Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα και υπέγραψε τo 5o! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα και υπέγραψε τo 5o! (pics & vids)
H Zαλγκίρις υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (7/12, 20:00) και η Euroleague Greece θυμάται τις 4 σεζόν του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τα πράσινα, έναν παίκτη που αγάπησε παράφορα ο κόσμος των «πρασίνων» και σήκωσε την κούπα το 2009!

Στο παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Ζαλγκίρις για την 11η αγωνιστική της Euroleague, όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα πάνω σε ένα πρόσωπο. Μπορεί ο Λούκας Λεκαβίτσιους να άφησε φέτος την ομάδα του Κάουνας για να έρθει στο «τριφύλλι», αλλά τη δόξα σε αυτήν την περίπτωση την… κλέβει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Η Euroleague Greece θυμάται τα πεπραγμένα του Λιθουανού με την φανέλα του Παναθηναϊκόυ στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης και σας τα παρουσιάζει. Άλλωστε οι 4 σεζόν του στο σύνολο του Ομπράντοβιτς, αλλά πολύ περισσότερο η κατάκτηση της κούπας το 2009 δύσκολα ξεχνιούνται.

Από το ΝΒΑ στον Παναθηναϊκό

Ο Σάρας έζησε μια ονειρεμένη τριετία από το 2003 μέχρι το 2005. Ο σπουδαίος Λιθουανός γκαρντ κατάφερε να κατακτήσει 3 σερί φορές την Euroleague, κάνοντας μαγικά πράγματα.

Την σεζόν 2002-03 ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα , ενώ τις δύο επόμενες αγωνιστικές περιόδους, σάρωσε τα πάντα με τη φανέλα της Μακάμπι. Με τους Ισραηλινούς σήκωσε ψηλά την κούπα της Εuroleague τόσο το 2004, όσο και το 2005. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Final 4, παίρνοντας σπίτι του το βραβείο του MVP.

Aυτά τα ένδοξα χρόνια του άνοιξαν την πόρτα για το ΝΒΑ, αφού τον Ιούλιο του 2005 υπέγραψε με τους Πέισερς. Στην Ιντιάνα έμεινε για δύο χρόνια πριν μετακομίσει στους Ουόριορς τον Ιανουάριο του 2007 με ανταλλαγή. Στους… πολεμιστές δεν είχε τον χρόνο συμμετοχής που θα περίμενε (11.9 λεπτά ανά αγώνα) και έτσι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2007 έλυσε τη συνεργασία του μαζί τους.

Μέχρι να φτάσουμε στις 25 Σεπτέμβρη, 5 μέρες μετά δηλαδή. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έκανε χαρούμενους όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία του Σάρας με το «τριφύλλι». Ένας πρώην NBAer και 3 φορές πρωταθλητής Ευρώπης ένωσε τις δυνάμεις του με τον 4 φορές πρωταθλητή Ευρώπης μέχρι εκείνη τη στιγμή, Παναθηναϊκό.

Μαζί σε λιγότερα από 2 χρόνια θα πανηγύριζαν ακόμα έναν τίτλο Euroleague. Τον 4ο στην καριέρα του Γιασικεβίτσιους και τον πέμπτο για τους «πράσινους». Το 2009 έφυγε από την Ελλάδα, μια χρονιά που έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα εκτός λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο. Δύο χρόνια άντεξε μακριά από τον Παναθηναϊκό αφού μετά από πέρασμα σε Λιέτουβος και Φενέρ, επέστρεψε στους «πράσινους». Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011 γύρισε στην Ελλάδα για να μείνει για μια σεζόν, αφού τον Ιούλιο του 2012 αποφάσισε να υπογράψει με την παλιά του ομάδα την Μπαρτσελόνα.

Η πρώτη τριετία και το «χρυσό» 2009

Ο Σάρας έμεινε για τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό κατά την πρώτη του θητεία στην χώρα μας. Πήρε 3 σερί πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ελλάδος το 2008 και το 2009, ενώ η κορυφαία του στιγμή ήταν η κατάκτηση της Euroleague το 2009. Το 2008 αλλά και το 2010 η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στο Final 4.

Tα πεπραγμένα του στη Euroleague

Tη σεζόν 2007-08 ο Σάρας αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδι της Euroleague και ο απολογισμός του ήταν 13.2 πόντοι (54.3% δίποντα και 40.8% τρίποντα), 1.6 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ. Η πορεία του Παναθηναϊκού σταμάτησε στο TOP 16, αλλά την επόμενη αγωνιστική περίοδο τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά.

Οι πράσινοι πήγαν όλο τον δρόμο μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας σε 2 «θρίλερ» στο Final 4. Aρχικά υπέταξαν τον Ολυμπιακό με 84-82 στον ημιτελικό, ενώ στη συνέχεια σειρά είχε η ΤΣΣΚΑ στον τελικό. Το 73-71 έφερε τον Παναθηναϊκό αγκαλιά με την κούπα, ξανά μετά από το 2007.

Ο Παναθηναϊκός είχε μια ομάδα να την... πιεις στο ποτήρι εκείνη την αγωνιστική περίοδο. Διαμαντίδης, Σπανούλης, Σάρας (τι υπέροχη τριάδα ήταν αυτή), αλλά και Νίκολας, Χατζηβρέττας, Κέτσμαν στα γκαρντ. Τσαρτσαρής, Φώτσης, Μπατίστ (έπαιζε και «5» ανάλογα και με την περίσταση), Περπέρογλου και Αλβέρτης για τις θέσεις των φόργουορντ. Όσο για τον σέντερ εκεί υπήρχε ο επιβλητικός Πέκοβιτς και ως αλλαγή τον Σερμαντίνι. Ένα σύνολο που τρόμαζε κάθε αντίπαλο, όπως αποδείχθηκε και μέσα στο γήπεδο.

Την «χρυσή» χρονιά για τον Παναθηναϊκό ο Σάρας μετρούσε 9.6 πόντους ανά αγώνα με 50% δίποντα και 38.9% στα τρίποντα, ενώ 1.5 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Συνολικά αγωνίστηκε 22 αγώνες.

Είχε κέφια στο Final 4 του Βερολίνου

Στo Bερολίνο έκανε 2 σπουδαία ματς, βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να φτάσει στην κούπα. Στον ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό είχε 18 πόντους με 4/6 τρίποντα, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 24 βαθμούς στην αξιολόγηση, ενώ στον μεγάλο τελικο μέτρησε 10 πόντους με 3/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 18 στην αξιολόγηση. Στα κρίσιμα ο Λιθουανός δεν κρύφτηκε. Ήταν καθοριστικός για τον Παναθηναϊκό. Τελείωσε το Final 4 με 14 πόντους μέσο όρο και 7/11 τρίποντα (63%). Ήταν ένας από τους λόγους που ο Παναθηναϊκός σήκωνε το 5ο. Μια βραδιά χαραγμένη τόσο του Σάρας όσο και των φιλάθλων της ομάδας.

Η επόμενη σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλή. Ο Σάρας έχασε ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς, αφού αναγκάστηκε να κάνει εγχείρηση στο γόνατο, κάτι που του επέτρεψε να παίξει μόνο σε 7 ματς στη Euroleague. Είχε 4.4 πόντους, 2.1 ασίστ και 1.1 ριμπάουντ ανά 15:50 λεπτά. Το πρώτο πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό μόλις είχε ολοκληρωθεί.

Επιστροφή στον Παναθηναϊκό

Όμως ο Λιθουανός ήταν πεπεισμένος να επιστρέψει και τα κατάφερε. Δυό χρόνια άντεξε μακριά από την ομάδα. Το 2011 γύρισε και προσπάθησε να βάλει άλλη μια Euroleague στη συλλογή του. Όμως το σπουδαίο δημιούργημα του Ομπράντοβιτς, ηττήθηκε στον ημιτελικό του Sinan Erdem Dome με 66-64 και δεν μπόρεσε να επιστρέψει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό (το τρόπαιο το πήρε ο Ολυμπιακός με την σπουδαία ανατροπή κόντρα στους Ρώσους).

Ο Σαρούνας έπαιξε σε 21 ματς στη διοργάνωση και είχε 7.2 πόντους ανά 15 λεπτά συμμετοχής. Επιπλέον μοίραζε 2.5 ασίστ ανά ματς και κατέβαζε 1.5 ριμπάουντ. Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ έκανε ότι μπορούσε για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό, αλλά δεν ήταν αρκετό. Σταμάτησε στους 19 πόντους με 5/8 δίποντα και 3/6 τρίποντα, ενώ είχε 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο, φτάνοντας στους 16 βαθμούς στην αξιολόγηση. Ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό βράδυ που φόρεσε την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος και έκανε τα πάντα για να την δοξάσει για άλλη μια φορά.

Τέσσερις σεζόν στον Παναθηναϊκό, τρία πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και 1 Euroleague. Aλλά πολύ περισσότερο αμέτρητες στιγμές μαγείας για έναν άνθρωπο που πολλές φορές έχει σηκώσει το ΟΑΚΑ στο πόδι με τις επινοήσεις του. Ένας… μαέστρος μέσα στο παρκέ, πραγματικό κομπιούτερ που ήξερε την κάθε κίνηση των συμπαικτών του πριν αυτή γίνει. Ένας... ταχυδακτυλουργός που μάγευε με τις ασίστ του. Πρόσφερε πολλά στον Παναθηναϊκό, αλλά πήρε πίσω ακόμα περισσότερα. Πριν από 4 μήνες είχε δηλώσει πως το να παίξει στον Παναθηναϊκό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Έτσι δεν είναι τυχαίο που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του «τριφυλλιού», ενώ δέθηκε με την ομάδα και αγάπησε τους «πράσινους». Απολάμβανε κάθε φορά που έπαιζε μπροστά στο κοινό του «τριφυλλιού». Ο Λιθουανός δύσκολα ξεχνιέται και στον Παναθηναϊκό ξέρουν να εκτιμούν τους σπουδαίους παίκτες. Ο Σάρας ήταν ένας από αυτούς και θα μείνει για πάντα στην καρδιά των φίλων της ομάδας.