O Εκτορ Ραούλ Κούπερ και το πέρασμα του από τον Αρη

O Εκτορ Ραούλ Κούπερ και το πέρασμα του από τον Αρη

O Εκτορ Ραούλ Κούπερ και το πέρασμα του από τον Αρη

bet365

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια η ΠΑΕ Άρης ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ και το gazzetta.gr με τη βοήθεια του σταθερού συνεργάτη και καλού φίλου του Αργεντίνου, Αντώνη Σαριόγλου, σκιαγραφεί τον σπουδαίο προπονητή αλλά και άνθρωπο.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα (21+)!

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη η ανακοίνωση έμοιαζε με ψέμα. Ποιος περίμενε εξάλλου ότι αυτός ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ θα… καταδεχόταν να κολυμπήσει στα βρώμικα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου; Κι όμως, εκείνος ο Άρης το είχε καταφέρει. Να πείσει μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Γυρνώντας τη μηχανή του χρόνου στον Οκτώβρη του 2009, όταν σημειώθηκε ότι ο Άρης βρίσκόταν σε συζητήσεις με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ελάχιστοι πίστεψαν στη γνησιότητα της πληροφορίας. Νόμισαν ότι ήταν μυθεύματα του Τύπου.«Ούτε εμείς το πιστεύαμε. Θυμάμαι ότι βρισκόμασταν με τους ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις και αποκλείαμε το ενδεχόμενο να έρθει αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο στον Άρη αλλά γενικά στην Ελλάδα. Ξαφνικά, ένα βράδυ μου τηλεφώνησαν από την ΠΑΕ και μου είπαν ότι έρχεται ο Κούπερ και ότι οφείλω να είμαι στο αεροδρόμιο. Παραλίγο να μου πέσει το τηλέφωνο, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο σπουδαίος προπονητής θα έρθει στον Άρη», ομολόγησε ο Αντώνης Σαριόγλου. Η συμφωνία με τον Αργεντίνο προπονητή επισημοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2009 και δύο ημέρες αργότερα, χιλιάδες φίλοι του Άρη τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ανέκφραστος με ένα ψυχρό βλέμμα, ο Έκτορ Κούπερ ευχαρίστησε τους φίλους του Άρη για την υποδοχή και κατά την προσφιλή συνήθειά του, ήταν αρκετά λακωνικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Αυτός είναι εξάλλου ο Κούπερ. Ένας άνθρωπος που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, κλειστός χαρακτήρας ο οποίος συνηθίζει να κρατά αποστάσεις από αυτούς που δεν γνωρίζει καλά. Τούτο ενδεχομένως να πηγάζει από τα βιώματά του από παιδί. Μεγάλωσε με τη γιαγιά του, δίχως γονείς, από μικρός σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα πριν τελικώς φθάσει στο σημείο της παγκόσμιας καταξίωσης.

«Είναι ευγενής. Για μένα είναι ένας τζέντλεμαν και δεν αναφέρομαι μόνο στη συμπεριφορά του σε μια ομάδα. Θέλει να παρουσιάζει ένα σκληρό πρόσωπο αλλά έξω από τους αγωνιστικούς χώρους και με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του έχει χιούμορ, είναι άλλος άνθρωπος. Προσιτός, πρόσχαρος. Είναι αλήθεια βέβαια ότι δύσκολα φτάσει στο σημείο να εμπιστευτεί κάποιον», συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαριόγλου.

Κι όμως, πίσω από το απρόσιτο βλέμμα κρύβεται ένας άνθρωπος με ευαισθησίες ο οποίος πάντα κλειδαμπαρώνει μέσα του τα συναισθήματά του διότι θεωρεί ότι θα γίνει ευάλωτος αν τα εξωτερικεύσει. Στις δύσκολες στιγμές πάντα έβρισκε παρηγοριά σε μερικά… πακέτα τσιγάρων. Μανιώδης καπνιστής, ο οποίος όμως την τελευταία διετία αναγκάστηκε να περιορίσει σημαντικά το κάπνισμα για λόγους υγείας. Για την ακρίβεια, αντικατέστησε το τσιγάρο με το σαξόφωνο. Αυτός είναι ο τελευταίος έρωτάς του και σε καθημερινή βάση αφιερώνει αρκετές ώρες εξάσκησης.

Επίσης, του αρέσει να περπατάει. Να καταπίνει… χιλιόμετρα, να περιπλανιέται το βλέμμα του στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και να σκέφτεται. Αυτό έκανε στο διάστημα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Λάτρευε την παραλία της πόλης και πολύ συχνά έβαζε το καπέλο του (ώστε να μη γίνει αντιληπτός) και περπατούσε από το «Μακεδονία Παλλάς» έως την Καλαμαριά. Η συνολική απόσταση είναι άνω των τεσσάρων χιλιομέτρων.

«Θα είμαι στο θέατρο»

Κατά τη θητεία του στον Άρη, ο Αντώνης Σαριόγλου ήταν μαζί με τον Έκτορ Κούπερ τουλάχιστον 15 ώρες κάθε μέρα. Τον έζησε από την πρώτη μέρα του Αργεντίνου στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος αυτής της συνεργασίας του με τον Άρη. Οι πρώτες ημέρες του στους «κίτρινους» ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Διότι στο ντεμπούτο το ήρθε η συντριβή από τον ΠΑΟΚ και γενικότερα χρειάστηκε χρόνος για να περάσει τη φιλοσοφία του. «Εκεί το ντέρμπι ήταν περίπλοκο και από την αρχή πήγε στραβά. Θα έλεγα ότι η κατάσταση στην ομάδα ήταν περίπλοκη μέχρι τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Μετά η ομάδα ρόλαρε, βρήκε τα πατήματά της και η δουλειά του Mister έγινε πιο εύκολη. Μη φανταστείτε όμως ότι ένιωσε ποτέ ανασφάλεια. Είναι άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Είναι εργασιομανής, αυτό διαπίστωσα κατά τη συνεργασία μας στον Άρη και τώρα στην Εθνική Αιγύπτου».

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση τους πέρασε σε άλλο επίπεδο. Από στενοί συνεργάτες, έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Πλέον συνεργάζονται στην Εθνική Αιγύπτου. Ο Κούπερ μένει μόνιμα στο Κάιρο, αυτό προβλέπει το συμβόλαιό του με την ομοσπονδία της Αιγύπτου. Για την ακρίβεια, ο Αργεντίνος απολαμβάνει τιμές εθνικού ήρωα λόγω της πρόκρισης της Αιγύπτου στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Αιγύπτου, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τον ρώτησε αν η ομάδα θα φτάσει στον τελικό του Κόπα Άφρικα. Ο Έκτορ Κούπερ του απάντησε με βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει και του είπε ότι… «την ημέρα του τελικού εγώ δεν θα είμαι στον πάγκο γιατί έχω κλείσει να πάω στο θέατρο». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παραξενεύτηκε.

Αυτό είναι το σαράκι του Έκτορ Κούπερ. Οι χαμένοι τελικοί. Σαν αυτόν που έχασε (στο Κόπα Άφρικα) από το Καμερούν. Είναι κάτι που τον στεναχωρεί. Γνωρίζει ότι τον αποκαλούν loser. Κι όμως, θα έπρεπε να διερευνηθεί το ότι οι ομάδες του Αργεντίνου φτάνουν μέχρι την τελική ευθεία. «Στον αγώνα με το Κονγκό που τελικώς έδωσε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ είδα έναν άλλον Κούπερ. Γενικά είναι συγκρατημένος άνθρωπος, δεν εκδηλώνεται. Όταν όμως κερδίσαμε το πέναλτι στο 95ο λεπτό πετάχτηκε από τη θέση του σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είχα ξαναδεί τον Mister τόσο εκφραστικό», θυμήθηκε ο Αντώνης Σαριόγλου.

Αντί επιλόγου, για τους φίλους του Άρη μια άλλη εικόνα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ είναι η πιο χαρακτηριστική. Σε αγώνα στην Ξάνθη, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο ίδιος στεκόταν όρθιος επί της πλάγιας γραμμής του γηπέδου κι έδινε οδηγίες στους παίκτες του. Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από εκείνη την ενέργεια του Αργεντίνου. Εκείνος ήθελε να στείλει μήνυμα στους παίκτες του. Να τους δείξει ότι ήταν μαζί τους.

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα