Μανού Τζινόμπιλι: H πορεία του μέσα από τις ατάκες του! (pics & vids)

Μανού Τζινόμπιλι: H πορεία του μέσα από τις ατάκες του! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Μανού Τζινόμπιλι: H πορεία του μέσα από τις ατάκες του! (pics & vids)

bet365

Ο Μανού Τζινόμπιλι συνεχίζει το μπάσκετ στα 40 του χρόνια και το gazzetta.gr βρίσκει αφορμή να... θυμηθεί πράγματα μέσα από τις ατάκες ενός μυθικού παίκτη.

Το μπάσκετ είναι μικρόβιο. Όταν σε προσβάλλει δύσκολα το ξεπερνάς. Ειδικά αν ο οργανισμός σου το έχει... δεχτεί τόσο καλά όσο το δέχτηκε ο οργανισμός του Μανού Τζινόμπιλι, τότε όλα γίνονται ακόμα δυσκολότερα.

Στις 28 Ιουλίου έκλεισε τα 40 του χρόνια και παράλληλα πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τους Σπερς για τα δύο επόμενα χρόνια.

O Τζινόμπιλι αποτελεί έναν από τους μύθους του αθλήματος.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Λίβερπουλ – Αρσεναλ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Με την νέα του συμφωνία θα γίνει ο 8ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που περνάει ολόκληρη την καριέρα του σε μια ομάδα και έχει παίξει τουλάχιστον 16 σεζόν.

Το κλειστό αυτό κλαμπ αποτελείται από τον Ντάνκαν, τον Πάρκερ, τον Μπράιντ, τον Νοβίτσκι, τον Στόκτον, τον Μίλερ και τον Χάβλισεκ.

Ο 40χρονος πλέον παίκτης είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος διεθνώς στην ιστορία του ΝΒΑ και αυτά που έχει πετύχει τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους.

Το gazzetta.gr πήρε 10 ατάκες του που φρόντισε να τις τιμήσει «μέχρι κεραίας» με τον ιδρώτα του μέσα στο παρκέ...

Κυρίες και κύριοι ο Μανού Τζινόμπιλι:

«Έχω όνειρα μέσα μου και έχω μια ευκαιρία να τα κάνω πραγματικότητα»

Τα έκανε...

Γιατί τι άλλο μπορεί να ονειρευτεί ένα παιδί, όταν ξεκινάει να πιάνει στα χέρια του την πορτοκαλί μπάλα πέρα από το να καταφέρει να κερδίσει τίτλους και να κάνει όλους τους φιλάθλους ανεξαιρέτως να υποκλιθούν στο μεγαλείο του.

Άλλωστε οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους. Ο Μανού Τζινόμπιλι έχει καταφέρει να κερδίσει τα ΠΑΝΤΑ στην καριέρα του.

Έχει πάρει τρόπαιο σε κάθε επίπεδο, έχει ανεβάσει την ομάδα του από την δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος, έχει πάρει μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες, έχει βγει MVP Euroleague, έχει κάνει το τρεμπλ, έχει πάρει 4 πρωταθλήματα ΝΒΑ, έχει βγει 6ος καλύτερος παίκτης, ενώ έγινε 2 φορές All – Star.

Όταν δουλεύεις σκληρά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και αυτό δεν θα μπορούσε να το ξέρει καλύτερα ο Μανού...

«Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς προσδοκούν από εσένα, απλά βγαίνεις έξω και παίζεις»

Όπως βγήκε το 2005, βοήθησε την ομάδα του να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά δεν πήρε τον τίτλο του MVP που πολλοί θεωρούν ότι έπρεπε να πάει σε εκείνον αντί για τον Τιμ Ντάνκαν.

«Η μαμά μου μου το λέει αρκετά συχνά και το ακούω πολλές φορές και στην Αργεντινή, αλλά είναι απλά ένα άγαλμα. Θα πάρω το δαχτυλίδι όπως και εκείνος και νοιώθω το ίδιο χαρούμενος όπως όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή. Οπότε δεν έχει μεγάλη διαφορά».

Το βραβείο δεν το πήρε, αλλά οι εμφανίσεις του έχουν μείνει στην ιστορία. O Mανού Τζινόμπιλι ήταν για ακόμα μια φορά καθοριστικός, έκανε «μαγικά» μπροστά στο κοινό του Σαν Αντόνιο και έβαλε ακόμα ένα λιθαράκι στον «μύθο» του.

«Πάντα παίζω με τον ίδιο απρόβλεπτο τρόπο»

Ήταν στο 5ο παιχνίδι της σειράς με τους Χιτ το 2013, όταν ο Πόποβιτς έβαλε τον Τζινόμπιλι για πρώτη φορά βασικό ακριβώς μετά από το χειρότερο του παιχνίδι. Το αποτέλεσμα ήταν... τρελό για τον ίδιο, αλλά όχι για τους Χιτ. Ο Μανού μπήκε αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις και προκάλεσε τρόμο.

Πέτυχε 24 πόντους και μοίρασε 10 ασίστ και έδωσε μια μεγάλη νίκη στην ομάδα του. Άφησε πίσω του τις προστριβές με τον Πόποβιτς, μπήκε μέσα και ήταν απλά... Τζινόμπιλι.

«Όταν κάνεις κάτι καλό, οι Αργεντινοί δένονται και ταυτίζονται με εσένα. Έχουν τόσα πολλά προβλήματα πίσω στην πατρίδα και ψάχνουν κάποιον να είναι υπερήφανοι γι' αυτόν. Το σκέφτομαι αυτό δεν το ξεχνώ»

Δεν το ξεχνάει και πάντα παλεύει γι΄αυτούς. Ο Τζινόμπιλι αγάπησε την γαλάζια φανέλα πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη. Δεν το έκανε για το συμβόλαιο, αλλά για τους ανθρώπους που έψαχναν μια αθλητική επιτυχία για να ξεφύγουν από την δύσκολη πραγματικότητα.

Όπως το 2004 που φρόντισε μόνος του να «σκοτώσει» τους Σέρβους και να αφήσει στην βαριά παρακαταθήκη του μια απίστευτη εμφάνιση. Ενώ απέμεναν 3,8 δευτερόλεπτα για το τέλος, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς είχε δώσει προβάδισμα στην -τότε- ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 82-81.

Παρόλα αυτά η Αργεντινή κατάφερε να εκδηλώσει επίθεση και ο Μάνου Τζινόμπιλι με ένα off balance σουτ μπροστά από τον Ρακότσεβιτς στα 0.7'' χάρισε τη νίκη στην (μετέπειτα χρυσή Ολυμπιονίκης) Αργεντινή με 83-82!

«Δεν σκέφτηκα τίποτα. Απλά περίμενα την πάσα για να σουτάρω», είχε πει λίγο μετά το τέλος του δραματικού αγώνα.

Ο σταρ των Αργεντινών ήταν και ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 27 πόντους, ενώ τον είχαν ακολουθήσει οι Νοτσιόνι και Σκόλα με 12 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Για τους Σέρβους ο Ραντμάνοβιτς είχε πετύχει 21 πόντους, ενώ οι Ρακότσεβιτς και Μποντιρόγκα είχαν προσθέσει από 19 και 16 πόντους αντίστοιχα.

«Προσπαθώ να κάνω αυτό που κάνω καλύτερα, να συνεισφέρω στην ομάδα».

Αυτό που κάνει καλύτερα και πλέον διδάσκεται παντού είναι το «Euro step». H χαρακτηριστική του κίνηση με την γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης ψηφίστηκε ως η «Καλύτερη Κίνηση» στο ΝΒΑ και φυσικά αυτός που την έκανε όσο διάσημη έγινε είναι ο Μανού Τζινόμπιλι.

Η κίνηση του αυτή του έχει χαρίσει άπειρους πόντους και πλέον διδάσκεται στους νεότερους.

«Το να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα στο ΝΒΑ είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει στην επαγγελματική σου καριέρα, γιατί είναι η κορυφή.

Το να εκπροσωπείς την χώρα σου με πάνω από 30 εκατομμύρια οπαδούς να φωνάζουν για εσένα και μετά να σε βλέπουν στο βάθρο, δεν βρίσκω λόγια να το περιγράψω».

Το δέσιμο και η σχέση που έχει με την Εθνική του ομάδα δεν μετριέται. Ήταν πιστός στρατιώτης και πρωταγωνιστής στην τρομερή πορεία της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής των '00s και έχοντας δίπλα μια εξαιρετική φουρνιά παικτών έγραψαν ιστορία. Δεν το έκαναν μόνο για τους εαυτούς τους. Η κατάσταση στην Αργεντινή ένωσε παίκτες και κόσμο και κατάφεραν όλοι μαζί να γράψουν ιστορία.

Κατάφεραν να κερδίσουν την Dream Team και να πάρουν το χρυσό το 2004 με τον πιο εμφατικό τρόπο και μαζί με το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο να δημιουργήσουν εντυπωσιακή 10ετία. Μέσα σε αυτή την δεκαετία ήρθε και το ασημένιο στο Παγκόσμιο της Ιντιανάπολις το 2002, για να δείξουν οι Αργεντίνοι ότι θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την συγκυρία του να βρίσκονται τόσοι ταλαντούχοι παίκτες μαζί σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και θα το χαρούν με την ψυχή τους.

«Έμαθα πως να παίζω κόντρα σε παίκτες που είναι καλύτεροι από εμένα»

Όντως υπάρχουν παίκτες που είναι καλύτεροι από εκείνον. Υπάρχει ο ΛεΜπρόν, υπάρχει ο Ντουράντ, ο Ουέστεμπρουκ ή ο Χάρντεν, παίκτες που όμως είναι... τέλεια φτιαγμένοι για να παίζουν αυτό το παιχνίδι.

Ο Μανού Τζινόμπιλι δεν είναι... τέλειος. Έχει ατέλειες στο κορμί του, που όμως τον κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό με αυτά που καταφέρνει στο παρκέ.

Όσο εντυπωσιακός φαίνεται όταν κάνει μια τέτοια καρφωματάρα και αφήνει τους άλλους να τον κοιτάνε με το στόμα ανοιχτό...

«Ξέρω το παιχνίδι μου, ξέρω τι μου αρέσει να κάνω»

Πλέον στα 40 του και έχοντας καταφέρει τα ΠΑΝΤΑ, ο Τζινόμπιλι ξέρει τι του αρέσει να κάνει και έχει φροντίσει να το δείξει σε όλο τον μπασκετικό κόσμο. Έχει καταφέρει να κερδίσει και να... χάσει τα πάντα με κάθε τρόπο μέσα στο παρκέ.

Με το «κρύο αίμα» που τον διακρίνει έχει καταφέρει και έχει αφήσει στο παρκέ κομμάτι από τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι απρόβλεπτος και ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο μέσα σε μια ή δύο φάσεις.

Τόσο χρειάζεται για να κάνει την αγανάκτηση για ένα... λάθος σουτ σε αποθέωση για την επόμενη ακριβώς απόφαση που πήρε. Δεν έχει τίποτα να αποδείξει ο Μανού, ξέρει τι του αρέσει να κάνει.

«Θέλω να κερδίσω το πρωτάθλημα. Αυτό απολαμβάνω περισσότερο»

Και δεν του έλειψαν οι απολαύσεις στην καριέρα του.

Κατάφερε και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα ΝΒΑ (2003, 2005, 2007, 2014), έγινε 2 φορές All – Star (2005, 2011), βγήκε καλύτερος 6ος παίκτης στην λίγκα, κατέκτησε την Euroleague (2001) με την φανέλα της Μπολόνια, βγήκε MVP του Final 4, μπήκε στην καλύτερη 5άδα, έχει κατακτήσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια (1 χρυσό, 1 χάλκινο) και ένα σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Δεν του λείπουν οι... απολαύσεις του Μανού.

Δούλεψε σκληρά, έχυσε τόνους ιδρώτα, ξεπέρασε άλλους ίσως καλύτερους από αυτόν, έπαιξε με το... μυαλό του και πλέον στα 40 έχει καταφέρει να ανανεώσει για 2 χρόνια το συμβόλαιο του και να γράψει ιστορία.

«Μόλις πατήσω το παρκέ στο Σαν Αντόνιο, νοιώθω στον αέρα την υποστήριξη»

Εκεί λατρεύεται, εκεί συνεχίζει!

 

NBA Τελευταία Νέα