Σέλτικς vs Μπακς: Tα «μυστικά» που θα κρίνουν τη σειρά! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Σέλτικς vs Μπακς: Tα «μυστικά» που θα κρίνουν τη σειρά! (pics & vids)

bet365

Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο φιλοξενούνται από τους Σέλτικς στην πρεμιέρα τους στα playoffs και το gazzetta.gr ασχολείται με τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την πρόκριση.

Οι… κακές γλώσσες έλεγαν πως οι Σέλτικς ήταν ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος για τις ομάδες που δεν θα είχαν το πλεονέκτημα έδρας στην Ανατολή. Τελικά οι Μπακς ήταν αυτοί που… τράβηξαν την 7η θέση και θα παίξουν με την καλοδουλεμένη ομάδα του Στίβενς (20:00).

Το gazzetta.gr βρήκε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο μονομάχων και ξεχώρισε μερικά ερωτήματα, των οποίων οι απαντήσεις είναι πολύ πιθανό να κρίνουν τον νικητή της σειράς.

Θα κάνουν τη διαφορά οι... άγουροι σε playoffs Τέιτουμ και Μπράουν;

Η ατυχία χτύπησε την πόρτα των Σέλτικς από το πρώτο ματς (τραυματισμός του Χέιγουορντ) και δεν έφυγε μέχρι το τέλος (off οι Ίρβινγκ και Τάις και ερωτηματικό ο Σμαρτ). Οι Κέλτες θα αναγκαστούν να παίξουν τα πρωτα ματς-τελικούς της χρονιάς χωρίς δύο σπουδαίους σκόρερ που τυγχάνει να είναι στην περιφέρεια.

Έτσι ο κλήρος πέφτει στα νέα παιδιά που όσο περνάει ο καιρός δείχνουν όλο και περισσότερο την ποιότητα τους. Μπράουν και Τέιτουμ αποτελούν περιπτώσεις με μεγάλη προοπτική στο μέλλον, ενώ σε κάποια παιχνίδια δείχνουν… ωριμότητα 30άρη. Κόντρα στους Μπακς θα κληθούν να πάρουν ευθύνες και πιθανόν περισσότερες προσπάθειες από το αναμενόμενο. Η Βοστώνη θα χρειαστεί σκορ από αυτούς, καθώς δεν θα μπορεί να τα περιμένει όλα από τους ψηλούς (Χόρφορντ και Μόρις). Η απόδοση των Τέιτουμ και Μπράουν θα είναι καθοριστική για την έκβαση της σειράς.

Θα είναι η πρώτη τους μεγάλη παράσταση στην μεγάλη σκηνή του ΝΒΑ, στα playoffs και φέτος με την απουσία του «Uncle Drew», έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι πρωταγωνιστές.

Θα επιβεβαιωθεί η υπεροχή των Σέλτικς στους ψηλούς;

Θεωρητικά η ποιότητα των Σέλτικς μέσα στη ρακέτα είναι μεγαλύτερη από αυτή των Μπακς. Υπάρχει ο Μόρις των 13.6 πόντων και των μεγάλων δυνατοτήτων επιθετικά και φυσικά ο σπουδαίος Χόρφορντ που δεν σταματάει να κάνει παιχνίδια με γεμάτη στατιστική (12.9 πόντοι, 7.4 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ ανά ματς). Πολύ καλό δίδυμο με επιθετικές αρετές, ενώ στα συν το ότι και οι δύο μπορούν να ανοίξουν το γήπεδο, αφού σουτάρουν καλά από το τρίποντο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον Μονρό που δίνει τα ποιοτικά λεπτά του στην επίθεση (με την άμυνα είναι... τσακωμένος εδώ και καιρό).

Από την άλλη υπάρχει ο Μέικερ, με τον Ζέλερ και τον Χένσον που είναι πολύ περιορισμένοι στο επιθετικό κομμάτι. Κανείς τους δεν μπορεί να δουλέψει στο… post και να σκοράρει, ενώ μόνο ο Μέικερ μπορεί να εκτελέσει από μακριά (του… αρέσουν οι γωνίες στο γήπεδο). Λογικά ο Πάρκερ θα τραβήξει μεγάλο κουπί στο «4» για να… κρύψει τις επιθετικές αδυναμίες των άλλων 3. Κι όπως φαίνεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα περάσει αρκετό χρόνο στις θέσεις των ψηλών για να σουλουπώσει την επιθετική… ανυπαρξία των υπολοίπων 3, ενώ θα κληθεί να μαρκάρει και μεγάλα κορμιά.

Η μάχη της ρακέτας έχει πολύ ενδιαφέρον και μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιον από τους δύο. Οι Μπακς θα πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω, αφού πέραν των Γιάννη-Τζαμπάρι, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αποτελέσουν ρυθμιστές ενός ματς με τις ενέργειες τους.

Θα έχει βοήθεια ο Γιάννης;

Είναι ο απόλυτος σταρ του Μιλγουόκι, ο παίκτης-ορχήστρα, ο άνθρωπος που ανήκει πλέον στους 10 κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ. Σίγουρα θα θέλει να πάρει τα… ελάφια στις πλάτες του. Όμως από μόνος του μόνο με θαύμα θα τα καταφέρει. Χρειάζεται βοήθεια από τους συμπαίκτες του.

Μην γελιόμαστε οι Σέλτικς είναι καλύτερη ομάδα και κυρίως πιο δουλεμένη από τους Μπακς. Θα είναι πολύ δύσκολο ο Γιάννης να βάζει 30 πόντους σε κάθε ματς (26.9 ο μέσος όρος του φέτος). Ο Μπραντ Στίβενς σίγουρα θα τον παίξει με βοήθειες, θα προσπαθήσει να τον φθείρει και να τον κουράσει. Ο προπονητής των Κελτών ξέρει πως με ένα μέτριο Γιάννη, η Βοστώνη θα είναι με 1.5 πόδι στην επόμενη φάση. Πολλοί θα θυμούνται τον ηρωικό Γιάννη στο Game 6 με τους Ράπτορς πέρυσι. Ένα ματς που παραλίγο να μείνει στο παρκέ και στα 48 λεπτά!

Ο «Greek Freak» είναι superstar, αλλά για να αποκλείσει τους Σέλτικς, θα πρέπει να έχει κι άλλους συνοδοιπόρους. Έναν ή ακόμα καλύτερα 2. Θα είναι ο Τζαμπάρι, ο Μπλέντσο, ο Μίντλετον, ο Μπρόγκντον; Αυτοί οι 4 έχουν την ποιότητα μαζί με τον Γιάννη να πετάξουν έξω τους Σέλτικς. Δεν χρειάζονται και οι 4 να κάνουν... παπάδες, αλλά έστω ο ένας για να μπορέσει να στηρίξει τον Γιάνναρο.

Θα… εμφανιστεί όμως κάποιος από αυτούς ή θα αφήσουν απελπιστικά μόνο του τον «Human Alphabet»; Οι υπόλοιποι οφείλουν να γίνουν… ασπίδα γύρω του και να τον βοηθήσουν τις στιγμές που δεν έχει άλλη βενζίνη στο ντεπόζιτο.

Το μεγάλο μειονέκτημα των Μπακς είναι πως σε περίπτωση που περιοριστεί ο Γιάννης, είναι τελειωμένοι. Από την άλλη οι Σέλτικς αποτελεί την Λερναία Ύδρα του ΝΒΑ που όσα κεφάλια και να τους… κόψεις, εμφανίζεται κάποιο άλλο. Το Μιλγουόκι έχει έναν παίκτη που τα κάνει όλα και κινεί τα νήματα. Στη Βοστώνη υπάρχουν πολλές λύσεις που απέδειξαν πως ακόμα και χωρίς τους πολύτιμους Ίρβινγκ, Χέιγουορντ και Σμαρτ, μπορούν να τα καταφέρουν.

Θα εκμεταλλευτούν οι Μπακς το πλεονέκτημα στα guards;

Mε μια πρόχειρη ματιά στα ρόστερ θα παρατηρήσει κάποιος πως οι Μπακς έχουν περισσότερες και πιο ποιοτικές λύσεις στις θέσεις «1» και «2».

Το Μιλγουόκι έχει τους Τζένινγκς, Μπρόγκντον, Μπλέντσο, Μίντλετον (μπορεί να παίξει και small forward φυσικά), Μουχάμαντ και Σνελ. Τρείς τιμιότατοι «άσσοι» με επιθετικές αρετές και τρεις ικανοί shooting guards. Μίντλετον και Σνελ φημίζονται και για το σουτ τους που σίγουρα θα χρειαστεί στη σειρά.

Στον αντίποδα οι Μπράουν και Ροζίερ είναι απελπιστικά μόνοι και σίγουρα θα χρειαστούν πολλές ανάσες.

Οι Μπακς σίγουρα υπερισχύουν στον τομέα αυτό και μπορεί να έχουν πιο εύκολη δουλειά αν χάσει όλη τη σειρά ο καλύτερος αμυντικός στην περιφέρεια των Σέλτικς. Δηλαδή ο δαιμόνιος Μάρκους Σμαρτ. Αυτή η βδέλλα που κολλάει πάνω σου, σε κλειδώνει σε εκνευρίσει και σε αναγκάζει να κάνεις λάθος (ξέρει ο Χάρντεν)

Θα εμφανιστεί στη σειρά ο «σκύλος» Σμαρτ;

Μπορεί όλα τα φώτα να πέφτουν στους Αντετοκούνμπο, Μπλέντσο και Τζαμπάρι από τη μία και στους Μπράουν, Τέιτουμ, Χόρφορντ και Μόρις από την άλλη, όμως τη διαφορά στη σειρά μπορεί να την κάνει ο Σμαρτ.

Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα χάσει δύο, τρία ματς ή και όλη τη σειρά. Με τον Σμαρτ στο παρκέ είναι διαφορετική ομάδα οι Σέλτικς. Πολύ πιο σκληροί αμυντικά, έτοιμοι να βουτήξουν σε κάθε μπάλα και να παίξουν πιο physical. H απουσία ή παρουσία του στη σειρά θα είναι ζωτικής σημασίας για τους Σέλτικς. Ο Σμαρτ δεν είναι star, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που λένε οι Αμερικανοί, ο «x-factor».

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα όταν απαντηθούν θα ξέρουμε ποιος θα περάσει στους ημιτελικούς τους Ανατολής. Μέχρι τότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να απολαύσουμε τους δύο μονομάχους, οι οποίοι έχουν όλα τα… εφόδια να μας χαρίσουν μεγάλες συγκινήσεις.

Πάντως θα είναι δύσκολο σε αυτή τη σειρά να μην παιχτούν τουλάχιστον 6 ματς, ειδικά τώρα που ο Κάιρι Ίρβινγκ θα είναι στα... πιτς.

 

NBA Τελευταία Νέα