Τα «ελιξίρια» ζωής θα... σώσουν τον καταπονημένο ΛεΜπρόν; (pics & vids)

Τα «ελιξίρια» ζωής θα... σώσουν τον καταπονημένο ΛεΜπρόν; (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Τα «ελιξίρια» ζωής θα... σώσουν τον καταπονημένο ΛεΜπρόν; (pics & vids)

bet365

Ο... καταπονημένος ΛεΜπρόν Τζέιμς διεκδικεί φέτος άλλο ένα πρωτάθλημα και το gazzetta.gr παρουσιάζει την επιστημονική ανάλυση του ESPN, γύρω από τα μυστικά που μπορούν να του προσφέρουν μια «σανίδα» σωτηρίας και να του επιτρέψουν να συνεχίζει να παίζει «βασιλικά».

Κατά τη διάρκεια τη regular season o Τάιρον Λου έλεγε πως θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τα λεπτά συμμετοχής του ΛεΜπρόν Τζέιμς, έτσι ώστε ο παίκτης του να μην φτάνει στο… κόκκινο και να παίρνει τις απαραίτητες ανάσες. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού ο «Βασιλιάς» ήταν πρώτος σε ολόκληρο το NBA σε λεπτά συμμετοχής πριν την έναρξη των playoffs.

Live Στοίχημα σε NBA & Bundesliga με Live Stream στη Novibet (21+).

Τώρα που «σφίγγουν» τα γάλατα στα playoffs και όσο προχωρούν οι Καβς, οι αντίπαλοι θα είναι όλο και καλύτεροι. Έχει σημασία να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο MVP των περσινών τελικών. Μπορεί να πήρε τις απαραίτητες ανάσες σε κάποια παιχνίδια μέσα στη σεζόν, όμως η καταπόνηση του είναι πολύ μεγάλη.

«Λίγοι αθλητές αντέχουν την καταπόνηση που έχει ο ΛεΜπρόν»

O γιατρός Μάικλ Τζόινερ μελετά πως αντιδρούν οι αθλητές στην καταπόνηση και στο άγχος που τους γεμίζει η έντονη δραστηριότητα μια άσκησης. Στην περίπτωση μας υπάρχει ο Λεμπρόν και η έντονη δραστηριότητα είναι ο αγώνας μπάσκετ.

Ο Τζόινερ υποστηρίζει πως υπάρχουν 5 παράγοντες που επηρεάζουν την κούραση: 1. Ύπνος-ταξίδι, 2. Τραυματισμοί, 3. διάρκεια της σεζόν, 4. ο αριθμός των παιχνιδιών μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων και 5. η ψυχική καταπόνηση.

Ο ίδιος άνθρωπος πιστεύει πως η regular season στο NBA θα πρέπει να επιμηκυνθεί για 2 η 3 εβδομάδες και να καταργηθεί η postseason. Με αυτόν τον τρόπο οι παίκτες θα έχουν μεγαλύτερο διάστημα ξεκούρασης. Θεωρεί πως θα ήταν καλό για τους παίκτες να έχουν και ένα διάστημα 3-4 ημερών χωρίς αγώνα σε κάποιες στιγμές μέσα στη σεζόν.

«Μία από τις από δύσκολες δοκιμασίες του Λεμπρόν είναι πως πολλές φορές καταπονεί παρά πολύ το σώμα του, φτάνοντας το στα όρια του, κάτι που λίγοι σπουδαίοι αθλητές μπορούν να αντέξουν. Οι παλμοί της καρδιάς του χτυπούν κόκκινο», τονίζει ο Τζόινερ.

«Κάντε με κομισάριο και δεν πρόκειται να επιτρέπω πάνω από 5 παιχνίδια μέσα σε δύο εβδομάδες, Επίσης δεν πρόκειται να άφηνα μια ομάδα να παίξει δύο αγώνες μέσα σε ένα 24ωρο», δηλώνει με νόημα.

Η περσινή… ξεκούραση του ΛεΜπρόν έφερε το πρωτάθλημα

Άλλος ένα άνθρωπος που είναι ειδικός για τα θέματα που αφορούν τον ΛεΜπρον είναι ο δημοσιογράφος, Μπράιαν Γουίντχορστ. Ξέρει τον «Βασιλιά» καλύτερα και από τη γυναίκα του, αφού παρακολουθεί την πορεία του από το λύκειο και τους συνδέει μια αληθινή φιλία.

«Ο ΛεΜπρόν ξοδεύει αμέτρητα λεφτά κάθε χρόνο για να φροντίζει το σώμα του. Κάνει συχνά κρυοθεραπεία, ενώ στο αυτοκίνητο του έχει ειδικά καθίσματα που του κάνουν μασάζ όταν οδηγεί».

Στη συνέχεια στέκεται στα λεπτά συμμετοχής του «LBJ» στους τελικούς: «Ο ΛεΜπρόν έχασε στους τελικούς του 2011, παίζοντας 38.8 λεπτά ανά αγώνα. Στους περσινούς τελικούς με τους Ουόριορς τα λεπτά μειώθηκαν στα 35.6 και ο «Βασιλιάς» είχε βενζίνη στο ντεπόζιτο να κάνει μια μυθική ανατροπή από 3-1 σε 3-4».

Τέλος μιλάει για τη διαφορά μεταξύ φετινής και περσινής σεζόν: «Την εφετινή χρονιά, ο ΛεΜπρον είναι έτοιμος να παίξει τα περισσότερα λεπτά από τη σεζόν 2013-14 και μετά. Ο Τζέιμς έχει παίξει πολύ περισσότερο τον Μάρτιο απ’ότι τον Νοέμβριο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσει τους Καβς, καθώς πρέπει να σκέφτονται πως πρέπει να παίρνουν το 100% από αυτόν στα playoffs.

Την περσινή χρονιά που πήρε το πρωτάθλημα με τους Καβαλίερς, είχε τα λιγότερα λεπτά ανα μέσο όρο στην καριέρα του, τόσο στην regular season όσο και στα playoffs. Είχε την ενέργεια να τα δώσει όλα στο τέλος του δρόμου και να κάνει μαγικές εμφανίσεις στα τρία τελευταία ματς με τους Ουόριορς».

Αϊζάια Τόμας vs Τιμ Ντάνκαν

Σημαντική είναι και η άποψη του Τομ Χάμπερστρο (ειδικός σε θέματα φυσικής κατάστασης και τραυματισμών) που έχει τις γνώσεις για να κρίνει ποιο θα είναι το μονοπάτι που θα επιτρέψει στον ΛεΜπρόν να επιμηκύνει την καριέρα του.

«Θέλω περισσότερο ΛεΜπρόν, όχι λιγότερο, έτσι πιστεύω πως πρέπει να παίζει λιγότερα λεπτά τώρα. Θυμάμαι τον Αιζάια Τόμας (σ.σ.: των Πίστονς) ο οποίος ήταν «ironman». Δεν ξεκουραζόταν ποτέ και μέχρι τα 31 κάνεις δεν είχε παίξει περισσότερα παιχνίδια από αυτόν. Όμως η κούραση οδήγησε στον τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα και τον έκανε να σταματήσει το μπάσκετ στα 32.

Από την άλλη υπάρχει ο Ντάνκαν, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έχει ξεκουραστεί (dnp) περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία του NBA. Αυτό τον έκανε να παίξει μέχρι τα 40. Άρα αν ήταν να διαλέξω μεταξύ του δρόμου που διάλεξε ο Τόμας και αυτού του Ντάνκαν, θα επέλεγα του Ντάνκαν», τονίζει.

Όσο ένας παίκτης δεν τραυματίζεται δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, καθώς σύμφωνα με τον Χάμερστρο: «Κάθε παιχνίδι που δεν τραυματίζεσαι, σε φέρνει πιο κοντά στον τραυματισμό την επόμενη φορά που θα πατήσεις στο παρκέ».

Στo τέταρτo δωδεκάλεπτο όλα είναι διαφορετικά

Για να εμβαθύνουμε πιο πολύ. θα περάσουμε στον Στιβ Μάγκνες, ο οποίος είναι φυσιολόγος άσκησης και ένας από τους κορυφαίους προπονητές που με τις δουλείες του επιτρέπει στους αθλητές του να κάνουν υψηλές επιδόσεις.

«Στο τέλος του τέταρτου δεκαλέπτου, κανείς δεν μπορεί να τρέξει όπως στο πρώτο. Χρειάζεται να καταναλώσεις μεγαλύτερη ενέργεια, πρέπει οι μύες σου να καταπονηθούν περισσότερο για να πηδήξεις ψηλά. Το ρίσκο είναι μεγάλο, αφού πολλές φορές το σώμα δεν ανταποκρίνεται καλά λόγω κούρασης».

Ξεκούραστος ΛεΜπρόν = περισσότερες πιθανότητες για πρωτάθλημα

Βέβαια για να μάθεις καλύτερα το πως ανταποκρίνεται το σώμα του ΛεΜπρόν στις περισσότερες καταπονήσεις θα πρέπει να ακούσεις με προσοχή τα λόγια του Τσέρι Μαχ, ο οποίος διεξάγει έρευνες στο «κέντρο ανθρώπινων επιδόσεων» του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

«Ο ΛεΜπρόν δεν γίνεται να αποφύγει την ανάγκη για ξεκούραση. Πρέπει συνεχώς να αναρρώνει πλήρως το σώμα του από την καταπόνηση. Πρέπει να βρίσκεις τρόπο να ξεκουράζεσαι κάθε μέρα. Αν μια μέρα… γεμίσεις μπαταρίες μόνο μέχρι το 60%, θα μείνεις χωρίς ενέργεια πολύ γρηγορότερα από το να αναρρώνεις στο 100% κάθε μέρα. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για μια μεγάλη σεζόν. Ο ΛεΜπρόν θα πρέπει να αυξάνει τις περιόδους ξεκούρασης του κατά τη διάρκεια της σεζόν, αν θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του να φτάσει στον τίτλο».

Οι αλλαγές που σκέφτεται το NBA

Η ξεκούραση των παικτών είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης της λίγκας. Ο Άνταμ Σίλβερ κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ομάδων για να μιλήσουν για το θέμα που προκαλεί οικονομική ζημία στο προϊόν που λέγεται NBA.

Ο κομισάριος ανακοίνωσε πως οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να επιτρέπουν την ξεκούραση σε μόλις ένα παίκτη κάθε φόρα, σε παιχνίδια που προβάλλονται σε όλο τον πλανήτη.

Επίσης υπάρχει σκέψη για μείωση της preseason και επιμήκυνση της regular season για μια εβδομάδα ακόμη, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα ξεκούραση μεταξύ των παιχνιδιών για μια ομάδα.

Θα αντέξει ο «Βασιλιάς»;

Ο τρόπος διαχείρισης του ΛεΜπρόν ίσως κρίνει και τον φετινό πρωταθλητή του NBA. O «Βασιλιάς» είχε έναν γεμάτο Απρίλιο. Πρόσφατα ο Λου δήλωσε πως ο ηγέτης του μπορεί να χρειαστεί να παίξει ακόμα και 48 λεπτά σε έναν αγώνα αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Ο καταπονημένος Τζέιμς θα αντέξει να αγωνίζεται τόσο πολύ στα εξοντωτικά ματς των playoffs; Θα του μείνει καθόλου βενζίνη στο ντεπόζιτο; Το σώμα του είναι ικανό να … υπερκεράσει την καταπόνηση των αμέτρητων σεζόν που έχει... στραπατσαριστεί στα playoffs;

H άποψη του Μάγκνες είναι ικανή για να μας προβληματίσει λίγο περισσότερο στο θέμα ξεκούρασης του ΛεΜπρόνΕυχόμαστε και προσευχόμαστε να έχει την απαραίτητη ενέργεια και αντοχή για να φτάσει εκεί που μπορεί χωρίς να… χτυπήσει σε κάποιο «τοίχο» (σοβαρό τραυματισμό). Όμως ο κάθε άνθρωπος έχει ένα σημείο που φτάνει στα όρια του».

Μένει να δούμε αν ο ΛεΜπρόν βρίσκεται κοντά σε αυτό το σημείο ή θα βρει τον τρόπο να μας κρατάει συντροφιά για πολλά χρόνια με τα καρφώματα του, τα chasedown μπλοκ και τον ολοκληρωμένο τρόπο που αντιλαμβάνεται το άθλημα που λέγεται μπάσκετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα