Άρχοντες των πάγκων: Oι κορυφαίοι προπονητές στην ιστορία του ΝΒΑ! (pics)

Νίκος Καρφής
Άρχοντες των πάγκων: Oι κορυφαίοι προπονητές στην ιστορία του ΝΒΑ! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr επέλεξε τους 10 σπουδαιότερους προπονητές στην ιστορία του ΝΒΑ και σας παρουσιάζει τους εμβληματικούς κυρίους που άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν εποχή!

Αούστρια Βιέννης - ΑΕΚ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων αρκετοί προπονητές έχουν αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στο ΝΒΑ, τόσο με τις επιτυχίες τους όσο και με τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν το άθλημα. Μερικοί από αυτούς δίδαξαν αποτελεσματική άμυνα, ενώ κάποιοι άλλοι μας πρόσφεραν απολαυστική επίθεση.

Το gazzetta.gr επέλεξε τους 10 κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ΝΒΑ και σας τους παρουσιάζει. Ο καθένας από αυτούς τους κυρίους είχε το δικό του όραμα για το παιχνίδι, τον τρόπο που προπονούσε, αλλά και την λαχτάρα του για επιτυχία.

Πάμε να μετρήσουμε αντίστροφα για να δούμε ποιος βρίσκεται στην κορυφή

10. George Karl (1 φορά φιναλίστ και ένα βραβείο Coach of the Year)

Πολλοί τον θυμούνται ως τον προπονητή των Σονικς στα 90s. Οδήγησε το Σιάτλ σε δύο τελικούς περιφέρειας και σε έναν τελικό το 1996. Πέρασε και από τους Μπακς, εκεί όπου έχασε στους τελικούς της Ανατολής από τους Σίξερς του Άιβερσον. Το 2013 αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς για τη δουλειά του στους Νάγκετς, όμως η ομάδα του αποκλείσθηκε από τους Ουόριορς στα playoffs.

9. Doc Rivers (1 πρωτάθλημα με τους Σέλτικς, 2 τελικοί ΝΒΑ και μια φορά coach of the year).

Ένας από τους δύο εν ενεργεία προπονητές τη λίστας. Την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ οδήγησε το Ορλάντο στο 41-41 και πήρε το βραβείο του προπονητή της χρονιάς. Στους Σέλτικς φόρεσε το πολυπόθητο δαχτυλίδι το 2008 παρέα με την μαγική τριάδα Πιρς-Γκαρνέτ-Άλεν. Το 2010 ξαναέφτασε στους τελικούς του ΝΒΑ, αλλά οι Λέικερς πήραν εκδίκηης για την ήττα τους το 2008. Από το 2013 ως σήμερα βρίσκεται στους Κλίπερς χωρίς να έχει καταφέρει να φτάσει σε κάποιον τελικό.

8. Jerry Sloan (2 φορές φιναλίστ με τους Τζαζ, το 1997 και το 1998)

Υπό την καθοδήγηση του οι Τζαζ έζησαν τα πιο ένδοξα χρόνια της ιστορίας τους. Από το 1988 ως το 2003 ποτέ δεν έμειναν εκτός playoffs, ενώ ο Σλόαν ήταν ο προπονητής του φοβερού διδύμου Στόκτον-Μαλόουν που… δίδαξε το pick n roll. To μόνο που του έλειπε ήταν ένα πρωτάθλημα. Άγγιξε τον τίτλο δύο φορές (1997 και 1998), αλλά οι Μπουλς του Τζόρνταν του χάλασαν τα σχέδια στον τελικό. Μέτρησε 1.221 νίκες στην καριέρα του, έχοντας ποσοστό νικών 60%. Οι ομάδες του ήταν σκληρές, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων.

7. Don Nelson (3 φορές προπονητής της σεζόν)

Έχει αναδειχθεί προπονητής της σεζόν 3 φορές, ενώ πρόκειται για τον προπονητή με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του ΝΒΑ (1.335). Έκατσε στον πάγκο των Ουόριορς τις περιόδους 1988-1995 και 2006-2010, ενώ στους Μάβερικς τη σεζόν 1997-2005). Έκανε σπουδαία δουλειά με κοντά σχήματα και ειδικότερα με τους Run TMC, δηλαδή τους Ουόριορς των Χάρνταγουεϊ, Ρίτσμοντ και Μάλιν. Το 2007 οι δικοί του Ουόριορς έκαναν ίσως την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των playoffs, αφού απέκλεισαν από τον πρώτο γύρο τους Μάβερικς, οι οποίοι είχαν βγει πρώτοι στην Δύση. Το Γκόλντεν Στέιτ είχε τερματίσει 8ο! Είναι ο εμπνευστής του «point forward» και του περίφημου «Hack a Shaq», εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του Σακίλ στις βολές.

6. Larry Brown (1 τίτλος, 3 φορές φιναλίστ και ένα βραβείο προπονητή της χρονιάς)

Έπρεπε να περιμένει 36 χρόνια για να πάρει το βραβείο του προπονητή της χρονιάς. Τελικά τα κατάφερε το 2001, αφού οι Σίξερς εκείνης της εποχής είχαν στο δυναμικό τους τον εκπληκτικό Άλεν Άιβερσον. Η Φιλαδέλφεια έφτασε μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ, αλλά δεν είχε την ποιότητα να ρίξει στο καναβάτσο τους Λέικερς σε σειρά 7 αγώνων. Στην κορυφή έφτασε με τους Πίστονς των Μπεν και Ρασίντ Ουάλας, Μπίλαπς, Πρινς και Χάμιλτον τη σεζόν 2003-04, ενώ την επόμενη δεν τα κατάφεραν στους τελικούς με τους Σπερς. Ο Μπράουν είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία που πήρε τίτλο στο NCAA (1988 με το Κάνσας) και στο ΝΒΑ.

5. Chuck Daly (2 τίτλοι, 3 τελικοί)

Μιλάμε για τον προπονητή των σπουδαίων Πίστονς, γνωστών και ως Bad Boys. Έμεινε για 9 σεζόν στην ομάδα και τους οδήγησε σε 3 σερί τελικούς, παίρνοντας τον τίτλο το 1989 και το 1990. Ήταν ο άνθρωπος που είχε την τιμή να κάθεται στην άκρη του πάγκου της περίφημης «Dream Team» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ μετρά 638 νίκες.

4. Pat Riley (5 τίτλοι, 9 τελικοί και 3 φορές προπονητής της χρονιάς)

Σπουδαία φυσιογνωμία. Καθοδήγησε τους Λέικερς της εποχής του Showtime και του Μάτζικ Τζόνσον, ήταν προπονητής στους Νικς από το 1993 ως το 1995, ενώ έκατσε στον πάγκο των Χιτ από το 1995 ως το 2008. Οδήγησε και τις 3 ομάδες στους τελικούς, αλλά στην κορυφή έφτασε μόνο με τους Χιτ του Ουέιντ και του Σακίλ, αλλά και τους Λέικερς του Μάτζικ, του Τζαμπάρ και του Ουόρθι. Με τους Νικς έφτασε κοντά το 1994, αλλά ηττήθηκε στο Game 7 των τελικών από τους Ρόκετς.

3. Gregg Popovich (5 τίτλοι, 6 τελικοί, 3 φορές coach of the year)

Aναμφίβολα ο κορυφαίος προπονητής της τελευταίας εικοσαετίας. Οδήγησε τους Σπερς στη Γη της Επαγγελίας 5 φορές, ενώ ήταν head coach σε All Star Game σε 4 περιπτώσεις. Από τη σεζόν 1997-98 ως σήμερα το Σαν Αντόνιο βρίσκεται ανελλιπώς στα playoffs, ενώ μετρά 60+ νίκες στη regular season τις τελευταίες 4 σεζόν. Ο «Pop» ξέρει τον δρόμο προς την επιτυχία και υπο την καθοδήγηση του οι Σπερς έγιναν μία από τις σημαντικότερες ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ..

2. Red Auerbach (9 τίτλοι, 11 τελικοί και 1 φορά προπονητής της χρονιάς)

Δεν χρειάζονται συστάσεις. Ήταν ο προπονητής των Σέλτικς των 60s, τότε που ο Μπιλ Ράσελ και η παρέα του έφτασαν 9 φορές στο δαχτυλίδι, ενώ συνολικά 11 φορές έπαιξαν σε τελικούς. Το βραβείο του προπονητή της χρονιάς έχει ονομαστεί Red Auerbach Trophy προς τιμήν του. Οι Σέλτικς τον τίμησαν αφού απέσυραν τη φανέλα με το Νο.2 για χάρη του.

1. Phil Jackson (11 τίτλοι, 13 τελικού και 2 φορά coach of the year)

O «Άρχοντας των δαχτυλιδιών», ο Ζen Master, ο πιο επιτυχημένος προπονητής όλων των εποχών. Δούλεψε με κάποιους εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία όπως ο Τζόρνταν, ο Σακίλ, ο Κόμπι και ο Μαλόουν. Στα 90s βρήκε τον τρόπο για να οδηγήσει τους Μπουλς του Τζόρνταν σε 6 τίτλους, ενώ την επόμενη δεκαετία οι δικοί του Λέικερς κατέκτησαν την κορυφή σε 5 περιπτώσεις. Πήρε 6 σερί πρωταθλήματα από το 1996 ως το 2002, ενώ τελείωσε την καριέρα του στους πάγκους με 1.155 νίκες και 70.4% ποσοστό νικών! Είναι ο κορυφαίος, είναι ο σπουδαιότερος!

 

NBA Τελευταία Νέα