Mamma Mia, του... πάει η Ιταλία! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Mamma Mia, του... πάει η Ιταλία! (pics & vids)
O Ολυμπιακός υποδέχεται την Αρμάνι (21:00) και η Euroleague Greece θυμάται την καλή παράδοση των «ερυθρολεύκων» με ιταλικές ομάδες, αλλά και ιδιαίτερα με τον σύλλογο του Μιλάνου.

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός που τα πάει περίφημα μέχρι τώρα στην Euroleague φιλοξενεί την Αρμάνι που προβληματίζει και ελπίζει η έλευση του πρώην ΝΒΑer Mιντάουγκας Κουζμίνσκας να τη σώσει.

Οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν μια από τις ισχυρότερες ομάδες υης διοργάνωσης για άλλη μια σεζόν και αυτό φαίνεται και από τη συνολική τους παρουσία. Το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου μετράει 11 νίκες και 4 ήττες, τη στιγμή που η ομάδα του Πιανιτζιάνι ακόμα ψάχνεται, κάτι που μαρτυρούν και οι 11 ήττες της.

«Ερυθρόλευκη» υπεροχή

Οι Πειραιώτες είναι το απόλυτο φαβορί για την αναμέτρηση και σίγουρα θα έχουν σύμμαχο και την παράδοση. Οι δύο αντίπαλοι έχουν συναντηθεί στο παρελθόν 15 φορές, με την ελληνική ομάδα να υπερέχει έναντι στους Ιταλούς.

Από τη σεζόν 2000-01 και μετά ο Ολυμπιακός έχει… διασταυρώσει τα ξίφη του 15 φόρες με την Αρμάνι και έχει πανηγυρίσει 11 νίκες έναντι 4 της αντιπάλου του.

Ονειρεμένη τριετία για Ολυμπιακό

Η ψαλίδα ανοίγει ακόμα πιο επικίνδυνα, αν κάποιος παρατηρήσει τι συμβαίνει την τελευταία τριετία και πιο συγκεκριμένα από τη σεζόν 2014-15 μέχρι σήμερα. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Σφαιρόπουλου έχει πάρει 6 φορές το ροζ φύλλο αγώνα, ενώ οι Ιταλοί έχουν νικήσει μόνο στις 25 Γενάρη του 2017 στο Μεdiolanum Forum στο πλαίσιο της regular season.

Eκείνο το βράδυ ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί άνετα με 99-83 με τον Κρούνοσλαβ Σιμόν να μετράει 16 πόντους, ενώ σημαντική βοήθεια έδωσαν και οι Μάτσβαν και Πάσκολο που είχαν από 15. Για τους «ερυθρόλευκους» οι 16 του Γιώργου Πρίντεζη δεν ήταν αρκετοί για να σώσουν την παρτίδα.

Στην τελευταία μάχη τους για την φετινή Euroleague ο Ολυμπιακός τα χρειάστηκε, αλλά νίκησε τελικά με 85-86 χάρη σε δύο εύστοχες βολές του ΜακΛιν στο τέλος, ο οποίος ήταν και ο κορυφαίος του ματς. Ο Αμερικανός έκανε το ματς της ζωής του με 22 πόντους (10/14 εντός πεδιάς), 7 ριμπάουντ και 25 βαθμούς στην αξιολόγηση.

Σημαντική συνεισφορά στο διπλό του Ολυμπιακού έιχε και ο Μπράιαν Ρόμπερτς με 18 πόντους σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

Το μεγαλύτερο πάρτι κόντρα στην Αρμάνι το έχει στήσει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ στις 8 Ιανουαρίου του 2015. Τότε για την φάση του ΤOP 16 είχε… σκορπίσει την αρμάδα από το Μιλάνο με 81-58.

Τέσσερις παίκτες ήταν διψήφιοι, δίνοντας πολλές επιλογές στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Λαφαγιέτ και Πέτγουεϊ είχαν από 13, ενώ Πρίντεζης και Λοτζέσκι πρόσθεσαν από 12 σε ένα ονειρικό βράδυ για τους Πειραιώτες. Για τους Ιταλούς ο Τζεντίλε έιχε 12, όμως το παράκανε στις προσπάθειες που πήρε. Επιχείρησε 14 σουτ εκείνη τη νύχτα και ευστόχησε μόλις σε 4.

Το 6-1 στο ΣΕΦ

Αν θέλουμε να δούμε την δύναμη της έδρας, θα καταλάβουμε πως παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ζευγάρι. Με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό το σκορ βρίσκεται στο 6-1 υπέρ της ελληνικής ομάδας. Μοναδικό διπλό της Αρμάνι είναι αυτό της περιόδου 2013-14, τότε που ο σύλλογος του Μιλάνου είχε νικήσει μ 86-88 για το TOP 16. O Kιθ Λάνγκφορντ είχε κάνει τεράστια ζημιά στον Ολυμπιακό με 20 πόντους, 8 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Για τους ηττημένους σπουδαίο ματς έκανε ο Στράτος Περπέρογλου με 22 πόντους και 22 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Η παράσταση του Σπανούλη

Όταν η Αρμάνι υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της, οι Πειραιώτες μετράνε 5 νίκες κόντρα σε 3 των αντιπάλων τους. Το πιο εντυπωσιακό πέρασμα του Ολυμπιακού από την Ιταλία έγινε την σεζόν 2012-13, με το τελικό 71-84 να λέει πολλά για την εικόνα του ματς. Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε… πάρτι με την άμυνα των Ιταλών, τελειώνοντας την αναμέτρηση με 22 πόντους και 5/8 τρίποντα, αλλά και 9 ασίστ σε ένα επιθετικό ρεσιτάλ. Εκπληκτικός ήταν και ο Κώστας Παπανικολάου με 17 πόντους και 5/6 τρίποντα.

Ολυμπιακός vs Iταλία, σημειώσατε 1!

Οι ερυθρόλευκοι έχουν μεγάλη ιστορία με τις ιταλικές ομάδες. Δεν είναι μόνη η Αρμάνι που έχουν βρει στον δρόμο της από τη σεζόν 2000-01 και μετά. Συνολικά έχουν παίξει 51 φορές με ιταλικούς συλλόγους και ο απολογισμός είναι καλός.

Ο Ολυμπιακός έχει πανηγυρίσει 32 φόρες κόντρα σε ομάδα της Ιταλίας, ενώ έχει φύγει σε 19 περιπτώσεις με σκυμμένο το κεφάλι.

Η πρώτη συνάντηση έγινε την αγωνιστική περίοδο 2000-01, τότε που αντιμετώπισε 2 ιταλικές ομάδες. Συναντήθηκε 2 φορές με την Μπενετόν Τρεβίζο στη regular season με απολογισμό 1 νίκη και μια ήττα, ενώ στα playoffs επιβλήθηκε τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ιταλία της Βερόνα. Στην έδρα του ζορίστηκε πολύ, αφού επικράτησε με 94-92 με τους Νίκο Οικονόμου και Ντίνο Ράτζα να τον οδηγούν εκ του ασφαλούς. Ο Έλληνας σκόρερ είχε 33 πόντους, ενώ ο σπουδαίος Κροάτης μέτρησε 21 πόντους με 10 ριμπάουντ.

Τα επόμενα χρόνια οι Μπενετόν και η Μπολόνια αποτελούσαν αγαπημένες του αντιπάλους, Αβελίνο και Ρόμα βρέθηκαν από μια σεζόν στον δρόμο του, όμως τα ματς που δύσκολα θα ξεχαστούν ήταν εκείνα με τη Σιένα.

Οι κρίσιμες συναντήσεις του με τη Σιένα

Την σεζόν 2010-11 ο Ολυμπιακός… ασέλγησε στο πτώμα των Ιταλών στο πρώτο ματς των playoffs με 89-41, όμως στη συνέχεια η Σιένα έκανε το break με 65-82, μετέφερε τη σειρά στην έδρα της και εκεί πήρε και τα δύο ματς. Έτσι έκλεισε το εισιτήριο για το Final 4, αφήνοντας εκτός την ελληνική ομάδα.

Την επόμενη αγωνιστική περιoδο ο Ολυμπιακός πήρε την εκδίκηση του. Συνάντησε ξανά την Σιένα στα playoffs, όμως ήταν αυτός που πανηγύρισε την πρόκριση στο Final 4. Έκανε break με την πρώτη (75-82), απάντησαν οι Ιταλοί για το 1-1, αλλά τα παιχνίδια στο ΣΕΦ είχαν ερυθρόλευκη απόχρωση. Δύο νίκες, με τους Σπανούλη και Χάινς να… υπογράφουν την πρόκριση, καθώς σκόραραν από 19 πόντους στο 4ο και καθοριστικό ματς της σειράς.

Την επόμενη διετία Σιένα και Αρμάνι βρέθηκαν στο δρόμο του Ολυμπιακού μέχρι να πάμε στο 2014 και να ταξιδέψουμε μέχρι και σήμερα, μια περίοδος που αναλύθηκε παραπάνω. Η υπεροχή του Ολυμπιακού ήταν εμφανής.

Η νέα σελίδα στις μονομαχίες του Ολυμπιακού με τους Ιταλούς θα γραφτεί απόψε στο ΣΕΦ και αν κρίνουμε από το παρελθόν, η ομάδα του Σφαιρόπουλου έχει κάθε λόγο να χαμογελάει.