Η κορυφαία λίγκα στην Ευρώπη επέστρεψε! (pics & vids)

Gazzetta team
Η κορυφαία λίγκα στην Ευρώπη επέστρεψε! (pics & vids)

bet365

Η Liga Endesa άνοιξε τις πύλες της και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη.

Ανταγωνιστικές αποδόσεις στο Αμβούργο – Βέρντερ Βρέμης με 0% Γκανιότα*. *Το 0% γκανιότα αφορά την επιλογή ''Νικητής αγώνα'' πριν την έναρξη σε επιλεγμένα παιχνίδια. (21+)

Το παράδοξο σε ό,τι αφορά τη Liga Endesa 2017-18 που άνοιξε χθες την αυλαία με την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Μπασκόνια έχει να κάνει, ακριβώς, με το ότι τέσσερις ομάδες έχουν κατακτήσει έξι διαφορετικά τρόπαια τους τελευταίους μήνες! Συγκεκριμένα οι Βαλένθια (Liga Endesa & Supercopa), Ρεάλ Μαδρίτης (Copa del Rey), Τενερίφη (Basketball Champions League & Διηπειρωτικό) και Μάλαγα (Eurocup) δημιουργούν μια λίγκα... πρωταθλητών! Παράλληλα, οι Ίβηρες θα έχουν γεμάτο μπασκετικό χειμώνα αφού μόλις οι επτά εκ των 18 ομάδων που θα συμμετάσχουν στο εφετινό πρωτάθλημα δεν θα παίξουν στην Ευρώπη τη νέα σεζόν. Οι υπόλοιπες 11 θα συμμετάσχουν στην EuroLeague, το Eurocup και το Basketball Champions League, δημιουργώντας νέο ρεκόρ σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους μιας χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Οι 11 συμμετοχές στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά την EuroLeague, η Μάλαγα και η Βαλένθια θα ακολουθήσουν τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα που έχουν συμβόλαια τύπου Α' για τα επόμενα 9 χρόνια. Από 'κει και πέρα, η Γκραν Κανάρια, η Ανδόρα και η Μπιλμπάο στην τελευταία χρονιά του Άλεξ Μουμπρού θα παίξουν στο Eurocup ενώ οι Μούρθια, Εστουδιάντες και Τενερίφη θα αγωνιστούν στο Champions League, εκεί όπου η Μπανταλόνα αποκλείστηκε από την Κατάγια. Κατά τα άλλα, από τις πέντε ομάδες της Euroleague μόνο οι δυο κράτησαν τους προπονητές τους! Η Ρεάλ και η Ουνικάχα συνεχίζουν με τους Πάμπλο Λάσο, Τζοάν Πλάθα ενώ οι Βαλένθια (Τσους Βιδορέτα), Μπασκόνια (Πάμπλο Πριχιόνι) και Μπαρτσελόνα (Σίτο Αλόνσο) πορεύονται με νέα πρόσωπα στην άκρη του πάγκου.

Η Βαλένθια έσπασε το κατεστημένο

Αναφορικά στη Βαλένθια, οι «πορτοκαλί» κατέκτησαν το περσινό πρωτάθλημα πετυχαίνοντας τρεις σερί νίκες στη σειρά των τελικών της Liga Endesa με τους Μαδριλένους! Το επίτευγμά της αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα διεκδίκησαν τον τίτλο πέντε σερί χρονιές πριν έλθει η Βαλένθια και σπάσει το κατεστημένο, αποτελώντας έτσι την πρώτη ομάδα έπειτα από την Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη που προκρίθηκε στους τελικούς εκτός των δυο μεγάλων του ισπανικού μπάσκετ.

Βίοι αντίθετοι για Ρεάλ & Μπαρτσελόνα

Από 'κει και πέρα Ρεάλ Μαδρίτης είναι υποχρεωμένη να πορευτεί χωρίς τον Σέρχιο Γιουλ για αρκετούς μήνες ενώ ο Λούκα Ντόντσιτς θα πραγματοποιήσει, ενδεχομένως, τις τελευταίες εμφανίσεις του με τους «Blancos» πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Στα της Μπαρτσελόνα, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο συμπλήρωσε αισίως 20 χρόνια στο Palau ενώ οι «μπλαουγκράνα» απέκτησαν επτά παίκτες πρώτης γραμμής έπειτα από την περσινή καταστροφική σεζόν: Τους Τομά Ερτέλ, Φιλ Πρέσι, Άνταμ Χάνγκα, Κέβιν Σεραφέν, Ρακίμ Σάντερς, Πιέρ Οριόλα και Αντριέν Μοερμάν.

Η δεύτερη ευκαιρία του Γιάνκοβιτς

Τα τελευταία χρόνια η Liga Endesa προσέλκυσε σημαντικό αριθμό Ελλήνων παικτών και προπονητών. Ό,τι συνέβη, δηλαδή, πέρσι με τον Βλάντο Γιάνκοβιτς ο οποίος δεν κατάφερε να... μακροημερεύσει στη Βαλένθια, επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Άρη και φέτος επέστρεψε στην Ιβηρική για λογαριασμό της ιδιαίτερα φιλόδοξης Ανδόρας! Η πεντάδα των Γιάνκοβιτς, Άντριου Αλμπισί, Γιάκα Μπλάζιτς, Όλιβερ Στέβιτς και Πρέμισλαβ Καρνόφσκι αποτελεί των πυρήνα μιας ομάδας ικανής να εξασφαλίσει αρχικώς τη συμμετοχή στα playoffs και να είναι ανταγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια. «Ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση για μένα να υπογράψω εδώ, καθώς η Ανδόρα είναι μια ομάδα που έχει κάνει πάρα πολλά και καλά πράγματα ενώ δεν έχει σταματήσει να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια» εξήγησε κατά την παρουσίασή του.

Πρωταθλήματα
Ρεάλ Μαδρίτης: 33
Μπαρτσελόνα: 17
Χοβεντούτ: 4
Μπασκόνια: 3
Μανρέσα: 1
Μάλαγα: 1
Βαλένθια: 1

Τα ιστορικά TOP-5
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1. Ράφα Γιοφρέσα - 756
2. Νάτσο Ροντρίγκεθ - 737
3. Φελίπε Ρέγιες - 722
4. Νάτσο Αζόφρα - 705
5. Χουάν Κάρλος Ναβάρο - 657
ΠΟΝΤΟΙ
1. Αλμπέρτο Ερέρος - 9.759
2. Τζόρντι Βιγιακάμπα - 8.991
3. Μπράιαν Τζάκσον - 8.651
4. Χουάν Κάρλος Ναβάρο - 8.134
5. Γκρέιντζερ Χολ - 8.039
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
1. Φελίπε Ρέγιες - 4.391
2. Γκρέιντζερ Χολ - 4.292
3. Κάρλος Χιμένεθ - 3.526
4. Κλοντ Ράιλι - 3.033
5. Χουάν Αντόνιο Ορένγκα - 2.933
ΑΣΙΣΤ
1. Πάμπλο Λάσο - 2.896
2. Νάτσο Αζόφρα - 2.224
3. Νάτσο Ροντρίγκεθ - 2.032
4. Έλμερ Μπένετ - 1.838
5. Χοσέ Λουίς Γιορέντε - 1.768
ΤΡΙΠΟΝΤΑ
1. Αλμπέρτο Ερέρος - 1.233
2. Χουάν Κάρλος Ναβάρο - 1.142
3. Βέλιμιρ Περάσοβιτς - 882
4. Άλεξ Μουμπρού - 832
5. Ραούλ Λόπεθ - 770

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα