Κάουνας: Μια πόλη, μια ομάδα... (pics & vids)

Κάουνας: Μια πόλη, μια ομάδα... (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Κάουνας: Μια πόλη, μια ομάδα... (pics & vids)
Ο Γιώργος Κούβαρης βρέθηκε με τον Παναθηναϊκό στο Κάουνας, κατέγραψε την παραμονή των «πρασίνων» στη Λιθουανία, ενώ περπάτησε στους δρόμους της πόλης οι οποίοι είναι «γεμάτοι» από... μπάσκετ και Ζαλγκίρις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Το είχαμε διαβάσει, το είχαμε ακούσει και θέλαμε να το δούμε και δια ζώσης. Στο περιθώριο της παραμονής μας στο Κάουνας για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στη Ζαλγκίρις, το μόνο σίγουρο είναι ότι «γεμίσαμε» από μπάσκετ. Η λέξη «krepšinis» αποτελεί τη δεύτερη φύση των κατοίκων, όχι μόνο στο Κάουνας, αλλά και σε... ολόκληρη τη Λιθουανία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα στις εφημερίδες και στα καταστήματα των αθλητικών ειδών το 90% έχει... πορτοκαλί αποχρώσεις.

Στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (σ.σ. μετά το Βίλνιους) κατοικούν 300.000 άνθρωποι, οι οποίοι ζουν και αναπνέουν για το... καμάρι τους. Τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Παντού υπάρχουν μπουτίκ της ομάδας. Σερβίρονται μπύρες που φέρουν το όνομά της. Το σήμα της υπάρχει και στο πιο... απίθανο μέρος. Η φωτογραφία των διάσημων cheerleaders της φιγουράρουν σε πολλές φωτογραφίες. Μέχρι και... θεατρικά έργα υπάρχουν στις αίθουσες και τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στη Θεσσαλονίκη τον απελπισμένο για βαθμούς Ηρακλή. Θα πάρει τη νίκη παρά την πίεση του Γηραιού;

Και μπύρα «Ζαλγκίρις Κάουνας»

Πρώτη μούρη και οι cheerleaders στον δρόμο

Πώς λοιπόν να μην «γεμίζουν» 15.000 Λιθουανοί την εκπληκτική «Zalgirio Arena»; Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι της Ζαλγκίρις είναι -το λιγότερο- εκπληκτική! Άκρως μπασκετική. Με τραγούδια, συνθήματα και τα... απαραίτητα γιουχαΐσματα στον αντίπαλο. Πάντα σε αθλητικά πλαίσια και πάντα χωρίς να παρεκτραπούν. Άλλωστε ήταν φως-φανάρι ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν μπάσκετ. Δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν στο παραμικρό σφύριγμα που να είναι κατά της ομάδας τους εάν και εφόσον δεν είναι απολύτως σίγουροι. Η μπασκετική παιδεία σε... όλο της το μεγαλείο!

Στον περίφημο πεζόδρομο «Laisvės alėja» (ελληνιστί: Λεωφόρος Ελευθερίας) υπάρχουν και τα περισσότερα καταστήματα, ενώ η απόσταση από τη «Zalgirio Arena» είναι μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια. Φυσικά η επίσκεψη στην μπουτίκ της Ζαλγκίρις ήταν «must» για τα απαραίτητα αναμνηστικά, ενώ μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη ότι οι μπυραρίες της πόλης (και οι οποίες δεν είναι και λίγες) σέρβιραν και... μπύρα «Ζαλγκίρις Κάουνας»!

Μάλιστα στο θέατρο της πόλης θα ανέβει σε λίγες μέρες η παράσταση «Žalgirės», εμπνευσμένη από την αγαπημένη ομάδα της πόλης! Αν και η αφίσα ήταν λίγο «πικάντικη», το περιεχόμενο της παράστασης ήταν τελείως διαφορετικό αφού δύο φίλες προσπαθούσαν να ζήσουν το δικό τους όνειρο στον χώρο του μπάσκετ!

Η «πικάντικη» αφίσα του θεατρικού έργου

Ακόμα και στο μεγάλο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα από το γήπεδο και το οποίο ονομάζεται «Ακρόπολις» (!!) δεν απουσίαζε η μπουτίκ της Ζαλγκίρις, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κυκλοφορούσαν με κασκόλ και εμφάνιση της ομάδας. Και όχι την ημέρα του αγώνα. Βέβαια το μεγάλο «σοκ» ήταν τη μέρα του αγώνα...

Μία από τις μπουτίκ της Ζαλγκίρις

Το εμπορικό κέντρο «Ακρόπολις»

Όλος ο κόσμος ζούσε στους ρυθμούς του αγώνα, ενώ υπήρχαν φίλοι των Λιθουανών οι οποίοι επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο της αποστολής των «πρασίνων», μόνο και μόνο για πάρουν μερικά αυτόγραφα από τους παίκτες του Παναθηναϊκού! Μάλιστα το ίδιο είχε συμβεί και την παραμονή του αγώνα και πιο συγκεκριμένα πριν από την προπόνηση... Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ξενοδοχείο με την «πράσινη» αποστολή διέμενε και ο Τζο Αρλάουκας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να τα... πει λίγο με τον Τσάβι Πασκουάλ.

Αρλάουσκας και Πασκουάλ στο ξενοδοχείο

Φίλοι της Ζαλγκίρις ζητούν αυτόγραφα στο ξενοδοχείο του Παναθηναϊκού

Ο πεζόδρομος «Laisvės alėja»

Εντός του γηπέδου, η αμιγώς μπασκετική ατμόσφαιρα που επικρατούσε άφηνε τους πάντες με το στόμα ανοικτό. Τουλάχιστον τους... επισκέπτες οι οποίοι δεν γνώριζαν τι εστί «Zalgirio Arena»! Ένα γήπεδο αξιοζήλευτο για όλες τις ομάδες της Ευρώπης, το οποίο είναι στα πρότυπα του ΝΒΑ! Με όλα τα... συνοδευτικά! Τη παρουσίαση των ομάδων, τα happenings, το show, τον κόσμο, μέχρι και τον εθνικό ύμνο της Λιθουανίας που ψάλλεται πριν από κάθε ματς. Μάλιστα προβάλλεται και από το jumbotron του γηπέδου στη νοηματική. Οι άνθρωποι είναι... πολύ μπροστά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.