Oι επιλογές των Σίξερς από το draft του 2014 και μετά...

Oι επιλογές των Σίξερς από το draft του 2014 και μετά...

Νίκος Καρφής
Oι επιλογές των Σίξερς από το draft του 2014 και μετά...

bet365

Το... απροκάλυπτο tanking που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι Σίξερς δείχνει επιτέλους να τους βγαίνει σε καλό, αφού η ομάδα της Φιλαδέλφεια εμπιστεύτηκε μέχρι το τέλος την... διαδικασία που στην αρχή έμοιαζε με καταστροφή. Το gazzetta.gr αναλύει.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Γιουβέντους – Μπαρτσελόνα. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

To να χάνεις είναι πάντα κακό. Ή σχεδόν πάντα, αφού στην περίπτωση των Σίξερς δεν ισχύει. Η ομάδα της Φιλαδέλφεια επέλεξε να κάνει tanking για πολλά χρόνια με σκοπό να πάρει τους παίκτες με την καλύτερη προοπτική στο draft και τα κατάφερε.

Πήγε το tanking σε άλλο επίπεδο, αφού προσπαθούσε να χάνει ματς με σκοπό να πάρει τα μελλοντικά… δώρα από τα drafts. Oι επιλογές της από το draft του 2014 και μετά την κάνουν να αισιοδοξεί. Ήδη απολαμβάνει του καρπούς της δύσκολης διαδικασίας που δεν αντέχουν πολλοί οργανισμοί και φίλαθλοι. Η ήττα δεν χωνεύεται εύκολα. Για έναν οργανισμό που είχε συνηθίσει στα αρνητικά αποτελέσματα, η φετινή σεζόν αν και καλά καλά δεν έχει φτάσει ούτε μέχρι τη μέση της μοιάζει σαν παραμύθι.

Περασμένα μεγαλεία

Οι Σίξερς έχουν να νιώσουν πως υπάρχει ένας ήρωας στην πόλη από την εποχή του απολαυστικού Άλεν Άιβερσον. Ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν παίξει ποτέ μπάσκετ. To 2001 o «Answer» ήταν μια ομάδα μόνος του για τη Φιλαδέλφεια, φτάνοντας στους τελικούς του ΝΒΑ. Εκεί όμως οι Λέικερς ήταν καλύτεροι και έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήατος.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για την ομάδα μέχρι να φτάσουμε στην σεζόν 2011-12. Tότε η παρέα του Ιγκουοντάλα, του Μπράντ, του Χόλιντεϊ, του Γιανγκ και του Λου Ουίλιαμς έφτανε στους ημιτελικούς της Ανατολής, χάνοντας δύσκολα από τους Σέλτικς με 4-3.

Και μετά το χάος….

Όμως αυτό το χάος ήταν προμελετημένο για να υπάρξει. Πάντα μετά την μπόρα εμφανίζεται το ουράνιο τόξο. Μόνο που αυτή η μπόρα θα ήταν μακράς διάρκειας και θα διαρκούσε μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι.

Πως όμως ξεκίνησε η… διαδικασία;

Ο Σαμ Χίνκι (παλιός γενικός διευθυντής και πρόεδρος της ομάδας) ήρθε στους Σίξερς το 2013 και ξεκίνησε το πλάνο που για πολλούς έμοιαζε με την απόλυτη καταστροφή. Το εγχείρημα του (χάνω τώρα, για να κερδίσω στο μέλλον) φέτος δείχνει να εμφανίζει τα πρώτα θετικά σημάδια. Μπορεί ο Χίνκι να μην βρίσκεται πλέον στην ομάδα (έφυγε από τους Σίξερς στις 6 Απριλίου του 2016), όμως αυτό που ακολουθούσε πιστά για 3 χρόνια, επιτέλους φέρνει αποτελέσματα. Τα draft έγιναν η σωτηρία αυτής τη ομάδας.

Τα… ρέστα τους στο draft

Tη σεζόν 2012-13 ήταν 19οι στην συνολική κατάταξη του ΝΒΑ με ρεκόρ 34-48, μια χρονιά που έδειξε τι θα ακολουθήσει. Η επιλογή τους στο draft του 2013 ήταν ο Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς, ο οποίος αναδείχθηκε rookie της χρονιάς, ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ο Χίνκι έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Μπρετ Μπράουν. Μπορεί ο Κάρτερ-Ουίλιαμς να μην έμεινε στην ομάδα για πολλά χρόνια, όμως η επιλογή που είχαν κάνει οι Σίξερς, έδειξε τι θα ακολουθούσε.

Οι Σίξερς είχαν μπει σε λογική tanking, το οποίο εφαρμόστηκε την επόμενη χρονιά. Η 29η θέση με τις 19 νίκες και τις 64 ήττες ήταν η απόδειξη. Το καλοκαίρι εκείνο οι Σίξερς διάλεγαν τρίτοι στο draft και επέλεξαν να κάνουν δικό τους τον Τζοέλ Εμπίντ από το Κάνσας. Έναν άνθρωπο που τα τελευταία δύο χρόνια ανήκει στους κορυφαίους ψηλούς του ΝΒΑ.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο τα πράγματα ήταν αόμα χειρότερα όσον αφορά το ρεκόρ, όχι όμως και την κατάταξη. Η θέση ήταν η 28η και το ρεκόρ 18-64. Έτσι η Φιλαδέλφεια είχε και πάλι το τρίτο pick. Αυτή τη φορά εκλεκτός ήταν ο Τζαλίλ Όκαφορ. Ένας παίκτης που μέχρι την περσινή σεζόν είχε βασικό ρόλο στην ομάδα.

Για να φτάσουμε στη σεζόν του απόλυτου tanking, δηλαδή το 2015-16. Γίνεται να πάρεις μόλις 10 νίκες σε 82 ματς; Αν κάνεις tanking με σκοπό να συνεχίσεις να διαλέγεις από τους πρώτους ανάμεσα στο draft γίνεται. Η Φιλαδέλφεια κατάφερε να κλείσει την χρονιά με ρεκορ 10-72 και λίγους μήνες μετά διάλεξε στο draft τον ταλαντούχο Αυστραλό Μπεν Σίμονς.

Σωτήρια κίνηση για την ομάδα. Οι Σίξερς είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν πρώτοι. Και έκαναν την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαν. Ο Σίμονς, ο οποίος μετά τον τραυματισμό που τον κράτησε εκτός πέρυσι, φέτος κάνει… πλάκα και οδεύει προς τον τίτλο του rookie of the year, αφού σε κάθε ματς δείχνει πόσο all around είναι. Φλερτάρει συνέχεια με το triple double και γράφει το ένα double double μετά το άλλο.

Η σεζόν που μας πέρασε οι Σίξερς είναι η αλήθεια πως πάλεψαν κάποια ματς και διεκδικούσαν την είσοδο τους στα playoffs, 20 στροφές πριν το τέλος της regular season. Όμως ο τραυματισμός του Εμπίντ (έπαιξε μόλις σε 31 ματς), δεν τους άφησε να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο με αποτέλεσμα να χαθούν οι ελπίδες και στο τέλος να αρχίσει πάλι το tanking. Βγήκαν 27οι με ρεκόρ 28-54, αλλά η τύχη τους ευνόησε στην lottery. Oι Σέλτικς που δεν ήθελαν τον Φουλτζ στο draft του 2017, αλλά τον Τέιτουμ, ζήτησαν ανταλλαγή. Οι Σίξερς το δέχτηκαν και έτσι διάλεξαν πρώτοι τον Μαρκέλ Φουλτζ που ακόμα δεν δείχνει και πολλά, αλλά αποκτήθηκε ως τεράστιο project.

Το δίδυμο-εγγύηση για το μέλλον

Όμως δύο άλλοι κύριοι κάνουν… παπάδες. Μπεν Σίμονς και Τζοέλ Εμπίντ είναι απολαυστικοί όταν πατούν παρκέ. Όταν οι δύο τους βρίσκονται στην πεντάδα των Σίξερς, η ομάδα δεν πατάει. Πετάει. Η χημεία που έχουν αναπτύξει αν και δεν έχουν παίξει σε πολλά επίσημα ματς μαζί είναι αξιοπρόσεχτη. Οι συνδυασμοί που βγάζουν θυμίζουν συμπαίκτες που είναι μια δεκαετία μαζί.

Κι όμως αυτή είναι η πρώτη χρονιά συνύπαρξης. Το όμορφο στοιχείο με αυτούς είναι πως δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Αλλάζουν συνεχής ρόλους. Πότε δίνει την ασίστ ο ένας για να τελειώσει τη φάση ο άλλος, ενώ συχνά γίνεται και το αντίθετο. Βρίσκονται με κλειστά μάτια. Ο τρόπος που παίζουν το picκ n roll, οι κώδικες επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει σε κάνουν να απορείς.

Το trust the process αρχίζει επιτέλους να δικαιώνεται

Στη νίκη των Σίξερς κόντρα στους Λέικερς, ο Τζοέλ Εμπίντ είχε 46 ποντους (ρεκόρ καριέρας), 15 ριμπάουντ , 7 ασίστ και 7 μπλοκ σε μια εκπληκτική βραδιά. Για άλλη μια φορά η συνεργασία του με τον Σίμονς ήταν εκπληκτική και γέμισε χαμόγελα τους φίλους των Σίξερς.

Ο Καμερουνέζος σέντερ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με 7 μπλοκ, από τότε που τα κοψίματα μπήκαν στη στατιστική (1973-74). Η διαδικασία εξελίσσεται συνεχώς και ο Τζοέλ απολαμβάνει τα παιχνίδια του, κάτι που φαίνεται και από τις εκπληκτικές εμφανίσεις του. Φέτος έχει 27.5 πόντους, 13.5 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ και 2.3 μπλοκ σε 14 ματς. Νούμερα που… ζαλίζουν

Όσο για την περίπτωση του κυρίου Μπεν Σίμονς δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Έχουν ειπωθεί όλα στο αφιέρωμα για τον εντυπωσιακό Αυστραλό. Ο επόμενος «Mr. Triple Double» του ΝΒΑ μετά τον Ουέστμπρουκ πάει… τρένο για να πάρει το βραβείο του rookie της χρονιάς. Ο τύπος κάνει… παπάδες στο γήπεδο. Ολοκληρωμένος παίκτης παρά την ηλικία του, εξαιρετικός πασέρ, ικανότατος dunker. Το υψηλό μπασκετικό I.Q. του μπορεί να... τσακίσει πολλές άμυνες στο ΝΒΑ.

Σίμονς και Εμπίντ δημιουργούν ένα από τα καυτά δίδυμα της Ανατολής και κατ’επέκταση στο ΝΒΑ. Οι απολαυστικοί αυτοί τύποι προσδοκούν να φέρουν και πάλι ένδοξες μέρες στη Φιλαδέλφεια. Οι συνεχόμενες ήττες αποτελούν πια παρελθόν. Οι Σίξερς επέστρεψαν για τα καλά και διψούν για νίκες.

Το ταλέντο ξεχειλίζει στην ομάδα. Δεν είναι ο Εμπιντ και ο Σίμονς. Υπάρχει ο Σάριτς, ο Φουλτζ ο οποίος δεν ξεκίνησε καλά, αλλά είναι ικανός να παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Μην ξεχνάμε και τον πολύτιμο Κόβινγκτον που πρόσφατα ανανέωσε. Είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές.

Όλοι αυτοί έχουν πολλά να μάθουν και χρειάζεται να διανύσουν δρόμο για να βρεθούν στο peak τους. Kανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει αυτή η ταλαντούχα ομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η… διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια ο Χίνκι αρχίζει και φαίνεται. Το πείραμα αποδεικνύεται πετυχημένο. Χρειάστηκε επιμονή, υπομονή και προσήλωση στο πλάνο. Οι φίλαθλοι των Σίξερς άντεξαν και πλέον η ταλαντούχα Φιλαδέλφεια ετοιμάζεται να πετάξει και πάλι ψηλά. Το 9-7 στη φετινή σεζόν μοιάζει σαν ψέμα, αλλά όλα έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Tanking for the rescue. Trust the process και άσε τον χρόνο να φέρει αυτά που… χτίζεις μεθοδικά, κλείνοντας τα... αυτιά σου σε αυτούς που σε αμφισβητούν.

 

NBA Τελευταία Νέα