Oι σπουδαιότερες εκτός έδρας εμφανίσεις της ΑΕΚ στην Ευρώπη

Oι σπουδαιότερες εκτός έδρας εμφανίσεις της ΑΕΚ στην Ευρώπη

Θοδωρής Βασίλης
Oι σπουδαιότερες εκτός έδρας εμφανίσεις της ΑΕΚ στην Ευρώπη

bet365

Η ΑΕΚ σε λίγες ώρες στην Βιέννη ετοιμάζεται να κλειδώσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League και με αφορμή το ματς με την Αούστρια το gazzetta.gr θυμίζει τις σπουδαιότερες εκτός έδρας ευρωπαϊκές επιτυχίες της Ένωσης.

Προσφορά-έκπληξη* σε περιμένει, ποντάροντας στο Αούστρια Βιέννης - ΑΕΚ. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η ΑΕΚ έχει γράψει την δική της ιστορία στην Ευρώπη έχοντας πετύχει ορισμένες από τις σημαντικές νίκες της ιστορίας της. Από το σπουδαίο διπλό στην Αγγλία επί της Ντέρμπι Κάουντι μέχρι το διπλό στην Γλασκώβη που κλείδωσε την πρώτη συμμετοχή σε ομίλους του Champions League αλλά και τις ισοπαλίες κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν, η Ένωση έχει αφήσει το στίγμα της στην Ευρώπη. Πάμε να θυμηθούμε κάποιες από αυτές.

Ντέρμπι Κάουντι – ΑΕΚ 2-3 (1975)

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σεζόν 1975-76. Η ΑΕΚ έχει αποκλείσει απ’ τον πρώτο γύρο τη Ντιναμό Μόσχας, αλλά στο άκουσμα της Ντέρμπι Κάουντι όλοι... παγώνουν. Ενάμιση χρόνο πριν η Ντέρμπι είχε στεφθεί πρωταθλήτριας Αγγλίας. Στην έδρα της, το «Μπέιζμπολ Γκράουντ», είχε ορισμένες εντυπωσιακές νίκες, όπως το 4-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης και το 3-0 επί της Μπενφίκα. Λίγες μέρες πριν τις αναμετρήσεις με την ΑΕΚ είχε διαλύσει την Τότεναμ με 8-2.

Η ΑΕΚ έψαχνε ένα... θαύμα. Το μισό έγινε στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το 2-0 άφηνε μεγάλη αισιοδοξία, όχι όμως και σιγουριά εν όψει του επαναληπτικού. Η ΑΕΚ πηγαίνει στην Αγγλία και στο 53’ ο Ρίοχ ανοίγει το σκορ για τους Βρετανούς. Εφτά λεπτά αργότερα, αποχωρεί ως τραυματίας από το ματς ο αρχηγός, Μίμης Παπαϊωάννου. Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν λύγισε, αλλά αντέδρασε. Στο 64’ ο Νικολούδης με απευθείας εκτέλεση φάουλ ισοφάρισε και στο 77΄ο Τάσος έφερε μπροστά την «Ένωση». Η πίεση των Άγγλων έπεσε πάνω στον Λάκη Στεργιούδα, ο οποίος με τη μεγάλη του εμφάνιση απέκτησε το παρατσούκλι «ο ήρωας του Ντέρμπι». Στο 85’ ο Βάγκνερ έκανε το 3-1 και η μείωση του σκορ σε 2-3 από τον Ρίοχ δεν άλλαξε τίποτα από έναν τεράστιο θρίαμβο.

Έναν θρίαμβο τον οποίο η «Αθλητική Ηχώ» χαρακτήρισε ως την «πιο μεγάλη ελληνική νίκη όλων των εποχών». Μια νίκη που ήταν η πρώτη ελληνικής ομάδας επί αγγλικού εδάφους και χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να έρθει μια δεύτερη, όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 της Τότεναμ στο Λονδίνο.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης (81΄ Λ.Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60΄ Σκρέκης), Μαύρος

Ρέιντζερς - ΑΕΚ 0-1 (1994)

Η τότε πρωταθλήτρια ΑΕΚ, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη σκοτσέζικη Ρέιντζερς ένα βήμα πριν τους ομίλους τους Champions League. Στόχος της ΑΕΚ ήταν ένας και μοναδικός: Να γίνει η πρώτη Ελληνική ομάδα που θα συμμετείχε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Έχοντας ως μαξιλάρι ασφαλείας το 2-0 του «Νίκος Γκούμας» η Ένωση πήγε στην Γλασκώβη με στόχο να κλειδώσει την πρόκριση. Με τέλεια τακτική κλειδώνει την αντίπαλό της και ένα λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Σαβέφσκι σκοράρει με ωραίο πλασέ από το ύψος του πέναλτι μετά την μπαλιά του Τσιάρτα.

Το 1-0 δεν αλλάζει και η ΑΕΚ γράφει ιστορία.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Αγορογιάννης, Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Βλάχος, Σαμπανάτζοβιτς, Σαραβάκος, Σαβέβσκι (75’ Σταματής) Κωστής, Τσιάρτας (85’ Κοπιτσής) Κασάπης

Λεβερκούζεν - ΑΕΚ 4-4 (2000)

Η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Γερμανία για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου UEFA. Αντίπαλός της η Μπάγερ Λεβερκούζεν η οποία προερχόταν από το Champions League. Η εμφάνιση της ΑΕΚ είναι απλά φανταστική. Μόλις στο 5ο λεπτό ο Λάκης ανοίγει το σκορ με τις «ασπιρίνες» να αντιδρούν και με δύο γκολ του Κίρτσεν πάνε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ με 2-1. Με την έναρξη της επανάληψης ο Φερνάντο Νάβας ισοφάρισε σε 2-2, για να έρθει το 3-2 με τον Κόβατς.

Η απάντηση της ΑΕΚ ήταν άμεση. Αρχικά στο 55' ο Τσιάρτας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι κάνει το 3-3, και στο 79' ο Νάβας δίνει ξανά προβάδισμα στην Ένωση. Κι ενώ η ομάδα ήτν μια ανάσα από μια σπουδαία νίκη, στο 92' ο Ράμελοφ διαμόρφωσε το τελικό 4-4.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματζίδης,Ράμος, Κωστένογλου, Τσάρτας (90′ Κωνσταντινίδης) Νικολαΐδης (85′, Σαβέβσκι), Ζήκος, Κασάπης, Λάκης, Ρούις(79′ Κοπιτσής), Καψής, Νάβας.

Ρεάλ Μαδρίτης - ΑΕΚ 2-2 (2002)

Πέρασαν 15 χρόνια από εκείνη τη μαγική βραδιά της ΑΕΚ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», όταν κατάφερε να γυρίσει στο ματς απέναντι στη Ρεάλ και από το 2-0 του ημιχρόνου να πάρει τον βαθμό με το τελικό 2-2!

Οι Ρονάλντο και ΜακΜάναμαν είχαν δώσει προβάδισμα ασφαλείας στους «μερένγκες» στη λήξη των πρώτων 45 λεπτών, τη νύχτα της 22ας Οκτωβρίου του 2002, ωστόσο, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του και θα κυνηγούσε το ματς μέχρι τέλους.

Ο Σεντένο ήταν εκείνος που διαμόρφωσε το τελικό 2-2, ακολουθώντας τον Κατσουράνη, ο οποίος στο 75' είχε μειώσει και είχε δώσει δύναμη και θάρρος στην «Ένωση» για να παίξει τα ρέστα της στον αγωνιστικό χώρο του «Μπερναμπέου».

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ρεάλ είχε αποτύχει να πάρει νίκη και στο «Νίκος Γκούμας», όπου οι δύο ομάδες είχαν ολοκληρώσει το ματς στο εντυπωσιακό 3-3!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Ζαγοράκης, Κωστένογλου, Ράιτ, Καψής, Κασάπης, Κατσουράνης, Γεωργάτος (69’ Σεντένο), Λάκης, Τσιάρτας (54’ Μαλαδένης), Νικολαΐδης (54’ Ιβιτς)

Ρόμα - ΑΕΚ 1-1 (2002)

Μαζί με την Ρεάλ στον όμιλο της ΑΕΚ βρισκόταν και η Ρόμα και η Ένωση ταξιδεύει στην Ρώμη γνωρίζοντας ότι μόνο με νίκη θα πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League. Στο πρώτο ημίχρονο η Ρόμα ήταν καλύτερη και ανάγκασε τον Χιώτη σε πολλές επεμβάσεις με τον Ντελβέκιο στο 37' να ανοίγει το σκορ.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοσή της και κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον Σεντένο μετά από φάουλ του Τσιάρτα. Το 1-1 δεν άλλαξε και η Ένωση τερμάτισε στην τρίτη θέση και συνέχισε στο Κύπελλο UEFA.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Γεωργάτος, Ζαγοράκης, Ράϊτ, Καψής (46’ Κωστένογλου) Κατσουράνης, Λάκης (61’ Τσιάρτας) Ναλιτζής (46’ Ίβιτς), Σεντένο, Νικολαΐδης

Μίλαν - ΑΕΚ 0-0 (2017)

Το καλοκαίρι η Μίλαν άνοιξε τα ταμεία της και σπατάλησε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί ώστε να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ελίτ και κυρίως στην κορυφή της Ιταλίας. Στην Ευρώπη επέστρεφε και η ΑΕΚ. Για να ακριβολογούμε επέστρεφε σε ευρωπαϊκό όμιλο. Και μπορεί κόντρα στην Ριέκα (νίκη) και στην Αούστρια (ισοπαλία) να μην... ακούστηκε η επιστροφή αλλά μετά το ματς στο «Σαν Σίρο» ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός.

Η «Ενωση» δεν έχασε ούτε στο Μιλάνο κόντρα στη Μίλαν έμεινε αήττητη (και δεύτερη) στον όμιλό της και εάν ήταν λίγο πιο προσεχτική στο πρώτο ημίχρονο ίσως να μπορούσε να διεκδικήσει και μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της. Και η (λευκή) ισοπαλία ωστόσο είναι θετικό αποτέλεσμα για τους παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός τεχνικός μαζί με τους ποδοσφαιριστές μπορούν πολύ άνετα να πουν πως επέστρεψαν (και) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τζανετόπουλος, Μπακάκης, Λόπεζ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (92' Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (63' Αραούχο), Λιβάια (76' Μπακασέτας)

 

Τελευταία Νέα