Ελλάδα-Σερβία: «Ξύλο», οδυνηρός αποκλεισμός και... ντεμπούτο Γιάννη! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Ελλάδα-Σερβία: «Ξύλο», οδυνηρός αποκλεισμός και... ντεμπούτο Γιάννη! (vids)

bet365

Η Εθνική ομάδα έχει... πολλά να επιδείξει απέναντι στους Σέρβους και με αφορμή το αποψινό ματς (22:00, ΕΡΤ-1) το gazzetta.gr θυμάται τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2010, όλες οι αναμετρήσεις της Ελλάδας με τη Σερβία περνούσαν (σχεδόν) απαρατήρητες. Όμως στις 18 Αυγούστου 2010 και κατά τη διάρκεια του τουρνουά «Ακρόπολις» λίγο πριν από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, έμελλε να γραφτεί μια μαύρη σελίδα στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Το «ξύλο» στο ΟΑΚΑ

Φυσικά κανείς δεν μπορούσε να περιμένει τα όσα θα διαδραματίζονταν στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ένα ύπουλο χτύπημα του Μίλος Τεόντοσιτς στον Αντώνη Φώτση, έμελλε να βάλει τη φωτιά για τα απίστευτα επεισόδια που ακολούθησαν! Ο «Μπάτμαν» ζήτησε τον λόγο από τον Σέρβο γκαρντ, εκείνος επιχείρησε να τον γρονθοκοπήσει και έκτοτε ξεκίνησαν όλα!

Τσέλσι - Μπέρνλι με επιστροφή στοιχήματος*, αν ο Μοράτα σκοράρει το πρώτο γκολ (21+). * Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις.

Οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν μετατρέψει το παρκέ σε ρινγκ, με αποκορύφωμα την... καρεκλιά του Νέναντ Κρστιτς (ο οποίος νωρίτερα είχε χτυπήσει από πίσω τον Σχορτσανίτη!) στο κεφάλι του Γιάννη Μπουρούση. Αν μη τι άλλο ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μάλιστα σε επίπεδο φιλικής αναμέτρησης.

Το εισιτήριο του «Προολυμπιακού»

Την αμέσως επόμενη χρονιά και δη στις 16/9/2011 η Εθνική ομάδα προσπαθούσε να ξεπεράσει τον αποκλεισμό από την Γαλλία από τα προημιτελικά του Eurobasket της Λιθουανίας και αντιμετώπιζε τη Σερβία με... φόντο την είσοδο στο Προολυμπιακό τουρνουά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ο Γιάννης Μπουρούσης πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του με τη φανέλα της Εθνικής σημειώνοντας 27 πόντους, ενώ ο Νικ Καλάθης είχε double-double με 10 πόντους και 10 ασίστ. Αποτέλεσμα; Νίκη για την Εθνική με 87-77 και πρόκριση για το Προολυμπιακό της Βενεζουέλας!

Το ντεμπούτο του Γιάννη με την Ανδρών

Πριν από τρία χρόνια και ύστερα από έναν «γεμάτο» χρόνο στο ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα των Ανδρών. Ο -τότε- rookie των Μιλγουόκι Μπακς έκανε την παρθενική του εμφάνιση με την ελληνική ομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 8/8/2014 στο τουρνουά του Πο! Απέναντι στη Σερβία, o 19χρονος Αντετοκούνμπο έκανε το ντεμπούτο του, αλλά στα 16 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε από τον Φώτη Κατσικάρη, έμεινε άποντος, έχοντας 0/3 εντός παιδιάς. Για την ιστορία η Εθνική είχε κερδίσει με 66-64 χάρη σε δύο βολές του Κώστα Βασιλειάδη.

Βαριά ήττα και οδυνηρός αποκλεισμός

Έναν μήνα αργότερα, μπορεί η Εθνική να ήταν -θεωρητικά- το φαβορί στο νοκ άουτ ματς με τη Σερβία ωστόσο στην πράξη αποδείχθηκε το άκρως αντίθετο. Η Σερβία επικράτησε εύκολα της Εθνικής με 90-72 στην φάση των «16» και ανάγκασε την ελληνική ομάδα σε... πρόωρη επιστροφή στην Αθήνα! Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες ήττες που έχει ποτέ η Εθνική μας με τον αποκλεισμό να ήταν περισσότερο από... οδυνηρός. Οι Μπογκάντοβιτς (21π.) και Ραντούλιτσα (16π.) ήταν εκείνοι που είχαν κάνει και τη μεγαλύτερη ζημιά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που είχε για καλύτερους, τους Καλάθη (14π.), Ζήση (12π.) και Πρίντεζη (12π.)

Η τελευταία ήττα στο Βελιγράδι

Πριν από έναν χρόνο η Εθνική αντιμετώπισε για τελευταία φορά τη Σερβία σε φιλικό ματς που είχε διεξαχθεί -και πάλι- στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Προολυμπιακό στο Τορίνο. Η ελληνική ομάδα είχε γνωρίσει την εύκολη ήττα από την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς με 91-76, με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Στράτο Περπέρογλου να σημειώνουν από 14 και 12 πόντους αντίστοιχα.

 

Τελευταία Νέα