Καλώς τα παιδιά απ’ την Αφρική…

Καλώς τα παιδιά απ’ την Αφρική…

Καλώς τα παιδιά απ’ την Αφρική…

bet365

Ο Αμρ Ουάρντα «ξέχασε» να γυρίσει από άδεια και το gazzetta.gr σας θυμίζει τις απίστευτες ιστορίες των Αφρικανών του ΠΑΟΚ, που έφευγαν κι ήταν άγνωστο πότε θα να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη!

Ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής έχει, γενικά, τα «θεματάκια» του. Η αργοπορημένη επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη και η απουσία του από την προπόνηση της Παρασκευής δεν είναι το μοναδικό κρούσμα και παράπτωμα στο οποίο έχει υποπέσει ο Ουάρντα. Ανέκαθεν οι Αφρικανοί του ΠΑΟΚ είχαν τα «θεματάκια» τους, κι αν πχ. με τους Ροντρίγκες, Κάμπος, Βαρέλα, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους κρούσματα, αυτό οφείλονταν στο ότι μεγάλωσαν στην Ευρώπη, με άλλη νοοτροπία και διαφορετική κουλτούρα.

Υπάρχουν ουκ ολίγες ιστορίες, που συνοδεύουν το πέρασμα τους από την Τούμπα για 30 ποδοσφαιριστές από την αφρικανική ήπειρο. Ιστορίες παράξενες μα πέρα για πέρα αληθινές. Μια φορά κι έναν καιρό, τέτοιο καιρό πριν το ελληνικό Πάσχα του 2005 ο Σικαμπάλα ζήτησε λίγες μέρες επιπλέον «οδοιπορικά», για να πάει να δει την οικογένειά του στην Αίγυπτο. Η άδεια του δόθηκε, μόνο που ο νεαρός Αιγύπτιος, δεν επέστρεψε ποτέ στη Θεσσαλονίκη!

Τη σεζόν 2002-2003 στο ρόστερ της ομάδας του Αγγελου Αναστασιάδη υπήρχαν πέντε Αφρικανοί ποδοσφαιριστές (Φουτσίνι, Αμπονσά, Ουντέζε και οι αδερφοί Αμαφούλε) που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «έβγαζαν από τα ρούχα του», τον Ελληνα προπονητή…

Εβαζαν στοιχήματα αν γυρίσει στην ώρα του

Ο Νιγηριανός ήταν η προσωποποίηση της καθυστέρησης στον ΠΑΟΚ. Κάθε φορά που έφευγε στην πατρίδα του στην Τούμπα έκαναν τον σταυρό τους και προσευχόταν για το πότε θα επιστρέψει, μέχρι και στοιχήματα έμπαιναν στα αποδυτήρια για το πόσες μέρες θα απουσιάσει, μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία επιστροφής. Σχεδόν πάντα ξεχνούσε να γυρίσει πίσω για καμιά εβδομάδα! Και δεν ήταν μόνον αυτό. Στις προπονήσεις πήγαινε σχεδόν πάντα καθυστερημένος, ενώ όπου βρισκόταν μίλαγε για την... γαλαζοαίματη καταγωγή του. Στο κοινό διάστημα συμβίωσης τους, με τον Μπάγεβιτς ορισμένοι μπέρδευαν τους… «πρίγκιπες» στην Τούμπα!

Όταν ανανέωσε το συμβόλαιο του, το Δεκέμβριο του 2004, στον Τύπο είχε γραφθεί μια απίθανη ατάκα, που μέσα σε πολύ λίγες λέξεις, περιγράφονταν όλη η ουσία του προβλήματος με τους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές. «Στον ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν, επειδή ο Ουντέζε ανανέωσε το συμβόλαιο του έως το 2007. Έτσι, για να έχει περιθώριο επιστροφής από το χριστουγεννιάτικο ταξίδι του στη Νιγηρία!».

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν ανάποδα με τον «πρίγκιπα», αφού όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Τούμπα, το καλοκαίρι του 2000, από την Καβάλα, όπου αγωνιζόταν, είχε ο ίδιος ζητήσει από την ομοσπονδία της χώρας του να μην συμπεριληφθεί στην αποστολή της ολυμπιακής ομάδας για τους Αγώνες στο Σύδνεϋ. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά του Ουντέζε του πρώτου χρόνου, με αυτόν των επόμενων πέντε χρόνων, να σας θυμίσουμε μόνο πως τον Ιανουάριο του 2001 έφυγε και γύρισε στην ώρα του! Μάλιστα, τότε, υπήρχε μπροστά το ντέρμπι κυπέλλου με τον Άρη και παρότι ήταν εξαντλημένος από το ταξίδι Λάγος-Ζυρίχη-Θεσσαλονίκη έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς βγάζοντας όλο το ενενηντάλεπτο στου Χαριλάου (1-1).

Στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα. Κάποια στιγμή ο Ουντέζε μπήκε πρώτος στο αεροπλάνο, για να φύγει ενόψει του Κόπα Άφρικα, κι ήταν απ’ τους τελευταίους που επέστρεψαν! Εκείνη τη χρονιά η πανίσχυρη Νιγηρία έφτασε μέχρι την άκρη του δρόμου. Οι Super Eagles στέφθηκαν «βασιλιάδες της μαύρης Ηπείρου», κι ο αμυντικός του ΠΑΟΚ, στα 23 του, είχε επιλεγεί στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης.

Ε, δεν ήθελε και πολύ για να… πάρει άδεια από τη σημαία. Επέστρεψε με καθυστέρηση πολλών ημερών, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έγινε έξαλλος, όμως πίσω από μια «τυπική» απολογία στις 19 Φεβρουαρίου του 2002 ενώπιον του Γιώργου Κούδα και του Σίμου Λάζαρη, κρυβόταν ο διακαής πόθος του Γιώργου Μπατατούδη, να πωληθεί ο Νιγηριανός στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό όταν τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς κλήθηκε στην εθνική ομάδα για ένα φιλικό με τη Σκοτία στο Λονδίνο, ο «Ντούσκο» και η ομάδα σχεδόν αδιαφόρησαν αν θα επιστρέψει ή όχι πίσω. Ήταν μια περίοδος, στην οποία όλα είχαν κριθεί κι ο προπονητής του ΠΑΟΚ, όπως διέρρεε η ΠΑΕ, «δοκίμαζε νέα παιδιά, ενώ η Corriere dello Sport έγραφε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τη Μίλαν!!! Μόνο που στο Μιλάνο, μάλλον, δε το γνώριζαν…

Ούτε η παρουσία του στο Μουντιάλ της Απω Ανατολής το 2002, όντας βασικός της εθνικής Νιγηρίας, έφερε την πολυπόθητη πρόταση από το εξωτερικό. Φυσικά στον ΠΑΟΚ (του Μπατατούδη) βρήκε κι έκανε… Με τη διαρκή απειλή της προσφυγής στη ΦΙΦΑ για τα χρήματα που του όφειλε η διοίκηση, ο Ουντέζε συνέχιζε τα τερτίπια του, ακόμη και επί εποχής Αγγελου Αναστασιάδη.

Έφτασε στο σημείο να επιστρέψει με καθυστέρηση μιας ολόκληρης εβδομάδας (!) στη Θεσσαλονίκη, εκείνο το καλοκαίρι, μόλις τρεις ώρες πριν η αποστολή «πετάξει» για την Ιταλία, όπου θα πραγματοποιούσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Έπαιξε κάποια λίγα ματς, αφού δήλωσε μετανοιωμένος, μέχρι που τον Δεκέμβριο παραχωρήθηκε δανεικός στη Γουέστ Μπρόμγουιτς, με σκοπό να πουληθεί και να φέρει χρήματα, τα οποία η ομάδα είχε μεγάλη ανάγκη εκείνη την περίοδο.

Στην Πρέμιερ Λιγκ αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια, όμως γρήγορα οι Άγγλοι κατάλαβαν με τι είχαν να κάνουν και τον έδιωξαν κακήν κακών για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Κάπου στα τέλη του 2004, «εξαφανίστηκε» για άλλη μια φορά, η διοίκηση Γούμενου του επέβαλλε πρόστιμο 5.000 ευρώ, όμως φρόντισε και «επιβράβευσε» την καθυστερημένη άφιξη του μ’ ένα νέο συμβόλαιο!

Σικαμπάλα: Δεν επέστρεψε ποτέ!

Ήταν Απρίλιος του 2005, παραμονές Πάσχα. Οι παίκτες έπαιρναν τις άδειές τους, ο Μαχμούντ Αμπντέλ Ραζέκ Σικαμπάλα ζήτησε λίγες μέρες επιπλέον «οδοιπορικά», για να πάει να δει την οικογένειά του στην Αίγυπτο. Η άδεια του δόθηκε, μόνο που ο νεαρός Αιγύπτιος, δεν επέστρεψε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε ένα σίριαλ άνευ προηγουμένου. Ο ίδιος επικαλέστηκε την εκκρεμότητα με τη στρατιωτική του θητεία, με τις αρχές της χώρας του να του απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα. Η πραγματικότητα, τότε, ήταν λίγο διαφορετική. Ο νεαρός δεν ήθελε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και έβρισκε διαρκώς δικαιολογίες «σκηνοθετώντας» πολλές φορές καταστάσεις, που οδήγησαν τους παράγοντες του ΠΑΟΚ στα όρια τους.

Από την Τούμπα έχουν περάσει και καλά παιδιά από την Αφρική. Ο Λιβεριανός Τζο Νάγκμπε ήταν ένα απ’ αυτά, με 100 –παρακαλώ- συμμετοχές και 11 γκολ, σε τρία (1997-2000) χρόνια. Ο Αρμάντο Φουτσίνι μας απασχόλησε περισσότερο το καλοκαίρι του 2005, όταν μια προφορική άδεια από το Νίκο Καραγεωργίου, τότε προπονητή του «Δικεφάλου», μετατράπηκε σε… μόνιμη, με τη διοίκηση να του στέλνει εξώδικο ανάκλησης της άδειας προκειμένου να ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας για την καλοκαιρινή προετοιμασία.

Υπάρχει και η περίπτωση του Αντριου Ραμπούτλα. Ήρθε το 1997 με εντολή Μπατατούδη, που ήθελε να κάνει μπίζνες στην Αφρική, το 1997, έπαιξε μετρημένα όλα κι όλα 57 λεπτά, στο ΠΑΟΚ-Σπάρτακ Τρνάβα 5-3, πριν φύγει για την πατρίδα του, λόγω κλήσης του στην εθνική ομάδα της Νοτίου Αφρικής. Δεν επέστρεψε ποτέ στη Θεσσαλονίκη! Είτε τραυματίστηκε, είτε είχε βαριά μορφής ηπατίτιδα, δεν απασχόλησε ποτέ ξανά τον ΠΑΟΚ…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα