Ο διψασμένος «κλόουν» των πάγκων και η… αλλιώτικη Team USA! (pics)

Ο διψασμένος «κλόουν» των πάγκων και η… αλλιώτικη Team USA! (pics)

Νίκος Καρφής
Ο διψασμένος «κλόουν» των πάγκων και η… αλλιώτικη Team USA! (pics)

bet365

Δέκα χρόνια μακριά από την προπονητική μοιάζουν αιωνιότητα για τον Τζεφ Βαν Γκάντι, ο οποίος αναλαμβάνει να προπονήσει μια διαφορετική Team USA χωρίς τη… χρυσόσκονη των NBAers. To gazzetta.gr αναλύει

Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στα Virtual Sports (21+)!

Πριν την έναρξη του training camp της Τeam USA, ο προπονητής της, Τζεφ Βαν Γκαντι (θα την οδηγήσει σε AmeriCup και προκριματικά Παγκομσίου Κυπέλλου του 2019) καθόταν στο σπίτι του και σκεφτόταν τον τρόπο που θα περιορίσει τον Εστεμπάν Μπατίστα. Ναι τον γνωστό Ουρουγουανό σέντερ που πέρασε από τα μέρη μας για χάρη του Παναθηναϊκού.

«Προσέξτε τον, Κάνεις δεν ποστάρει πλέον, αλλά αυτός το κάνει. Κάνει drive, ρολάρει το σώμα του στον αντίπαλο και τελειώνει τη φάση. Ήταν το δεύτερο παιχνίδι μας, Πήγα για ύπνο και σκεφτόμουν πως θα αντιμετωπίσω τον Μπατίστα», αναφέρει ο 55χρονος σχολιαστής του ESPN που επιστρέφει στην προπονητική.

H τρέλα του ανθρώπου που θα ξανασυστηθεί στους πάγκους μπροστά στην μεγάλη πρόκληση της Team USA είναι γνωστή από τον καιρό που ήταν head coach σε ομάδες του ΝΒΑ.

Βαν Γκάντι: H επιστροφή

Ο Τζεφ Βαν Γκαντι είναι ο άνθρωπος που θα προπονήσει την Team USA στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με σκοπό να παραδώσει τα ηνία του καραβιού χωρίς «κραδασμούς» στον Γκρεγκ Ποποβιτς για τα τελικά του Παγκοσμίου το 2019 (εκεί που θα παίξουν NBAers)

Πάντα αναζητά την τελειότητα στο παγκόσμιο μπάσκετ και θέλει να συνεχίσει τα θετικά αποτελέσματα για την εθνική των ΗΠΑ. Η Team USA έχει να χάσει σε επίσημο από τον αξέχαστο ημιτελικό του Παγκοσμίου το 2006 κόντρα στην Εθνική μας. Ψάχνει τρόπους για να δημιουργεί χώρους στην επίθεση, αυτή είναι η φιλοσοφία του. Θέλει το κατάλληλο spacing από τους παίκτες του.

Θα πρέπει να φτιάξει μια καλοδουλεμένη μηχανή που θα αποτελείται από παίκτες του NBDL στην πλειονότητα τους. H αποχή παίζει τον ρόλο της, αφού έχει να προπονήσει ομάδα από τότε που έφυγε από τους Ρόκετς, δέκα χρόνια πριν. Μπορεί να αγαπάει την ζωή της τηλεόρασης και της παρουσίασης στο ESPN, όμως πλέον θα βρίσκεται και πάλι στον πάγκο μιας ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει κερδίσει 44 ματς στα playoffs. Πολλοί θεωρούν πως οι προπονήσεις του, η προετοιμασία τους για τους αγώνες και το κοουτσάρισα του κατά τη διάρκεια ενός ματς τον φέρνουν ανάμεσα στους κορυφαίους του επαγγέλματος.

O κατάλληλος άνθρωπος

Η εθνική των ΗΠΑ είχε ανάγκη από έναν προπονητή που θα διαχειρίζεται ένα ρόστερ από επαγγελματίες παίκτες που δεν παίζουν στο ΝΒΑ. Ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά ήταν ο Βαν Γκάντι σύμφωνα με τον Φορντ (διευθυντή της Τeam USA). Ο Φορντ τον γνώριζε τον Βαν Γκαντι από το κολέγιο του Providence και πλέον θα τον έχει καθοδηγητή της προσπάθειας των Αμερικανών για πρόκριση στο παγκόσμιο.

«Όταν οι ομάδες θα είναι σχεδόν ισοδύναμες η ικανότητα του Τζεφ να αλλάξει τη ροη ενός ματς από τον πάγκο θα είναι καθαριστική για μας», τονίζει ένας σκάουτ της Team USA. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε ομαλά τη διαδικασία, ενώ οι παίκτες των άλλων ομάδων είναι μαζί στην εθνική για 10 χρόνια».

«Μου φτάνει να εκπροσωπώ την πατρίδα μου»

Ο Βαν Γκαντι ποτέ δεν έκανε δεύτερη σκέψη σχετικά με το να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της Team USA. Oταν τον κάλεσαν για του προτείνουν τη δουλειά, ο Τζεφ τους σταμάτησε αμέσως λέγοντας: «Δεν θέλω να ξέρω κάτι άλλο, Μου φτάνει που θα εκπροσωπώ την πατρίδα μου».

Οι βοηθοί του Βαν Γκάντι (μεταξύ αυτών και ο παλιός σπουδαίος παίκτης της ΤΣΣΚΑ, Τράγιαν Λάνγκτον) δουλεύουν μήνες για να διαλέξουν το ρόστερ.

Το ΑmeriCup αποτελεί ευκαιρία για τον Βαν Γκαντι για να εξοικειωθεί με τους κανονισμούς της FIBA και τον τρόπο που παίζεται το παγκόσμιο μπάσκετ.

«Αυτός ο κλόουν έχει να κάτσει σε πάγκο 10 χρόνια»

«Οι παίκτες μου πρέπει να έχουν ανταγωνιστικό πνεύμα αν θέλουν να φάνουν αντάξιοι των προσδοκιών σε αυτά τα παιχνίδια. Πρέπει να είσαι έτοιμος να σπάσεις και το σαγόνι σου. Πρέπει να βάλετε τον κ@@ο σας κάτω και να δουλέψατε. Δεν θα έιναι σαν παιχνίδι της D-league. Oi αντίπαλοι μας θα σκέπτονται για μένα πως αυτός ο κλόουν δεν έχει κάτσει σε πάγκο εδώ και 10 χρόνια. Πρέπει να παίξουμε σκληρά και όπου μας βγάλει», τονίζει.

Η διαρκής βελτίωση είναι σημαντική συμφωνά με τον Βαν Γκάντι: «Πρέπει να βελτιώνεσαι όλη μέρα σαν προπονητής. Χρειάζεσαι δίπλα σου ανθρώπους που δεν θα διστάσουν να πάνε κόντρα σε σένα και να σου επισημάνουν το λάθος».

Man on a mission

Ο κόουτς Βαν Γκάντι έχει μια ομάδα ξανά, μπορεί να νιώσει... ζωντανός μετά από 10 χρόνια απουσίας. «Θέλω να δημιουργήσω κάτι ξεχωριστό για τους παίκτες. Ανυπομονώ να μπαίνω στα αποδυτήρια μετά από μια μεγάλη νίκη με άτομα που αγαπώ και παίκτες που έχουν κερδίσει το σεβασμό μου. Μου λείπει όλο αυτό το συναίσθημα. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσω. Πρέπει να βάλω τα δυνατά μου για αυτούς».

Μπορεί να έχει προπονήσει ομάδες σε 2 τελικούς ΝΒΑ, να έχει συνυπάρξει με Hall of Famers, αλλά αυτό που καλείται να κάνει τώρα μακριά από την… αστερόσκονη της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη έχει διαφορά. Όμως θα μπορεί να αισθάνεται περηφάνια πως γυρίζει στο χώρο που αγαπά και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του, Θα εκπροσωπεί τις ΗΠΑ. Η αποστολή που ανέλαβε δεν θα είναι εύκολη, όμως η λαχτάρα και το παρελθόν του στους πάγκους γεμίζει πολλούς στο στρατόπεδο της εθνικής με αισιοδοξία.

Γιατί είναι διαφορετικό να κάθεσαι στον πάγκο της εθνικής ομάδας της πατρίδας σου. Ακόμα και αν αυτή δεν είναι πασπαλισμένη με... αστερόσκονη. Ακόμα και αν γνωρίζεις πως δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν οι.. εξωγήινοι ΛεΜπρόν, Κάρι, Ντουράντ, Ουέστμπρουκ, Χάρντεν ή ακόμα και οι παλιοί παικταράδες που έχεις προπονήσει (ΜακΓκρέιντι, Γιάο Μινγκ, Πάτρικ Γιούιν, Σπριουελ).

πηγη: ΕSPN

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα