67% στα δίποντα (70/105!), 5,5 ριμπάουντ και 1,4 τάπες.

ΝΤΑΜΙΕΝ ΡΟΥΝΤΕΖ

Ύστερα από τρεις σεζόν στο ΝΒΑ με Πέισερς, Τίμπεργουλβς και Μάτζικ με 146 ματς, 3,3 πόντους και 37% στα τρίποντα, ο Κροάτης φόργουορντ επέστρεψε στην Ευρώπη και πάλι για ισπανική ομάδα. Μετά τη θητεία του στη Σαραγόσα, έγινε μέλος της Βαλένθια με την οποία ωστόσο κινήθηκε την μετριότητα. Σε 11 παιχνίδια είχε μόλις 3 πόντους κατά μέσο όρο και δεν θύμισε σε καμία περίπτωση τον παίκτη που είχε και career high 18 πόντων στο ΝΒΑ σε ματς Πέισερς-Μάτζικ (25/1/2015).

ΜΠΕΝΟ ΟΥΝΤΡΙΧ

Ο πλέον... μπαρουτοκαπνισμένος ΝΒΑer που έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι φέτος! Τα τελευταία 13 χρόνια ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ έχοντας αγωνιστεί σε 831 παιχνίδια με Σπερς, Μπακς, Μάτζικ, Νικς, Γκρίζλις, Χιτ και Πίστονς! Οι 8,4 πόντοι και οι 3,4 ασίστ είναι ενδεικτικά νούμερα της παρουσίας του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν από τα «γρανάζια» της Ζάλγκιρις για να φτάσει στο Final 4 του Βελιγραδίου αγωνιζόμενος στα 15 τελευταία ματς της σεζόν.