Ολυμπιακός - Εφές: Σούπερ επίθεση εναντίον σούπερ άμυνας

Gazzetta team
Ολυμπιακός - Εφές: Σούπερ επίθεση εναντίον σούπερ άμυνας
Το gazzetta.gr επιχειρεί μία στατιστική ανάλυση της σειράς με τον Ολυμπιακό να βασίζεται στην εκπληκτική του άμυνα και η Εφές στην εκπληκτική της επίθεση.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Ολυμπιακός - Εφές, αν ο Σπανούλης αναδειχθεί πρώτος σκόρερ (21+).

Η σειρά του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές για τα playoffs της Euroleague έχει αρκετές και σημαντικές ιδιαιτερότητες τόσο σε σχέση με την εικόνα των ομάδων όσο και στα στατιστικά στοιχεία στα οποία διακρίνονται.

Οι «ερυθρόλευκοι» με ρεκόρ 19-11 έδειξαν πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο μέχρι και τον τελευταίο μήνα, κλείνοντας όμως τη regular season με μία νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια.

Στην άλλη πλευρά οι Τούρκοι βρέθηκαν σε φόρμα κι έκλεισαν την κανονική διάρκεια της σεζόν με 8 νίκες στα τελευταία δέκα παιχνίδια τους και μαζί με τον Παναθηναϊκό έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ το τελευταίο δίμηνο.

Τα playoffs όμως είναι διαφορετική ιστορία….

Ο Ολυμπιακός διακρίνεται από μία συνέπεια στον τρόπο παιχνιδιού του ο οποίος βασίζεται στην πολύ καλή άμυνα και στο εξαιρετικό «διάβασμα» όταν η αντίπαλη ομάδα έχει αδυναμίες.

Η Εφές είναι μία καθαρά «αμερικανική» ομάδα με παίκτες που βασίζουν τα πάντα (σχεδόν) στο ένστικτό τους. Αυτό σημαίνει πως είναι ικανοί για το χειρότερο και το καλύτερο.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ο Ολυμπιακός με 77.9 πόντους διαθέτει την 11η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης ενώ η Εφές με 84 πόντους βρίσκεται στην 3η θέση της παραγωγικότητας (πίσω από ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ).

Η τουρκική ομάδα είναι η 4η καλύτερη στο ριμπάουντ και κάνει θραύση ειδικά στα επιθετικά όπου είναι στην κορυφή της Euroleague με 12.7 σε κάθε ματς. Αυτός είναι κι ο σημαντικότερος «πονοκέφαλος» του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Από εκεί και πέρα η Αναντολού κυρίως χάρη στους Ερτέλ και Γκρέιντζερ μοιράζει 18.5 ασίστ έναντι 15.2 του Ολυμπιακού. Στο θέμα της δημιουργίας οι Πειραιώτες περιμένουν τα περισσότερα από τον Βασίλη Σπανούλη.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο την επίθεση της Εφές αξίζει να αναφέρουμε πως έχει μέσο όρο περίπου 87 κατοχές εκ των οποίων μόλις το 13.5% είναι σε αιφνιδιασμό. Θα περίμενε κανείς με την αθλητικότητα την οποία διακρίνει ολόκληρο σχεδόν το ρόστερ της να είχε μεγαλύτερη επιμονή στο εύκολο καλάθι, αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Στο pick ‘n’ roll κυρίως λόγω του Γάλλου γκαρντ βρίσκει το 16.1% των πόντων της που είναι καλό νούμερο, αλλά εκεί που εντυπωσιάζει είναι στα σκριν μακριά από τη μπάλα όπου βρίσκει το 6% των πόντων της και είναι αρκετά υψηλό ποσοστό για τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Τελευταίο σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την επίθεση του παιχνιδιού είναι πως η τουρκική ομάδα είναι 2η στα κερδισμένα φάουλ με 19.7 ανά ματς.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Αυτό είναι το πλέον δυνατό στοιχείο των Πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός διαθέτει την τρίτη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με 74.2 πόντους την ώρα που η Εφές διαθέτει την 2η χειρότερη άμυνα της Euroleague με 83.7%.

Η άμυνα του Ολυμπιακού είναι τόσο καλή που επιτρέπει μόλις 14 ασίστ στον αντίπαλο σε αντίθεση με αυτή των Τούρκων η οποία επιτρέπει 19.5 σε κάθε παιχνίδι.

Σημαντικότερο όλων είναι πως ο Ολυμπιακός αναγκάζει κάθε αντίπαλο να σουτάρει με πολύ χαμηλά ποσοστά. Η ομάδα που βρίσκεται απέναντί τους στο παρκέ σουτάρει μόλις με 46.7% στα δίποντα και με 37% στα τρίποντα (αυτό δεν είναι κακό). Η Εφές στους ίδιους τομείς έχει τον αντίπαλό της στο 54.1% στα δίποντα και στο 39.4 πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ

Ο Ολυμπιακός φαίνεται να χρησιμοποιεί περισσότερους παίκτες στο ροτέισον. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εμπιστεύεται αρκετά δέκα παίκτες οι οποίοι στη σειρά με την Εφές ίσως γίνουν 12 αφού στην «δεκάδα» που αναφερθήκαμε δεν συμπεριλαμβάνονται οι Δημήτρης Αγραβάνης και Πάτρικ Γιανγκ. Ειδικά ο Έλληνας φόργουορντ τον τελευταίο μήνα βρίσκει χρόνο συμμετοχής στο παρκέ.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς από την άλλη έχει 8+1 παίκτες στους οποίους βασίζεται και από πίσω κανείς άλλος. Ο επιπλέον παίκτης είναι ο Ντόγκους Μπαλμπάι ο οποίος εδώ και λίγο καιρό λόγω κυρίως των αμυντικών του ικανοτήτων περνάει αρκετή ώρα στο παρκέ.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορεί τε να δείτε τους καλύτερους παίκτες Ολυμπιακού κι Αναντολού Εφές στις βασικές στατιστικές κατηγορίες.