Όταν η «Dream Team» έγινε... πραγματικότητα! (pics & vids)

Όταν η «Dream Team» έγινε... πραγματικότητα! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Όταν η «Dream Team» έγινε... πραγματικότητα! (pics & vids)

bet365

Συμπληρώνονται 26 χρόνια από τότε που Αμερικάνοι πήραν την απόφαση να αλλάξουν το Παγκόσμιο μπάσκετ. Παρουσίασαν τους πρώτους 10 της «Dream Team» και αποφάσισαν να κάνουν τα παιδιά... άντρες.

Bwin Sports App – Εύχρηστη εφαρμογή για iphone και Android κινητά. (21+)!

Ήταν Σεπτέμβριος του 1991 όταν ανακοινώθηκε η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.

Αυτή ήρθε για να αλλάξει την ιστορία, όχι μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όλων των παγκόσμιων διοργανώσεων, όπου οι Αμερικάνοι πήραν την απόφαση να σταματήσουν να στέλνουν τα πιτσιρίκια, αλλά να στείλουν... άντρες.

Και τι άντρες...Την καλύτερη φουρνιά που έχουν βγάλει ποτέ. Τα ονόματα προκαλούν ζάλη:

Μαίκλ Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν, Τζον Στόκτον, Καρλ Μαλόουν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Πάτρικ Γιούινγκ, Κρις Μάλιν, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Τσαρλς Μπάρκλει.

Μια δεκάδα που ποζάροντας στην φωτογραφία και χωρίς να ακουμπήσει καν μπάλα προκαλούσε τον φόβο σε οποιονδήποτε, έφερνε η μοίρα, απέναντι τους για να τους αντιμετωπίσει.

Οι παίκτες φόρεσαν την φανέλα με την «αστερόεσσα» επάνω της, έβαλαν τα καλύτερα χαμόγελα τους, κοίταξαν τον διπλανό τους και πόζαραν για μια φωτογραφία που η μοναδική λεζάντα που άρμοζε ήταν η «είμαστε οι καλύτεροι» ή αλλιώς... είμαστε η «Dream Team».

Η ιστορία γραφόταν μέχρι το 1991 σε... ερασιτεχνικά κατάστιχα. Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 η Ολυμπιακή Ομάδα απαρτιζόταν μόνο από ερασιτέχνες παίκτες.

Οι Αγώνες της Σεούλ το 1988 και η 3η θέση που κατάφεραν να κατακτήσουν οι κολεγιακοί «αστέρες» ήταν και η τελευταία που θα γινόταν αυτό.

Αμερικάνοι και Ρώσοι καταψήφισαν την πρόταση, αλλά τελικά η αλλαγή θα γίνει γεγονός και το ΝΒΑ θα κληθεί να βοηθήσει την Εθνική ομάδα.

Η FIBA συμφώνησε το 1989 να επιτρέψει σε επαγγελματίες παίκτες να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρόβλεψη του ΝΒΑ ήταν ατυχής. Η λίγκα δεν είδε με «καλό μάτι» την νέα κατάσταση, υπολογίζοντας εντελώς λάθος τα οφέλη που θα είχε μελλοντικά.

Το Sports Illustrated για το τεύχος της 18ης του Φλεβάρη του 1991 θα επιλέξει έναν τίτλο που έμελλε να είναι αυτός που θα ακολουθεί την ομάδα σε όλη της την πορεία. «Dream Team».

«Κοιτούσα στα δεξιά μου και εκεί ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν... κοιτούσα στα αριστερά μου, εκεί ήταν ο Τσαρλς Μπάρκλει ή ο Λάρι Μπερντ...Δεν ήξερα σε ποιον να πετάξω την μπάλα».

Ο Τζόνσον θα μεταφέρει με τον πιο απλό τρόπο τι προκαλούσε αυτή η ομάδα...

Ο Κλάιντ Ντρέξλερ έγινε ο τελευταίος επαγγελματίας που ανακοινώθηκε από την ομάδα στις 12 Μαΐου του 1992 και σαν κατάλοιπο του παρελθόντος η Ομοσπονδία αποφάσισε να κρατήσει μια θέση για έναν ερασιτέχνη την οποία και έδωσε στον Κρίστιαν Λέτνερ, ο οποίος φοιτούσε στο Ντιούκ και κατέκτησε το πρωτάθλημα με το κολέγιο του.

Κάπως έτσι το... ονειρεμένο ρόστερ έκλεισε, και η Αμερική έθεσε νέες βάσεις στα θεμέλια του παγκόσμιου μπάσκετ.

Έκλεισε με την ηχηρή απουσία του Τόμας που μετά από απαίτηση του Τζόρνταν δεν κλήθηκε ποτέ στην Εθνική ομάδα, αφού οι σχέσεις τους ήταν διαταραγμένες εξαιτίας της τεράστιας κόντρας των Πίστονς με τους Μπουλς.

Μέσα σε όλα αυτά έπρεπε να μοιραστούν κάπως και οι ρόλοι. Ο Τζόρνταν αρνήθηκε να γίνει το πρόσωπο της ομάδας και έτσι οι Μπερντ και Τζόνσον έγιναν οι δύο αρχηγοί.

Η «Dream Team» ήταν όντως ομάδα όνειρο, αφού μόνο στα όνειρα μπορεί να μαζέψει μαζί τόσους τίλους. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις... 10 πρωταθλήματα ΝΒΑ, 7 MVPs τελικών, 8 MVPs κανονικής διάρκειας και 6 πρώτους σκόρερ κανονικής διάρκειας.

Η ομάδα άρχισε να σκορπάει τρόμο στις 28 Ιουνίου, σε ένα προΟλυμπιακό event, και οι Αμερικάνοι επικράτησαν των Κουβανών με 136 – 57, με τον προπονητή της ομάδας να δηλώνει ωμά, «δεν μπορείς να καλύψεις τον ήλιο με το δάχτυλο σου».

Οι παίκτες της Κούβας έγιναν οι πρώτοι, από τους πολλούς, που αντιμετώπισαν το παιχνίδι σαν ευκαιρία να δουν από κοντά τους «αστέρες» του ΝΒΑ, παρά να κερδίσουν ένα παιχνίδι που φάνταζε αδύνατον να κερδηθεί.

Οι ΗΠΑ επικράτησαν εύκολα και στα επόμενα 5 παιχνίδια που έδωσαν και προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ολυμπιακοί Αγώνες και «το καλύτερο παιχνίδι που δεν είδε ποτέ κανείς»

Η ομάδα προπονούνταν για τους Ολυμπιακούς στο Μονακό, υπό τις οδηγίες του Τσακ Ντέιλι χωρίς να έχουν πάντως ιδιαίτερο έλεγχο ή πρόγραμμα.

Σε μια προπόνηση πάντως οι Αμερικάνοι έδωσαν ένα εσωτερικό διπλό. Η ομάδα χωρίστηκε στους «Μπλε» (Τζόνσον, Μπάρκλει, Ρόμπινσον, Μάλιν και Λέτνερ) και στους «Λευκούς» (Τζόρνταν, Μαλόουν, Πίπεν, Μπερντ, Γιούινγκ), με οδηγία να δώσουν ότι έχουν σε αυτό.

Οι «λευκοί» επικράτησαν με 40 -36 των «μπλε» και ο Τζόρνταν έχει δηλώσει ότι ήταν «το καλύτερο παιχνίδι που έχω πάρει μέρος» και το SI το ονόμασε το «καλύτερο παιχνίδι που κανείς δεν είδε ποτέ».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι παίκτες των ΗΠΑ εγκαινίασαν συνήθειες σταρ που κρατούν με... ευλάβεια μέχρι και σήμερα.

Οι παίκτες της «Dream Team» έμειναν σε πολυτελές ξενοδοχείο της Βαρκελώνης και προέβαλαν σαν τους μεγαλύτερους σταρ σε κάθε εμφάνιση τους. Το τουρνουά αγωνιστικά αποτέλεσε έναν υγιεινό περίπατο για τους ΝΒΑers.

Με 44 πόντους μέσο όρο στις νίκες, το χρυσό έγραφε πάνω τα ονόματα τους. Η ομάδα που τους κόντραρε περισσότερο ήταν η Κροατία στον τελικό, στον οποίο επικράτησαν οι ΗΠΑ με 117 – 85. Με την εμφάνιση της «Dream Team» το μπάσκετ άλλαξε για πάντα.

Άνοιξαν συζητήσεις που φαντάζουν εφήμερες ακόμα και σήμερα 26 χρόνια μετά, με όλους να παραδέχονται τους καλύτερους. Το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη για το μπάσκετ ξύπνησε το 1992.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ περιέλαβε ολόκληρη την κουβέντα σε μια φράση, «το πιο σημαντικό γεγονός των Αγώνων της Μπαρτσελόνα ήταν η απίστευτη επιτυχία του μπάσκετ, όλοι παρακολουθήσαμε το καλύτερο μπάσκετ του κόσμου».

Τι και αν δεν είχαν αντίπαλο; Tι και αν ήξεραν όλοι τον νικητή πριν καν ξεκινήσουν τους αγώνες;

H «Dream Team» εμφανίστηκε πριν από 26 χρόνια και «πασπάλισε» με μπόλικη ονειρόσκονη το Παγκόσμιο μπάσκετ...

 

Τελευταία Νέα