Μακάμπι – Ολυμπιακός: «Παρέλαση» 9 ευρωπαϊκών στο παρκέ! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Μακάμπι – Ολυμπιακός: «Παρέλαση» 9 ευρωπαϊκών στο παρκέ! (pics & vids)
H Μακάμπι υποδέχεται τον Ολυμπιακό και το παρκέ πλημμυρίζει με ιστορία και τίτλους. Οι δύο ομάδες μαζί έχουν κερδίσει 9 φορές τον ευρωπαϊκό θεσμό και το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή στο «μαγικό» και ολόχρυσο παρελθόν.

Για την 24η αγωνιστική της Euroleague η Μακάμπι Τελ Αβίβ υποδέχεται τον Ολυμπιακό και τα βιβλία της ιστορίας βγάζουν την σκόνη από πάνω τους με τις σελίδες να ζωηρεύουν.

Οι δύο ομάδες έχουν «γράψει» συνολικά 9 κεφάλαια έχοντας χαράξει το όνομα τους με χρυσά γράμματα.

Η Μακάμπι μετρά 6 σπουδαίες κατακτήσεις και ο Ολυμπιακός άλλες 3 με τις δύο ομάδες να κουβαλούν στο παρκέ του «Menora Mivtachim» την ζωντανή ιστορία του θεσμού.

Τα... παράσημα στην φανέλα βαραίνουν την μπάλα και όσοι βγουν να παίξουν ξέρουν ότι γίνονται μέρος μιας σπουδαίας στιγμής της Euroelague.

Οι δύο ομάδες είναι κάτοχοι του τροπαίου συνολικά 9 φορές και το gazzetta.gr σας γυρνά πίσω στον χρόνο για ένα ταξίδι δόξας και υπερηφάνειας.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (1977, 1981, 2004, 2005, 2014)

1977 – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Την σεζόν 1976/77 διοργανώθηκε η 20η διοργάνωση για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Χάλα Πιονίρ στον Βελιγράδι στην τότε Γιουγκοσλαβία, όπου τότε υποστήριζαν τους παλαιστίνιους και η παρουσία της Μακάμπι εκεί αποτελούσε από μόνο του ένα ιδιαίτερο γεγονός..

Ο τελικός έγινε στις 7 Απριλίου του 1977 με την Μακάμπι να κερδίζει την Βαρέζε με τελικό σκορ 78-77 σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Το σύστημα τότε ήταν λίγο πιο απλό.

Οι ομάδες χωρίζονταν σε ομίλους, μετά έφτιαχναν έναν όμιλο όλοι οι πρώτοι, έπαιζαν όλοι με όλους και οι δύο πρώτοι πήγαιναν στον τελικό. Βάρεζε και Μακάμπι βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους Ισραηλινούς, σε μια τεταμένη για τους ίδιους περίοδο, «να μπαίνουν στον χάρτη».

Η φράση αυτή που ειπώθηκε από τον Ταλ Μπρόντι έγινε σύνθημα στο Ισραήλ και σήμανε μια νέα εποχή. Το πρώτο τρόπαιο ήταν γεγονός και 150.000 άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο για να γιορτάσουν.

Οι Ιταλοί ήταν το ακλόνητο φαβορί και είχαν ήδη κερδίσει τους Ισραηλινούς 2 φορές μέσα στην χρονιά. Τον τελικό τον παρακολουθούσαν όλοι οι φίλαθλοι της Μακάμπι και η ομάδα τους δεν τους απογοήτευσε.

Σε έναν συναρπαστικό παιχνίδι πήραν την νίκη με 78-77 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Το κύπελλο αυτό άλλαξε την ψυχολογία ενός ολόκληρου έθνους.

Ήταν το πρώτο κύπελλο μπάσκετ που κατέκτησε το Ισραήλ, το πρώτο πρωτάθλημα σε οποιαδήποτε άθλημα και το καλύτερο επίτευγμα του αθλητισμού της χώρας.

Όταν η ομάδα επέστρεψε... σπίτι της βρήκε 200.000 ανθρώπους να την περιμένουν.

1981 - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Την σεζόν 1980/81 η Μακάμπι θα καταφέρει να φτάσει σε έναν ακόμα τελικό, και όχι μόνο αυτό, αλλά θα καταφέρει να κατακτήσει και το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Το Στρασβούργο φιλοξένησε τον τελικό στις 26 Μαρτίου του 1981 και η Μακάμπι επικράτησε σε ακόμα ένα ματς θρίλερ της Μπολόνια με 80-79.

Το σύστημα ήταν το ίδιο, η ιταλική και η ισραηλινή ομάδα έφτασαν στον τελικό, και σε ένα ματς για σκληρά νεύρα το τρόπαιο κατέληξε για ακόμα μια φορά στην «ομάδα του Στρατού».

Δεν χρειάζοντα πολλά παραπάνω για την Ευρώπη να αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η Μακάμπι ανήκει πλέον στις κορυφαίες ομάδες της μπασκετικής Ευρώπης.

2001 – ΠΑΡΙΣΙ

Η διάσπαση της FIBA με την Euroleague την χρονιά αυτή έδωσε στην Μακάμπι μια... Suproleague.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης βρέθηκαν ο Παναθηναϊκός, η Εφές Πίλσεν, η ΤΣΣΚΑ και η Μακάμπι.

Στους ημιτελικούς η ελληνική ομάδα επικράτησε με 74 - 66 της Εφές και η Μακάμπι με 86 - 80 της ΤΣΣΚΑ.

Στις 13 Μαΐου στο Παρίσι δύο πολύ δυνατές ομάδες κοντραρίστηκαν με φόντο το... ένα από τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια της σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός τελικά ηττήθηκε με 67-81 και η Μακάμπι έβαλε στην συλλογή της ακόμα έναν τίτλο.

2004 – ΙΣΡΑΗΛ

Τα χρόνια θα περάσουν και η Μακάμπι θα εδραιωθεί στις κορυφαίες ομάδες, χωρίς όμως να μπορεί να κερδίσει κάποιον τίτλο.

Οι ελληνικές ομάδες άρχισαν να ανεβαίνουν και ο Παναθηναϊκός έχει φτιάξει την δική του κυριαρχία στα τρόπαια.

Το 2004 όμως με το Final4 να γίνεται στο Τελ Αβίβ και η Μακάμπι δεν μπορεί να χάσει την ευκαιρία να... τριτώσει τα τρόπαια της μπροστά στον κόσμο της.

Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάστηκε να επιβιώσει στο TOP 16 με το τρίποντο του Σαρπ κόντρα στην Ζαλγκίρις, που κράτησε «ζωντανή» την ομάδα του και έχει γραφτεί στην ιστορία του θεσμού.

Το σύστημα πλέον ήταν όπως το είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές και στο Final 4 κατάφεραν να προκριθούν οι Σιένα, Μπολόνια, Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ.

Η Μπολόνια και και η Μακάμπι θα προκριθούν στον τελικό κόντρα σε Σιένα και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα και στον τελικό τα πράγματα θα γίνουν απλή υπόθεση.

Η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης θα σπάσει κάθε ρεκόρ στον τελικό με τους 118 πόντους που πέτυχε στον τελικό και θα πάρει μια σπουδαία νίκη κόντρα στην Μπολόνια με 118-74, που θα της χαρίσει ακόμα έναν τίτλο στην ιστορία της.

2005 – Μόσχα

«Back to Back» τίτλοι και η «ομάδα του Στρατού» γράφει ιστορία. Όντας πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μακάμπι μπήκε στην καινούργια διοργάνωση με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Γιασισκεβίτσιους, Πάρκερ, Μπέρνσταιν, Μπαστόν, Βούισιτς και προπονητής Πίνι Γκέρσον αποτέλεσαν μια χρυσή φουρνιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και φυσικά κατάφεραν να γράψουν ιστορία μετά το 1991.

Η ομάδα αυτή της Μακάμπι λογίζεται σαν μια από τις καλύτερες που πέρασαν ποτέ από την διοργάνωση και ίσως η πιο «fun to watch» ομάδα της ιστορίας.

Οι παίκτες έκαναν το καθήκον τους, επικράτησαν με 91 - 82 του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό και στον τελικό βρέθηκαν απέναντι από την Ταού Κεράμικα.

Η ισπανική ομάδα δεν έκοψε την... φόρα της χρυσής φουρνιάς του Γκέρσον και με σκορ 78 - 90 η Μακάμπι σήκωσε το τρόπαιο και έγραψε ιστορία.

2014 – Μιλάνο

Πέρασε καιρός αλλά το... μικρόβιο του πρωταθλητή δεν βγαίνει από μέσα από τις ομάδες. Το 2014 και χωρίς να είναι το απόλυτο φαβορί η Μακάμπι κατάφερε να κερδίσει έναν παλικαρίσιο τίτλο και να γράψει ακόμα ένα κεφάλαιο χρυσής ιστορίας.

Η ισραηλινή ομάδα ενώ ξεκίνησε άσχημα την πορεία της προς το Final 4 αφού έχασε από την Αρμάνι, αλλά κατάφερε και πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης με 3 - 1.

Το έργο της στον ημιτελικό μόνο εύκολο δεν ήταν αφού έπρεπε να αφήσει εκτός το απόλυτο φαβορί την ΤΣΣΚΑ.

Οι Ρώσοι προηγήθηκαν με 15 πόντους και φάνηκαν να οδεύουν προς τον τελικό αλλά λογάριασαν χωρίς τον Ράις.

Με 5.5 δευτερόλεπτα να μένουν στο ρολόι έδωσε την νίκη στην ομάδα του με λέι απ.

Στις 18 Μαϊού του 2014 η Μακάμπι επικράτησε στην παράταση με 98-86 της Ρεάλ Μαδρίτης για να κερδίσει ακόμα έναν τίτλο.

Ο Ράις ήταν ασταμάτητος και πήρε τον τίτλο του MVP του Final 4.

Τα προγνωστικά έπεσαν όλα έξω και με τον τίτλο του αουτσάιντερ η Μακάμπι κατάφερε και πήρε ακόμα έναν παλικαρίσιο τίτλο κάνοντας την ιστορία της ακόμα πιο φανταχτερή και πλούσια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1997, 2012, 2013)

1997 – ΡΩΜΗ

Τεράστια χρονιά για τον Ολυμπιακό το 1997. Οι μετέπειτα πρωταθλητές Ελλάδας ξεκίνησαν την σεζόν νωχελικά και οι εμφανίσεις τους στην κανονική διάρκεια της Euroleague δεν ήταν αυτές που όλοι περίμεναν.

Όλα όμως άλλαξαν στα playoffs όπου η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν εντυπωσιακή. Έσπασε το πλεονέκτημα που είχε η Παρτίζαν, πήρε τις νίκες που χρειάζονταν και μπροστά του ήταν ο Παναθηναϊκός ο οποίος είχε και εκείνος το πλεονέκτημα.

Οι «πράσινοι» ήθελαν την εκδίκηση για το βαρύ 73 - 38 στο πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν θα γινόταν σε εκείνη την σειρά.

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε και έχασε με 69 - 49, όπως το ίδιο συνέβη και μέσα σε πανδαιμόνιο στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός πήρε το εισιτήριο με ακόμα μια νίκη και σκορ 65 - 57.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης ούτε στο Final 4 και ήταν καταιγιστικοί.

Αρχικά κέρδισαν την Ολύμπια Λουμπιάνας με 74 - 65, με τον Ρίβερς να μετράει 28 πόντους, ενώ στον τελικό είχαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα.

Μετά από εξαιρετική εμφάνιση και μεγάλη νίκη με 73 -5 8 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πολυπόθητο τρόπαιο και έστειλε στον 7ο ουρανό τους οπαδούς του.

Ο Ντείβιντ Ρίβερς είχε μέσο όρο στα δυο ματς 27 πόντους και αναδείχθηκε MVP του Final 4.

2012 – KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ανατροπή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και μια από τις μεγαλύτερες νίκες σε τελικό.

Ο Ολυμπιακός το 2012 έχοντας ξανά στο τιμόνι του τον Ντούσαν Ίβκοβιτς προτίμησε ένα μοτίβο με νεαρούς παίκτες που θα μάθαιναν δίπλα στους πιο έμπειρους Σπανούλη και Πρίντεζη.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ξεκίνησαν καλά την σεζόν, αλλά οι προσθήκες του Λο και του Ντόρσεϊ γέμισαν τα κενά που υπήρχαν και τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν.

Αρχικά ο Ολυμπιακός πέρασε την Σιένα και σαν από θαύμα βρέθηκε στο Final 4 της Τουρκίας.

Στον πρώτο ημιτελικό και με τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ η ομάδα του Ίβκοβιτς κέρδισε, κάνοντας σπουδαίο παιχνίδι, την Μπαρτσελόνα με 68 - 64 και βρέθηκε σε έναν τελικό που ελάχιστοι πίστευαν.

Εκεί ο Ολυμπιακός έπρεπε να... μετρηθεί απέναντι στο απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης, την ΤΣΣΚΑ.

Ο Κιριλένκο και η παρέα του βρήκαν απέναντι τους τους νεαρούς παίκτες του Ολυμπιακού και δεν άφησαν κανένα περιθώριο πίστης για την νίκη.

Τα πάντα όμως άλλαξαν.

Κάπου εκεί όμως ήρθε ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» ανέτρεψαν διαφορά 19 πόντων, έφτασαν το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού και με το πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο τίτλος αυτός έχει μείνει στην ιστορία με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο που θα μπορούσε να γίνει.

2013 – ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι δύο ομάδες μοιράζονται κάτι κοινό. Έχουν και οι δύο πετύχει το σπανιότατο «back to back» στα πρωταθλήματα Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός ενώ το 2012 έκανε το θαύμα της Πόλης ακούστηκαν αρκετά σχόλια περί τύχης.

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πλέον στο τιμόνι του μπήκε δυνατά στην σεζόν και στα playoffs αντιμετώπισε την Εφές.

Με 3 - 2 νίκες πήγε στο Final 4 στο Λονδίνο να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά και πάλι την ταμπέλα του φαβορί δεν την φόρεσε.

Η μοίρα έφερε στον δρόμο του και πάλι την ΤΣΣΚΑ που ήταν διψασμένη για εκδίκηση. Με την δίψα έμεινε όμως καθώς με απίστευτα καλάθια του Βασίλη Σπανούλη, ο Ολυμπιακός πήρε μια τεράστια νίκη νίκη με 69 - 52 και βρέθηκε για 2η φορά στον τελικό.

Το παιχνίδι κόντρα στην Ρεάλ είναι σχεδόν όσο μυθικό όσο της προηγούμενης χρονιάς για διαφορετικούς λόγους.

Ενώ οι Ισπανοί μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι, οι ερυθρόλευκοι ανέτρεψαν και πάλι την διαφορά και έπειτα έκαναν εξωπραγματικό παιχνίδι.

Ο Σπανούλης έκανε ακόμα μια «μαγική» εμφάνιση και με 22 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε στην ομάδα του μια τεράστια νίκη με 100 - 88 και μαζί το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο σε μια ομάδα που για χρόνια ... διψούσε για επιτυχίες.

Μακάμπι και Ολυμπιακός δεν έχουν πολλά να αποδείξουν στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά για όλους στην Ευρώπη, αλλά τα παράσημα που κουβαλούν οι παίκτες στις φανέλες τους θα κοσμούν για πάντα τα παρκέ και κάθε μεταξύ τους παιχνίδι θα τραβάει λάμψη από αυτά!