Το περίφημο Boot Room της Λίβερπουλ...

Το περίφημο Boot Room της Λίβερπουλ...

Κώστας Ζάλιαρης
Το περίφημο Boot Room της Λίβερπουλ...

bet365

Με τον Ρόνι Μόραν να βρίσκει πλέον σε μια... διαφορετική γειτονιά τους θρύλους της Λίβερπουλ με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν, το gazzetta.gr θυμάται το περίφημο Boot Room του «Άνφιλντ».

Ο Μόραν δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της Λίβερπουλ. Για την ακρίβεια, το πνεύμα του θα είναι πάντοτε μαζί με τους «κόκκινους», όμως θα τους βλέπει από ψηλά, κάνοντας παρέα με άλλες τρομερές μορφές της ιστορίας του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ που δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή.

Ο θάνατος του Μόραν, ο οποίος υπηρέτησε τη Λίβερπουλ επί μισό αιώνα από... σχεδόν κάθε πόστο και που έφτασε το 1999, όταν και αποχώρησε από την ομάδα, να θεωρείται ο μακροβιότερος άνθρωπος που εργαζόταν τότε για τους «κόκκινους», υπήρξε ένα από τα... boot room boys.

Το συγκεκριμένο δωματιάκι του «Άνφιλντ», λίγο κάτω από την εξέδρα Main Stand, ήταν... κάτι που μαρτυρούσε και η ονομασία του, αλλά ξεχείλιζε ποδοσφαιρική φιλοσοφία, ιδέες, σχέδια και οργάνωση για το μέλλον της Λίβερπουλ.

Όλα είχαν ξεκινήσει από τον Μπιλ Σάνκλι και τη θητεία του στον πάγκο του συλλόγου. Ένας χώρος με ποδοσφαιρικά παπούτσια, αλλά και... καλά κρυμμένα μπουκάλια Gin για να συνοδεύει τις όποιες συζητήσεις γίνονταν αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και τις συναντήσεις με αντίπαλους προπονητές έπειτα από το πέρας των αναμετρήσεων στο «Άνφιλντ».

Μορφές όπως οι Τζο Φάγκαν, Μπομπ Πέισλι, Ρούμπεν Μπένετ και φυσικά, Κένι Νταλγκλίς, διατήρησαν την παράδοση του Boot Room, με τον Μόραν να θεωρείται ως ο άνθρωπος που... έβαζε το λάδι στον τροχό της καλοδουλεμένης μηχανής της Λίβερπουλ, στη δεκαετία του '70 και του '80.

«Κύριοι, μπορείτε να είστε ήσυχοι για την παρουσία σας στην ομάδα. Οι δουλειές σας είναι ασφαλείς. Ορισμένοι προπονητές όταν αναλαμβάνουν έναν σύνολο προτιμούν τους δικούς τους ανθρώπους δίπλα τους, αλλά το δικό μου σχέδιο θα εφαρμοστεί με τη δική σας συμβολή» είχε πει στα... ιδρυτικά στελέχη του Boot Room, ο Μπιλ Σάνκλι, όταν έπιασε το «τιμόνι» των «κόκκινων» στα χέρια του, πίσω στο 1959.

«Απαιτώ μονάχα ένα πράγμα από εσάς και θέλω να το θεωρώ δεδομένο. Την αφοσίωση...» είχαν ακούσει από τα λόγια του θρυλικού προπονητή οι Πέισλι, Μπένετ και Φάγκαν.

Από την αποχώρηση του Σάνκλι και την πρόσληψη του Έβανς για την τεχνική ηγεσία, το 1994, η παράδοση του Boot Room διατηρήθηκε μέχρι και λίγο πριν την έλευση του 21ου αιώνα. Εξάλλου, από το 1999 αποσύρθηκε από τη Λίβερπουλ και το χώρο, ο Ρόνι Μόραν.

Ο κόσμος, θεωρούσε ότι σε αυτό το περίφημο καμαράκι, το μοναδικό που υπήρχε ήταν φάκελοι, έγγραφα και τρόποι ανάλυσης – της εποχής εκείνης κι όχι με... υπολογιστές και σύγχρονα προγράμματα – του στυλ παιχνιδιού της ομάδας και των σχεδίων για κάθε επόμενο ματς. Ωστόσο, οι τοίχοι εκείνοι, σίγουρα, έχουν ακούσει πάρα πολλά...

Τόσα, που η Λίβερπουλ μέτρησε εφτά πρωταθλήματα, πέντε Λιγκ Καπ, τέσσερα ευρωπαϊκά τρόπαια, ένα Κύπελλο UEFA. Και για όλα αυτά, δεν αρκεί ένα ποτήρι Gin και μια κουβέντα μισής ώρας για το παιχνίδι που προηγήθηκε, όσα δεν πήγαν καλά, όσα δούλεψαν σωστά και όσα θα γίνουν στην επόμενη αναμέτρηση.

Χρειαζόταν όραμα, σκέψεις, ιδέες που ήταν πραγματικά ικανές να οδηγήσουν έναν σύλλογο στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου και να του δώσουν κυρίαρχο ρόλο στο άθλημα.

Πάντοτε έπρεπε να χτυπάς την πόρτα για να μπεις εκεί, τις στιγμές που την έβρισκες κλειστή και γνώριζες καλά ότι εκεί μέσα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διαμόρφωση του πλάνου. Ενός πλάνου που είχε αρχή, μέση και τέλος και δεν περιοριζόταν μονάχα σε 90 λεπτά μιας αναμέτρησης.

Μπορεί τριγύρω να βρίσκονταν φανέλες, σορτσάκια, κάλτσες και πολλά ζευγάρια παπούτσια, όμως στο χώρο εκείνον, μπορούσαν να βρεθούν μαζί μέχρι και 20 άτομα, όταν οι «πρωτεργάτες» ήθελαν να ενημερώσουν για όσα κατέβαζε το μυαλό τους και τα όσα είχαν συμφωνήσει ότι θα έπρεπε να βλέπει ο κόσμος από τη Λίβερπουλ στο χορτάρι.

«Πάντοτε οι αντίπαλοι προπονητές θα έρχονταν στο καμαράκι για ένα ποτό και μια γρήγορη κουβέντα για το ματς που είχαμε παίξει. Θυμάμαι είχε έρθει κάποιες φορές και ο Μπράιαν Κλαφ. Όμως δεν μιλούσε πολύ, απλά άκουγε.

Αφουγκραζόταν ό,τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Μάθαινε, προσπαθούσε ν' αντιληφθεί τι ακριβώς γινόταν και να “πιάσει” ποδοσφαιρικές σκέψεις. Ήταν κάτι σαν... τελετουργία εκεί μέσα και κάπως έτσι είχε “περάσει” στο μυαλό των υπολοίπων» είχε αναφέρει ο Μόραν, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2009...

Εν έτει 2017, στο σημείο του Boot Room, υπάρχει πλέον ένα υπερσύγχρονο καφέ για τους οπαδούς των «κόκκινων». Ήχους από... τσουγκρίσματα ποτηριών ακούγονται ξανά, όμως δεν έχουν καμία σχέση μ' εκείνα που έχτισαν την ιστορία της Λίβερπουλ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα