Ο «φόβος» της Σιένα... φυλάει τα έρημα! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Ο «φόβος» της Σιένα... φυλάει τα έρημα! (pics & vids)
O Ολυμπιακός τα έδωσε όλα για να πάρει το πλεονέκτημα έδρας, τα κατάφερε, η Εφές είναι η επόμενη πρόκληση και οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν στην «μάχη» γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τους... κινδύνους. To gazzetta.gr αναλύει!

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Ολυμπιακός - Εφές, αν ο Σπανούλης αναδειχθεί πρώτος σκόρερ (21+).

Έφτασε η ώρα ο Ολυμπιακός να μετρήσει τις δυνάμεις του και να γευτεί τους καρπούς της προσπάθειας του. Αυτοί έχουν να κάνουν με το «σπίτι» του.

Η σεζόν ξεκίνησε για ακόμα μια φορά με αμφισβήτηση για τους «ερυθρόλευκους».

Από το μικρότερο μπάτζετ, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες, που είναι κάτι πλέον που τείνουν να συνηθίσουν οι Έλληνες οπαδοί, μέχρι την επιλογή του ρόστερ και τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι η γκρίνια άρχισε νωρίς. Η συνέχεια όμως δόθηκε στο παρκέ.

H Euroleague είναι πλέον διαφορετική και μέσα στην χρονιά άπαντες χρειάστηκε να κοντραριστούν με όλους και να μετρήσουν τις δυνάμεις του έχοντας ένα ή ακόμα και 2 ντέρμπι την εβδομάδα.

Πλέον φτάσαμε στην πιο κρίσιμη ώρα και το πρώτο παιχνίδι των playoffs είναι θέμα μερικών ωρών. Τα δεδομένα τι λένε;

Ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε και βγήκε 3ος στην κανονική διάρκεια, πήρε σχετικά άνετα το πλεονέκτημα έδρας και βρίσκει μπροστά του την πολύ φορμαρισμένη Εφές, που όμως υπολείπεται σε φανέλα και εμπειρία σε σχέση με τους μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες των «ερυθρόλευκων».

Τα δεδομένα είναι απλά και πολύ συγκεκριμένα. Στην ευρωπαϊκή ιστορία ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να κάνει πολλά αξιοθαύμαστα πράγματα.

Από το 2001 και μετά στην σύγχρονη μορφή της ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχει πάρει 2 φορές τον τίτλο και έχει καταφέρει να λογίζεται μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Για να βρεθεί εκεί πήρε μόλις 4 φορές το πλεονέκτημα έδρας και το gazzzetta.gr σας κάνει την αναδρομή.

2008 – 09: Επιστροφή στα Final 4!

Ήταν η σεζόν 2008/09 όταν ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο ευρωπαϊκό στερέωμα για τα καλά. Ήδη τα αδέλφια Αγγελόπουλοι είχαν μερικά χρόνια την ομάδα και είχαν αποφασίσει να την φέρουν στην κορυφή.

Με κινήσεις που εντυπωσίαζαν, το ρόστερ προκαλούσε φόβο και παίκτες, διοίκηση και κόσμος ευελπιστούσαν σε μια εξίσου εντυπωσιακή πορεία. Η πορεία ήταν γεγονός.

Με ρεκόρ 5 - 1 στο Top 16 o Ολυμπιακός πήρε το πλεονέκτημα και στον δρόμο του βρέθηκε η πάντα δυνατή και μαχητική Ρεάλ Μαδρίτης.

Το πλεονέκτημα έδρας «έκανε την δουλειά του» και η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης.

Το πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο έληξε με 88 - 79 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκριρ, ενώ και στο δεύτερο ο Ολυμπιακός και πάλι πήρε την απαραίτητη νίκη με 79 - 73 με τον Αμερικανό γκαρντ να είναι εκείνος που ξεχώρισε για την ομάδα του.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν μόνο μια νίκη για να σφραγίσουν το πλεονέκτημα και καθυστέρησαν μόλις μια νίκη.

Έχασαν το πρώτο παιχνίδι της Ισπανίας με 71 - 63 και ήταν και το μοναδικό.

Εκπληκτικό 4ο ματς με τον Ολυμπιακό να παίρνει νίκη και πρόκριση μέσα στην Μαδρίτη με 75 - 78 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπουρούση, που τέλειωσε το ματς με 25 πόντους.

2009 – 10: Εδραίωση στους κορυφαίους!

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός έβαλε στόχο να είναι στο Final 4 και το κατάφερε.

Εντυπωσιακός και πάλι στο Top 16 κέρδισε το πλεονέκτημα και είχε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Πρόκομ.

Το πρώτο ματς είχε τις δυσκολίες του και χρειάστηκε η εξαιρετική εμφάνιση του Κλέιζα με 26 πόντους για να έρθει τελικά η νίκη με 83 – 79.

Το άγχος ξεπεράστηκε και στο επόμενο παιχνίδι τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 90 – 73 και πάλι με πρωταγωνιστή τον Λιθουανό, αλλά με μεγάλη εμφάνιση και από τον Παπαλουκά.

Ο Ολυμπιακός είχε μόνο σκοπό να πάει στην Πολωνία και να γυρίσει με την πρόκριση.

Και αυτό κατάφερε. Όχι στο πρώτο παιχνίδι που δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε με 81 – 78, αλλά στο επόμενο που επικράτησε 86- 70 και επέστρεψε στην Ελλάδα με ακόμα μια πρόκριση.

2010 – 11: Η σειρά που πρέπει να γίνει... μάθημα!

Η σειρά κόντρα στην Σιένα την σεζόν 2010-11 πρέπει να... διδάσκεται για το πόσο λάθος μπορεί να πάνε τα πράγματα μετά από το πλεονέκτημα.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε και βρέθηκε στα playoffs έχοντας το πλεονέκτημα στο σπίτι του με αντίπαλο την Σιένα.

Το πρώτο ματς ήταν λες και βγήκε από την φαντασία του πιο αισιόδοξου οπαδού.

Ο πίνακας στο τέλος έγραψε 89 – 41 και το ματς ήταν όνειρο από όλες τις πλευρές. Άπαντες πίστεψαν λίγο παραπάνω απ' όσο έπρεπε στην εύκολη πρόκριση και το πλήρωσαν και με το παραπάνω.

Η Σιένα συνήλθε πολύ γρήγορα και μέσα σε 2 μέρες άλλαξε τα δεδομένα.

Πήρε σπουδαία νίκη με 82 – 65 και έφερε την σειρά σπίτι της για να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση. Έτσι έγινε.

Πήρε 2 σπουδαίες και εύκολες νίκες με 81 – 72 και 88 – 76 και έδωσε στον Ολυμπιακό ένα σκληρό μάθημα για να θυμάται στο μέλλον.

2012 – 13: Η Εφές... δείχνει κούπα!

Τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός κατάφερε και πήρε το πλεονέκτημα έδρας είχε και πάλι να ξεπεράσει το εμπόδιο της Εφές.

Επέλεξε τον... δύσκολο δρόμο του 5ου παιχνιδιού, αλλά η «δουλειά» έγινε.

Τελικό αποτέλεσμα, του πρώτου παιχνιδιού, ήταν 67 - 62, όπου οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν και πήραν την πρώτη νίκη που χρειάζονταν για να κάνουν το επόμενο βήμα.

Το παιχνίδι έμεινε σε χαμηλό σκορ και μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης. Τέλειωσε το ματς με 26 πόντους και 4/7 τρίποντα, ενώ από κοντά ήταν και Βασίλης Σπανούλης που είχε βάλει 9 πόντους και είχε μοιράσει και 8 ασίστ.

Το δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων ήταν διαφορετικό. Ο Ολυμπιακός τελικά πήρε μια εύκολη νίκη με 71 – 53 με τον Σπανούλη να... παίρνει το όπλο του.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού το πήρε πάνω του και με 15 πόντους και 8 ασίστ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του.

Κάπου εκεί τα δεδομένα άλλαξαν. Οι Τούρκοι κατάφεραν να υπερασπιστούν την έδρα τους και αρχής γενομένης από το πρώτο ματς πήραν μια σπουδαία νίκη που τους έβαλε και πάλι στον δρόμο της διεκδίκησης της πρόκρισης.

Τελικό σκορ ήταν 83 - 72 με τον Λο να προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα του με τους 19 πόντους που σκόραρε, χωρίς όμως να έχει σημαντική βοήθεια από τους υπόλοιπους.

Η αντεπίθεση συνεχίστηκε και Εφές σε ένα ματς θρίλερ κατάφερε να κρατηθεί ζωντανή και να πάρει μια τεράστια νίκη. Μια νίκη που άλλαζε τα δεδομένα της σειράς.

Τελικό αποτέλεσμα 74 – 73 και η καλή εμφάνιση και πάλι του Λο δεν είχε αντίκρυσμα.

Οι Τούρκοι έκαναν την σειρά «θρίλερ» και οι διαφορές των δύο ομάδων θα λύνονταν στον Πειραιά.

Για να φτάσει στο Λονδίνο η παρέα του Βασίλη Σπανούλη, χρειάστηκε να γίνει μία τεράστια υπέρβαση απ' όλους.

Απ' τον πρώτο ως τον τελευταίο, καθώς ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο -15 (21-36) κι όλα έδειχναν να γκρεμίζονται.

Τελικά, με τεράστια ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα νίκησε 82-72, έκανε το 3 - 2 και προκρίθηκε στο Final 4.

2016 – 17: H πρόκληση της Εφές και πάλι στον δρόμο για την επιτυχία

Κοιτώντας τα δεδομένα ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει κανένα από τα πρώτα παιχνίδια που έδωσε στην έδρα του και ξεκινάει με το δεξί τις υποχρεώσεις του.

Από εκεί και πέρα η εύκολη νίκη κόντρα στην Σιένα του... χάλασε το μυαλό και έφερε ένα πικρό αποκλεισμό στην συνέχεια, χωρίς όμως να έχει πέσει ξανά σε αυτή την «παγίδα».

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κατανοήσει τους κινδύνους και ξέρουν πολύ καλά να «προσέχουν» το σπίτι τους.

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται στην πρώτη «μάχη» του κόντρα στην Εφές με τα δεδομένα να είναι θετικά.

Οι φανέλες πάντως αποτέλεσμα δεν παίρνουν από μόνες τους και αυτό το ξέρουν καλύτερα ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του.

Η συνταγή είναι γνωστή στους περισσότερους, το... ΣΕΦ αναμένεται να δώσει το σωστό κίνητρο και η σειρά για τους «ερυθρόλευκους» ξεκινάει!