Εφές, playoffs, Λονδίνο και... ευρωπαϊκό!

Αντωνία Σπανού
Εφές, playoffs, Λονδίνο και... ευρωπαϊκό!
O Ολυμπιακός θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Εφές για να βρεθεί στο Final 4 και αν η ιστορία του δείξει τον δρόμο, βλέπει μπροστά του το... Ευρωπαϊκό.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Αϊντραχτ – Βέρντερ Βρέμης (21+).

Αν κάποιος ρωτούσε πριν ξεκινήσει η κανονική, ανανεωμένη, διάρκεια της φετινής Euroleague ποια θα είναι η κατάταξη και ποια τα ζευγάρια στα Playoffs είναι σίγουρο ότι θα έπεφτε εκτός.

Οι δύο ελληνικές ομάδες κατάφεραν να ξεπεράσουν άπειρα εμπόδια και τελικά να βρεθούν σε 3η και 4η θέση παίρνοντας το πλεονέκτημα έδρας.

Από πάνω τους βρίσκονται μόνο Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ και οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας θα κληθούν, με τον κόσμο στο πλευρό, να κερδίσουν ο Ολυμπιακός την Εφές και ο Παναθηναϊκός την Φενέρ.

Οι Έλληνες θέλουν να λύσουν τις διαφορές τους με τους Τούρκους και να είναι εκείνοι που θα βρεθούν τελικά στο «σπίτι» τους για να διεκδικήσουν ακόμα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Μερικές φορές η ιστορία «λέει» όμορφες ιστορίες, μερικές «λέει» μια σκληρή αλήθεια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση για τον Ολυμπιακό και την Εφές η ιστορία έχει γράψει... ΘΑΥΜΑ!

Στους «ερυθρόλευκους» οπαδούς τα πράγματα είναι μοιρασμένα. Άλλοι ήθελαν σαν τρελοί τους Τούρκους, άλλοι τους Ισπανούς της Μπασκόνια, τα δεδομένα πλέον όμως είναι αυτά και άπαντες πρέπει να τα δεχτούν.

Και πρώτοι απ'όλους οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο Ολυμπιακός, που σήμερα (7/4) το βράδυ δίνει το τελευταίο του παιχνίδι διαδικαστικού χαρακτήρα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, έχει ταλαιπωρηθεί για ακόμη μια χρονιά από τραυματισμούς και ατυχίες.

Κόντρα σε όλα τα αρνητικά δεδομένα όμως κατέκτησε πανάξια την τρίτη θέση και έχει την πολυτέλεια να φιλοξενήσει την Εφές σπίτι του μέσα σε ένα κολασμένο ΣΕΦ.

Χωρίς κάποιος να το σκεφτεί πολύ το συγκεκριμένο δεδομένο μόνο θετικές σκέψεις φέρνει στους «ερυθρόλευκους». Το 2013 η ιστορία είχε γράψει ακριβώς την ίδια διαδρομή.

Ο προορισμός εκείνη την σεζόν δεν ήταν η Κωνσταντινούπολή αλλά το Λονδίνο τα πάντα όμως μόνο χαμόγελα φέρνουν.

Το gazzetta.gr γυρνάει τον χρόνο, όχι πολύ πίσω, και σας θυμίζει τα βήματα που θα ήταν καλό να δουν οι ερυθρόλευκοι καθώς το αποτέλεσμα τους είχε δικαιώσει όλους.

ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ... 2013!

Το 2012 ήταν μια «μαγική» χρονιά για τον Ολυμπιακό. Το πρώτο ευρωπαϊκό της σύγχρονης ιστορίας του ήρθε με τον πιο απίστευτο τρόπο που θα μπορούσε να έρθει και πολλά ακούστηκαν για αυτή την τεράστια επιτυχία.

Το 2013 ήταν χρονιά ακόμα πιο εκκωφαντικών απαντήσεων για τους «ερυθρόλευκους».

Το back to back ήταν κάτι που φάνταζε απίθανο για όλους τους υπόλοιπους, αλλά όχι για τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Από το Top 16 ο Ολυμπιακός πέρασε με ρεκόρ 9 - 5 νίκες και επόμενο εμπόδιο στα Playoffs ήταν η Εφές.

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 - 67 - 62

Ο Ολυμπιακός είχε και πάλι το πλεονέκτημα και η αυλαία «άνοιξε» με το παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Τελικό αποτέλεσμα ήταν 67 - 62, όπου οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν και πήραν την πρώτη νίκη που χρειάζονταν για να κάνουν το επόμενο βήμα.

Το παιχνίδι έμεινε σε χαμηλό σκορ και μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης. Τέλειωσε το ματς με 26 πόντους και 4/7 τρίποντα, ενώ από κοντά ήταν και Βασίλης Σπανούλης που είχε βάλει 9 πόντους και είχε μοιράσει και 8 ασίστ.

Για τους Τούρκους την ζημιά την είχε κάνει ο Ερντέν που τελικά μέτρησε 20 πόντους, όπως τόσους είχε ο Γκονλούμ.

12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 - 71 - 53

Το δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων ήταν διαφορετικό. Ο Ολυμπιακός τελικά πήρε μια εύκολη νίκη με 71 - 53με τον Σπανούλη να... παίρνει το όπλο του.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού το πήρε πάνω του και με 15 πόντους και 8 ασίστ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του. Σημαντική βοήθεια είχε και από τον Χάινς που μέτρησε άλλους 12 στην μεγάλη νίκη της ομάδας τους.

Για την Εφές και πάλι πρωταγωνιστής ήταν ο Γκονλούμ με 18 πόντους.

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 – 83 – 72

Κάπου εκεί τα δεδομένα άλλαξαν. Οι Τούρκοι κατάφεραν να υπερασπιστούν την έδρα τους και αρχής γενομένης από το πρώτο ματς πήραν μια σπουδαία νίκη που τους έβαλε και πάλι στον δρόμο της διεκδίκησης της πρόκρισης.

Τελικό σκορ ήταν 83 - 72 με τον Λο να προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα του με τους 19 πόντους που σκόραρε, χωρίς όμως να έχει σημαντική βοήθεια από τους υπόλοιπους.

Για την Εφές ο Φαρμάρ ήταν εκείνος που ξεχώρισε έχοντας 17 πόντους και 5 ασίστ.

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 – 74 – 73

Η αντεπίθεση συνεχίστηκε και Εφές σε ένα ματς θρίλερ κατάφερε να κρατηθεί ζωντανή και να πάρει μια τεράστια νίκη. Μια νίκη που άλλαζε τα δεδομένα της σειράς. Μια νίκη που φάνταζε σαν την απόλυτη «αυτοκτονία» του Ολυμπιακού.

Τελικό αποτέλεσμα 74 – 73 και η καλή εμφάνιση και πάλι του Λο δεν είχε αντίκρυσμα.

Οι Τούρκοι έκαναν την σειρά «θρίλερ» και οι διαφορές των δύο ομάδων θα λύνονταν στον Πειραιά.

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 – 82 – 72

Το παιχνίδι πήγε στην κόλαση τους οπαδούς του κατάμεστου ΣΕΦ και τους ξαναγύρισε στον παράδεισο.

Οι τότε Πρωταθλητές Ελλάδας κι Ευρώπης βρέθηκαν τελικά στο Λονδίνο, για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους με τον πιο «μαγικό» τρόπο.

Για να φτάσει, όμως, στην Αγγλία, η παρέα του Βασίλη Σπανούλη, χρειάστηκε να γίνει μία τεράστια υπέρβαση απ' όλους.

Απ' τον πρώτο ως τον τελευταίο, καθώς ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο -15 (21-36) κι όλα έδειχναν να γκρεμίζονται.

Τελικά, με τεράστια ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα νίκησε 82-72, έκανε το 3-2 και προκρίθηκε στο Final 4.

Το κλειδί της μεγάλης νίκης ήταν η ανατροπή του δευτέρου ημιχρόνου.

Όταν όλα πήγαιναν στραβά για τους «ερυθρόλευκους» στο πρώτο ημίχρονο, αυτοί επέστρεψαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι έκοψαν τις ελπίδες της Αναντολού Εφές.

Τρίποντα όπως του Σλούκα, του Περπέρογλου και του Παπανικολάου… έκοψαν τα πόδια της. Το επιμέρους σκορ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν 49-31 με τους Πειραιώτες να καταφέρνουν να επιστρέψουν στο παιχνίδι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο.

EUROLEAGUE PLAYOFFS 2013

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ vs. ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ 3-2
Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές 67-62 (1-0)
Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές 71-53 (2-0)
Αναντολού Εφές-Ολυμπιακός 83-72 (2-1)
Αναντολού Εφές-Ολυμπιακός 74-73 (2-2)
Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές 82-72 (3-2)

Η ιστορία σε μερικούς δεν λέει απολύτως τίποτα, μερικούς τους διασκεδάζει και θυμούνται στιγμές και αναμνήσεις.

Ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα πλέον και έχει μοναδικό στόχο, μετά και από την τεράστια προσπάθεια που έκανε στην κανονική διάρκεια, να πάρει 3 παιχνίδια και να βρεθεί σε ακόμα ένα Final 4.

Το εμπόδιο μόνο εύκολο δεν είναι και η Εφές στην τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση έδειξε τι είναι ικανή να κάνει.

Ο Ολυμπιακός για ακόμα μια φορά βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση για να «γράψει» ακόμα μια σελίδα χρυσής ευρωπαϊκής ιστορίας.