Οι Τζαζ δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη! (pics & vids)

Οι Τζαζ δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Οι Τζαζ δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη! (pics & vids)

bet365

Oι Τζαζ συνεχίζουν να τρελαίνουν κόσμο στα playoffs μετά το break μέσα στο Χιούστον και το gazzetta.gr «υποκλίνεται» στην... καλοκουρδισμένη μηχανή του Σνάιντερ που φλερτάρει με τους τελικούς Δύσης για πρώτη φορά μετά το 2007.

Για τους περισσότερους το break των Τζαζ μέσα στην έδρα των Ρόκετς αποτελεί μια τεράστια έκπληξη. Όμως στην πόλη της Γιούτα όλοι ξέρουν πως η δουλειά που γίνεται υπό την καθοδήγηση του Κουίν Σνάιντερ αξίζει συμμετοχή στους τελικούς της Δύσης.

Το gazzetta.gr γράφει για την ομάδα-όνειρο της Γιούτα που γλυκάθηκε μετά τον αποκλεισμό των Θάντερ και απειλεί να πετάξει εκτός συνέχειας ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του ΝΒΑ, τους Ρόκετς.

Έδειξαν χαρακτήρα στα... δύσκολα

Στα τέλη Φλεβάρη οι Τζαζ δεν πατούσαν καλά στα πόδια τους και η συμμετοχή στα playoffs βρισκόταν σε κίνδυνο. Η ανταγωνιστική Δύση ήταν μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα του Σνάιντερ που θα έπρεπε να προσπεράσει κάποια εκ των Μπλέιζερς, Θάντερ, Πέλικανς, Τίμπεργουλβς και Σπερς για να μπει στα playoffs.

Eκεί όπου άρχισαν να... ζώνουν τα φίδια τους οπαδούς της, η Γιούτα έδειξε χαρακτήρα και με 17 νίκες σε 21 ματς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση της regular season. Στα playoffs περίμεναν οι φιλόδοξοι φέτος Θάντερ με την τριπλέτα Ουέστμπρουκ-Καρμέλο-Τζορτζ. Όμως ο απολαυστικός Μίτσελ τους... τσάκισε τα όνειρα!

Ένας rookie που μεγάλωσε γρήγορα

Οι περισσότεροι rookies μπαίνουν στα πρώτα playoffs της καριέρας τους «ψαρωμένοι» και αφήνουν σε άλλους τον πρωταγωνιστικό ρόλο είτε επειδή δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες είτε επειδή φοβούνται. Στην περίπτωση του -σαν έτοιμου από καιρό- Μίτσελ τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο εντυπωσιακός Ντόνοβαν έχει πάρει από το... χεράκι την ομάδα του και την οδηγεί εκ του ασφαλούς στα απαιτητικά playoffs. Δεν φοβάται να βγει μπροστά στα... δύσκολα.

Κατάφερε να σκοράρει 28 στο Game 2 κόντρα στους Θάντερ, επιτρέποντας στην ομάδα του να κάνει break που ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της σειράς, ενώ με 38 πόντους στο 6ο παιχνίδι χάρισε στους Μορμόνους την πρόκριση. Ήταν ο ηγέτης των Τζαζ και ο κύριος λόγος που ήρθε η πρόκριση.

Ο αντίπαλος ήταν καλύτερος στον δεύτερο γύρο, αλλά ο Μίτσελ έκανε για άλλη μια φορά το κομμάτι του. Στο Game 2 δηλαδή στο break των Τζαζ έκανε double double με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ, δείχνοντας πως μπορεί να συνεισφέρει και οργανωτικά αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα νούμερα του θα εντυπωσιαστεί. Μετρά στα playoffs 26.1 πόντους, 6.4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, κρατώντας ζωντανή την κουβέντα για το βραβείο του rookie της σεζόν (παλεύει με τον Μπεν Σίμονς).

Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων rookies στην ιστορία των playoffs, ενώ μεγαλύτερη αξία του δίνει το γεγονός πως ηγείται της ομάδας του στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ! Oι Τζαζ τράβηξαν... λαχείο στην περίπτωση του Μίτσελ! Τον εμπιστεύτηκαν, του έδωσαν εν μέρει τα... κλειδιά και επένδυσαν πάνω του. Κι εκείνος παίζει με την εμπειρία και την ωριμότητα που έχουν μόνο βετεράνοι και δείχνει πως είναι θέμα χρόνου να πάει στο πρώτο του All Star Game. Oι Τζαζ μετά από χρόνια βρήκαν έναν νέο ήρωα και το απολαμβάνουν.

Οι τρεις «σωματοφύλακες»

Ο Μίτσελ είναι ο ηγέτης, αλλά υπάρχουν άλλοι τρεις τύποι που κάνουν σπουδαία ματς και είναι «όπλα» στη φαρέτρα του κόουτς Σνάιντερ. Ο Ρούντι Γκομπέρ αποτελεί το... σκιάχτρο μέσα στη ρακέτα που... κρύβει τον ήλιο στους αντιπάλους του. Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει και ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας!. Ο Γάλλος σέντερ έχει 11.3 ριμπάουντ και 1.9 μπλοκ στα playoffs, ενώ συνεισφέρει και στον επιθετικό τομέα με 13.8 πόντους ανά ματς.

Θα ήταν αμέλεια να μην σταθούμε στον άνθρωπο που έχει βαλθεί να μας τρελάνει όλους στα playoffs. Μπορεί να μην έχει τα αθλητικά προσόντα κάποιων άλλων, αλλά ο Τζο Ίνγκλες έχει φοβερό μπασκετικό I.Q το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Ο Αυστραλός ήταν καθοριστικός στο Game 3 και 4 της σειράς με τους Θάντερ, εκεί όπου βοήθησε να προστατευθεί η έδρα των Τζαζ με 21 και 20 πόντους αντίστοιχα. Αλλά το καλύτερο το κρατούσε για το δεύτερο παιχνίδι μέσα στο Χιούστον.

Ο Ίνγκλες πήρε... φωτιά, αφού τελείωσε το ματς με 7/9 τρίποντα ο αθεόφοβος και 27 πόντους. Ο Σνάιντερ πάλι είχε βγάλει... λαγό από το καπέλο. Πάντως γενικά μέσα στη σεζόν έχει στηρίξει απόλυτα τον Αυστραλό, δίνοντας τη θέση του βασικού σε έναν πραγματικό μαχητή μέσα στο παρκέ. Το μυαλό του Ίνγκλες το έχουν λίγοι στο ΝΒΑ και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο προπονητής. Πάντως ο κύριος Ίνγκλες αποτελεί τον «εξολοθρευτή» των Τζαζ, αφού οι αντίπαλοι του σουτάρουν με 30% (κορυφαίος σε αυτήν την κατηγορία ο Αυστραλός).

Τέλος ο άνθρωπος που λείπει τόσο πολύ στους Τζαζ αυτή τη στιγμή, αφού βρίσκεται στα... πιτς λόγω τραυματισμού. O Ρίκι Ρούμπιο που έκανε σπουδαία σειρά κόντρα στους Θάντερ και... οργάνωνε με μαεστρία το παιχνίδι της ομάδας του, ψάχνοντας σε κάθε ευκαιρία να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του.

Ο Ισπανός συνεργάζεται υπέροχα με τον Μίτσελ, αλλά κυρίως πολύ περισσότερο με τον «πύργο» του τον Γκομπέρ, ενώ πλέον παρουσιάζεται βελτιωμένος και στο τρίποντο (στη σειρά με τους Ρόκετς σούταρε με 32%), το οποίο ήταν για χρόνια το... μελανό του σημείο. Ο Ρίκι τελείωσε τη σειρά με το Χιούστον με 14 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αλλά το κυριότερο κατάφερε να πειράξει το... μυαλό του Ράσελ Ουέστμπρουκ που λύσσαξε να τον νικήσει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο διαβασμένος Σνάιντερ

Όλο αυτό που παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια της σεζόν είναι έργο Κουίν Σνάιντερ. Ενός ανθρώπου που προσέχει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, κάτι που φαίνεται στα όσα κάνει η ομάδα του στο παρκέ. Οι Τζαζ θυμίζουν μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή, η οποία ξέρει να προσαρμόζεται στις καταστάσεις του ματς. Έχει κατανείμει υπέροχα τις αρμοδιότητες, ενώ έχει κάνει τους πάντες να αισθανθούν άνετα με το ρόλο τους στην ομάδα.

Αν δει κάποιος τις επιθέσεις των Τζαζ, η μπάλα γυρνάει πολύ γρήγορα, ενώ το κάθε play κρύβει από πίσω μια έξυπνη σκέψη . Το μπάσκετ των Τζαζ δεν είναι one man show. Οι εντυπωσιακές συνεργασίες διαδέχονται η μία την άλλη και πολλές φορές η μπάλα περνάει από τα χέρια και των 5 παικτών που βρίσκονται στο παρκέ.

Θα ήταν αδικία να μην μπει ο Σνάιντερ στην κουβέντα για το βραβείο του προπονητή της σεζόν. Σπουδαία δουλειά έχουν κάνει οι Κέισι και Στίβενς, αλλά λίγοι περίμεναν στην αρχή της σεζόν τους Τζαζ να βρίσκονται στους ημιτελικούς Δύσης και να διεκδικούν πρόκριση στον επόμενο γύρο. Ο Σνάιντερ κάνει... θαύματα στους Μορμόνους.

Kάνουν περήφανους τους Μαλόουν-Στόκτον

Στα 90s η Γιούτα ζούσε τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας της. Το δίδυμο των Μαλόουν-Στόκτον μάγευε στο γήπεδο και είχε καταφέρει να φτάσει δύο σερί φορές σε τελικούς του ΝΒΑ. Παρόλα αυτά οι Μπουλς του Τζόρνταν δεν τους επέτρεψαν να πάρουν τον τίτλο.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ξαναδούμε τους Τζαζ σε τελικούς, όχι του ΝΒΑ αλλά της Δύσης. Το 2007 η ομάδα του Μπούζερ, του Ουίλιαμς, του Κιριλένκο, του Μίλσαπ και του Οκούρ έχανε με 4-1 από τους Σπερς και δεν κατάφερνε να πάει στους τελικούς.

Μετά το break στο Game 2 κόντρα στους Ρόκετς όλη η Γιούτα αρχίζει να πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί ξανά σε τελικούς Δύσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προστατέψει την έδρα της. Αν το κάνει και αυτό θα μιλάμε για την απόλυτη έκπληξη, καθώς το Χιούστον φάνταζε για πολλούς ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί για τον τίτλο μαζί με τους Ουόριορς.

Aλλά για σταθείτε. Η λέξη «έκπληξη» σίγουρα δεν θα... ηχεί καλά στα αυτιά του Κουίν Σνάιντερ και των παικτών του. Γιατί στους φετινούς Τζαζ τίποτα δεν χαρίστηκε και πολύ περισσότερο τίποτα δεν έγινε στην τύχη. Ο Κουίν Σνάιντερ... διευθύνει την... ορχήστρα και οι παίκτες του τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τις εντολές, καταφέρνοντας να δείχνουν όλοι το ταλέντο τους και να μην χάνονται στο... βωμό του συνόλου.

Ότι και να γίνει στο υπόλοιπο της σειράς, οι φετινοί Τζαζ αξίζει το χειροκρότημα! Η Γιούτα είναι και πάλι στις επάλξεις και ξέρει πως τα... παιδιά του Σνάιντερ θα καταθέσουν την ψυχή τους για να βάλουν και πάλι στον χάρτη του ΝΒΑ την πόλη!

 

NBA Τελευταία Νέα