Ήρθε να γίνει και με τη... βούλα Γκιστόπουλος! (pics & vids)

Ήρθε να γίνει και με τη... βούλα Γκιστόπουλος! (pics & vids)

Ήρθε να γίνει και με τη... βούλα Γκιστόπουλος! (pics & vids)

bet365

Ο Τζέιμς Γκιστ υπέγραψε το τέταρτο συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Αμερικανό φόργουορντ από τη μέρα που έγινε... ανταλλαγή με τον Άντι Πάνκο, μέχρι και την πρόσφατη ανανέωση που θα τον κρατήσει στο ΟΑΚΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2019!

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα (21+).

Ήταν 21 Δεκεμβρίου 2012 όταν «έσκασε» η ανακοίνωση από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Πιστεύω ότι ήταν και λίγο γραφτό να συμβεί...» ήταν η ατάκα που είχε χρησιμοποιήσει ο Τζέιμς Γκιστ λίγο μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας...

Αλήθεια, ποιος να το περίμενε τότε. Ότι εκείνη η ανταλλαγή με τον Άντι Πάνκο, έμελλε να κάνει τον Αμερικανό μόνιμο κάτοικο Αθηνών τα επόμενα χρόνια και να αποτελέσει έναν από τους πλέον αγαπητούς παίκτες που φόρεσαν ποτέ την «πράσινη» φανέλα. Ότι θα γινόταν ο... επόμενος Μάικ Μπατίστ ως ο δεύτερος μακροβιότερος ξένος στην ιστορία της ομάδας.

Μπορεί στο τέλος της σεζόν να απλώθηκαν αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον του στο ΟΑΚΑ ωστόσο η διοίκηση του Παναθηναϊκού φρόντισε να βάλει ένα σύντομο τέλος στα... όποια σενάρια και να τον κρατήσει γι' άλλα δύο χρόνια! Με απλά... μαθηματικά, το καλοκαίρι του 2019, όταν και θα ολοκληρωθεί το τέταρτο συμβόλαιό του με το «τριφύλλι» θα έχει κλείσει επτά χρόνια στην ομάδα! Το gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του Τζέιμς Γκιστ στον Παναθηναϊκό, από τη μέρα που πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο ΟΑΚΑ, μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης (5/7) που ανακοινώθηκε η νέα επέκταση του συμβολαίου του.

Ανταλλαγή αλά... ΝΒΑ

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Αργύρης Πεδουλάκης έψαχνε έναν παίκτη που να μπορούσε να παίξει στο «τέσσερα» και κατά συνθήκη στο «πέντε» με το όνομα του Τζέιμς Γκιστ να ήταν στην κορυφή της λίστας. Άλλωστε τον είχε βάλει από το καλοκαίρι στο μάτι και πριν καταλήξει στην περίπτωση του Αντι Πάνκο, ενώ βοηθούσε πολύ το γεγονός ότι δεν υπολογιζόταν από τον Γιασμίν Ρέπεσα στη Μάλαγα. Από τη στιγμή που η Ουνικάχα έψαχνε έναν παίκτη στο στυλ του Πάνκο, δεν άργησε να πέσει στο τραπέζι και η κουβέντα της ανταλλαγής! Της πρώτης που επιχειρήθηκε στα πρότυπα του ΝΒΑ και η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Μέσα σε τρεις μέρες είχαν διευθυτηθεί τα πάντα, αφού η Μάλαγα θα πλήρωνε το συμβόλαιο του Πάνκο και ο Παναθηναϊκός αυτό του Γκιστ! Το μοναδικό «αγκάθι» ήταν η απαίτηση του Άντι Πάνκο για συμβόλαιο και για τη σεζόν 2013-14 αλλά με προσωπική παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με την καταβολή 50.000 ευρώ, το ζήτημα λύθηκε αμέσως και ο Τζέιμς Γκιστ έγινε μέλος του Παναθηναϊκού!

«Δεν θέλω να ζεσταίνω τον πάγκο»

Ο ίδιος είχε προλάβει την ανακοίνωση των «πρασίνων» στις 19 Δεκεμβρίου, όταν και είχε... αυτοανακοινωθεί μέσω facebook γράφοντας χαρακτηριστικά: «Το αποψινό παιχνίδι ίσως είναι το τελευταίο μου με τη φανέλα της Μάλαγα. Φεύγω για τον Παναθηναϊκό. Ο κόουτς δεν με θέλει, έτσι δεν θέλω και εγώ να μείνω για να ζεσταίνω τον πάγκο». Ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό και μάλιστα δεν έβλεπε την ώρα και τη στιγμή για να αποχωρήσει από την Ανδαλουσία.

Ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο Παναθηναϊκός χρωστάει μια... λαμπάδα ίσα με το μπόι του Γιασμίν Ρέπεσα, ο οποίος δεν υπολόγιζε καθόλου στον Αμερικανό φόργουορντ: «Θέλω να είμαι μια θετική προσθήκη για την ομάδα. Να προσφέρω με την ενέργειά μου, να συμβάλλω στα ριμπάουντ, στην άμυνα, που ξέρω ότι είναι κλειδί για το παιχνίδι. Θέλω να παίζω δυνατά σε κάθε αγώνα» έλεγε ο Γκιστ μετά τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν ανταποκρίθηκε στην υπόχεσή του;

Άμεση προσαρμογή και... σκούπες στο πούλμαν

Φυσικά ούτε και ο πιο αισιόδοξος δεν περίμενε ότι θα ταίριαζε τόσο πολύ με τον Στεφάν Λάσμε στη front line των «πρασίνων». Στην πρώτη του χρονιά με τον Παναθηναϊκό κατάφερε να φτάσει μια ανάσα από το Final-4 της EuroLeague στη Μαδρίτη, ήταν μέλος του break στη Βαρκελώνη ωστόσο η Μπαρτσελόνα κατάφερε να «απαντήσει» και να πάρει εκείνη το εισιτήριο για την τελική φάση.

Όμως εντός των συνόρων οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο «sweep» απέναντι στον Ολυμπιακό, ενώ είχε κλέψει την παράσταση μετά το 3-0 στο ΣΕΦ έχοντας ανέβει στην οροφή του πούλμαν με προορισμό του Caravel κρατώντας... σκούπα μαζί με τον Στεφάν Λασμέ. Στην πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό είχε 8,8 πόντους και 5,3 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ στην EuroLeague μέτρησε 7,8 πόντους και 4,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Μάλιστα απέναντι στην πρώην του ομάδα είχε σημειώσει και το καλύτερο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό εκείνη τη χρονιά, όταν πέτυχε 17 πόντους απέναντι στην Μάλαγα στις 10/1/2013 στο ΟΑΚΑ με 2/2 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 4/4 βολές.

Η πρώτη ανανέωση

Στο πρόσωπο του Τζέιμς Γκιστ ο Παναθηναϊκός είχε βρει την «σταθερή αξία» ο οποίος είχε λατρευτεί από τον κόσμο της ομάδας για το φοβερό του πάθος, τις εντυπωσιακές φάσεις και την περίσσια αυταπάρνηση που έδειχνε. Στις 24 Ιουνίου 2013 η «πράσινη» ΚΑΕ ανακοίνωνε την παραμονή του Αμερικανού για τα επόμενα δύο χρόνια γράφοντας χαρακτηριστικά: «Έφτασε στα… μισά της χρονιάς πέρυσι, για να αποδειχθεί βασικό συστατικό των επιτυχιών του Παναθηναϊκού και της κατάκτησης του νταμπλ για την αγωνιστική περίοδο 2012-13. Ο Τζέιμς Γκιστ ήρθε για να μείνει και το απέδειξε δίνοντας τα χέρια με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Θα παραμείνει στην πράσινη οικογένεια για δύο ακόμη χρόνια».

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ήταν από τους πρωτεργάτες για το δεύτερο σερί double του Παναθηναϊκού, τελειώνοντας τη σεζόν με 8,7 πόντους και 4 ριμπάουντ στην Basket League και με 8,9 πόντους και 3,6 ριμπάουντ στην EuroLeague. Βέβαια στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα playoffs. To πάλεψε αρκετά αλλά στο 5ο ματς της σειράς είχε έρθει η κατάρρευση και η βαριά ήττα με 74-44.

Το οικογενειακό θέμα και η δεύτερη ανανέωση

Στη συνέχεια τα πράγματα δεν ήταν και τόσο... ευοίωνα για τον Γκιστ. Ο ίδιος αντιμετώπιζε ένα προσωπικό πρόβλημα στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την άφιξή του στην Αθήνα και να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας εν όψει της σεζόν 2014-15: «Ο Τζέιμς Γκιστ ενημέρωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν διευθετήθηκε το προσωπικό του ζήτημα στις ΗΠΑ και έτσι δεν επιβιβάστηκε στην πτήση για την Αθήνα. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα εκτιμήσει το θέμα» ήταν η επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση, με τον ίδιο να δίνει τελικά το «παρών» στις 11 Σεπτεμβρίου και να ενσωματώνεται στην ομάδα:

«Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού που κατάλαβαν ότι είχα ένα προσωπικό θέμα να ρυθμίσω στην πατρίδα μου και μου έδωσαν άδεια αλλά και μου επεσήμαναν ότι θα είχα όσο χρόνο χρειαζόμουν για να διεκπεραιώσω την υπόθεσή μου», ήταν τα λόγια του Γκιστ ο οποίος συμπλήρωνε:

«Λόγω κάποιων έκτακτων καταστάσεων χρειάστηκε να μείνω κάποιες μέρες παραπάνω αλλά και πάλι υπήρξε κατανόηση από τον Παναθηναϊκό και γι’ αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους πάντες. Πλέον είμαι εδώ, στην ομάδα, χαρούμενος που θα συναντήσω τους συνεργάτες, τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές και είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού. Ανυπομονώ να μπω στο παρκέ με την ομάδα μου».

Ο Γκιστ πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά του με τον Παναθηναϊκό έχοντας κατά μέσο όρο 10,4 πόντους και 4,3 ριμπάουντ στην Basket League και 9,5 πόντους και 4,3 ριμπάουντ στην EuroLeague. Αριθμοί που του «κλείδωσαν» την δεύτερη ανανέωση και το 3ο συμβόλαιο στο σύνολο! «Είναι για μένα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, μια πρόκληση και ταυτόχρονα τεράστια τιμή το γεγονός ότι για δύο ακόμα χρόνια θα έχω την ευκαιρία να είμαι μέλος του Παναθηναϊκού. Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν αυτή τη σχέση όπως και τη χαρά που αισθάνομαι» είχε δηλώσει στις 17 Μαρτίου 2015, όταν και επισημοποιήθηκε η ανανέωση!

Η υπόθεση του ντόπινγκ!

Παρόλα αυτά την τελευταία μέρα του Απριλίου του 2015 λίγο έλειψε να έρθουν τα πάνω-κάτω, όταν έγινε γνωστό ότι πιάστηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης στον τελικό κυπέλλου με τον Απόλλωνα Πάτρας! Μάλιστα αυτή ήταν η δεύτερη φορά που είχε πιαστεί «ντοπέ» αφού είχε ξανασυμβεί τον Ιούλιο του 2011 όταν αγωνιζόταν ακόμα στην Παρτίζαν. Όπερ και σήμαινε ότι ήταν υπότροπος!

Ο αθλητικός δικαστής είχε επιβάλει οκτάμηνη τιμωρία στον Τζέιμς Γκιστ για την υπόθεση της ινδικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν 2014-15 και να στερήσει από τον Παναθηναϊκό τη παρουσία του στα playoffs και στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά έγινε έφεση, η ποινή μειώθηκε στους έξι μήνες και θα μπορούσε να επιστρέψει στην ενεργό δράση με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας εν όψει της επόμενης χρονιάς.

Ήταν η εποχή που υπήρξαν σκέψεις στις τάξεις των «πρασίνων» για αποχώρησή του από την ομάδα ωστόσο του δόθηκε συγχωροχάρτι και ο παίκτης παρέμεινε κανονικά στους «πράσινους» τηρώντας το συμβόλαιο που είχε υπογράψει.

To ρεκόρ και η καλύτερη σεζόν στην EuroLeague

Η σεζόν 2015-16 έμελλε να ήταν και η πιο παραγωγική του Γκιστ στην EuroLeague! Φορώντας τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού (και με εξαίρεση τη σεζόν 2010-11 στην Παρτίζαν) πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έχοντας κατά μέσο όρο 10,9 πόντους με 54% στα σουτ εντός παιδιάς και 4,6 ριμπάουντ! Μάλιστα στην δεύτερη αγωνιστική σημείωσε και ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague, έχοντας 27 πόντους απέναντι στην Καρσίγιακα με 8/10 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 2/2 βολές.

Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του εγχώριου τίτλου για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, ενώ έμεινε και εκτός Final-4 στα ματς των playoffs απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα (σ.σ. νυν Μπασκόνια). Ομως με τη χρονιά που έκανε άφησε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια, πολλώ δε μάλλον με τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2016 για την ενίσχυση του «πράσινου» ρόστερ.

Το σοκ του τραυματισμού και η μεγάλη επιστροφή

Η μοίρα είχε επιφυλάξει άσχημο παιχνίδι στον Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος στις 16 Νοεμβρίου 2016 είδε την καριέρα να περνάει μπροστά από τα μάτια του! Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης τραυματίζεται σοβαρά και αναγκάζεται να επιστρέψει από την ισπανική πρωτεύουσα πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι! Παρά την ελπίδα για τα «καλά νέα» κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ: «απόσπαση της έκφυσης του μακρού προσαγωγού μυός του αριστερού ποδιού» ήταν η επίσημη διάγνωση! Όπερ και σήμαινε ότι έπρεπε να μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον πέντε μήνες προκειμένου να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο ίδιος μετέβη στις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει την επέμβαση και με καθημερινή δουλειά προσπαθούσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό το συντομότερο δυνατόν. Αν και οι πρώτες ενδείξεις δεν ήταν καθόλου αισιόδοξες, ο Αμερικανός αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, γερός οργανισμός και στις 12 Μαρτίου 2017 επέστρεψε στην ενεργό δράση και δη στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα στην Πάτρα! Δηλαδή σε διάστημα μικρότερο και των τεσσάρων μηνών...

Το «Yassu sou Pappa» και η... πομπή από το πούλμαν

Στις 17 Μαρτίου 2017 ο Γκιστ «απάντησε» σε μια ανάρτηση του Νίκου Παππά, ο οποίος τον καλωσόριζε στην EuroLeague και δη στο εντός έδρας ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης: «Yassu Pappa Pappa G@@ο Pirea» ήταν η απάντησή του με αποτέλεσμα να δεχθεί καταγγελία από την ΚΑΕ Ολυμπιακός γι' αυτό το σχόλιο. Αποτέλεσμα; Ο ίδιος να ανακαλέσει το «υβριστικό» σχόλιο έναν μήνα αργότερα ύστερα από σχετική απόφαση του Αθλητικού Δικαστή.

Ο ίδιος έχει... άμεση σχέση με το Instagram αφού συχνά-πυκνά «ανεβάζει» τις δραστηριότητές του. Κυρίως όσον αφορά τον Παναθηναϊκό και τον χρόνο που περνάει με την κόρη του. Πιο χαρακτηριστική ανάρτηση όταν επέστρεφε με το πούλμαν από το ΣΕΦ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Γκιστ είχε βγει στην οροφή και τραβούσε βίντεο το... κομβόι των φίλων της ομάδας με προορισμό το ΟΑΚΑ.

#PAO

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Gist III (@gistopoulous14) στις

Το τέταρτο συμβόλαιο και ο... προπομπός της ελληνοποίησης

Μετά και το τρίτο του double με τον Παναθηναϊκό σε διάστημα πέντε χρόνων, ο Τζέιμς Γκιστ δεν είχε καμία διάθεση να αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ. Η διοίκηση των «πρασίνων» δε είχε σκοπό να τον αφήσει να φύγει και κάπως έτσι ανακοινώθηκε η ανανέωση του συμβολαίου του για άλλα δύο χρόνια και δη μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Reloaded...

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη dimitris giannakopoulos (@dpg7000) στις

Την... είδηση έσπευσε να αποκαλύψει ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μέσω Instagram ενώ μία μέρα αργότερα ήρθε και η σχετική ανακοίνωση. Τον Δεκέμβριο, ο Τζέιμς Γκιστ θα κλείσει πέντε χρόνια στην Ελλάδα, όπερ και σημαίνει ότι θα μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου! Αυτομάτως θα του δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστεί ως Έλληνας στην Basket League, τόσο από τα μέσα της σεζόν 2017-18 όσο φυσικά και την αμέσως επόμενη...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα