Από Σάντσες και Γκιστ, σε... Νέλσον και Κούζμιτς!

Γιώργος Κούβαρης
Από Σάντσες και Γκιστ, σε... Νέλσον και Κούζμιτς!
Η EuroLeague Greece θυμάται τους επτά παίκτες που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους, τόσο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όσο και με αυτή της Ουνικάχα Μάλαγα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Στο άκουσμα του ζευγαριού «Παναθηναϊκός-Ουνικάχα Μάλαγα», το μυαλό όλων (ή έστω των περισσότερων) θα πάει σε δύο με τρία ονόματα. Σε αυτό το Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος έχει γράψει την δική του ιστορία απέναντι στην ομάδα της Ανδαλουσίας και μάλιστα με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως επίσης και σε αυτά των Τζέιμς Γκιστ, Άντι Πάνκο για το περίφημο trade τον Δεκέμβριο του 2012.

Κι αν στην περίπτωση του 3D τα κριτήρια είναι καθαρά αγωνιστικά (σ.σ. τόσο για το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο, όσο και για το μυθικό ματς με τα επτά τρίποντα στην Martin Carpena) οι άλλοι δύο συγκαταλέγονται στην επτάδα των παικτών που έχουν φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων. Το σίγουρο είναι ότι ο Τζέιμς Γκιστ ήταν, είναι και (λογικά) θα είναι το νούμερο «1» στη συνείδηση όλων όσον αφορά τον σύνδεσμο μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Ουνικάχα Μάλαγα.

Πέπε Σάντσες

Παρόλα αυτά ο πρώτος απ' όλους που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια της καριέρας του και στην ομάδα της Ανδαλουσίας, έχει στο βιογραφικό του το ευρωπαϊκό τρόπαιο της EuroLeague το 2002 στην Μπολόνια, το οποίο είναι και μοναδικό της καριέρας του. Φυσικά αναφερόμαστε στον Αργεντινό point guard Πέπε Σάντσες! Το καλοκαίρι του 2001 και ύστερα από μια χρονιά στο ΝΒΑ (2000-2001), ο 24χρονος -τότε- παίκτης αποφάσιζε να περάσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Μετά την θητεία του στο Temple, δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ (δίχως ωστόσο να γίνει draft) και πιο συγκεκριμένα σε Ατλάντα και Φιλαδέλφεια έχοντας μόλις 0,7 πόντους και 1,4 ασίστ στα 29 ματς που αγωνίστηκε. Όμως από τον Παναθηναϊκό έμελλε να φτιάξει το όνομά του και να γίνει ένας υπερπολύτιμος πλέι μέικερ! Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού πήρε μέρος σε 19 παιχνίδια της EuroLeague έχοντας κατά μέσο όρο 4,6 πόντους, 2,2 ασίστ, 1,8 ριμπάουντ, 1,7 κλεψίματα με 54% στα δίποντα. Μάλιστα το καλύτερο ευρωπαϊκό παιχνίδι του, το είχε κάνει εναντίον του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ για την 1η αγωνιστική του ΤΟΡ-16 (92-75 ο Ολυμπιακός) έχοντας 15 πόντους με 6/13 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 3/3 βολές, 6 ασίστ, 3 ριμπάουντ και ισάριθμα κλεψίματα.

Στην Ουνικάχα Μάλαγα έμεινε περισσότερα χρόνια. Έχοντας περάσει από Ντιτρόιτ Πίστονς και Αλικάντε, ο Σάντσες μετακόμισε στην Ανδαλουσία το 2004 και έμελλε να μείνει εκεί για τρία χρόνια! Ο Αργεντινός φόρεσε τη φανέλα της Μάλαγα σε 50 ματς της EuroLeague και μέτρησε κατά μέσο όρο 5,7 πόντους, 2,9 ασίστ και 1,3 κλεψίματα.

Γκιόργκι Σερμαντίνι

Το καλοκαίρι του 2008 ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει το μεγαλύτερο -όπως έλεγαν τότε- ταλέντο της Γεωργίας, τον 19χρονο, Γκιόργκι Σερμαντίνι. Πολλοί έκαναν λόγο για την μεγάλη επένδυση του μέλλοντος ωστόσο ο «Σέρμα» ουδέποτε έγινε ενεργό μέλος της ομάδας. Στην πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε σε ένα και μόνο ματς της EuroLeague, κόντρα στην Νανσί για την 8η αγωνιστική της διοργάνωσης έχοντας 1 πόντο με 1/2 βολές και 0/3 σουτ. Παρόλα αυτά την ίδια σεζόν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο, έστω και αν δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Την αμέσως επόμενη σεζόν πάτησε περισσότερες φορές τα ευρωπαϊκά παρκέ ωστόσο ήταν σε garbage time, δίχως να μπει ποτέ στο rotation των «πρασίνων». Συγκεκριμένα αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια την σεζόν 2009-10 έχοντας κατά μέσο όρο 4,5 πόντους με 2,2 ριμπάουντ και σχεδόν 70% στα δίποντα (18/26 ήτοι 69,2%). Τις δύο χρονιές που ακολουθησαν είχε δοθεί δανεικός σε Ολίμπια Λιουμπλιάνας και Καντού ώσπου η φετινή σεζόν τον βρήκε ξανά στην EuroLeague ύστερα από απουσία τεσσάρων χρόνων. Βέβαια δεν θα αγωνιστεί κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ δεν είχε αγωνιστεί ούτε στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά έχει πάρει μέρος σε 23 ματς φέτος με 6,5 πόντους και 3,5 ριμπάουντ ανά 14:24 λεπτά συμμετοχής.

Μάρκους Χάισλιπ

Είχε χαρακτηριστεί ένας από τους πιο θεαματικούς και εντυπωσιακούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί ποτέ στα παρκέ της EuroLeague. Κι όχι άδικα. Ειδικά στα χρόνια που ήταν στην Εφές και στην Μάλαγα, ο Μάρκους Χάισλιπ ήταν «fun to watch» προσφέροντας το ένα φοβερό κάρφωμα μετά το άλλο, συνδυάζοντας παράλληλα και την ουσία.

Η διετία 2007-2009 ήταν η καλύτερη του Αμερικανού φόργουορντ στην Ουνικάχα, ενώ την σεζόν 2008-09 αναδείχθηκε στην Ισπανία ο πιο θεματικός παίκτης του πρωταθλήματος. Σε αυτό το διάστημα πήρε μέρος σε 29 ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχοντας κατά μέσο όρο 12,5 πόντους και 5,3 ριμπάουντ. Αριθμοί που του έδωσαν το εισιτήριο της επιστροφής στο ΝΒΑ όπου είχε επιλεχθεί στην λοταρία του 2002 και πιο συγκεκριμένα στο νούμερο 13 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να στεριώσει μετά και το πέρασμά του στους Σπερς με αποτέλεσμα να μείνει ελεύθερος και να αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2010! Ο Χάισλιπ αγωνίστηκε σε έξι ματς της EuroLeague με το τριφύλλι στο στήθος έχοντας μόλις 5,7 πόντους με 50% στα δίποντα και 3,2 ριμπάουντ. Βέβαια στο τέλος της σεζόν στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας.

Τζέιμς Γκιστ

Και φτάνουμε ημερολογιακά στον Τζέιμς Γκιστ! Τον παίκτη που όταν ήρθε στην Ελλάδα μετά το φημισμένο trade με την Μάλαγα, κανείς δεν περίμενε ότι θα έβγαζε... ρίζες στην Αθήνα! Φυσικά τα πολλά λόγια είναι περιττά για τον Αμερικανό φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος αποτελεί από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα, την σταθερή αξία των «πρασίνων»! Με τον Παναθηναϊκό έχει πάρει μέρος σε 139 παιχνίδια της EuroLeague έχοντας κατά μέσο όρο 9,4 πόντους (1.313) και 4,2 ριμπάουντ (592) με 58,5% στα δίποντα (418/714), 32,2% στα τρίποντα (87/270) και 64,6% στις βολές (216/334).

Βέβαια και στο σύντομο χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε στην Μάλαγα είχε καλά νούμερα ωστόσο άλλοι ήταν οι λόγοι που ο Ρέπεσα είχε συναινέσει προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 10 πρώτα ματς της EuroLeague για την σεζόν 2012-13, ο Τζέιμς Γκιστ είχε 8,6 πόντους και 4,8 ριμπάουντ...

Άντι Πάνκο

Βίους αντίθετους είχαν οι Άντι Πάνκο και Τζέις Γκιστ εκείνη τη σεζόν! Ο Αμερικανός που είχε βγάλει μάτια στο ισπανικό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να αναδειχθεί και MVP της Liga Endesa με τη φανέλα της Χιποσκούα, ουδέποτε δικαίωσε τις προσδοκίες στον Παναθηναϊκό. Ήταν απλά ένας... καλός παίκτης και σε (κατά κάποιον τρόπο) μεγάλη ηλικία εκείνη την περίοδο (35χρ.)

Με τους «πράσινους» πήρε μέρος σε 9 παιχνίδια της EuroLeague έχοντας συμπαθητικά νούμερα με 9,2 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 53% στα δίποντα. Όμως δεν ήταν αυτό που... ήθελε ο Πεδουλάκης και από τη στιγμή που εμφανίστηκε η ευκαιρία με τον Τζέιμς Γκιστ (σ.σ. τον οποίο παρεμπιπτόντως ήθελε ο Παναθηναϊκός από το καλοκαίρι του 2012), κανείς δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Ο Πάνκο ωστόσο τα πήγε... πολύ χειρότερα στην Ουνικάχα Μάλαγα και δη στα 13 παιχνίδια της EuroLeague. Συγκεκριμένα είχε μόλις 4,7 πόντους με 30% στα δίποντα, 20% στα τρίποντα και 3,1 ριμπάουντ. Στην Ανδαλουσία ακόμα θα το φυσάνε και δεν θα... κρυώνει για το trade του 2012!

ΝτεΜάρκους Νέλσον

H αλήθεια είναι ότι είχαν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες με την έλευση του ΝτεΜάρκους Νέλσον στον Παναθηναϊκό. Με την φανέλα του Ερυθρού Αστέρα τα είχε πάει περίφημα και είχε βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του την διετία που είχε μείνει στο Βελιγράδι. Ουσιαστικά ήταν και το... εισιτήριό του για να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, αλλά ένας τραυματισμός στο ξεκίνημα της σεζόν στάθηκε αρκετός για να τον βγάλει εκτός ρυθμού και να χάσει σημαντικό έδαφος.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός point guard είχε αγωνιστεί μόνο σε ένα ματς της regular season και έκτοτε μέτρησε 18 παιχνίδια στο σύνολο έχοντας 5,8 πόντους, 2,4 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ ανά 17:49 λεπτά συμμετοχής. Καλύτερες βραδιές του τα ματς με Μπαρτσελόνα εκτός και Ρεάλ εντός, όταν και σημείωσε από 16 πόντους.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε για μισή σεζόν στην PRO B με τη Μονακό ώσπου ο Ζοάν Πλάθα τον ήθελε στην Ουνικάχα. Έτσι, ο Αμερικανός πραγματοποίησε ντεμπούτο με την Μάλαγα στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και έκτοτε πήρε μέρος σε 14 ματς της EuroLeague με την ομάδα της Ανδαλουσίας έχοντας κατά μέσο όρο 6,1 πόντους, 2,4 ασίστ, 1,1 κλέψιμο και 2,1 ριμπάουντ με 17:55 λεπτά.

Όγκνιεν Κούζμιτς

Σε ηλικία 21 ετών και προερχόμενος από την Ζελένιτσα, η Ουνικάχα είχε επενδύσει στον Σέρβο σέντερ, Όγκνιεν Κούζμιτς. Από το καλοκαίρι το 2011 έως και το 2013 αποτελούσε μέλος της Μάλαγα ωστόσο ουδέποτε φόρεσε τη φανέλα της ομάδας σε αγώνα για την EuroLeague. Για την ακρίβεια ίσα ίσα που πήρε μέρος σε δύο παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος και αυτό για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ είχε δοθεί δανεικός σε Κλίνικανς Ρινκον και Μπανταλόνα..

Έκτοτε πέρασε τον Ατλαντικό για λογαριασμό του ΝΒΑ και των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αν και τον περισσότερο χρόνο τον πέρασε στην θυατρική ομάδα της G-League (σ.σ. τότε... NBDL) , τους Σάντα Κρουζ Ουόριορς. Ως... πρωταθλητής ΝΒΑ έγινε μέλος του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2015 έχοντας έναν δευτερεύοντα (έως και τρίτο) ρόλο στους «πράσινους». Με την ομάδα του τριφυλλιού αγωνίστηκε σε 25 ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχοντας κατά μέσο όρο 5,1 πόντους, 4,1 ριμπάουντ με 48% στα δίποντα (49/102).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.