Σλοβενία: Κόντρα στα προγνωστικά, πάτησε κάθε αντίπαλο! (pics & vids)

Σλοβενία: Κόντρα στα προγνωστικά, πάτησε κάθε αντίπαλο! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Σλοβενία: Κόντρα στα προγνωστικά, πάτησε κάθε αντίπαλο! (pics & vids)

bet365

Η Σλοβενία βρίσκεται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης με τον πιο εμφατικό τρόπο. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, «πάτησε» κάθε αντίπαλο και κατέκτησε την πιο γλυκιά κορυφή.

Η Σλοβενία λοιπόν είναι, με δόξα και τιμή, η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι Σλοβένοι μαζεύτηκαν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες, ο ηγέτης της έκανε το μακρύ ταξίδι και έδωσε το «παρών», ξεπέρασε όποιο εμπόδιο βρήκε μπροστά της και πλέον φοράει στο... κεφάλι της το ολόχρυσο στέμμα.

Πόσοι θα βάζατε τα... λεφτά σας στους Σλοβένους πριν την έναρξη του τουρνουά;

Μάλλον όχι πολλοί αν λάβουμε υπόψιν μας και τις προβλέψεις που κάναμε όλοι οι μπασκετικοί εδώ στο gazzetta.gr.

Μόλις 3 στους 12 ήταν εκείνοι που... έβαλαν τους Σλοβένους στην τελική τριάδα με κανέναν να μην πιστεύει την πρωτιά...

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν μας λες και... πετυχημένους στις προβλέψεις μας, αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό και ας απολαύσουμε την διαδρομή των νικητών.

Οι Σλοβένοι δεν μπήκαν στο τουρνουά με τον αέρα του φαβορί, αλλά έχοντας μια καλή ομάδα και το κυριότερο έναν απόλυτο ηγέτη που τελικά έκανε εξαιρετικό τουρνουά.

Ήταν ακόμα Μάιος όταν οι Σλοβένοι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να πάρει το διαβατήριο και να παίξει στο Eurobasket ο Άντονι Ράντολφ. Τελικά τα κατάφεραν και η προσθήκη ενός εξαιρετικού παίκτη ήταν γεγονός.

Ο Γκόραν Ντράγκιτς δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με την ομάδα του, τους Χιτ, δεν θέλησε να κάτσει να ξεκουραστεί μετά από μια απαιτητική σεζόν στο ΝΒΑ και βρέθηκε στην προετοιμασία της ομάδας του για να ηγηθεί ακόμα ένα καλοκαίρι της προσπάθειας της Σλοβενίας.

Αυτό το καλοκαίρι όμως έμελλε να είναι διαφορετικό.

Πλέον εκτός από τον Ράντολφ θα είχε άξιο συμπαραστάτη ένα 18χρονο πιτσιρικά που όμως είναι... διαφορετικός από τους άλλους.

Ο Λούκα Ντόνσιτς μετά από την πρώτη του ουσιαστικά χρονιά με την Ρεάλ Μαδρίτης ήταν έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του στο παρκέ και με την εθνική του ομάδα και να κάνει όλο τον κόσμο να παραμιλά για χάρη του.

«Είμαι έτοιμος και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό στα παιχνίδια προετοιμασίας. Πιστεύω και ελπίζω πως θα κάνουμε κάτι καλό στο ερχόμενο Eurobasket. Δεν σκέφτομαι τον ρόλο μου, πιστεύω πως μπορώ να δώσω πολλά πράγματα στην εθνική μου ομάδα.

Πρέπει πρώτα να κερδίσω την θέση μου μέσα στην ομάδα. Θα προσπαθήσω να έχω ένα σημαντικό ρόλο στο ρόστερ μας».

Και ήταν όντως έτοιμος. Οι Σλοβένοι άρχισαν τα φιλικά κόντρα στην πανεπιστημιακή ομάδα των Ρώσων και τα συνδύασαν με την πρώτη τους νίκη, κάνοντας το καλύτερο... ποδαρικό για την φετινή τους πορεία.

Η συνέχεια δόθηκε κόντρα στην Ουγγαρία που ο πιτσιρικάς «άσος» της Ρεάλ έδειξε και πάλι ότι η Σλοβενία δεν θα αστειευόταν φέτος το καλοκαίρι.

Εντυπωσιακοί οι Σλοβένοι, εντυπωσιακός και ο Ντόνσιτς και οι αντίπαλοι άρχισαν να κοιτούν διαφορετικά το μέλλον και τις αναμετρήσεις με αυτό το ενδιαφέρον σύνολο.

Η πρώτη ήττα προετοιμασίας για τους παίκτες του Κοκόσκοφ ήρθε νωρίς τον Αύγουστο σε παιχνίδι κόντρα στους Κροάτες. Η συνέχεια είχε Ουκρανία και επιστροφή στις νίκες για τους Σλοβένους που παιχνίδι με το παιχνίδι έδειχναν σταθεροί, γεμάτοι ταλέντο και ικανοί για ένα πολύ καλό τουρνουά.

Οι ήττες πάντως επέστρεψαν και μάλλον έκαναν σοφότερους τους Σλοβένους. Ήττα από το Ισραήλ και ήττα από Τουρκία «έκρουσαν» τον κώδωνα του κινδύνου και στο τελευταίο παιχνίδι πριν το Eurobasket κόντρα στους Κροάτες οι Σλοβένοι πήραν την νίκη και την ψυχολογία.

Κάπου εκεί οι Σλοβένοι με την τριάδα Ντράγκιτς, Ντόνσιτς και Ράντολφ έδειξαν τα... δόντια τους και ταξίδεψαν στην Φινλανδία για να αρχίσει ένα πανέμορφο και... αήττητο ταξίδι.

Η αρχή έγινε κόντρα στην Πολωνία με τον Ντράγκιτς να κάνει ρεκόρ με 30 πόντους και τους Σλοβένους να παίρνουν την νίκη με 90 – 81.

Επόμενο παιχνίδι ήταν κόντρα στους εντυπωσιακούς Φινλανδούς, όπου οι Σλοβένοι επικράτησαν δύσκολα με 81 – 78 και τον Ντράγκιτς να είναι και πάλι πρώτος σκόρερ με 29 πόντους.

Η συνέχεια δόθηκε κόντρα στην Ελλάδα όπου οι μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν με 78 – 72 και τον Ντόνσιτς να σταματά στους 22 πόντους.

Οι Σλοβένοι συνέτριψαν με 102 – 75 τους Ισλανδούς και έπαιξαν την πρωτιά του ομίλου κόντρα στους Γάλλους στους οποίους δεν άφησαν ποτέ περιθώριο αμφισβήτησης και νίκησαν κατά κράτος με 95 – 78.

Έφτασαν αήττητοι στην φάση των «16» και κάπου εκεί άρχισαν πιο πειστικά να... τρομάζουν.

Φυσικά το εμπόδιο της τίμιας Ουκρανίας δεν μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από μια καλή προπόνηση, και με πρώτο σκόρερ τον Ράντολφ επικράτησαν με 79 – 55.

Τα προημιτελικά ίσως να ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση, μέχρι εκείνη την στιγμή, για τον Ντράγκιτς και την παρέα του.

Μπροστά τους ήταν η πρόκληση της Λετονίας και μετά από ένα απίστευτο παιχνίδι οι Σλοβένοι κατάφεραν και πήραν μια τεράστια νίκη με 103 – 97 με τον Λούκας Ντόνσιτς να πετυχαίνει 27 πόντους και να κατεβάζει 9 ριμπάουντ.

Οι Σλοβένοι πλέον ήταν ασταμάτητοι και για να φτάσουν στον τελικό έπρεπε να κερδίσουν την προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης που δεν ήταν άλλη από την Ισπανία.

Το όνομα όμως δεν τρόμαξε την Σλοβενία και μέσα στο παρκέ τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα. Οι Ισπανοί παραδόθηκαν στην ανωτερότητα και την... αύρα των Σλοβένων και το τελικό 72 – 92 έκανε ολοφάνερο το τι συνέβη.

Ο μεγάλος τελικό και το χρυσό ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Σλοβένους. Απέναντι τους οι Σέρβοι, που ξεπέρασαν τα όποια προβλήματα τους και τις απώλειες και έφτασαν στο τέλος της διαδρομής για να τα δώσουν όλα.

Ο τελικός ήταν σκληρός μεταξύ δύο ομάδων που τα έδωσαν όλα, αλλά οι Σλοβένοι ήταν ανίκητοι!

Με τον Ντράγκιτς να σταματά στους 35 πόντους, τον Ντόνσιτς να δίνει ότι έχει, τον Ράντολφ να παίζει κάτι παραπάνω από 29 λεπτά και τον Πρέπελιτς να κάνει το κάτι παραπάνω και να προσθέτει άλλους 21 πόντους οι Σλοβένοι κατάφεραν και έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Είχαν ηγέτη, είχαν θέληση, νίκησαν και ξεπέρασαν κάθε αντίπαλο με εμφατικό τρόπο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Κατέκτησαν αήττητοι το χρυσό μετάλλιο στο 40ό Eurobasket με ρεκόρ 8 - 0 και +13.2 πόντους μ.ό. διαφορά ενώ προστέθηκαν στη λίστα των νικητών της διοργάνωσης.

Φαβορί μπορεί να μην ήταν, αλλά έπαιξαν τρομερό μπάσκετ και δίκαια ζουν το όνειρο τους.

Άλλωστε και πως αλλιώς, αφού ο Γκόραν Ντράγκιτς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης και έκανε ό,τι μπορούσε για να χαρίσει τον τίτλο στην ομάδα του.

Ο ηγέτης της ομάδας του Κοκόσκοφ είχε 22.6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 5.1 ασίστ μέσο όρο, ενώ κράτησε το καλύτερο για το τέλος, αφού έβαλε 35 πόντους στον τελικό.

Ραντεβού το 2021 πλέον με τον Ντόνσιτς πιθανότατα να αναλαμβάνει τα ηνία μιας ομάδας που θα μας απασχολήσει έντονα από εδώ και πέρα.

 

Τελευταία Νέα