Παναχαϊκή: Ο κοιμώμενος γίγαντας ξυπνά (pics & vid)

Παναχαϊκή: Ο κοιμώμενος γίγαντας ξυπνά (pics & vid)

Παναχαϊκή: Ο κοιμώμενος γίγαντας ξυπνά (pics & vid)

bet365

Η Παναχαϊκή πανηγυρίζει την άνοδο στην Football League και το gazzetta.gr αποθεώνει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο στην Πάτρα με μπροστάρη τον Κώστα Κατσουράνη για την αναγέννηση του θρύλου της πόλης.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Σάμροκ Ρόβερς – Μπρέι (21+).

Βράδυ Κυριακής στο γήπεδο της Αγυιάς και περίπου 3.500 οπαδοί των «ροσονέρι» έχουν στήσει το δικό τους γλέντι στις εξέδρες για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση της ανόδου στην Football League. Το καμάρι της πόλης, η μεγάλη Παναχαϊκή, αναγεννιέται από τις στάχτες της και δείχνει να επιστρέφει εκεί που ανήκει, στους καλύτερους. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε και όπως λένε στην αχαϊκή πρωτεύουσα τα καλύτερα έρχονται. Και πως να μην έρχονται όταν με μπροστάρη έναν πρωταθλητή Ευρώπης, τον Κώστα Κατσουράνη, να έχει αναλάβει από το καλοκαίρι του 2016 να σώσει την αγαπημένη του ομάδα.

Το όραμα του Κατσουράνη

Και όμως τα πράγματα πριν ένα χρόνο η ομάδα βρέθηκε ένα βήμα από την διάλυση, από τα Τάρταρα. Η ομάδα μόλις είχε υποβιβαστεί στην Γ' Εθνική και όλα έδειχναν μαύρα, και διάλυση. Όπως κάθε μεγάλη ομάδα που κουβαλάει την δική της βαριά ιστορία, έτσι και η Παναχαϊκή βρήκε τον αναμορφωτή της.

Ο Κώστας Κατσουράνη βλέποντας την δυσμενή θέση στην οποία βρισκόταν ο σύλλογος βγήκε μπροστά με στόχο να επαναφέρει τον σύλλογο στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το όραμά του βρήκε άμεσα ανταπόκριση. Μαζί με 14 εξέχοντες προσωπικότητες της πατρινής κοινωνίας, έβαλε μπροστά το σχέδιό του αρχίζοντας σιγά-σιγά να βγάζει την ομάδα από την ανυποληψία στην οποία είχε βρεθεί.

Ο ίδιος ήξερε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αλλά έχοντας την στήριξη των ανθρώπων ξεκίνησε να κερδίζει το ένα στοίχημα πίσω από το άλλο. Πρώτο στοίχημα ήταν να εξηγήσει τα πλάνα του και το όραμά του στην τοπική κοινωνία.

«Για μένα η Παναχαϊκή πρέπει να επιστρέψει σαν μεγάλη ομάδα στην κορυφή, είναι ένα όνειρο που έχω από μικρός. Η νέα αρχή περιλαμβάνει στα σχέδια, εγκαταστάσεις αθλητικές, τέτοιες ώστε να μπορούν να βρεθούν σ’ αυτές από νεογέννητα μωρά, γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και κάθε λογής φίλαθλος.

Όχι από αύριο, γιατί αυτό δεν γίνεται αλλά όσο πιο άμεσα μπορούμε. Είναι όμως ο πρωταρχικός σκοπός. Η επαφή με τον φίλαθλο. Με την ειλικρίνεια και με τις συνθήκες που θα τον φέρουν πίσω στο γήπεδο. Θέλουμε να δουλέψουμε σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτά που στην Ευρώπη είναι δεδομένα, εδώ δεν υπάρχουν», δήλωνε τον Σεπτέμβριο του 2016 στα αποκαλυπτήρια της νέας ομάδας.

Μπήκε ξανά στην καρδιά του κόσμου

Το πρώτο στοίχημα και το πιο σημαντικό είχε κερδιθεί. Η τοπική κοινωνία κατάλαβε ότι ο άνθρωπος που έκανε περήφανη την Πάτρα δεν είχε έρθει για να κοροϊδέψει, να γίνει ένας από τους πολλούς παράγοντες που ασέλγησαν στο πτώμα της Παναχαϊκής. Έτσι, όλη η πόλη βρέθηκε στο πλευρό του και με την στήριξή του αγκάλιασε τη νέα αυτή προσπάθεια. Αρκούσε να βρεθεί κάποιος στην Πάτρα σε ματς της Παναχαϊκής για να καταλάβει πως η ομάδα μπήκε πάλι στην καρδιά του κόσμου, κόλλησε ξανά τον ιστό με την πόλη με τους ανθρώπους της, αυτό τον ιστό που τόσο άδοξα είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Απέκτησε ξανά την περηφάνια της και συσπείρωσε τον κόσμο που σε κάθε ματς στην Αγυά έστηνε το δικό του πάρτι.

Επόμενο βήμα ήταν ο καταρτισμός μιας ομάδας που θα μπορέσει να γίνει άκρως ανταγωνιστική και να διεκδικήσει την άνοδο από τον όμιλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου δεν διέθετε ούτε έναν ποδοσφαιριστή στο ρόστερ της. Έχοντας ως τιμονιέρη έναν Πρωταθλητή Ευρώπης-όπως είναι λογικό-ανοίγει πόρτες και κάνει την ομάδα πιο θελκτική. Έτσι, στην Πάτρα ήρθε άλλος ένας Πρωταθλητής Ευρώπης, ο Κώστας Χαλκιάς, αλλά και ο Γιώργος Φωτάκης, ποδοσφαιριστές που υπό άλλες συνθήκες δύσκολα θα τους έβλεπαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Καθρέφτης το γήπεδο

Με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο στην άκρη του πάγκου και με στοχευμένες κινήσεις στην κατάρτιση του ρόστερ, η Παναχαϊκή Συμμαχία δημιουργεί μια ομάδα στολίδι για τα δεδομένα της κατηγορίας. Με λίγα λόγια και πολλή δουλειά στον αγωνιστικό χώρο η Παναχαϊκή σαρώνει στο πέρασμά της κάθε αντίπαλο στον Γ' Όμιλο και γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά την άνοδο από τους τέσσερις ομίλους της κατηγορίας. Καλύτερη επίθεση αλλά και ταυτόχρονα καλύτερη άμυνα με 20 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανωτερότητά της.

Μετά από ένα χρόνο σκληρής κι επίπονης δουλειάς είχε έρθει η ώρα για την φιέστα και την Κυριακή στην Αγυά έβλεπες μόνο χαμόγελα. Οι εποχές της αβεβαιότητας και της αφερεγγυότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον στην Πάτρα κάνουν όνειρα ξανά. Και μπορεί οι εποχές του Δαβουρλή να αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση, αλλά με τον Κώστα Κατσουράνη μπροστάρη η Παναχαϊκή ετοιμάζεται για την δικιά της αντεπίθεση. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον οι εποχές αυτές επαναληφθούν.

* Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ της Παναχαϊκής Συμμαχίας στο Facebook.

 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ Τελευταία Νέα