O... παλιός Παπανικολάου είναι εδώ! (pics & vid)

Αντωνία Σπανού
O... παλιός Παπανικολάου είναι εδώ! (pics & vid)
Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν για ακόμα μια φορά εξαιρετικός κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και το gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα του... παλιού «ερυθρόλευκου» Παπ.

«Πέρασα μία δύσκολη περίοδο κι είχα έναν άνθρωπο που με βοήθησε.

Σήμερα έχει γενέθλια, θέλω να αφιερώσω τη νίκη στον αδελφό μου και θέλω να του δώσω συγχαρητήρια.

Πίσω από τους αθλητές υπάρχουν άνθρωποι που τους βοηθούν να είναι το στήριγμά τους. Ένας από τους είναι ο αδελφός μου»

Ο Κώστας Παπανικολάου πέρασε μια δύσκολη περίοδο, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, αλλά πλέον είναι ένας... νέος – παλιός παίκτης.

Στις 19 Ιανουαρίου του 2016 ο αγαπημένος «Παπ» της κερκίδας επέστρεψε στον Ολυμπιακό, μετά την πορεία του σε Μπαρτσελόνα και ΝΒΑ, και γέμισε προσδοκίες τους φιλάθλους που ανυπομονούσαν να τον δουν στο επίπεδο που είχε πριν φύγει.

Ο νεαρός φόργουορντ δεν έχασε ποτέ την θέση του στην καρδιά των «ερυθρόλευκων» οπαδών και με πίστη και υπομονή δούλεψε για να βρεθεί στο καλύτερο σημείο του.

Η πολλή δουλειά, το κλίμα σε μια ομάδα που αγαπά και αγαπιέται, η συνύπαρξη του πρώτα με φίλους και μετά με συμπαίκτες του έδωσε το υπόβαθρο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη.

Η περσινή σεζόν ήταν ζόρικη για τον Κώστα, το καλοκαίρι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και φέτος ναι μεν ξεκίνησε καλύτερα, αλλά κυρίως ψυχολογικά δεν έδειχνε ήρεμος για να απλώσει στο παρκέ αυτά που μπορούσε.

Η αλλαγή έγινε όμως και ο Παπανικολάου δείχνει να έχει βρει όλα όσα του έλειπαν για να προσφέρει στην ομάδα του, πρώτα απ' όλα, και ύστερα στον εαυτό του.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά το εξαιρετικό του παιχνίδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα παραδέχτηκε τις δυσκολίες που πέρασε και μάλιστα ξεχώρισε την στήριξη του αδελφού του σε αυτή την περίοδο.

Πλέον ο φόργουορντ των Πρωταθλητών Ελλάδας έχει αλλάξει τα δεδομένα. Οι καλές εμφανίσεις διαδέχονται η μια την άλλη και είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες του Ολυμπιακού το τελευταίο δίμηνο.

Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα επιβεβαίωσε το προφανές.

Έμεινε στο παρκέ για 37΄ και 34'' και μέτρησε 17 πόντους (4/6 διπ., 2/4 τριπ., 3/3 β.), 9 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα και παράλληλα έκανε φετινό ρεκόρ στο ranking μαζεύοντας 26 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για τον Κώστα. Η εύρεση των ρόλων μαζί με τον Λοτζέσκι, αλλά και τα αρνητικά του ποσοστά, κυρίως στα σουτ τριών πόντων, τον έκαναν να χάσει την ψυχολογία του και να δυσκολεύεται να βρει το σημείο εκκίνησης που θα τον βοηθούσε στην εξέλιξη του.

Μέχρις τις 12 Ιανουαρίου και το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, στις 16 πρώτες αγωνιστικές, ο Κώστας είχε μόλις τέσσερα παιχνίδια στα οποία ήταν διψήφιος με κορυφαίο εκείνο στο Κάουνας κόντρα στην Ζαλγκίρις, όπου μέτρησε 16 πόντους (3/4 διπ., 2/2 τριπ., 4/5 βολές) και κατέβασε και 5 ριμπάουντ.

Γενικά από τους αριθμούς του φαινόταν ότι ήταν δύσκολο να βρει ρυθμό στην επίθεση και το ποσοστό του στο τρίποντο ήταν χαμηλό.

Η νέα χρονιά όμως ήταν διαφορετική. Το 2017 βρήκε τον «ερυθρόλευκο» παίκτη ανανεωμένο και να βαδίζει με σταθερά βήματα προς τα... πίσω.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο Παπανικολάου έχει βγει μπροστά, καλύπτει κενά και απουσίες που παρουσιάζονται και είναι σταθερός με τρομερή αλλαγή στα ποσοστά του.

Το σύστημα αξιολόγησης έχει πάρει ανοδικό δρόμο και οι αριθμοί του είναι εξαιρετικοί.

Το σουτ του έχει αποκτήσει συνέπεια και βγάζει τρομερή ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Τις τελευταίες 10 αγωνιστικές σε μόλις 2 παιχνίδια έχει πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς του συστήματος αξιολόγησης και η... μεταμόρφωση του είναι εμφανέστατη.

Καλύπτει με συνέπεια το ντεφορμάρισμα του Ματ Λοτζέσκι και η εμπιστοσύνη που έχει αποκτήσει ακτινοβολεί στο παρκέ. Μέχρι και οι αντιδράσεις του στο παρκέ είναι πλέον διαφορετικές.

Από τον εκνευρισμό που έβγαζε στην αρχή της σεζόν, πλέον ο «Παπ» έχει διάθεση, χαίρεται το παιχνίδι και «τραβάει» μαζί του συμπαίκτες και κόσμο ενώνοντας εκείνον τον δεσμό που είχε χτίσει με συνέπεια τα πρώτα χρόνια της «ερυθρόλευκης» καριέρας του.

Ο Ολυμπιακός, στην νέα μορφή της Euroleague, εξασφάλισε το πλεονέκτημα στα playoffs, οι παίκτες του αποπνέουν και πάλι εκείνο το μαχητικό πνεύμα με το οποίο έκαναν την Ευρώπη να παραμιλά και ο... παλιός Παπανικολάου που πατάει στο παρκέ είναι ακόμα ένα στοιχείο που ενώνει πιο έντονα τις πιο γλυκές «ερυθρόλευκες» αναμνήσεις, με το μέλλον που για ακόμα μια φορά να στρώνεται αισιόδοξα μπροστά στα πόδια της ομάδας του Ολυμπιακού.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ Η ΑΜΥΝΑ!

Σε όλα τα παραπάνω αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι εκείνο της άμυνας. Ο Παπανικολάου ακόμα και την περίοδο που δυσκολευόταν στην επίθεση, δεν έχανε την συνέπεια και την ενέργεια του στην άμυνα.

Έχει πλέον καταλάβει καλά ότι και ένα χαμένο σουτ στην επίθεση διορθώνεται με μια καλή άμυνα και είναι από εκείνους που το κάνουν εξαιρετικά.

Καλύπτει πρώτος το γήπεδο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετρά στο ενεργητικό του αρκετές εντυπωσιακές τάπες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο ενθουσιασμός του περισσεύει.

Ο Παπανικολάου έχει καταφέρει μέσα από την εμπειρία του να... διαχωρίζει τις δύο πλευρές του παρκέ και να μην αφήνει να τον επηρεάζουν οι επιδόσεις του και αυτό μόνο καλό κάνει στον ίδιο αλλά και την ομάδα του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΕΖΟΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ

ΠΟΝΤΟΙ

ΔΙΠΟΝΤΑ %

ΤΡΙΠΟΝΤΑ%

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ %

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ %

1 - 16

6.3

50.8

21.6

4

1

17 - 27

10.4

55.8

37.8

5.5

1.5

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.